6 veckor till semester!

I morse kändes det lite segt att komma upp ur sängen, men sen insåg jag det: det är bara sex veckor till semester! Och inte vilken semester som helst, utan Markus och jag åker till Sydamerika för tre (!) veckor. Ah, det kommer att bli SÅ roligt. För ganska exakt tio år sedan åkte jag på Mognadsresan, alltså en resa då jag backpackade runt i Syd- och Centralamerika i fem månader. Mitt livs längsta och säkert bästa resa på många sätt som ju resulterade i min debutroman Vad heter ångest på spanska? och så klart en massa härliga minnen – och inte minst en flytande spanska (som just nu är mest slumrande).

Ett favoritland under den resan blev Argentina, och det är också i Buenos Aires vi landar en tidig morgon den 20 februari. Jag har bokat rum på samma Airbnb som senast, för att jag tyckte det var ett så häftigt ställe. Efter några dagar i BA ska vi resa runt lite i Argentina, dra på en kort avstickare till Chile och kanske avsluta kalaset med ett besök till Uruguay. Vi får se vad tiden räcker till. Vi har redan två långa bussresor bokade (22 timmar respektive 19 timmar). Avstånden är enorma och vi har stora ambitioner och vi hinner inte alls med “allt”, men det kommer att bli så bra, så bra. Ett riktigt äventyr tillsammans. Jag längtar!

Bokade samma rum, på samma Airbnb som senast. Just så simpel är jag.

Bokade samma rum, på samma Airbnb som senast. Just så simpel är jag.

Och ja, needless to say så har jag enorm klimatångest över att flyga så långt bort. Peppe skrev om Den självgoda veganen och om hur en känner sig tvungen att inflika att ja, jag vet. Det är dåligt för miljön att flyga. Men vad ska jag liksom göra när ett av mina absoluta favoritställen befinner sig så där himla långt bort? När jag har vänner där som jag vill träffa?

En bättre människa skulle antagligen låta bli att flyga, men tyvärr är jag inte där. Dessutom tycker jag att vi i stället för att shamea individer borde bli bättre på att kräva förändring på politiskt och strukturellt plan (hej riksdagsvalet, jag tittar på dig). Med det sagt så vill jag gärna klimatkompensera mina flyg, men blir inte klok på vad som skulle vara det bästa alternativet. Så tipsa gärna om du har bättre koll. Och ja, jag vet, att klimatkompensera är inte samma sak som att låta bli att flyga, men nu är skadan redan skedd så jag vill göra det jag kan. Så snälla ge mig tips!

Glad med glass i Buenos Aires för två år sen.

Glad med glass i Buenos Aires för två år sen.

Ugh, så tråkigt att känna sig tvungen att säga allt det här när jag allra mest bara vill vara glad för att vi ska åka på en så lång och härlig semester tillsammans. Men som sagt: det går att ha två tankar i huvudet samtidigt och jag tänker att det här är en långsam (ja för långsam) process och vi gör alla så gott vi kan. Och ytterligare en disclaimer: jag vet att flygandets vara eller icke vara är ett i-landsproblem för människor med pengar.

Kan du tänka dig att avstå från att flyga eller har du kanske redan gjort det?