Vill du gå en skrivarkurs?

När jag började skriva på det som efter många vändor blev min debutroman saknade jag ett skrivande sammanhang. Just då bodde jag visserligen i Berlin så det fanns inte så himla många svenskspråkiga skrivarkurser att gå (eller vad vet jag? kanske det hade funnits om jag hade letat?) men när jag flyttade tillbaka till Helsingfors hösten 2014 letade jag frenetiskt efter kurser att delta i. Jag gick en helgkurs som Nylands Litteraturförening ordnade och en kurs på Arbis i Helsingfors men ville ha mer!

Foto: Unsplash.

Foto: Unsplash.

Hösten 2015 skickade jag sedan in min ansökan till Litterärt skapande och blev antagen – hurra! Det blev tolv helger LittSkap på två år. Utöver det deltog jag i kurser som NyLitt ordnande och också en helgkurs på VNF. Före jag började gå på skrivarkurser hade jag lite svårt att förstå konceptet korta skrivövningar. Det kändes så “onödigt” – jag vill ju skriva på den stora romanen och inte slösa tid på annat. Håhå alltså. Mitt skrivarkursdeltagande kulminerade 2017 då jag skrev i sammanlagt nio (!) helger. Efter det var jag faktiskt lite trött på konceptet, men visst är det härligt ändå?

Därför tänkte jag tipsa dig om två ypperliga kurser! Båda riktar sig till dig som vill ta ditt skrivande på större allvar men också få hjälp och stöd på vägen. Båda kurserna drivs av fantastiska, skarpsynta och inspirerande kursledare! Det är väl klart att du vill delta i Skriftskolan med kursledarna Johanna Holmström och Hannele Mikaela Taivassalo eller Författarskolan med kursledarna Mia Franck och Monika Fagerholm?!

Kan varmt rekommendera det här klippet med Monika Fagerholm om du inte redan sett det!

Jag har bara hört gott om bägge kurser och har faktiskt fått mina texter lästa av tre av fyra kursledare – så jag känner att jag nog med gott samvete kan rekommendera båda. Skriftskolan ordnas i Helsingfors och Författarskolan vid Västra Nylands Folkhögskola i Karis. Båda kurserna är ettåriga så du har verkligen tid att fördjupa dig i ditt skrivande – eller kanske till och med ha ett mer eller mindre färdigt råmanus i handen när kursen är över?

Om du undrar nåt gällande kurserna lönar det sig att vända sig till arrangörerna – eller så kan du fråga mig och jag kan försöka fiska fram ett svar. Oberoende så tycker jag att du ska söka om du är det minsta lilla intresserad! Finns liksom inget härligare än att få gå in i det där skrivande sammanhanget och få pepp, stöd och råd på vägen!

Nå – ska du söka eller blev du intresserad? Eller har du ytterligare tips på nån härlig kurs vi inte ska missa?!