Kugges valskola del 1: Vi har inte personval i Finland

I dag är det exakt fyra veckor till riksdagsvalet i Finland och därför tänkte jag inleda med egen valskola här på bloggen. Sammanlagt tänker jag mig fyra inlägg varav det sista publiceras under valdagen och hoppas ni tycker det är kul! Själv anser jag att demokrati är otroligt viktigt – och bästa sättet att få demokratin att blomstra är att så många medborgare som möjligt röstar i val.

I senaste riksdagsvalet låg valdeltagandet (alltså hur många röstberättigade finländare som röstade i valet) på 70,0 procent. Det här innebär att 30 procent av finländarna låter bli att rösta! Jag tycker att det är skamligt. Många förklarar det med att de inte förstår sig politik, inte litar på politikerna eller att det ändå inte spelar någon roll. Men grejen är att val är ett ypperligt sätt för oss medborgare att påverka. Hur vill du att Finland ska se ut om fyra år? Eller om tio, tjugo, trettio år? Det är nu vi lägger grunden för framtiden och ett otroligt bra sätt att påverka är att rösta i riksdagsvalet.

En grej som däremot stör mig i finländsk politik är att vi (både partier och ofta media) lägger väldigt mycket vikt vid de individuella kandidaterna eftersom det i mångas ögon ser ut som om vi skulle ha personalval i Finland, men faktum är att vi inte har det. Vi röstar visserligen alltid på en person (och skriver ner numret till just den kandidaten på vår valsedel), men i praktiken går din röst alltid till partiet.

Därför ska du alltid utgå från parti, inte kandidat när du väljer vem du lägger din röst på. Många partier försöker ha en bredd bland sina kandidater och åsikterna kan skilja sig väldigt mycket, men de flesta riksdagsledamöter är ändå tvungna att rösta enligt partiets linje – vilket betyder att den där otroligt trevliga personen från parti X kanske inte alls kan föra den politik hen lovat om det inte överensstämmer med den politiska linjen för resten av partiet.

kuggesvalskola1.png

Men hur ska du veta vilket parti du ska rösta på? Här kommer fem tips:

1. Vad är viktigt för dig?
Fundera på din ideologi och värdegrund. Vilka frågor är viktiga för dig? Vill du kämpa mot klimatförändringen, för pälsnäringen, för arbetslösa, för mer jämställd föräldraledighet, för mer eller mindre privatbilism, mer eller mindre invandring, för grundinkomst, för eller mot privatisering av hälsovården eller högre studiestöd och inkomstgräns? Läs på om de partier du tror att kunde ligga nära ditt hjärta. Representerar de en politik du står för?

2. Rangordna dina värderingar
Det finns inte ett parti som kommer att motsvara alla dina värderingar så börja med att göra en topp tre över dina värderingar – vilka frågor tycker du att är viktigast för Finland under de kommande fyra åren? Vad tycker du är mest akut? Vad måste riksdagen åtminstone beakta?

3. Jämför partierna
Jämför partierna med varandra. Vilket eller vilka partier ligger närmast dina viktigaste värderingar? Välj ut två eller tre partier du kunde tänka dig att rösta på och läs på mer om deras vallöften – vad vill de jobba med under följande riksdagsperiod? Känns de frågorna rätt för dig?

4. Vilka kandidater ställer upp?
Börja sedan kolla närmare på hurdana kandidater som ställer upp i din valkrets i de mest aktuella partierna. Känner du någon som ställer upp för ett parti du kunde tänka dig rösta på? Kontakta hen och fråga vad hen vill jobba för och varför du borde rösta på hen? Om du inte känner någon kan du läsa mer på kandidaternas webbsidor eller träffa dem på stan (många gör väldigt aktiv kampanj och träffar gärna väljare).

5. Partiet först och tänk själv
Kom ihåg att politiker säljer in sin ideologi till dig och ta allt med en nypa salt. Tänk själv, ifrågasätt och prata med andra. Det viktigaste är att du försöker hitta en kandidat från ett parti som motsvarar dina värderingar bäst och som du gärna lägger din röst på. Kom ihåg: partiet först, kandidat sen!

Usch vad mycket jobb det låter som, tänker du kanske nu. Och ja, det tar en viss tid att sätta sig in i politik, men det är inte omöjligt. Därför tycker jag att det enklaste sättet är att fundera på din egen värdegrund, på vilka frågor som är viktiga för dig och ett hurdant Finland du vill leva i. Om du är väldigt privilegierad (som jag) tycker jag det också är viktigt att utgå från dem som har det sämre än du – kanske det finns en fråga du inte ens tänkt på men som är viktig för personer i sämre socioekonomisk ställning än du?

Personligen väljer jag också så gott som alltid att lägga min röst på en ung person, helst kvinna, eftersom jag tycker att vi behöver fler kvinnor och unga människor i politiken. I den nuvarande riksdagen är 117 av ledamöterna män och 83 kvinnor (trots att det var fler kvinnor än män som röstade i valet 2015) och medelåldern är 51 år (den yngsta ledamoten är 28 år, den äldsta 78).

Ett jättebra sätt på vägen att hitta rätt parti och kandidat är att fylla i en valkompass (eller kandidattest som det också heter). Själv blev jag positivt överraskad av Hufvudstadsbladets valkompass eftersom fokus faktiskt ligger på partier – den ger inte alltså förslag på kandidater utan just partier. Ett stort plus är att det också finns en kort förklaring invid varje fråga. Vet du inte riktigt vad frågan handlar om kan du läsa mer. Däremot saknas de mindre partierna i den. Också Yles valkompass kändes rätt bra och kan ge dig en fingervisning gällande vart det pekar. Där får du också se hur just din riksdag skulle se ut och kan läsa mer om kandidaterna.

Och om du röstar i Helsingfors valkrets (som jag) vill jag uppmärksamma dig på att de små partierna (Djurrättspartiet, Feministiska partiet, Liberalpartiet och Piratpartiet) ingått valförbund – det betyder alltså att alla rösterna räknas ihop till en gemensam pott och det kan hända att din röst gynnar ett annat parti än det du ursprungligen röstat på. Läs mer om vad det innebär. Om du inte riktigt förstår hur rösterna räknas har Svenska Yle en väldigt tydlig (men något märkligt viskande) förklaring på hur det d’Hondtska systemet fungerar.

Känns det här knepigt? Är något oklart? Har du frågor eller önskemål kring kommande teman i min valskola? Klicka gärna på det lilla hjärtat om du tyckte att det här var en bra idé och så fortsätter vi i demokratiska tecken nästa veckas söndag igen!