fbpx

Det är bara fotboll eller det negativa med sport

Fotboll är roligt. Det är roligt att spela fotboll (även om jag inte är speciellt bra). Det är ännu roligare att titta på fotboll. Som bäst är det en underhållande idrottsgren som fängslar miljontals människor världen över. Fotboll är ett språk de flesta kan prata – åtminstone på någon nivå. Oberoende av om en råkar vara vit, svart, brun eller någon annan färg. Han, hon, hen. Fotboll är för alla.

Herrarnas fotbolls-VM som pågår just nu har varit en riktigt underhållande turnering. Många bra matcher och snygga mål. Jag har vrålat en hel del av glädje och förtvivlan framför tv:n. För grejen med VM och sport i allmänhet är att nån (oftast) måste förlora. I går råkade det vara Sveriges tur. Efter en miss av svenska spelaren Jimmy Durmaz fick Tyskland en frispark som ledde till att Tyskland vann.

Vad hände sen? Jo, Jimmy Durmaz har fått tusentals hatmeddelanden via sociala medier. Rasistiska hatmeddelanden för att hans miss ledde till Tysklands vinst – en miss som vem som helst hade kunnat göra. Han ville ju bara göra allt för att hindra Tyskland att komma till ett bra läge.

Så jag frågar: Har vi verkligen inte kommit längre än så här? Att skicka hatmeddelanden till en spelare som representerar sitt land i VM?

#backadurmaz på Instagram.

#backadurmaz på Instagram.

Fotboll är inte bara roligt. Det kan också vara skadligt. Före VM började såg jag en grej skymta förbi på Facebook: när England förlorar en match i VM går våldet i hemmen upp. Alltså männen börjar puckla på sina kvinnor för att England förlorar.

Jag fattar verkligen inte. Det är bara fotboll. Fotboll. Ibland vinner ett lag, ibland ett annat. Att slå sin fru på grund av en dålig match eller skicka hat till en spelare på sociala medier har absolut inget att göra med den fotboll jag gillar. Lyckligtvis har svenska folket börjat #backadurmaz och sagt ifrån. Nu hoppas jag att de engelska kvinnorna skulle få en likadan uppbackning. För så här ska det verkligen inte se ut.

Säg ifrån när nån är rasistisk och säg ifrån när du ser nån agera hotfullt eller trakasserande mot nån annan. Backa Durmaz – och alla andra. Visa att fotboll bara ska handla om fotboll. Och att det ska vara roligt. För annars tycker jag vi kan lägga av med hela grejen. Klarar vi inte av att leka så kan vi lika bra sluta helt och hållet.

Bild lånad från Pathway Projects Facebooksida.

Bild lånad från Pathway Projects Facebooksida.

0

2 svar

  1. Är själv en av dem som inte har någon relation till fotbollen ö.h.t., men det förvånar mig dessvärre inte att folk beter sig som satans puckon. Människor har verkligen förmågan att både hetsa upp sig och gadda ihop sig över minsta lilla. Väldigt, väldigt sorgligt.

    1. Nä det förvånar ju tyvärr inte det minsta. 🙁 Men jag hoppas verkligen att det här kunde bli bättre så småningom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »