Hur mycket är det okej att redigera en bild?

Vad är sant, vad är en förbättrad verklighet och vad är en lögn? Stora filosofiska frågor som det nog inte alltid finns ett rätt svar på. Tidigare i veckan publicerade jag en bild från Helsingegatan i Helsingfors som jag knäppte med mobilen. Det var magiskt kvällsljus men kameran klarar ändå inte riktigt av att fånga bilden helt. Så jag redigerade bilden en del med appen Snapseed som jag laddat ner för länge sen men av nån anledning inte använt så mycket.

upload.jpg
upload.jpg

Den redigerade bilden blev mycket snyggare och effektfullare men samtidigt kunde jag inte låta bli att tänka på hur mycket som är okej när det kommer till bildredigering. Nu var det här ju ingen drastisk redigering. Jag har inte raderat nåt från bilden eller lagt till något, men jag har förstärkt färgerna och lagt på några filter för att skapa något jag tycker blev finare. All den "informationen" finns i bilden, men genom redigeringen har jag tydligare plockat fram det. 

Jag ställde också en fråga på min Instagram story, är det här okej? Närmare 90 procent svarade att det så klart är okej. Jag fick också ett antal meddelanden av folk som höll med och filosoferade vidare. Några påpekade just att kameran helt enkelt sällan klarar av att fånga färger på "rätt" sätt och att plocka fram dem i redigeringen är mer än okej. Dessutom tror jag att vi är så otroligt vana vid att se redigerade bilder att vi inte ens reflekterar över det. 

upload.jpg

Vad tycker du? Hur mycket är det okej att redigera? Och är det viktigare att vara helt "sann" eller att skapa nåt vackert? Jag tänker ändå att foto är en konstform och att det är roligt att leka och pröva sig fram för att se hur en bild kan förändras och bli mer ett konstverk än ett foto. I går kväll knäppte jag en snabb bild här i Köpenhamn och lekte sen lite med den i Snapseed och tycker resultatet blev som en vacker målning. Jag tror att de flesta förstår att bilden inte såg ut riktigt så i kameran, eller hur?