Fotokurs

P1050419.jpg

Den här helgen har jag deltagit i en fotokurs. Jag tänker att det äntligen är dags för mig att lära mig det här med bländare, slutartid, skärpedjup och resten. Visst har jag försökt lära mig det ett antal gånger tidigare men jag känner mig väldigt osäker med kameran och jag vill ju lära mig.

Flera gånger under helgen har jag tänkt på den klassiska frågan: “Oj vad fina bilder, vad har du för kamera?” Som om det hänger på kameran. Visst har en bra kamera också en betydelse, men det mesta hänger nog på personen bakom kameran. För att kunna fånga fina ögonblick gäller det att veta hur själva kameran fungerar och inte bara “point and shoot” med hjälp av automatiken. Det kan vara jättebra med automatik också, men åtminstone jag vill kunna känna mig bekväm med kameran och funktionerna. Speciellt i om jag vill fånga en situation eller händelse vill jag veta vad jag kan göra med kameran och inte fumla runt och vara osäker.

Kursläraren har de tre senaste dagarna gått igenom allt väsentligt kring tekniken på ett otroligt pedagogiskt sätt. Hon berättar först teorin och så får vi en praktisk övning. I dag lekte vi till exempel med längre slutartider och fick som uppgift att skaka kameran medan bilden knäpptes. Det var kul att se hur bilderna kan bli. Vissa blir ju mer som konstverk än någon sorts sanningsenlig fotodokumentation. Jag tycker bilden överst ser ut som ett konstverk, som en vacker tavla. Jag har inga planer på att bli just fotokonstnär, men jag tycker det är roligt att få leka med kameran och inställningarna och sen ännu pyssla med lite redigering för att se hur bilden kan bli. Det känns just som det – en lek.

P1050437.jpg

Jag har alltid gillat fotografering men aldrig “satsat” på det, ändå har jag hela tiden tänkt att det skulle vara kul att lära sig. Nå, det enda sättet att bli bra på nåt är att öva öva öva. Ingen skriver en roman utan att verkligen hänge sig det. Lika lite blir jag en bra fotograf om jag inte övar övar övar. Jag känner mig rätt säker när det gäller bildkomposition, men tekniken har varit ett stort mysterium för mig fastän jag också tidigare försökt lära mig den biten.

Fastän helgen varit rätt tung och hjärnan knappt hunnit vila är jag så glad över att jag anmälde mig till kursen. Jag känner mig långt ifrån säker med alla funktioner på kameran, men jag har åtminstone lite bättre koll och förståelse. Och jag tänker att det är där det börjar. Åtminstone på resan till Sydamerika vill jag fota jättemycket! Känner också att det är det perfekta stället att öva sig.

Gillar du att fotografera? Eller fotokonst? Jag ska nästa vecka åka på en kryssning till Stockholm så tänker passa på att besöka Fotografiska, ett av mina favoritställen i den svenska huvudstaden!

P1050430.jpg