Konsten att säga nej

De senaste veckorna har jag varit tvungen att tacka nej till en hel del olika uppdrag. För varje år som går i mitt frilansande säger jag allt oftare nej, när jag tidigare sa ja till så gott som allt fakturerbart som landade framför mig. Jag inser att det här nej-sägandet innebär att jag nuförtiden har ett så pass bra läge att jag kan välja vilka jobb jag vill göra – och det är ju sannerligen ett lyxproblem.

Men det betyder inte att det är lätt att säga nej. Inte alls.

Illustration från Ulla Donners nya bok  Skiten . Kan verkligen rekommendera den!

Illustration från Ulla Donners nya bok Skiten. Kan verkligen rekommendera den!

De flesta av oss vill ju så gärna säga ja. Ställa upp, hjälpa och vara trevliga. För om du säger nej blir det ju lite besvärligt för personen som frågat dig om något och du skulle inte orka att hen blir sur och det kan bli ganska jobbig stämning och tänk om ingen aldrig nånsin mer frågar dig om nåt? Ungefär så här går väl tankarna hos många.

Tänk att det ska vara så svårt att säga ett enkelt nej. Öva! Tre bokstäver: n e j !

Lyckligtvis finns det en hel del strategier och tankesätt att ta som hjälp. En favorit är Annes nej-ramsa som hon bloggade om för cirka hundra år sedan, men som verkligen fastnat hos mig. Så här går den:

Nej, nej, nej.
Jag säger nej till dig,
men ja till mig.

Varje gång du säger ja till någon annan säger du nej till dig själv. Eller i mitt fall: varje gång jag säger ja till ett uppdrag säger jag nej till min skrivtid. Därför har jag varit extra hård med att säga nej. Nej, nej, nej! För jag vill ju säga ja till mitt skrivande!

Illustration från Ulla Donners  Skiten .

Illustration från Ulla Donners Skiten.

I Friday Lab communityt var det förra veckan en medlem som skrev om en aha-upplevelse kring att säga nej. När vi säger ja till något får hjärnan en snabb kick och tror att den gör rätt – belöningen är en nöjd kollega eller släkting. Men när vi säger nej kommer belöningen i framtiden när vi har mer tid tack vare att vi lyckades säga nej.

Så det kan vara besvärligt att säga nej just nu, men det lönar sig i framtiden. Jag lovar, du kommer att tacka dig själv. Och för att vi ska klara av det här tycker jag att vi repeterar nej-ramsan en gång till:

Nej, nej, nej.
Jag säger nej till dig,
men ja till mig.

Vad tycker du att det är svårast att säga nej till?