Fem bra ställen att hänga på utomhus i Berlin

Berlin är långt ifrån Sydeuropa, men så fort några solstrålar tittar fram så parkerar sig berlinarna utomhus. I parker, på uteserveringar, på utomhusklubbar. Det gör att det känns som om Berlin tar ut varje minut av möjligt utomhushäng och därför tänkte jag tipsa om några utomhusfavoriter.

1. Tempelhof

En gammal flygplats som i dag är ett enormt rekreationsområde och ett ställe Berlinborna verkligen flockas på. Här kan du jogga, cykla, åka inlines eller bara slå dig ner nånstans och grilla och ta det lugnt. Om du går in till Tempelhof från Schillerkiez-området kommer du att snubbla in på ett community garden, jättegulligt och jätteberlin! Vid ingången finns ofta någon som säljer kall öl.

tempelhof.jpg

2. Admiralbrücke och Landwehrkanal

Kanalen som löper genom Kreuzberg är ett av mina favoritställen. Förhållandevis lugnt och framförallt vackert. Vid Admiralbrücke brukar det bli spontanfest om helgerna, alltså folk som sitter på bron och umgås. Mysigt! Där finns också en kiosk helt intill så det finns kalla drycker att få. Rekommenderar också Il Casolare för pizza! På sträckan mellan Admiralbrücke och Baerwaldbrücke finns det ofta svanar så slå dig ner i gräset och beundra utsikten.

maybachufer.jpg

3. Klunkerkranich

En hipstrig men alldeles underbar bar uppe på taket i ett köpcentrum i Neukölln.  Väldigt populärt nuförtiden så kom senast vid halv åtta om du vill undvika kö! Här finns lite smått och gott att äta, ofta livemusik och allmänt bra stämning. Plus en fantastisk utsikt över Berlin!

IMG_20180730_202312-2.jpg

4. Club der Visionäre

Utomhusklubb där festen är i gång så gott som dygnet runt. Här är allt möjligt och du kommer garanterat att ha en rolig kväll. Ligger precis vid vattnet så trilla inte i! Det är också väldigt nära Badeschiff – ett annat najsigt utomhusställe.

IMG_20180728_033243-2.jpg

5. Freiluftkino

Under sommarhalvåret är utomhusbio verkligen en grej i Berlin. Det finns flera freiluftkinos i Berlin. En del visar filmer dubbade till tyska, andra visar filmer i originalversion. Lönar sig att vara noga med det så att det inte blir onödig språkmurer. Var också förberedd på att temperaturen kan sjunka till kvällen – så ta med dig varma kläder. Vid alla biografer säljs också snacks, öl och vin att värma sig med.

IMG_20180726_214926-2.jpg

+ 1 Valfri park

Berlin är en otroligt grön och lummig stad. Det finns massvis med parker. Vissa parker är en liten gräsplätt, andra är enorma. Och berlinarna trivs verkligen i sina parker eftersom det ofta är fullt!

Vad säger du? Blev du sugen på att åka och hänga utomhus i Berlin? Nu börjar ju utomhussäsongen så småningom att lida mot sitt slut, men det kommer ju alltid nya somrar. Själv tror jag att det nog måste bli en Berlinvistelse också 2019 …

Lägenhetsbyte = tre veckor i Berlin till priset av en flygbiljett

Tre veckor i Berlin låter dyrt med tanke på att en ju måste bo någonstans. Kortare perioder har jag alltid bott hos kompisar eller släktingar som finns utspridda runtom i staden, men tre veckor i någons gästrum känns påfrestande både för mig och eventuella kompisar så den här gången letade jag efter en annan lösning.

Redan i mars frågade jag i en bostadsgrupp för finländare i Berlin (ja, det finns en sån! den heter för övrigt Berliinin suomalainen asuntokanava) om någon skulle råka ha en lägenhet ledig en längre period under sommaren. Eftersom mitt jobb och liv i allmänhet är rätt flexibelt så spelade det inte så stor roll för mig när exakt jag skulle åka, men jag visste ända från början att jag vill vara borta i två till fyra veckor.

P1030292.jpg

I utbyte mot en lägenhet i Berlin kunde jag erbjuda min egen etta i Helsingfors och fick ganska fort napp av några som kunde tänka sig ett byte. Både tidsperiod och fiilisen jag fick av personerna som hörde av sig avgjorde att det blev en stor och ljus tvåa i Neukölln som blev mitt tillfälliga hem i Berlin. De tre första nätterna bodde jag hos mina släktingar och så samma dag som mina byteskompisar skulle flyga från Berlin till Helsingfors åkte jag till deras lägenhet för att byta nycklar och överlag få koll på det viktigaste åt bägge hållen. Eftersom jag inte kunde förklara grejer på plats i min lägenhet knäppte jag några bilder före jag åkte iväg och försökte förklara enligt bästa förmåga och skrev också ner wifi-lösenord etc.

Jag har hört en del säga att de inte skulle vilja ha någon främmande människa boende hos sig och det kan jag förstå, men just i och med att vi gjorde ett lägenhetsbyte så kändes det ännu "säkrare". Jag ville naturligtvis ta extra väl hand om deras lägenhet eftersom de samtidigt var hemma i min. Och allt gick så bra, så bra! Jag trivdes jättebra i lägenheten och paret jag bytte med lär också ha trivts bra i min avsevärt mindre etta. En av de bästa grejerna var att jag i och med lägenheten hade tillgång till cykel, vilket betydde att jag knappt åkte kollektivt under hela resan och sparade pengar också på det.

P1030285.jpg

Ett lägenhetsbyte kan alltså vara ett bra alternativ om du vill komma undan lite billigare på en längre semester. Eftersom jag bor i Helsingfors tror jag att det var relativt lätt att hitta någon som vill byta och kan tänka mig att samma gäller för andra större städer i Norden eftersom många nordbor är utspridda runtom i världen och gärna kommer till hemlandet någon vecka under sommaren. Kanske vill du åka till London för en sommar och nån i London vill komma hem till Åbo, Göteborg eller Stockholm? De flesta storstäder brukar ha Facebookgrupper för finländare/svenskar (och till och med skilda bostadsgrupper) så det lönar sig att kolla upp för den destination du är nyfiken på.

Jag kan verkligen rekommendera det här! Jag hade aldrig haft råd med hotell eller något annat boende som jag borde betala för i så här lång tid. Nu kunde jag i stället satsa hela resebudgeten på att göra roligheter i Berlin – förutom flygbiljetten som kostade cirka 180 euro. Dessutom var det så otroligt skönt att ha ett "eget" hem när jag var borta så lång tid. Några dagar till en vecka funkar bra hos släkt eller kompisar men i längre perioder föredrar jag att ha eget utrymme.

P1030268.jpg

Har du gjort ett lägenhetsbyte? Eller är det något du kunde tänka dig? Och har du tips på andra förmånliga sätt att bo under resor? En grej jag är nyfiken på men aldrig testat är couchsurfing. Det kunde vara helt skoj, men samtidigt skulle jag nog antagligen mest känna mig i vägen och längta efter egentid och att få stänga dörren om mig. Förstår inte riktigt att jag orkade med 10-personers sovsalar i flera månader under min resa 2009?! Då kändes det som värsta lyxen att ha ett eget rum, haha!

Tre veckor i Berlin – en sammanfattning

 Det här är en av mina favoritbilder från Berlin. Knäppt snabbt med mobil på Tempelhof. OBSERVERA KVINNAN MED RULLATOR OCH CIRKUSTÄLTEN.

Det här är en av mina favoritbilder från Berlin. Knäppt snabbt med mobil på Tempelhof. OBSERVERA KVINNAN MED RULLATOR OCH CIRKUSTÄLTEN.

Tre veckor på ett ställe är både en kort och lång tid. Tre veckor på resa är ännu längre tid. Men nu är jag osäker på om jag var på en "resa" – vad är en resa egentligen? Kändes mest som att jag hängde i min andra hemstad, typ. Nåjo, kanske inte så viktigt att definiera vad mina tre veckor i Berlin var. Däremot tänker jag mig att jag ska göra en sammanfattning av tiden och visa vad jag har med mig hem.

Inför Berlin hade jag egentligen bara två önskemål: redigeringen av Nationen skulle vara färdig och jag skulle ha riktig semester. Nu blev det ju inte riktigt så. I stället för att bli klar med redigeringen före, så fick det bli klart i Berlin i stället. Och det var väl helt okej också – det viktigaste var att det blev klart för inskick.

 Nya vykort.

Nya vykort.

Semestern då? Jag tror jag hade en så semestrig semester som jag kan ha. Är ju nog ganska skadad av det här företagandet och är van att jobba mer eller mindre hela tiden och visst blev det en del jobb under resan. Men det är helt okej, det var jag förberedd på. Det viktigaste var att jag kände mig fri.

Nästan varje morgon vaknade jag med en förväntan "vad ska jag hitta på i dag då?" och så googlade jag fram nåt mysigt kafé eller hittade på nåt annat kul och cyklade iväg. Det blev faktiskt över 250 kilometer cykling i Berlin, så skönt att bara kunna susa fram med cykeln. Åkte kollektivt sammanlagt sex gånger under hela tiden!

Andra viktiga siffror från resan: jag läste tre böcker – Ögonvittnet av min tidigare Debutantbloggen-kollega Anna Bågstam, Behind her eyes av Sarah Pinborough och Vänd om min längtan av Ann-Luise Bertell – vill du veta vad jag tyckte om den kan du kika på min GoodReads! Jag läste också fem Image-tidskrifter som blivit olästa här hemma. Ett av höstens mål kommer att vara att faktiskt läsa de tidskrifter som dimper ner i postlådan, i stället för att de ska samlas i en hög.

nyväska-2.jpg

Jag är ingen storshoppare (när jag var till ett shoppingcenter måste jag ta "paus" efter två affärer, haha) men en del grejer lyckades jag ändå få med mig hem. Mina absoluta favoriter är mina nya glasögon (jag är sååå nöjd med dem!) och en ny väska jag råkade hitta på söndagsloppiset/marknaden vid Boxhagener Platz. Direkt jag såg väskan visste jag att jag vill ha den. Så otroligt fin. Eller "kuggig" som Jennifer kallade den. Mitt absolut bästa köp med tanke på mig själv och mina stackars fötter var mina nya sandaler som är så himla sköna och bekväma, som att gå på moln!

Jag köpte också en flaska gott tyskt (!) rödvin, ett antal vykort som vanligt (jag är alltså en sån som har en hög snygga vykort hemma och sen plockar fram ett när jag ska på kalas), två långärmade och ribbade polotröjor från Uniqlo, ett matchande läppstift till ena tröjan plus en mascara från Nyx och så en massa pennor från Muji. Hittar jag en bra penna håller jag fast vid den, haha! Skriver ju alla intervjuer för hand och också en del anteckningar så pennor behövs i mitt hushåll!

P1030311.jpg

Två roliga och lite annorlunda spontanköp fick jag med mig från Mauerpark. Berlinstrumpor och dryckesspelet Drink, drank, drunk som verkade så roligt att jag måste få det med mig. Försäljarna var så trevliga och det var de som hade gjort spelet så kändes kul att kunna stöda dem – och jag är ju inte den som säger nej till roliga sätt att inta drycker.

Det allra allra bästa med veckorna var ändå att jag hade så mycket tid att bara hänga i min favoritstad och att jag hann träffa mina vänner så många gånger. Escape room var den enskilt roligaste upplevelsen, det bästa slappet var på Badeschiff, den godaste maten var hamburgaren från Kumpel & Keule i Martkhalle Neun, den bästa utsikten var från Klunkerkranich, den godaste glassen var getmjölksglassen (smakade typ getost och var såå gott?!) från Fräulein Frost och den godaste drycken hittade jag på Bierladen.

P1030312.jpg

Och fastän jag är hemma nu igen så finns det ännu ett antal Berlinrelaterade inlägg på kommande. Jag har faktiskt så många inläggsidéer att jag inte vet hur jag ska hinna skriva allt?! Och så händer det saker här på bloggen. På måndag är det ny startsida och ny header för bloggen som gäller. Så kika in här då! Är för övrigt så pepp på hösten! Ifall nu nån råkat missa det, hehe.

Vad ser du mest fram emot i höst? Och vad vill du allra helst läsa om på bloggen? Som sagt blir det en hel del Berlin ännu och så mycket skrivrelaterat. Jag tror det har pratats om bloggens död i kanske fem år, men det känns som om att det snarare går tvärtom – att bloggar bara blir större och större? Oberoende så har jag i alla fall funnit en helt ny sorts bloggiver. Länge leve bloggen! Och glad fredag gott folk!

 Getmjölksglass med jordgubb och rabarberglass. Rabarbern kändes lite för syrlig, men getmjölksglassen!! <333

Getmjölksglass med jordgubb och rabarberglass. Rabarbern kändes lite för syrlig, men getmjölksglassen!! <333

I den här staden kommer orden

P1030299.jpg

Det finns så mycket himmel över Berlin. Så mycket som växer och lockar. Så många sprickor i trottoaren, så många steg och historier som gömmer sig under mina fötter. Jag promenerar genom staden, över trädgrenar som pressar sig igenom asfalten och blir till bucklor som ropar efter luft och frihet.

Jag vill fotografera varje fasad, kliva in genom dörren på alla restauranger, kaféer, barer. Det finns så mycket jag kunde göra, så många glas att tömma. Stadens alla balkonger är mina att dricka vin på, bakom fönstren finns hem jag kunde bo i. Där jag kunde skriva.

I den här staden kommer orden. De rinner ut ur mina fingrar, blir anteckningar i mobilen eller klotter i ett häfte. I den här staden började jag skriva, drömde för första gången på riktigt. Sa det högt: jag skriver. Jag skriver mer än blogg och artiklar. Jag skriver.

husfasad-2.jpg

Men den här resan har inte gett någon rast eller ro. Jag har inte suttit ner och skrivit. Inte så. För att kunna skriva behöver jag tid, annorlunda tid än den jag haft nu. Då får jag inte vara så nyfiken på allt omkring mig, då måste jag vara mer nyfiken på allt inuti. Lyssna på orden, låta dem träda fram. Bli till meningar. Bli till något mer. Bli till en upptäcktsfärd.

Veckorna som gått har ändå fött en längtan. En längtan efter att skriva. Att sitta ner och bara skriva. Eller bara och bara. Sällan är det så, förutom i fantasin. Men just nu är skrivandet en fantasi, en dröm, en utopi. Orden lockar och drar, vill pusslas ihop till berättelser.

Och jag, jag längtar efter orden. Jag längtar efter att hitta rätt rytm och melodi. Jag längtar efter att treva mig fram bland något som ännu inte finns. Men något som kan bli.

planufer-2.jpg

Marknad vid Maybachufer

 Observera den gulliga lilla "gubben" ovanpå vägskylten. Han och hans kompisar är utspridda runtom i stan!

Observera den gulliga lilla "gubben" ovanpå vägskylten. Han och hans kompisar är utspridda runtom i stan!

Varje tisdag och fredag, året runt, är det turkisk marknad vid Maybachufer. Här hittar du allt mellan himmel och jord. Tyger, kläder, färska frukter och grönsaker, kryddor, handgjorda smycken och mycket mer. Plus en massa massa människor. Det går också att köpa nåt att äta och dricka, så det är smart att komma hit lite hungrig.

Marknaden vid Maybachufer, eller Wochenmarkt, är en typisk grej i Berlin jag gillar. Så under min hela sista dag passade jag på att trängas bland och folk och knäppte samtidigt en hel del bilder. Förvånansvärt många sa att jag inte fick fotografera, typ tomater?! Så efter ett tag såg jag till att vara på säkra sidan och fråga om det är okej att fota. Eftersom det blev så många bilder skapade jag ett galleri – du kan bläddra mellan bilderna genom att klicka på antingen den stora bilden eller på de små bilderna för att se dem i större format.

Efter en runda på marknaden gick jag till ett favoritställe vid kanalen: Ankerklause. En liten gullig bar nästan ovanför vattnet. Jag drack te och läste Ann-Louise Bertells Vänd om min längtan. Jag har haft boken hur länge som helst men aldrig kommit mig för att läsa den. Eller jag läste väl några sidor nån gång förra hösten men fastnade inte, så boken blev liggande.

I dag läste jag faktiskt boken från början till slut och kan inte annat än rekommendera. Också den här gången tog det en stund att komma in i berättelsen, men sen så! Bertell skriver så vackert med så många pricksäkra formuleringar och berättelsen går liksom under huden. Jag önskar att jag en dag kan skriva lika vackra meningar som hon. Läs!

 Men kolla nu så gulligt på Ankerklause!

Men kolla nu så gulligt på Ankerklause!

Nu är det kväll och i morgon åker jag hem. Som jag skrivit så är jag mer än redo för det. Jag längtar efter rutiner, rågbröd, alla nära och kära. Det känns som om jag varit borta en evighet?! Samtidigt finns min ständiga Berlinlängtan inuti. Jag älskar den här staden och vill så gärna bo här nån gång i framtiden i en längre tid. Hur, när och varför – det får tiden visa.

Men ett är säkert: Berlin kommer alltid att vara en väsentlig del av mig. På ett sätt eller annat. Det måste det vara.

P.S. Vad tyckte du om fotogalleriet? Kommentera eller klicka på hjärtat om du tycker att det funkar bra – så vet jag om jag ska satsa på det i fortsättningen eller inte.

Utomhusbio, hamburgare och kompishäng

raw3-2.jpg

Ytterligare en bra Berlinhelg har passerat. Jag hade inga andra planer än middag med mina kompisar på söndag och funderade varje dag vad som skulle vara kul. Samtidigt kände jag också en sorts press, jag måste ju "passa på" nu när jag är här. Försökte ändå inte låta stressen ta över utan göra sånt som kändes kul. Och som vanligt med min rastlöshet: den släpper så fort jag tar mig ut ur dörren. Så också denna helg.

I fredags hängde jag först på ett kafé nära mig och åt en gigantisk bit cheesecake och senare på kvällen gick till Flammkuchen-restaurangen Hugo Ball. Flammkuchen är alltså en sorts tysk/fransk pizza men i stället för tomatsås så är det créme fraiche. Sjukt gott och jättemysig stämning på restaurangen.

hugoball-2.jpg

På lördag satt jag några timmar på ett annat kafé och fixade och trixade med bloggen. Efter det kände jag mig igen lite rastlös och osäker på vad jag skulle göra. Jag bestämde mig för att jag skulle cykla till Burgermeister och äta en hamburgare men när jag kom fram så var kön så lång att jag valde att cykla vidare till Markthalle neun. Där finns ett antal försäljare – en del säljer mat, en del dryck och en del produkter du kan köpa med dig hem.

Eftersom jag hade siktet inställt på en hamburgare blev jag jätteglad när jag hittade ett hamburgarställe där. Och vilken hamburgare! Kan ha varit det godaste jag ätit under hela resan?! Drack också ett jättegott rödvin till = perfektion. Därifrån cyklade jag vidare till ett annat ställe, drack en rhaberberschorle och funderade på livet. Så här skrev jag i mitt anteckningsblock:

"De sista dagarna i Berlin kommer rastlösheten krypande. Jag känner mig redo. Redo för hösten och allt nytt. Samtidigt känner jag mig ängslig. Vad ska förlaget tycka om Nationen? Kommer jag att ha tillräckligt med jobb? Och jag undrar – när ska jag slippa gå omkring och vänta och fundera på vad som kommer att hända? Blir det nånsin stabilt? Antagligen inte. Och kanske vill jag inte ens ha det så. Skulle antagligen bli uttråkad. Kanske jag jagar utmaningar, spänning, nåt nytt."

markthalleneunhamburgare-2.jpg
 Bilden föreställer en extremt nöjd kvinna.

Bilden föreställer en extremt nöjd kvinna.

Efter det här kan det hända att jag klämde i mig en gigantisk och god våffla, men ingen vet. Sedan var det dags för dagens höjdpunkt: utomhusbio! Efter väldigt varma dagar i Berlin kändes det konstigt med en kyligare kväll och jag fick nästan kallt, men det löste sig med några värmande slurkar rödvin ur biografens kiosk. Jag såg Three billboards outside Ebbing Missouri och jestas så den var bra! En av de bästa filmerna jag sett på länge!

På söndag morgon, eventuellt lätt bakis efter det värmande vinet under filmen, cyklade jag iväg till mina gamla hoods i Friedrichshain och åt brunch på en gammal klassiker (för mig). El Fida var väl ungefär som jag mindes. Helt okej, men inte sjukt mind blowing. Sedan traskade jag omkring på loppiset vid Boxhagener Platz. Efter det skulle jag bara gå en kort sväng ner till Raw-området. Det är Deutsche Bahns tidigare banområde, numer fyllt av loppis, restauranger, barer och konst. Väldigt Berlin if you ask me. Hängde där några timmar tills det var dags att cykla iväg på middag till mina kompisar.

 Galleriet Urban Spree.

Galleriet Urban Spree.

raw4-2.jpg
 Den här bilden är en sammanfattning av Berlin: gatukonst, graffiti, en vägg gjord av gamla sprayflaskor, en sprayflaska, en lastpall, en cykel och en bortglömd vinflaska.

Den här bilden är en sammanfattning av Berlin: gatukonst, graffiti, en vägg gjord av gamla sprayflaskor, en sprayflaska, en lastpall, en cykel och en bortglömd vinflaska.

"The last supper", sa jag skämtsamt när vi högg in i efterrätten. På onsdag åker jag hem till Helsingfors och kommer inte att se Berlinkompisarna på länge. Blev tårögd när jag skulle vinka hejdå, samtidigt som jag är glad över att ha kompisar utspridda i världens olika hörn. Dessutom är det inte alls osannolikt att jag en dag bor en längre period i Berlin. Vi får se vad som händer.

Men för just den här resan var tre veckor perfekt. Jag har hunnit äta på mina favoritställen, jag har hunnit hänga med mina kompisar och släktingar, jag har hunnit upptäcka nytt. Och jag har nästan haft lite tråkigt mellan varven. Det är väl tecknet på en bra semester – att en haft det jättebra men också längtar efter att komma hem. Så nyfiken på vad allt hösten för med sig.

 När jag redan var på väg snubblade jag in på det här stället och var "tvungen" att gå och dricka en öl.&nbsp;

När jag redan var på väg snubblade jag in på det här stället och var "tvungen" att gå och dricka en öl. 

Mina bästa tips för en helg i Berlin

 Holzmarkt vid Spree.

Holzmarkt vid Spree.

Planerar du en weekendresa nånstans till Europa? Har du redan sett London, Paris och Barcelona? Vad sägs om en helg i en av de roligaste städerna, alltså Berlin? Ja, åtminstone är det en av de roligaste städerna om du frågar mig. Jag fick en fråga av bloggläsaren Anna som gärna ville ha tips för en första resa till Berlin och här kommer mina tips!

VAR SKA DU BO?

I motsats till många andra städer finns det inget centrum i Berlin – det finns många. De olika stadsdelarna har alla både för- och nackdelar och det tenderar vara så att de flesta trivs allra bäst i sin egen Kiez (hemkvarteren). Det här betyder att de flesta stadsdelar har något att bjuda på. Själv har jag bott i tre olika lägenheter i Friedrichshain och hängt också en del i Kreuzberg, Schöneberg och nu Neukölln.

För en turist som ska vara en helg i Berlin rekommenderar jag ett område där det händer mycket, finns många restauranger och annat skoj. Extremt partiskt rekommenderar jag kvarteren kring Boxhagener Platz i Friedrichshain. Där finns massvis med restauranger, barer och små affärer. På lördag är det matmarknad vid Boxi och på söndag är det loppis. Det är (relativt) nära till klubbar – t.ex. Watergate, Berghain, Club der Visionäre och karaokebaren Ichiban. Från Boxi går du också snabbt till East Side Gallery.

 Maybachufer (eller egentligen Planufer). Fotat nära Admiralbrücke.

Maybachufer (eller egentligen Planufer). Fotat nära Admiralbrücke.

Från Boxi är det också utmärkta förbindelser åt alla håll. Du kommer till Alexanderplatz (ett sorts centrum i öst) både med S-bahn och U-bahn (U5). Med U1 från Warschauer Brücke kommer du också behändigt till Kudamm (ett sorts centrum i väst) om du vill ha lite "finare" shopping eller gå på zoo. Friedrichshain är också relativt lugnt och säkert område, jag har aldrig känt mig osäker där.

Andra roliga områden att bo på är Kreuzberg nära Bergmannstraßes alla restauranger eller någonstans vid Maybachufer. Också norra Mitte/Prenzlauer Berg, närmare bestämt området kring Rosenthaler Platz är najs med massa restauranger, shopping och så vidare. I Berlin är det numer krångligare att hyra ut hela lägenheter på Airbnb. I ett skede var det totalförbud, men nu verkar förbudet ha lättat åtminstone lite. Så kolla Airbnb om du inte vill på hotell eller vandrarhem. Ett najsigt hotell (men kanske inte så billigt) är Nhow alldeles intill Spree i Friedrichshain. Kul detalj: alla hissar spelar musik i olika genrer.

VAD FÅR DU INTE MISSA UNDER EN HELG?

Den här frågan har antagligen lika många svar som människor i Berlin, men nedan några av mina favoriter. Du kommer inte på något sätt att hinna med allt under en helg, men här har du i alla fall lite att välja mellan. Sen om du inte alls är intresserad av historia går det att skippa de bitarna, men speciellt i Berlin är historien så otroligt närvarande. Det går nästan inte att undvika.

eastsidegallery.jpeg

East Side Gallery
En del av Berlinmuren som fortfarande står kvar. Fyllt av färggranna och tankeväckande målningar och lockar massvis med turister. De flesta brukar trängas vid murens början (vid Oberbaumbrücke) så tipset är att ta sig lite längre fram. Du kan gå ända till Ostbahnhof och hoppa på en S-bahn där – eller promenera vidare till exempel till Holzmarkt. En väldigt berlinsk utomhusbar där du kan sitta vid Spree och dricka öl.

Topographie des Terrors
Gratis museum med information både inne och ute. Här får du en snabbkurs i Berlins och Tysklands historia. Ligger ett stenkast från Checkpoint Charlie som de flesta turister envisas att besöka – men i sig är Checkpoint Charlie inget måste. Snarare ett ställe jag skulle skippa.

Judeminnesmärket
Välkänt minnesmärke bestående av flera stenar (varav många håller på att rämna). Att gå in bland stenarna och se gratisutställningen nedanför är tankeväckande. Och härifrån går du på några minuter till en annan berlinsk klassiker: Brandenburger Tor. Därifrån ser du också riksdagshuset. Varning: både judeminnesmärket och Brandenburger Tor är späckade av turister – men jag tycker ändå att det är värt ett besök.

P1030203.jpg

DDR-museum
Billigt, trångt och ganska kul. Djupdyk i den östtyska folksjälen – sitt i en trabant, titta på Nukkumatti (Sandmännchen) och ta del av äkta DDR-propaganda.

Stasi-museum
Mer seriöst museum som ligger lite avsides i det gamla Stasi-högkvarteret. Hur såg mötesrummen ut? Hur hård var propagandan? Gillade speciellt gamla reklamplanscher och skolböckerna.

Zoo
Man kan ha flera åsikter om huruvida det är okej att titta på inburade djur, men Berlins zoo är värt ett besök. Räkna med minst tre timmar per besök och missa inte tigrarnas och lejonens matstund, garanterad underhållning! Men orangutangerna är nog mina favoriter. Gratistips: Kliv upp på taket till närliggande Bikini Berlin och kika in på babianerna helt gratis!

Tempelhof
Gammal flygplats som i dag är ett enormt rekreationsområde. Kom hit för att jogga, cykla, grilla och chilla. Om du kommer in till Tempelhof från Schillerkiez-området kommer du att snubbla in på ett community garden, jättegulligt och jätteberlin!

 Den lilla knasiga trädgården på Tempelhof.

Den lilla knasiga trädgården på Tempelhof.

Mauerpark
Klassiska söndagsloppiset i Prenzlauer Berg. Utöver second hand-grejer hittar du nåt att äta/dricka och allt möjligt handgjort/designat – men var förberedd på trängsel. Vid amfiteatern pågår oftast någon show eller karaoke och vid ingångarna står alltid någon och spelar, sjunger, uppträder. Hett tips: Köp en öl, radler eller färskpressad juice, sätt dig i gräset och njut av livet.

Klunkerkranich
En hipstrig men alldeles underbar bar uppe på taket i ett köpcentrum i Neukölln. Väldigt populärt nuförtiden så kom senast vid halv åtta om du vill undvika kö! Utsikten är verkligen fantastisk!

 Klunkerkranich.

Klunkerkranich.

Club der Visionäre
Utomhusklubb där festen är i gång så gott som dygnet runt. Här är allt möjligt och du kommer garanterat att ha en rolig kväll. Ligger precis vid vattnet så trilla inte i!

Ichiban karaoke
Ska du sjunga karaoke i Berlin ska du göra det här. Vill du sjunga riktigt mycket lönar det sig att boka ett eget rum och sjunga så mycket som rösten (och kompisarnas öron) håller.

Fotbolls/handbollsmatch
Gillar du sport ska du absolut försöka fixa en biljett till en match. För fotboll föredrar jag FC Unions matcher framom Hertha Berlins, men båda är en upplevelse. Det är också bra stämning i Max Schmeling Halle under Füchses handbollsmatcher!

 Fans på FC Unions match.

Fans på FC Unions match.

Häng i en park
Att hitta en park i Berlin är inte svårt, Berlin är en otroligt grön stad! Gå via en Späti (kiosk) och köp med dig lite Club Mate, öl eller radler, sätt dig och njut av livet.

Ät, ät, ät!
I Berlin finns massvis med underbar mat, staden är mycket mer än döner och currywurst! Mitt tips är att fundera på vad du är sugen på och kolla ratings och recensioner på Google Maps – brukar själv använda det ganska mycket. Jag ska också lista några favoritrestauranger, så håll utkik för det. Fastän jag egentligen tycker att det är ganska jobbigt att restaurangtipsa, det känns som om jag då har ansvar för att just din måltid ska vara supergod, hehe.

Gå ut på klubb
I Berlin tar festerna inte slut, om du inte vill. Passa därför på att festa till sex eller sju på morgonen. Det finns massvis med nattklubbar i stan.

Hyr cykel!
Det här är det bästa tipset jag kan komma med. På cykel upplever du Berlin på ett helt annat sätt och cyklar hyrs ut överallt för ungefär 10 euro per dag. Det finns oftast rätt bra utrymme för cyklister och trafiken är helt okej, men förbered dig på gropiga vägar.

P1030170.jpg

VAD BÖR DU MISSA?

Berlin är en enorm stad och det är omöjligt att hinna med allt under en helg, så mitt bästa tips är: försök inte hinna med för mycket. Avstånden är långa och trots bra kollektivtrafik tar det länge att åka kors och tvärs över stan. Välj alltså ett område som verkar mysigt och häng där och välj några ställen som verkar mest intressanta.

För mig är inte Berlin heller någon shoppingstad – visst finns det shopping men de flesta affärer finns också i Norden så det känns kanske inte som det en vill lägga sin tid på under en helg? Jag rekommenderar inte heller ett besök upp till tv-tornet. Det var helt okej men inte värt 15,50 som det kostar nuförtiden, jag tycker inte ens det var värt 12 euro. Haha! Det är också ofta långa köer.

Om du bor på hotell ska du skippa hotellfrukosten och i stället äta brunch eller frukost på stan. Finns många bra brunchställen och många ställen serverar frukost hela dagen. Frukostälskaren i mig tycker det kanske är en av de bästa grejerna i Berlin?!

P1030174.jpg

BRA ATT VETA OM BERLIN

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är Berlin nödvändigtvis inte en stad du förälskar i dig på direkten, men det är en fantastisk stad trots att det är smutsigt och inte speciellt vackert överallt. Berlin beskrivs som "arm aber sexy", alltså fattig men sexig och det stämmer ganska bra. Följande grejer är bra att ha koll på:

Kranvatten
Det går att dricka, men du får nästan aldrig (gratis) vatten på restaurang. Om du ber om "leitungswasser" borde du ändå få ett glas (eller jag, varför inte tap water på engelska, hehe). I början tyckte jag att kranvattnet inte smakade så gott men nu har jag vant mig.

Dricks
Det är kutym att dricksa i Berlin – fastän servicen inte alltid är helt hundra. Jag vet inte någon exakt procent, men runda uppåt till nån lämplig summa.

Kontanter
Allt fler ställen accepterar kort nuförtiden men många ställen accepterar fortfarande bara kontanter, så det lönar sig att ha med sig analoga pengar. Speciellt små kiosker, barer och restauranger tar oftast bara emot kontanter.

berlintrafik-2.jpg

Kollektivtrafiken
Fungerar smidigt och bra. En dagsbiljett kostar 7 euro, en veckobiljett 30 euro. En grupp på 3–5 personer kan köpa en dagsbiljett för hela gruppen. Från flygplatsen Tegel måste man åka buss för att sedan kunna byta till S/U-bahn. Förbindelsen är ändå rätt så smidig och eftersom flygplatsen hör till Berlins AB-kollektrafikområde blir det inga extra kostnader för att ta sig från flygplatsen. Läs mer om biljettpriser.

Rökning
På många barer är det fortfarande tillåtet att röka. Då brukar det stå "raucherbar" utanför. Det känns som att åka bakåt i tiden när det fortfarande röktes på alla barer och klubbar. Tänk att det var så?! Jag har till och med hört storrökare säga att barerna där rökning är tillåten är lite äckliga, så kanske inget att föredra.

 Brandenburger tor – Ett av Berlins landmärken och en gammal trabant som blivit rikscha.

Brandenburger tor – Ett av Berlins landmärken och en gammal trabant som blivit rikscha.

Blev du sugen på att åka till Berlin? Är det ytterligare nåt du skulle vilja veta? Svarar gärna på fler frågor i kommentarsfältet så gott det går. Sen är ju Berlin (som många andra städer) i ständig förändring och det händer konstant nåt nytt, nya ställen dyker upp och gamla stänger. Jag brukar försöka ramla in på ställen som ser najs ut och tycker att det är en bra devis för den här lite knasiga staden. Happy Berlin!

Hitta Sherlock – Escape room i Berlin

Reklamsamarbete med Escape Berlin.

Sherlock Holmes är försvunnen. Hans ärkefiende professor Moriarty är tillbaka i stan men ingen har sett Sherlock på fyra veckor. Du och dina kompisar låses in i ett rum och ni har 60 minuter tid på er att lösa gåtan. Vad har hänt med Sherlock?

Det här är premissen för spelet Sherlock Holmes hos Escape Berlin som jag och mina kompisar fick chansen att testa. Konceptet är likadant som i alla andra escape rooms jag spelat. Alltså: en timme tid att lösa en "stor" gåta genom att lösa många mindre gåtor. Det kan handla om att hitta nycklar, klura fram rätt kod eller att räkna ut saker med hjälp av diverse tips. I och med att jag inte vill förstöra just det här spelet för någon kan jag inte skriva så mycket om vad vi egentligen gjorde under själva spelet.

 Foto: Escape Berlin.

Foto: Escape Berlin.

Däremot kan jag skriva om vad vi tyckte! När vi kom på plats var vi först osäkra på om vi var på rätt ställe. Escape Berlin är beläget på Storkower Str 140, men ingången finns på husets baksida. Dörren råkade vara låst när vi kom, men det löste sig genom att ringa till stället och vi blev "upplockade" och kunde åka hiss upp till femte våningen. Så om du står bakom en låst dörr ska du ringa dem!

Vi fick en introduktion till spelet och sen var det "bara" att anta utmaningen och bli inlåsta i rummet. Spelet kan antingen spelas på tyska eller engelska, vi valde att spela på engelska. Vi var fem personer och det kändes som ganska bra antal. Jag skulle säga att minst tre personer för det här spelet är bra. Början var lite trög för oss (eller så kändes det i alla fall), men så småningom blev vi varma i kläderna.

Det är så roligt att klura på saker tillsammans. Fem hjärnor tänker på fem sätt och det är verkligen till fördel. Alla av oss löste någon gåta, hittade något värdefullt eller överlag bidrog till spelet. I slutet av spelet blev det nästan lite stressigt, men med furstliga 1 minut och 46 sekunder kvar av spelet lyckades vi lösa gåtan om Sherlock! Bra jobbat vi!

 Lyckliga och lite skräckslagna (?!) vinnare, hehe. Foto: Escape Berlin.

Lyckliga och lite skräckslagna (?!) vinnare, hehe. Foto: Escape Berlin.

På Escape Berlin har de sammanlagt fyra olika spel, varav mina kompisar och jag enades om just Sherlock Holmes. Det finns ett horrorspel (som 30 procent lär avbryta?! huu!), ett laserspel och så ett som lät sjukt roligt: Schnapsladen eller Liquor store. Ett spel där det gäller att typ dricka sig ut?! Skulle gärna testa det här nån gång, de lovar nämligen att en inte är helt nykter efteråt, hehe.

Det här var mitt tredje escape room och jag har (skryt skryt) lyckats ta mig ut ur alla! Alla gånger har det varit jätteroligt, liksom så kul att få "leka" på det här sättet som vuxen. Och vem vill inte klura på spännande mysterier och lösa gåtor? Om du ska till Berlin kan jag varmt rekommendera Escape Berlin. Kanske du kan testa Schnapsladen i stället för mig?! Eller så måste jag helt enkelt göra det själv nån gång! Eller så testar jag något annat escape room i en annan stad i Tyskland, här hittar du en lista över alla städer där du kan spela.

Har du varit i något escape room och vad tyckte du? Tipsa gärna om bra Escape rooms i Helsingfors eller Stockholm! Det här är verkligen nåt som det är lätt att bli hooked på!

escaperoomvinnare.jpg

En dag på Badeschiff

 Ändå ganska najs pool.

Ändå ganska najs pool.

Sommarens värmebölja vägrar lämna Berlin och det är varmt, varmt, varmt här! I går funderade jag på vad jag borde göra för att kunna njuta av värmen på bästa möjliga sätt. I Berlin finns ett antal sjöar en kan åka ut till, men det kändes alltför bökigt och långt borta. Jag har också tidigare besökt ett Sommerbad, alltså en utebassäng, men det brukar vara jättemycket folk där och ganska skränigt. Inte alls lika najs som simstadion i Helsingfors.

Efter att ha diskuterat saken med mig själv valde jag att cykla iväg till Badeschiff som är faktiskt bara några kilometer ifrån mitt "hem" här i Berlin. Jag kollade på deras Facebooksida att det kan vara långa köer, så det gäller att komma i god tid. Jag var där lite efter elva och köade bara någon minut. Det tråkiga är att ingen egen dryck eller mat är tillåten, vilket känns ganska sugigt en så här varm dag när en måste köpa all dricka från baren. Det är så klart inte jättedyrt, men känns rätt surt att betala två eller tre euro för vatten. Nåväl. Och nej, det gick inte att fylla på en köpt flaska nånstans.

Själva området är inte jättestort men det lär ska rymmas 1200 personer. Fastän jag var "tidig" fanns det redan mycket folk på plats. Jag bredde ut min handduk vid en trappa och hängde sen vid Badeschiff i närmare fem timmar. Jag läste bok, njöt av solen, åt en halloumihamburgare, drack en rabarberläsk och öl.

badeschiff.jpg
badeschiff4.jpg

Och doppade mig i poolen så klart! Det är ingen pool där en simmar längder, men så skönt med lite svalka. Poolen ligger alltså i floden Spree och utsikten är om inte vacker så väldigt berlinsk! På eftermiddagen var det kö (!) till poolen, men cirka fem-tio minuter senare fick jag doppa mig igen. Det känns knasigt att behöva köa till poolen, men å andra sidan ser de till att det inte blir för fullt.

Badeschiff är ett perfekt ställe för några slappa timmar en varm dag i Berlin, men var förberedd på att det är mycket folk och kom ihåg att inte ta med egen dryck! Inträdet är 5,50 euro, vilket jag tycker är jätteokej. Hamburgaren var 8 euro, läsken typ 3,50 och en stor öl 4 euro så helt överkomliga priser ändå.

