Mina bästa tips för en helg i Berlin

Holzmarkt vid Spree.

Holzmarkt vid Spree.

Planerar du en weekendresa nånstans till Europa? Har du redan sett London, Paris och Barcelona? Vad sägs om en helg i en av de roligaste städerna, alltså Berlin? Ja, åtminstone är det en av de roligaste städerna om du frågar mig. Jag fick en fråga av bloggläsaren Anna som gärna ville ha tips för en första resa till Berlin och här kommer mina tips!

VAR SKA DU BO?

I motsats till många andra städer finns det inget centrum i Berlin – det finns många. De olika stadsdelarna har alla både för- och nackdelar och det tenderar vara så att de flesta trivs allra bäst i sin egen Kiez (hemkvarteren). Det här betyder att de flesta stadsdelar har något att bjuda på. Själv har jag bott i tre olika lägenheter i Friedrichshain och hängt också en del i Kreuzberg, Schöneberg och nu Neukölln.

För en turist som ska vara en helg i Berlin rekommenderar jag ett område där det händer mycket, finns många restauranger och annat skoj. Extremt partiskt rekommenderar jag kvarteren kring Boxhagener Platz i Friedrichshain. Där finns massvis med restauranger, barer och små affärer. På lördag är det matmarknad vid Boxi och på söndag är det loppis. Det är (relativt) nära till klubbar – t.ex. Watergate, Berghain, Club der Visionäre och karaokebaren Ichiban. Från Boxi går du också snabbt till East Side Gallery.

Maybachufer (eller egentligen Planufer). Fotat nära Admiralbrücke.

Maybachufer (eller egentligen Planufer). Fotat nära Admiralbrücke.

Från Boxi är det också utmärkta förbindelser åt alla håll. Du kommer till Alexanderplatz (ett sorts centrum i öst) både med S-bahn och U-bahn (U5). Med U1 från Warschauer Brücke kommer du också behändigt till Kudamm (ett sorts centrum i väst) om du vill ha lite "finare" shopping eller gå på zoo. Friedrichshain är också relativt lugnt och säkert område, jag har aldrig känt mig osäker där.

Andra roliga områden att bo på är Kreuzberg nära Bergmannstraßes alla restauranger eller någonstans vid Maybachufer. Också norra Mitte/Prenzlauer Berg, närmare bestämt området kring Rosenthaler Platz är najs med massa restauranger, shopping och så vidare. I Berlin är det numer krångligare att hyra ut hela lägenheter på Airbnb. I ett skede var det totalförbud, men nu verkar förbudet ha lättat åtminstone lite. Så kolla Airbnb om du inte vill på hotell eller vandrarhem. Ett najsigt hotell (men kanske inte så billigt) är Nhow alldeles intill Spree i Friedrichshain. Kul detalj: alla hissar spelar musik i olika genrer.

VAD FÅR DU INTE MISSA UNDER EN HELG?

Den här frågan har antagligen lika många svar som människor i Berlin, men nedan några av mina favoriter. Du kommer inte på något sätt att hinna med allt under en helg, men här har du i alla fall lite att välja mellan. Sen om du inte alls är intresserad av historia går det att skippa de bitarna, men speciellt i Berlin är historien så otroligt närvarande. Det går nästan inte att undvika.

eastsidegallery.jpeg

East Side Gallery
En del av Berlinmuren som fortfarande står kvar. Fyllt av färggranna och tankeväckande målningar och lockar massvis med turister. De flesta brukar trängas vid murens början (vid Oberbaumbrücke) så tipset är att ta sig lite längre fram. Du kan gå ända till Ostbahnhof och hoppa på en S-bahn där – eller promenera vidare till exempel till Holzmarkt. En väldigt berlinsk utomhusbar där du kan sitta vid Spree och dricka öl.

Topographie des Terrors
Gratis museum med information både inne och ute. Här får du en snabbkurs i Berlins och Tysklands historia. Ligger ett stenkast från Checkpoint Charlie som de flesta turister envisas att besöka – men i sig är Checkpoint Charlie inget måste. Snarare ett ställe jag skulle skippa.

