Inte en enda dag har jag ångrat att jag blev företagare

Lånetröja <3

Lånetröja <3

I dag är det företagarnas dag i Finland. Jag har “firat” med att göra det jag ville ha tid för att göra när jag startade eget – alltså skrivandet. Eller egentligen har jag läst Nationen, ännu halva kvar tills i morgon. I kväll deltog jag också i ett evenemang om kvinnligt entreprenörskap där Linn Jung och Anna Bertills pratade om att kombinera företag med barn och livet i allmänhet. Det är helt galet att tänka att det bara är ett drygt år sedan de startade sin kommunikationsbyrå? De har verkligen gjort en raketkarriär som företagare och jag tycker det är så himla roligt.

Själv kan jag inte påstå att min karriär som företagare varit någon spikrak succé. Det första året fakturerade jag 25 000 euro, med tanke på alla utgifter etc gjorde jag inget strålande resultat. Men då jobbade jag också på radion så jag fick in lön den vägen. 2016 hade jag slutat på radion och fakturerade 35 000 euro, fortfarande inget fantastiskt resultat, men helt okej. I år kommer faktureringen att landa runt 60 000 euro exklusive moms tror jag. Om jag räknar bort alla utgifter kommer jag att landa på en månadslön på drygt 3000 euro. Bra, men inte alls orsaken varför jag valt att bli min egen.

För mig har det aldrig handlat om att dra in en massa pengar, men så klart vill jag kunna leva på det jag gör. För mig har mitt företag främst handlat om frihet, att få göra som jag själv vill och att kunna jobba på ett sätt som funkar för mig. Är det något jag är allergisk för så är det att jobba x-antal timmar om dagen eller veckan. Jag vill kunna vara snabb och effektiv och sedan klappa mig på axeln och vara ledig utan att behöva rapportera låtsastimmar bara för att “visa” att jag jobbat åtta timmar. Ryser av bara tanken.

Vad krävs då för att starta eget? Enligt Anna Bertills och Linn Jung behövs följande: Mod. Ingen gör det åt dig. Skippa offerrollen. Det kommer alltid att vara fullt upp.

Vad krävs då för att starta eget? Enligt Anna Bertills och Linn Jung behövs följande: Mod. Ingen gör det åt dig. Skippa offerrollen. Det kommer alltid att vara fullt upp.

Fastän jag aldrig ångrat steget att bli företagare måste jag erkänna att det var något jag sköt upp väldigt länge. Jag ville bli min egen, men ändå inte. Jag var rädd för all byråkrati och kände att det skulle bli krångligt och jobbigt. Med nästan fem års erfarenhet kan jag säga att allt löser sig. Det finns ännu också sånt jag inte riktigt fattar eller vet hur det fungerar, men då frågar jag min bokföringsbyrå eller någon annan som vet.

Om du funderar på att starta eget ska du komma ihåg att det faktiskt inte är så himla svårt. Det finns massvis med hjälp att få. Företagsrådgivare, andra företagare osv. Det svåraste är oftast att våga fråga, men bara gör det! De flesta hjälper faktiskt jättegärna.

Jag vill också passa på att tipsa om Y-Studio ifall du missat det. Sedan början av det här året har jag skrivit och översatt artiklar om företagande. Jag har fått chansen att intervjua en massa intressanta personer som verkligen bjuder på sig själva. Till exempel Linn säger en massa klokskaper i den här ärliga och fina intervjun. Utöver intressanta intervjuer hittar du också en massa praktisk information om startpeng, skatter och mycket mer på sajten. Så in och läs om du funderar på att starta eget eller behöver stöd och inspiration i ditt företag!

Har du funderat på att starta eget? Jag lovar att svara enligt bästa förmåga om du har nåt du undrar över. Och så vill jag passa på att önska alla fellow företagare en glad företagardag. Tänk ändå att vi själva fixar vår egen lön månad efter månad, år efter år. Hur häftigt är inte det?!