Efter denna underbara semesterdag är det jobb som gäller i dag igen. Men det stör inte så mycket. Jag har faktiskt börjat längta efter vardag! Rutiner! Höst! Jobb! Träning! Ja ni vet, "börja i skolan"-känslan. Eller liksom känna att en gör nåt meningsfullt igen. Men en vecka till sysslar jag främst med semester (och bara lite jobb). Så himla skönt att faktiskt ännu ha en hel vecka här i Berlin. Bra planerat Kugge, bra planerat!

badeshiff3.jpg

En ultimat Berlinhelg

P1030092.jpg

Kära dagbok, förra helgen bjöd på det bästa i Berlinväg! God mat, vänner, fest, loppis, spänning och lite till. Men vi tar det från början. Och en massa massa bilder eftersom i går hade jag äntligen med mig kameran för första gången under den här resan.

Fredag kväll cyklade jag iväg till en bar här i Neukölln för att träffa en bloggläsare som hörde av sig på Instagram. Vi snackade manus och skrivande men också kärlek, feminism, queernormer och mycket mycket mer. Efter några timmar prat fortsatte vi till 15-årsfesten för ett lesbiskt magasin. Så otroligt märklig upplevelse att vara på fest där 97 procent var kvinnor. Jag liksom automatiskt slappnade av och typ glömde bort att jag var på nattklubb. Jag tror jag inte ens tänkt på det tidigare, hur medveten jag är när jag är omringad av män på nattklubb. Alla icke-män borde absolut få uppleva den här känslan!

l-magasin.jpg

På lördag cyklade jag lite trött men glad iväg på picknick som ordnades av nuvarande och tidigare anställda för företaget mitt ex jobbade på när vi bodde i Berlin (blev det komplicerat nu?). Oberoende så var det jättekul men också jättevarmt. God picknickmat, fastän jag var den där hemska människan som endast kom med lite hackade morötter, snyltade resten av de andra, ehheheh. Och så spelade vi det finska spelet mölkky och bara allmänt hängde.

Det var ändå så varmt att jag började må ganska dåligt och bara längtade efter svalka. På insta stories sa jag att mitt drömväder just då var +15 och regn. Jag släpade min trötta kropp in i en biosalong och kände mig sval på första gången på länge. Mamma mia 2 var tyvärr ingen megahit, men passade perfekt min något söndersmultna hjärna.

P1030085.jpg
P1030094.jpg
P1030100.jpg
P1030108.jpg

På söndag cyklade jag iväg till favoritstadsdelen Friedrichshain och gick på brunch på Schneeweiß, en österrikisk restaurang. Brunchens godaste? Potatisgratängen och mannagrynsgröten som antagligen var smaksatt med citron. Brunchen är ganska köttig men god och jag fick jättebra service (inte alltid en självklarhet i Berlin).

Mätt och glad traskade jag vidare till Boxhagener Platz för söndagsloppis. Här finns verkligen allt (och en massa människor). När jag flyttade till Berlin bodde jag ett stenkast ifrån Boxi och just de här kvarteren är mig extra kära. Därifrån cyklade jag sedan iväg till Berlins söndagsklassiker Mauerpark. Det är ett megastort loppis där också unga designers säljer sina produkter. Jag köpte ett dryckesspel som verkar sjukt roligt och strumpor. Ska visa senare!

P1030114.jpg
P1030115.jpg
P1030106.jpg
P1030104.jpg

Grejen med Mauerpark är att det alltid är massvis med folk. Jag köpte en radler (alltså öl med citronläsk) och gick omkring och tittade på folk och allt som hände. Vid amfiteatern hade några killar en akrobati/hip hop-show och jestas så de var bra! På väg ut från Mauerpark fastnade jag vid en stång där folk försökte hänga i två minuter för att vinna 50 euro (insatsen var 5 euro).

Jag stod där hur länge som helst och såg hur man efter man, ja faktiskt bara män förutom en kvinna, försökte hänga kvar men ingen lyckades. Stången roterar lite och varje gång de försökte byta grepp resulterade det i att de föll. Det kändes som en cirkuskonster från 1700-talet – liksom underhållningen behöver faktiskt inte vara så märkvärdig alltid. Samtidigt kände jag mig väldigt lättunderhållen.

P1030146.jpg
P1030144.jpg
P1030126.jpg
P1030130.jpg
P1030139.jpg
P1030153.jpg

Strax före utgången såg jag en kille i blommig hatt som satt där med en gammal skrivmaskin. Jag frågade på engelska om jag kunde ta en bild och hans första fråga var "ootko sä Suomesta", haha! Han skrev alltså dikter mot en frivillig donation så vi stod där och snackade en stund tills jag måste rusa iväg på nästa programpunkt, men den ska jag berätta om i ett helt skilt inlägg.

Huh, kanske inte så konstigt att jag känt mig lite trött i dag efter att ha flängt runt hela helgen. Jag har firat måndag som duktiga människor gör: jag har alltså jobbat. Har ännu lite jobb kvar jag ska försöka fixa undan i morgon och så hoppas jag sista veckan i Berlin kunde bli helt semestersemester. Men som företagare kan jag aldrig vara riktigt säker på det. Hoppas du har fått en fin start på veckan!

P.S. Vad tycker ni om så här bildrika inlägg? Yay eller nej?

P1030158.jpg

Nya glasögon!

Förra hösten besökte jag en lite annorlunda glasögonaffär i Berlin och blev redan då sugen på att köpa ett par glasögon där. Men då hade jag köpt två par (mina första) glasögon bara någon månad tidigare och att köpa ett par nya kändes inte speciellt motiverat. Däremot var jag rätt säker på att jag nog skulle åka till Berlin under sommaren och lovade mig själv att jag skulle köpa ett par glasögon då. Inte för att jag precis behöver ett tredje par, men för att jag tyckte det skulle vara kul med lite mer omväxling. Har ändå glasögon hela tidne.

Och nu har jag gjort det! I onsdags gick jag till affären tillsammans med mina kompisar Minna och Martin och deras kompis Tiina. Jag provade en massa olika modeller och de jag till slut valde provade jag nästan på skämt, men så gillade jag dem jättemycket och mitt smakråd höll med. Jag vill ändå avvakta en stund med köpet, men i dag har jag fått mina nya glasögon.

nyaglasögon.jpg

Vänta nu, tänker kanske nån. Jag kollade på glasögonen i förrgår, avvaktade och har dem redan nu. Va, hur hänger det ihop? Ja alltså det här är det häftigaste: den här affären gör dina glasögon färdiga på 20 minuter. Ja, du läste rätt. 20 minuter! (Okej, förlåt jag låter lite väl mycket som en säljare nu.)

I dag när jag gick till affären provade jag ännu bågarna jag valt ut och tyckte fortfarande om dem så jag gick fram till personalen och sa att de här ska jag ha. Jag var förberedd på en synkontroll (som ingår i priset) men försäljaren sa att hon kan scanna (!) mina nuvarande glasögon för att se vilken styrka linserna ska ha. Typ tre sekunder senare var det klart och hon kunde lägga in min beställning till glasögonroboten och sa att jag kan plocka upp glasögonen 20 minuter senare.

Jag åt lunch på underbara Chén Chè precis intill medan jag väntade, och en knapp timme senare fick jag mina glasögon. Försäljaren kollade att de satt bra på huvudet och var tvungen att klippa av lite av bågarna för att de var för långa och satt för löst. Det tog bara några minuter och så kunde jag gå ut ur butiken iklädd mina nya superfina glasögon!

 Glasögonroboten!

Glasögonroboten!

Redan förra hösten fastnade jag dels för konceptet att du får glasögonen snabbt, men också för att de inte hade för många bågar i affären. Jag klarar helt enkelt inte av för många valmöjligheter utan tycker det är skönast om utbudet går att hantera på nåt sätt. Hela affären är ljus och fräsch och personalen är väldigt trevlig. Jag valde att fixa allt på engelska, fastän det antagligen hade gått hur bra som helst på tyska, men jag var osäker på hur bra jag pratar glasögon på tyska. Alla bågar kostar antingen 99 euro eller 149 euro och det tillkommer inga extra kostnader.