Judeminnesmärket
Välkänt minnesmärke bestående av flera stenar (varav många håller på att rämna). Att gå in bland stenarna och se gratisutställningen nedanför är tankeväckande. Och härifrån går du på några minuter till en annan berlinsk klassiker: Brandenburger Tor. Därifrån ser du också riksdagshuset. Varning: både judeminnesmärket och Brandenburger Tor är späckade av turister – men jag tycker ändå att det är värt ett besök.

P1030203.jpg

DDR-museum
Billigt, trångt och ganska kul. Djupdyk i den östtyska folksjälen – sitt i en trabant, titta på Nukkumatti (Sandmännchen) och ta del av äkta DDR-propaganda.

Stasi-museum
Mer seriöst museum som ligger lite avsides i det gamla Stasi-högkvarteret. Hur såg mötesrummen ut? Hur hård var propagandan? Gillade speciellt gamla reklamplanscher och skolböckerna.

Zoo
Man kan ha flera åsikter om huruvida det är okej att titta på inburade djur, men Berlins zoo är värt ett besök. Räkna med minst tre timmar per besök och missa inte tigrarnas och lejonens matstund, garanterad underhållning! Men orangutangerna är nog mina favoriter. Gratistips: Kliv upp på taket till närliggande Bikini Berlin och kika in på babianerna helt gratis!

Tempelhof
Gammal flygplats som i dag är ett enormt rekreationsområde. Kom hit för att jogga, cykla, grilla och chilla. Om du kommer in till Tempelhof från Schillerkiez-området kommer du att snubbla in på ett community garden, jättegulligt och jätteberlin!

Den lilla knasiga trädgården på Tempelhof.

Den lilla knasiga trädgården på Tempelhof.

Mauerpark
Klassiska söndagsloppiset i Prenzlauer Berg. Utöver second hand-grejer hittar du nåt att äta/dricka och allt möjligt handgjort/designat – men var förberedd på trängsel. Vid amfiteatern pågår oftast någon show eller karaoke och vid ingångarna står alltid någon och spelar, sjunger, uppträder. Hett tips: Köp en öl, radler eller färskpressad juice, sätt dig i gräset och njut av livet.

Klunkerkranich
En hipstrig men alldeles underbar bar uppe på taket i ett köpcentrum i Neukölln. Väldigt populärt nuförtiden så kom senast vid halv åtta om du vill undvika kö! Utsikten är verkligen fantastisk!

Klunkerkranich.

Klunkerkranich.

Club der Visionäre
Utomhusklubb där festen är i gång så gott som dygnet runt. Här är allt möjligt och du kommer garanterat att ha en rolig kväll. Ligger precis vid vattnet så trilla inte i!

Ichiban karaoke
Ska du sjunga karaoke i Berlin ska du göra det här. Vill du sjunga riktigt mycket lönar det sig att boka ett eget rum och sjunga så mycket som rösten (och kompisarnas öron) håller.

Fotbolls/handbollsmatch
Gillar du sport ska du absolut försöka fixa en biljett till en match. För fotboll föredrar jag FC Unions matcher framom Hertha Berlins, men båda är en upplevelse. Det är också bra stämning i Max Schmeling Halle under Füchses handbollsmatcher!

Fans på FC Unions match.

Fans på FC Unions match.

Häng i en park
Att hitta en park i Berlin är inte svårt, Berlin är en otroligt grön stad! Gå via en Späti (kiosk) och köp med dig lite Club Mate, öl eller radler, sätt dig och njut av livet.

Ät, ät, ät!
I Berlin finns massvis med underbar mat, staden är mycket mer än döner och currywurst! Mitt tips är att fundera på vad du är sugen på och kolla ratings och recensioner på Google Maps – brukar själv använda det ganska mycket. Jag ska också lista några favoritrestauranger, så håll utkik för det. Fastän jag egentligen tycker att det är ganska jobbigt att restaurangtipsa, det känns som om jag då har ansvar för att just din måltid ska vara supergod, hehe.

Gå ut på klubb
I Berlin tar festerna inte slut, om du inte vill. Passa därför på att festa till sex eller sju på morgonen. Det finns massvis med nattklubbar i stan.

