fbpx

Sommaren smyger fram och blir till minnen jag inte vill glömma

Heta sommardagar avlöser varandra, blir till ett liv. Jag susar fram i linbanor fastspända i träd i närheten av mitt barndomshem, cyklar igenom ett somrigt Helsingfors och går på sommarteater. Jag bakar kardemummakaka, dricker iskall öl och läser en bok alla journalister och alla andra borde läsa.

En programfri fredag målar jag balkonghyllan med rosa färg som heter karamell och dricker spontanskumpa med en kompis på balkongen. Nästa dag åker jag ut till ön Rönnskär utanför Helsingfors och tror att jag ska smälta till en svettig hög men vill inte simma på grund av alla alger.

balkonghylla.jpg

Frankrike vinner 4-2 över Kroatien i VM-finalen i herrarnas fotboll och jag somnar i slutet av matchen, totaldäckad av värmen. Under nätterna sover jag med kylklampar och öppen balkongdörr för att temperaturen i min lägenhet vägrar sjunka under 27 grader. Fyllon och byggarbetare väcker mig i tid och otid men jag somnar om och vaknar sent.

Jag hänger sju timmar på simstadion med mitt manus och gillar för det mesta det jag läser. Jag kommer halvvägs i texten och bävar för andra hälften, osäker på vad jag egentligen skrivit där i slutet av redigeringen. Om det alls håller ihop. Nästa vecka ska jag skicka in det här manuset för att utvärderas. Är det tillräckligt bra? Kommer det att bli en bok?

Sommardagarna smyger fram, blir till ett enda virrvarr. Vad hände när? Jag samlar och sparar minnen, rädd för att glömma men säker på att jag kommer att göra det. Jag har inte rört kameran på länge men knäpper bilder med min mobil. Försöker konservera ens bitar av sommaren för kalla vinterdagar.

cykeltur.jpg

Den här sommaren går samtidigt så långsamt och så fort. Det händer så mycket eller så händer det ingenting. Varför är det så svårt att veta? Om bara nio dagar ska jag stiga ombord ett flygplan som transporterar mig till Berlin där jag stannar i tre veckor. Tre veckor i min favoritstad! Före det ska jag åka ut till mitt lande, till min systers lande, kanske något annat lande.

Den här sommaren har redan varit hundra gånger bättre än förra och förrförra. Varmare än på mångamånga år. 

Min hjärna smälter men mitt hjärta bultar för fullt.

simstadion.jpg

P.S. Sommarvärmen leder till lite mer sporadisk uppdatering här på bloggen. Men ska försöka knåpa ihop minst två inlägg per vecka. Bättre uppdateringar på Instagram som vanligt, heter kuggekugge. Jag tänker mig också att ni där ute har bättre saker för er än att läsa blogg. Typ läsa böcker, simma, sola, äta jordgubbar, prata sent in på nätterna, dricka skumpa och annat viktigt som hör sommaren till. <3

0

10 svar

  1. det är så svårt att fånga de där sommarminnena sen i efterhand, tänker jag, för mycket av tjusningen ligger ju i hela stämningen – och den är så svår att fånga i enskilda ögonblick! tycker du beskriver det väldigt fint i alla fall.

    1. Tack Ulrika. Det är ju också den där underliggande längtan efter sommar som finns med resten av året. Det blir nästan panik – "nu ska jag njuta och göra alla somriga grejer". Ugh. Så mycket förväntningar och ändå fortsätter liksom livet precis som vanligt. Märkligt.

    1. Tack Anne! <3 Och jaaaaaa ska bli helt bäst! Lider så klart av otrolig Finlands-FOMO, men en kan ju inte göra allt på en och samma gång. Dessutom tror jag att jag mår riktigt bra av ett litet miljöombyte. 🙂

  2. Jag har precis hittat hit och fastnade direkt för din mysiga blogg. Ser ut att finnas många fina inlägg att läsa! 🙂 Jag vill passa på att fråga om vilken läsplatta du använder då jag precis letar efter en? Och om du tycker att den är bra, eller om du har tips på vad man ska leta efter i en läsplatta? Vill mest ha en som är snäll mot ögonen att läsa på när man inte kan släpa på en massa böcker.

    1. Tack Martina, så roligt att du gillar bloggen! Jag har en Kindle Paperwhite jag fick i födelsedagspresent för fem år sen. Jag äääälskar den och rekommenderar verkligen läsplatta. Är supernöjd med Kindlen då det går att köpa böcker direkt från Amazon. Svenska e-böcker i epub-format går också att konvertera till Kindle-format så det är inte heller nåt problem. Men jag tror ärligt inte att det är så stora skillnader. Köp den du fastnar för, Kindle, Kobo eller Adlibris egen. De är alla snälla mot ögonen!

  3. Hej Kugge! Tack för en superbra blogg. Jag och två vänner funderar på en weekend – det står mellan Köpenhamn eller Berlin och jag vill helst åka till Berlin. Min vän vill helst åka till Köpenhamn för hon har fått för sig att det blir billigare (vi bor i Stockholmstrakten). Kan inte du skriva ett inlägg med dina bästa Berlintips (eller länka till ett gammalt inlägg om det redan finns) så att jag kan övertyga mina vän om att det är dit vi ska styra?
    Soliga hälsningar Anna

    1. Hej Anna! Tack för dina fina ord, blir så glad! Och jaaa, ska absolut försöka skriva ihop ett inlägg om varför det lönar sig att åka till Berlin. Drar ju dit på onsdag själv, så då lär det bli en hel del Berlin-inlägg. Tills det rekommenderar jag att kolla taggen "Berlin" – där finns alla tidigare inlägg. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »