Jag shoppar ju så lite – eller?

Under helgen köpte jag ett par nya vinterskor. Inte för att jag hade jättemycket lust att göra det, utan för att jag helt enkelt behövde ett nytt par. Jag valde mellan två olika och valet föll på de lite dyrare skorna som var tillverkade i Portugal, i stället för de som var tillverkade i Kina. En klen tröst, men jag tänker att allt är hemåt. Dessutom vill jag inte vara tvungen att köpa ett par ny skor nästa vinter, utan hoppas kunna ha dessa i ett antal år framöver.

Egentligen gillar jag inte att shoppa. Det känns alltid så bökigt att prova kläder, skor, you name it. Speciellt under vintern med tusen lager kläder och urk. Men ibland behöver jag nya grejer och då “måste” jag shoppa. Partytopparnas och de oändliga cocktailklänningarnas tid är länge sedan förbi kan vi säga.

Så eftersom jag inte gillar att shoppa har jag en bild av mig själv som en människa som inte shoppar så mycket. Jag tror den bilden är ganska nära sanningen. Jag är rätt säker på att jag kan nämna allt jag shoppade i fjol men tänkte ändå att det skulle vara intressant att följa med hur mycket jag faktiskt shoppar under 2019. Så efter lördagens skouppköp skapade jag en anteckning i mobilen som jag ska fylla på varje gång jag köper nåt och sen se hur det ser ut i slutet av året. Hur mycket har jag egentligen shoppat? Ska givetvis rapportera här på bloggen.

Kanske rosa inte var så smart färgval på vinterskor i ett slaskigt Helsingfors, men älskar färgen!

Kanske rosa inte var så smart färgval på vinterskor i ett slaskigt Helsingfors, men älskar färgen!

Eftersom jag nu har ett medlemskap i Vaaterekki och alltså får låna kläder känner jag inte heller nåt speciellt stort behov att köpa så mycket själv. Jag brukar ha låneplaggen två eller tre veckor. Det känns alltid lika svårt att skiljas från dem, men sen hittar jag nåt som är minst lika fint, snyggt och bekvämt så jag sörjer inte plaggen jag lämnar in, utan gläds i stället för de nya plaggen jag får använda. Fattar ni hur mycket jag älskar det konceptet?!

Men konsumtion är nog nåt de flesta vuxit upp med. Vi slentrianshoppar grejer för att vi vill eller har lust. Eller kanske för att pigga upp oss själva. Jag skrev faktiskt en artikel om just det här för Martha där jag bland annat intervjuade stilcoachen Hanna från Voga Styling. Jag blev så otroligt glad när hon berättade om Vogas filosofi:

Stylisten Hanna Paajanen arbetar som stilcoach för ett företag som hjälper kunder att hitta sin egen stil. Företaget erbjuder tjänster som bland annat garderobsrensning, men också shopping med stylist.

– Många tror att de därmed måste köpa mycket nytt, men det är inte alls det som är meningen, förklarar Paajanen. Enligt henne hör storshopping inte ihop med företagets filosofi.

Läs hela artikeln!

Bor i denna supersköna ylleklänning just nu. Känns väldigt jag.

Bor i denna supersköna ylleklänning just nu. Känns väldigt jag.

Hur mycket shoppar du?

Har du nån ungefärlig koll på hur mycket grejer du shoppar? Själv blev jag helt chockad när en kompis berättade om hur mycket hon nätshoppade ett tag. Det kunde handla om hundratals euro varje månad. Själv blir jag helt matt av tanken, skulle aldrig orka beställa hem så mycket plagg och sen skicka tillbaka det jag inte gillat. Plus att om en ska shoppa (och inte behålla allt en shoppat) så är nätshopping extra dåligt med tanke på alla transporter etc. Men det här är absolut ingen tävling i vem som är bäst, jag blev bara genuint överraskad när jag hörde om detta. Hade liksom ingen aning att folk gör så, haha. Känner mig rätt naiv måste jag säga.

Det jag allra mest hoppas på är att vi alla skulle se över vår konsumtion. Behöver vi verkligen nåt nytt eller klarar vi oss med det vi har? Och en grej jag definitivt borde bli bättre på är att hitta kläder second hand, men jag är såååå dålig på det. Ska försöka bli bättre på det. Linnea skrev en alldeles utmärkt loppisguide för ett tag sen. Jag tror det viktigaste med second hand är att vara minst lika kritisk till plagget – om det inte är nåt en behöver är det knappast nödvändigt att köpa det.

Vad tänker du kring det här? Hur mycket shoppar du? Ska du ha köpstopp i år eller tänka mer på din konsumtion?