Två dagar efter val och final

Söndag kväll var minst sagt spännande. Samtidigt som resultatet från förhandsröstningen publicerades släpptes pucken i VM-hockeyfinalen ner på isen. Kändes som att Finland krigade på två arenor om väldigt olika saker och jag följde med från två olika skärmar. I hockeyn blev det först en guldmedalj, men efter att målet inte godkändes och Finland till slut förlorade på straffar fick de otroliga spelarna nöja sig med en silvermedalj.

Lite så kändes det faktiskt med riksdagsvalet. De rödgröna partierna fick fler röster och mandat än i förra valet, ledamöterna är yngre än tidigare (om än medelåldern bara sjunkit med ett år) och 92 av 200 ledamöter är kvinnor – alltså historiskt många! Men på samma sätt som i hockeyn gled guldet ur fingrarna på Finland. Sannfinländarna blir näst största parti och de ligger tillsammans med Socialdemokraterna och Samlingspartiet inom samma procentenhet. Alltså finns det inte någon riktigt tydlig valvinnare.

Men jag väljer att fokusera på det som är bra – alltså fler kvinnor och framgång för både Vänsterförbundet och De gröna – i stället för att oja mig och voja mig över Sannfinländarna. Tyvärr ser trenden i Europa (och världen) ut så att högerpopulismen är på frammarsch. Jag kollade faktiskt att Sannfinländarna nu fick nästan exakt lika många röster (i procent) som Sverigedemokraterna i det svenska riksdagsvalet i höstas. Det är uppenbart att det är många som av en orsak eller annan vill rösta på den politik de för och jag hoppas att vi i stället för ökad polarisering kunde se ett samhälle där alla anser att mänskliga rättigheter och jämställdhet är viktiga. Det är en lång väg att gå, men inte omöjlig. Utbildning har en stor roll och det är viktigt att samhället tar hand om de allra svagaste och de marginaliserade.

upload.jpg

Det ska i alla fall bli spännande att följa med regeringsbildningen. Hur kommer vår regering att se ut? I Svenska Yles valvaka slängde professor Göran Djupsund fram en tanke om att De grönas Pekka Haavisto eventuellt kunde bli statsminister, men vi får se vad som händer. Tråkigt lär det i alla fall inte bli, åtminstone om en råkar vara en politik- och samhällsnörd som jag.

Och ni som är oroliga över vad som hänt med alla skrivrelaterade inlägg så lovar jag att det är på väg! Hela april har varit rätt kaotiskt hittills och jag ser verkligen fram emot lite påsklov. Har bokat in en staycation åt Markus och mig och ser fram emot fluffiga hotellakan, god frukost och tid att bara vara och förhoppningsvis läsa en roman. Men före det ska vi en sväng till lande för traditionell påsklunch. Jag har lovat ta ansvar för efterrätt, grönsaker, djävulsägg och en skagenröra. Picklade just rödlök för första gången i mitt liv och tänkte att det passar väl bra med skagen? Sjukt lätt ju, så nu undrar jag mest varför jag aldrig gjort det tidigare?

Vad har du för påskplaner? Och vad tror du, en hurdan regering kommer Finland att få? Jag hade hoppats på Sdp, Gröna, Vänstern och Sfp men tyvärr räcker det inte till majoritet. Och i ärlighetens namn kan det ju bli helt hur som helst. Kommer att knarka nyheter de följande veckorna!