Böcker jag läst, pjäser jag sett

Den senaste tiden har jag hittat ett synnerligen bra läsflow. Jag läser så gott som varje dag och har också äntligen börjat lyssna på ljudböcker igen. Under sommaren var det så många bra sommarprat jag ville lyssna på och att gå omkring med stora hörlurar på öronen kändes inte helt rätt i värmen. Bara under helgen avslutade jag ju tre böcker. Jag skriver kortkorta recensioner på Goodreads, men jag tänkte att jag väl kan publicera dem här också. Så här kommer en hel drös boktips.

processed_IMG_20190915_135428-01.jpeg

Strömsöborna av Rosanna Fellman
En mustig poesidebut som myllrar av Strömsöbor som inte mår så bra. Vissa av dikterna slår mig rakt i ansiktet och jag vet att jag vill återvända till dem. Rosanna Fellman är inte rädd för något ämne och blandar också friskt svenska, finska och engelska. Jag undrar hur en person som inte kan alls finska kommer att uppfatta verket?

Det bästa som har hänt mig av Johanna Schreiber
En varm och härlig bok om tre kvinnor som alla fött barn ungefär samtidigt och som slumpen för samman. Alla kämpar med sitt och vänskapen som växer fram är väldigt fin. Johanna Schreiber skriver underhållande, men ibland så att det hugger till. På slutet kommer till och med lite samhällskritik. Fastän jag inte själv har barn tyckte jag ändå väldigt mycket om boken och trivdes med kvinnorna och deras historier. Jag lyssnade som ljudbok och gillade uppläsaren trots att det kunde bli lite teatraliskt ibland.

processed_IMG_20190917_212205-01.jpeg

Mellan oss av Sandra Beijer
Mellan oss går snabbt att läsa på grund av de korta kapitlen, men Sandra Beijers språk får mig att stanna upp. Högstadietiden på 90-talet beskrivs med skärpa trots att Beijer inte ödslar med orden. Det här är nog Beijers bästa bok hittills tycker jag.

Atomic Habits av James Clear
En intressant och inspirerande bok om vanor. Det känns som att boken upprepar sig själv och är stundvis väldigt amerikansk, men jag kan ändå varmt rekommendera till alla som vill bygga bättre vanor. Huvudpoängen är att med väldigt små medel går det att göra stor skillnad.

Allt jag inte kan säga av Emilie Pine
Jag älskade den här boken. Det är så naket, så nära, så smärtsamt, så trösterikt, så äkta. Alla, alltså verkligen alla, borde läsa den här. Är helt omskakad efter läsningen.

Äktenskapsgrejen på Lilla Teatern. På bilden Oksana Lommi, Jonna Järnefelt, Joachim Wigelius, Laila Björkstam. Foto: Henrik Schütt/Lilla Teatern.

Äktenskapsgrejen på Lilla Teatern. På bilden Oksana Lommi, Jonna Järnefelt, Joachim Wigelius, Laila Björkstam. Foto: Henrik Schütt/Lilla Teatern.

Förra veckan fick jag också se premiären av Äktenskapsgrejen på Lilla Teatern, så kul att bli bjuden på teater! Pjäsen handlar om kvinnor i tre generationer (plus två män) som alla har svårt att prata med varandra – eller någon över huvud taget. Jag tror jag aldrig sett så mycket skrik på en teaterscen och så mycket dålig kommunikation mellan karaktärer. I bilden ovan jagar huvudkaraktären sin mammas älskare med en hummer, det säger väl ganska mycket redan hehe?

Jag känner mig mest konfunderad efter pjäsen, men kanske inte på det sätt manusförfattaren vill. Fastän det fanns mycket roligt och mycket igenkänning i pjäsen saknar jag ändå något, trots att rollprestationerna är bra. Speciellt Oksana Lommi övertygade i sin roll. Så pjäsen är sevärd oberoende – kanske jag bara inte var i rätt sinnesstämning just då?

Vad har du läst/sett på sistone? Nåt du kan rekommendera? Nåt jag absolut inte får missa?