Hyr cykel!
Det här är det bästa tipset jag kan komma med. På cykel upplever du Berlin på ett helt annat sätt och cyklar hyrs ut överallt för ungefär 10 euro per dag. Det finns oftast rätt bra utrymme för cyklister och trafiken är helt okej, men förbered dig på gropiga vägar.

P1030170.jpg

VAD BÖR DU MISSA?

Berlin är en enorm stad och det är omöjligt att hinna med allt under en helg, så mitt bästa tips är: försök inte hinna med för mycket. Avstånden är långa och trots bra kollektivtrafik tar det länge att åka kors och tvärs över stan. Välj alltså ett område som verkar mysigt och häng där och välj några ställen som verkar mest intressanta.

För mig är inte Berlin heller någon shoppingstad – visst finns det shopping men de flesta affärer finns också i Norden så det känns kanske inte som det en vill lägga sin tid på under en helg? Jag rekommenderar inte heller ett besök upp till tv-tornet. Det var helt okej men inte värt 15,50 som det kostar nuförtiden, jag tycker inte ens det var värt 12 euro. Haha! Det är också ofta långa köer.

Om du bor på hotell ska du skippa hotellfrukosten och i stället äta brunch eller frukost på stan. Finns många bra brunchställen och många ställen serverar frukost hela dagen. Frukostälskaren i mig tycker det kanske är en av de bästa grejerna i Berlin?!

P1030174.jpg

BRA ATT VETA OM BERLIN

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är Berlin nödvändigtvis inte en stad du förälskar i dig på direkten, men det är en fantastisk stad trots att det är smutsigt och inte speciellt vackert överallt. Berlin beskrivs som "arm aber sexy", alltså fattig men sexig och det stämmer ganska bra. Följande grejer är bra att ha koll på:

Kranvatten
Det går att dricka, men du får nästan aldrig (gratis) vatten på restaurang. Om du ber om "leitungswasser" borde du ändå få ett glas (eller jag, varför inte tap water på engelska, hehe). I början tyckte jag att kranvattnet inte smakade så gott men nu har jag vant mig.

Dricks
Det är kutym att dricksa i Berlin – fastän servicen inte alltid är helt hundra. Jag vet inte någon exakt procent, men runda uppåt till nån lämplig summa.

Kontanter
Allt fler ställen accepterar kort nuförtiden men många ställen accepterar fortfarande bara kontanter, så det lönar sig att ha med sig analoga pengar. Speciellt små kiosker, barer och restauranger tar oftast bara emot kontanter.

berlintrafik-2.jpg

Kollektivtrafiken
Fungerar smidigt och bra. En dagsbiljett kostar 7 euro, en veckobiljett 30 euro. En grupp på 3–5 personer kan köpa en dagsbiljett för hela gruppen. Från flygplatsen Tegel måste man åka buss för att sedan kunna byta till S/U-bahn. Förbindelsen är ändå rätt så smidig och eftersom flygplatsen hör till Berlins AB-kollektrafikområde blir det inga extra kostnader för att ta sig från flygplatsen. Läs mer om biljettpriser.

Rökning
På många barer är det fortfarande tillåtet att röka. Då brukar det stå "raucherbar" utanför. Det känns som att åka bakåt i tiden när det fortfarande röktes på alla barer och klubbar. Tänk att det var så?! Jag har till och med hört storrökare säga att barerna där rökning är tillåten är lite äckliga, så kanske inget att föredra.

Brandenburger tor – Ett av Berlins landmärken och en gammal trabant som blivit rikscha.

Brandenburger tor – Ett av Berlins landmärken och en gammal trabant som blivit rikscha.

Blev du sugen på att åka till Berlin? Är det ytterligare nåt du skulle vilja veta? Svarar gärna på fler frågor i kommentarsfältet så gott det går. Sen är ju Berlin (som många andra städer) i ständig förändring och det händer konstant nåt nytt, nya ställen dyker upp och gamla stänger. Jag brukar försöka ramla in på ställen som ser najs ut och tycker att det är en bra devis för den här lite knasiga staden. Happy Berlin!