Det här är ingen betald reklam (haha I wish) men däremot en väldigt stark rekommendation. Är du ute efter nya bågar rekommenderar jag Yun varmt. Är så otroligt nöjd med mina nya glasögon och hela helheten. De lär dessutom ha rätt många kunder från Finland och det förvånar mig inte det minsta. Otroligt prisvärt tycker jag!

P.S. Tack alla fina för alla gillningar och kommentarer på mitt inlägg om mitt debutantår. Jag blev helt överväldigad av uppmärksamheten i går! Enligt Facebooks egen statistik har över 200 personer klickat på länken via fb och det är helt otroligt! Alla känslor känns mindre svåra när jag delar med mig. <3

Sällan är jag så lycklig som på en cykel i Berlin

Jag cyklar fram på gator som en gång varit mina, kanske är de fortfarande det. Jag cyklar i gassande solsken, i solnedgången, genom natten. Den här staden är fylld av tidigare hemadresser, platser där så mycket hänt. Jag har kanske inte förstått det just då, men nu efteråt kan jag rita min egen Berlinkarta. Fylla i luckor med minnen jag nästan glömt bort. Jag minns sånt som inte längre finns och som inte heller går att få tillbaka. Och inte vill jag heller ha det.

upload.jpg

De tre första nätterna bor jag hos mina släktingar. I samma lägenhet jag och min dåvarande pojkvän flyttade till i januari 2013 för några veckor före vi fick vår första egna lägenhet. I mina släktingars lägenhet började jag skriva min debutroman. Jag minns att jag sa det åt min kille som kom hem från träningar en måndag kväll: "Vet du vad jag just gjorde? Jag tror jag började skriva en roman."

Det är över fem år sedan jag flyttade till den här staden. Mycket har ändrats. Jag har ändrats. Den där trevande drömmen om att bli publicerad författare har blivit verklighet. Jag har fått mitt hjärta krossat mer än en gång och jag har hittat mig själv gång på gång. Fem år så mycket, jag var en annan då. 

upload.jpg

Jag cyklar på de här gatorna. Under fem dagar har det blivit närmare 100 kilometer. Men Berlin är platt, det finns knappt uppförsbackar. Eller nerförsbackar för den delen. Jag trampar och trampar och trampar. Tar mig fram överallt med cykel, låter vinden svalka mig under resan men anländer med svetten rinnande från pannan ner i ögonen. Är glad över att jag inte lyckades köpa ett månadskort på flygplatsen. Vem vill åka U-Bahn om det går att susa fram på en cykel? 

Den här staden har gett mig så mycket och för varje gång jag återvänder minns jag varför jag gör det. Här känner jag mig fri, här kan jag andas, här får jag vara precis vem jag vill. "Det är lättare att vara tre veckor ensam i Berlin, än tre veckor ensam i Helsingfors", motiverade jag för en kompis. Och det är sant. Här är jag aldrig ensam. Här har jag alltid staden och massvis med nya möjligheter. Här hör jag hemma.

upload.jpg

Berlin du bist so wunderbar

upload.jpg

Första gången jag besökte Berlin (2010) fattade jag inte grejen. Jag tyckte inte att staden verkade så speciell som alla påstod. När jag flyttade hit 2013 tillsammans med min dåvarande pojkvän hade jag inte mycket bättre koll. Vi hade ingen aning om de olika stadsdelarna och var det skulle löna sig att bo. Av ren slump fick vi hyra en underbar lägenhet på fantastisk plats i Friedrichshain. Ju längre 2013 led desto mer förälskade jag mig i staden och nu är jag liksom fast. Jag älskar Berlin och kommer alltid att återvända. 

Ändå kände jag en viss panik i går. Liksom vad fan ska jag göra ensam i Berlin i tre veckor?? Jag har ingen plan. Hjälp! Om vi säger som så här: den skräcken försvann samma sekund jag steg ut ur Finnairplanet. Jag är i Berlin, jag behöver ingen plan. Här kan jag bara hänga! När jag klivit ner trapporna till U-bahnen (efter att först så klart ha åkt buss, går ingen spårtrafik till flygplatsen) kände jag direkt doften. Jag hade glömt att det doftar på ett visst sätt nere bland spåren. Jag andades djupt in och bara njöt. Äntligen är jag här!

upload.jpg
upload.jpg
 Gulligt par jag bara måste fotografera.&nbsp;

Gulligt par jag bara måste fotografera. 

Berlin är ändå nödvändigtvis inte en stad en blir blixtförälskad i. Mycket kan göra en riktigt galen för att det helt enkelt inte funkar. På flygplatsen fanns till exempel exakt en toalett för kvinnor i en ankomsthall där två plan tömdes på samma gång (det finns alltså inte en stor ankomsthall utan många små, Tegel är minst sagt en besynnerlig flygplats). Ni kan tänka er hur den toalettkön såg ut... Nästa egenhet var vid biljettautomaterna. Jag hade tänkt köpa ett månadskort men ingen av maskinerna verkade acceptera kort och inte heller sedlar större än 10 euro. Jag skakade på huvudet och köpte en enkelbiljett med mynt och tänkte inte desto mer på den saken. Jag är så van att det mesta fungerar på ett lite "intressant" sätt här. När bussen körde ut från flygplatsen såg jag en reklam för hur Tegel ska omförvandlas så fort flygplatsen stänger i och med att den nya öppnar. Den nya flygplatsen skulle öppna 2012 tror jag, är inte färdigt än... 

När jag väl kom fram till min destination fick jag vänta ett tag på mina släktingar som inte var hemma än (pga att jag meddelat att mitt flyg landar en timme senare iom att jag kollat finsk tid, ehe). Jag åt en snabb sushilunch i solen och svettades cirka tusen liter. Jag bor alltså de tre första nätterna hos mina släktingar och från och med lördag ska jag flytta in i en annan lägenhet, ska skriva mer om det sen. Jag blev lika väl mött som alltid och fick se bilder från ett Kügelgenhaus i Ballenstadt och överlag en kort historielektion. Så intressant! 

upload.jpg
 Kanske inte ser ut som så mycket men den här bilden beskriver Berlin för mig.&nbsp;

Kanske inte ser ut som så mycket men den här bilden beskriver Berlin för mig. 

Dagens tidiga väckning gjorde sen att jag däckade totalt på eftermiddagen och var helt mosig efteråt. Jag släpade mig ändå ut på kvällspromenad i kvarteret och åh åh åh! Det är så varmt att alla parker och uteserveringar svämmar över. Människor är glada och jag är glad, njuter av att få vara i favoritstaden. Nu ska jag dricka en radler, läsa bok och sen somna gott i denna underbart svala lägenhet. Framöver lär det bli en hel del Berlin både här på bloggen och Instagram (heter kuggekugge och laddar upp massvis med stories). Finns det nåt du vill veta om Berlin som jag kanske kan svara på i kommande inlägg? 

   Lycklig resenär med nytt läppstift .

 Lycklig resenär med nytt läppstift.

Om en månad vaknar jag i Berlin

berlinsolnedgång3.jpg

Om en månad har jag vaknat för första gången i Berlin under den här sommarens tre veckor långa vistelse. När jag bokade resan och fixade ett lägenhetsbyte kändes det som en eeeevighet tills jag skulle åka iväg, men om fyra veckor och en dag kliver jag ombord ett flygplan som transporterar mig till min favoritstad. Resan dit betyder två saker:

 1. Då ska redigeringen av Nationen vara färdig.
 2. Jag kommer att ha riktig semester!

Planen är alltså att jag är klar med den här redigeringsrundan av Nationen och helt och hållet kan slappa och njuta av Berlin. Jag var där tre (!) gånger i fjol, men jag får liksom aldrig nog av den staden. Dessutom regnade det nästan hela tiden när jag var där förra sommaren och jag längtar verkligen efter Sommarberlin. Jag längtar också efter att få vara helt ledig, utan att känna ett uns dåligt samvete. Men först måste jag då "bara" bli klar med redigeringen – ska blogga lite mer om den processen i morgon. Jag förstår att ni alla är så otroligt nyfikna!

eastsidegallery.jpg
oberbaumbrücke.jpg

I Berlin ska det bli så roligt att träffa alla kompisar, att äta all god mat jag saknar här i Finland, att bara cykla omkring och andas smutsig Berlinluft och dricka en och annan kall öl och Weissweinschorle. För tre år sen skrev jag följande hyllning till Berlin och jag har på känn att det mesta inte ändrats. Berlin alltså <3

Du är avgaser, smuts och skräp.
Du är trånga passager, svettlukt på U2.
Du är spontanfester på gatan, en evig konsert.
Du är nattklubbar som aldrig stänger, fester som aldrig tar slut.
Du är lummiga alléer och klätterställningar som lockar fram barnet i mig.
Du är guppiga cykelleder kantade av uteserveringar och ölhak.
Du är döner, currywurst och falafel im brot (mit alles!).
Du är en öl på en tisdag eftermiddag i U-bahnen.
Du är solnedgång vid Maybachufer, en utflykt till en sjö.
Du är picknick i parken med kall öl från Späti, Rotkäppchen ur plastmuggar.
Du är en oas för den som vill vara annorlunda, en inspirationskälla för den som skapar.
Du är drömmen som blir sann dag efter dag, som föds varje morgon på nytt.
Du är staden som ständigt förändras, men ändå stannar som du är.

