Vi är alla så olika – hurdan är du?

foto:  Felicia Buitenwerf /Unsplash.

foto: Felicia Buitenwerf/Unsplash.

Personlighetstest på internet kan inte påstås vara världens mest exakta vetenskap, men visst är det kul. I och för sig tror jag att det är lite som med horoskop: du läser bara det som passar in på dig och struntar i resten. Trots det kan testerna vara intressanta och ögonöppnande. Liksom jaha, jag är ju faktiskt så där. Ännu roligare blir det om du skickar testet till kompisar eller en partner. I många fall kan det ju faktiskt göra det lättare för en själv att förstå andra (och sig själv).

I somras trillade jag över det här roliga testet gällande kreativa personligheter. Enligt det här supervetenskapliga testet kan vi människor delas in i åtta olika kreativa fack, själv är jag en producer. Mina kreativa styrkor är att jag är bra på ledarskap och får saker gjorda, jag är alltså inte den som drömmer stort utan är väldigt praktisk i min kreativitet. Enligt testet då. Men jag är faktiskt benägen att hålla med.

Foto: Gretchen Rubin

Foto: Gretchen Rubin

I Friday Lab gjorde vi nyligen Gretchen Rubins Four tendencies-quiz, där vi människor delas in i fyra olika personligheter. Själv är jag en upholder, alltså en person som fixar att hålla löften både till mig själv och andra. Det var så intressant att ta del av andras resultat. Vi känner ju inte varandra jättebra i gruppen (ännu), men jag kunde ändå konstatera att de flesta nog passar in i sin tendency.

Ett annat test jag brukar göra med jämna mellanrum är Via Character Strenghts Survey. Senast jag gjorde testet var humor, uthållighet, ärlighet, hopp och vänlighet mina fem mest framträdande karaktärsdrag. Jag har gjort testet några gånger och det är alltid lite olika, men oftast samma grejer i topp tio.

Som sagt: ingalunda exakt vetenskap, men ganska kul ändå. Kan du inte i kommentarerna berätta “vem” du är om du gör testerna? Trots nonsens tycker jag det är kul att diskutera det här. Är det faktiskt jag? Stämmer det?