Läs mer böcker

Bokhandeln El Ateneo i Buenos Aires.

Bokhandeln El Ateneo i Buenos Aires.

Att läsa är en av de bästa saker jag vet, men i perioder är det så otroligt svårt att få in läsningen. Jag brukar jämföra läsning med träning, när rutinen inte finns är det nästan omöjligt att varken öppna en bok eller gå ut och springa. I sommar har jag läst mer än på länge och jag känner mig så glad över alla böcker jag hunnit med (men vi ska inte tala om hur lite jag sprungit, eh!).

Läsningen är absolut ingen prestation för mig, men jag mår helt enkelt bättre när jag läser. Lite på samma sätt som att jag mår bättre när jag skriver. Och läsning och skrivande går ju faktiskt hand i hand. Jag är helt övertygad om att det inte går att vara en bra författare utan att själv läsa.

Sedan 2015 har jag skrivit upp allt jag läser på Goodreads. De senaste åren har jag också haft en årlig reading challenge. Inte för att jag måste, utan för att jag vill. Dessutom har jag världens sämsta minne och kommer aldrig ihåg böcker om jag inte skriver upp dem någonstans. Än mindre kommer jag ihåg vad jag tyckt om dem, så jag brukar ofta skriva en minirecension på Goodreads. Hittills har jag läst 32 böcker i år (varav faktiskt så många som 12 nu i sommar!). För resten av året hoppas jag på 20 till. Det ska jag väl fixa?

Jag har läst alla böcker förutom Märta Tikkansens Måste försöka skri- som jag inte ännu börjat med. Och nu inser jag att jag faktiskt läst böckerna just i den här ordningen, haha!

Jag har läst alla böcker förutom Märta Tikkansens Måste försöka skri- som jag inte ännu börjat med. Och nu inser jag att jag faktiskt läst böckerna just i den här ordningen, haha!

Trots att jag nu läst en hel del och kommit bra in i läsningen betyder det inte att det alltid kommer att vara lätt, men sist och slutligen handlar det ju om ett val. Vad vill jag lägga min tid på? Att scrolla sociala medier eller läsa? Inte ett så svårt val egentligen, men ofta verkar mobilen finnas lättare till hands.

Och på tal om just den här problematiken det kan jag rekommendera en lite knasig men intressant kortdokumentär om en man som vill läsa mer. Utöver att lära sig tips och tricks för att läsa mer besöker han också en drös fantastiska bokaffärer runtom i världen. Sist ut är faktiskt El Ateneo i Buenos Aires som jag besökt två gånger, senast nu i våras. Så otroligt fint ställe, som om typ Svenska teatern skulle göras om till en bokhandel!

Hur mycket läser du och hur ofta brukar du läsa? En av mina utmaningar i juli var att läsa varje dag och det höll jag fast vid och har fortsatt med det nu i augusti. Rutiner är bra för det mesta och rutiner är jättebra för att hålla i gång läsandet. Och om du finns på Goodreads (vilket jag verkligen rekommenderar om du inte redan finns där!) så vill jag så klart vara din kompis! Skicka en förfrågan så accepterar jag. Och medan du är i farten kan du väl passa på att ge ett fint betyg åt Vad heter ångest på spanska? – jag tycker nämligen att medeltalet skulle få klättra lite uppåt, hehe!