Du är fattig men sexig påstås det.
Ändå så mycket rikare än många andra.
Du är min och du är alla andras.
Du är så mycket mer än jag någonsin kunde tro.

Vemodet

Avsked är obligatoriska under en resa. Någon gång tar resan slut och fastän det oftast känns skönt att få komma hem så kan jag inte göra något åt vemodet som sköljer över mig. Det är skönt att åka hem och få rutin på livet igen, men jag vill ju nästan alltid stanna kvar. Min eviga paradox. Jag vill alltid vara både i Helsingfors och nån annanstans. Jag har också skrivit om det förr.

Men Berlin skiljer sig ändå från de flesta andra ställen. Varje gång jag är i Berlin funderar jag nämligen på om jag ska få bo här igen. Ens en litenliten stund. Min ultimata dröm är ett arbetsstipendium av nåt slag som kunde möjliggöra tid och fokus på skrivandet och då är jag rätt säker på att jag skulle styra stegen mot Berlin.

 Under 2013 bodde jag knappt 100 meter ifrån den här lilla parken (Boxhagener Platz) och när jag besöker den längtar varje cell av min kropp tillbaka. Kanske en dag?!

Under 2013 bodde jag knappt 100 meter ifrån den här lilla parken (Boxhagener Platz) och när jag besöker den längtar varje cell av min kropp tillbaka. Kanske en dag?!

I går kväll landade jag i Helsingfors. Efter tio dagar på resa kändes det faktiskt skönt att få komma hem, äta rågbröd och dricka gott kranvatten. Jag tycker också det ska bli skönt att kunna fokusera på allt jobb igen. Jag jobbade nog under resan men det känns alltid lite yrt, nu är det full fokus som gäller igen.

Och Berlin är inte längre borta än en knappt två timmars flygresa i juni. Jag ska nämligen dit på en möhippa och bestämde mig sedan att jag väl kan stanna en vecka till och njuta av sommaren i Berlin. Så snart är jag där igen och känner mig så otroligt lyckligt lottad över att jag faktiskt kan sticka iväg för tio dagar igen.

Berlin – min bästa stad

Det är något magiskt med den här staden. Jag kommer hit och jag känner mig direkt som hemma. Fötterna styr automatiskt till mina favoritställen, jag äter min bästa mat och bara går omkring och känner mig så där löjligt lycklig för det mesta.

Ibland undrar jag hur jag lyckas få livet att gå ihop med diverse jobb hit och dit och för någon månad sedan hade jag ganska häftig ekonomisk panik. Men det löste sig. Som det alltid gör. De senaste veckorna har jag haft jättemycket jobb så där som det sen brukar vara – allt på en gång. Åtminstone kan jag lägga ekonomikrisen på hyllan (för ett tag).

I dag satte jag mig på en uteservering i strålande solsken och läste andra hälften av mitt manus (första hälften läste jag i går) och postade en bild på mig och en öl på Instagram. Jag fick en kommentar som löd "Kugge jag gillar ditt liv!". Det fick mig att än en gång fundera över alla val vi gör här i livet.

 "Berlin, du bist so wunderbar" står det på ölflaskan och jag är ju benägen att hålla med.

"Berlin, du bist so wunderbar" står det på ölflaskan och jag är ju benägen att hålla med.

Jag kunde leva ett mycket tryggare liv med en fast anställning (om jag skulle lyckas fixa en sån), men jag tror faktiskt att ett sånt liv skulle kväva mig. Jag måste få röra på mig, träffa nya människor och själv få planera mitt liv och vad jag gör (och framförallt hur). Vill jag sticka för tio dagar till Europa ska jag kunna göra det.

Nån kanske tycker jag är självisk, naiv och galen. Själv känner jag att det här är det enda sättet att leva – för mig. Och hittills har det ju gått bra. Jag hoppas det gör det också i fortsättningen.

Nåja nu spårade det här inlägget kanske ut – det skulle ju bli en kärleksförklaring till Berlin, i stället blev det en kärleksförklaring till det liv jag valt att leva. Men kanske de två grejerna ändå hänger ihop. Det var så mycket som sattes i rullning när jag bodde i Berlin med mitt ex och så mycket som jag är så otroligt tacksam för fortfarande i dag.

Och obs obs obs att det så klart finns grejer i mitt liv jag önskar skulle vara annorlunda men för det mesta är jag faktiskt ganska nöjd. Ge mig lite frihet, några öl och ett soligt Berlin och jag är glad ända in i själen. För mig är det faktiskt inte svårare än så just nu.

P.S. Jag får väl lov att inse att det inte blir nåt ESC-bloggande i år, men jag antar att det inte är många kråkor som bryr sig om mina åsikter ändå. Det enda jag säger: Forza Italia! (Fastän jag nu såg att Linn INTE gillar Italiens låt, WHAT WHAT WHAT säger jag!)

Resereportage från Berlin

Om exakt en månad och en dag börjar min korta Europaturné. Under elva dagar ska jag besöka Amsterdam, Hamburg och till sist mitt älskade Berlin. Därför tänkte jag att jag skulle publicera mitt resereportage som jag skrev från Berlin i fjol. Blev riktigt nostalgisk och glad när jag läste det här. Snart snart får jag njuta av ett förhoppningsvis vårvarmt Berlin, ååh!

 Blechbilderbar.

Blechbilderbar.

Bakom det fula gömmer sig mycket fint

Stadsdelen Friedrichshain i Berlin charmar dig inte med sin skönhet. Det är mycket graffiti och skräp – under vårvintern mest grått. Men om du ser bakom allt det fula hittar du flera spännande lager.

En gul spårvagn skramlar förbi de färggrant målade husen varav många är täckta av graffiti. Spårvagnen skvallrar om att jag befinner mig i forna Östberlin. I Västberlin ansågs nämligen spårvagnen vara omodern så spårvägsnätet revs, ersattes av bussar och har aldrig byggts upp sedan dess.

Efter att tidigare ha bott sammanlagt två år på tre olika adresser i Friedrichshain har jag hittat mina favoriter som jag håller fast vid – också när jag är på besök. Den här gången sitter jag på Café Datscha och äter en sen Käsefrühstück som kommer att hålla mig mätt i flera timmar. Berlin är staden för frukostälskare, många kaféer serverar frukost fram till eftermiddagen och priset rör sig ofta kring 5–8 euro (utan drycker).

Under veckoslutet är El Fidas buffetbrunch med mat från mellanöstern eller den österrikiskt inspirerade brunchen på restaurang Schneeweiß säkra kort. Nöjer du dig med en riktigt god kopp kaffe ska du styra stegen mot Silo.

P2144910.jpg

Second hand och inredning

Efter frukosten går jag min sedvanliga runda i affärerna som finns utspridda på gatorna kring Boxhagener Platz. Jag brukar handla fina postkort, inredningsdetaljer och kläder. Flera affärer säljer också färggranna barnkläder och leksaker.

Kika in på bland annat Victoria met Albert, Stadtengel och YackFou. Det dyker upp nya små butiker hela tiden och om du orkar utforska kvarteren kommer du garanterat inte att åka hem med tomma kassar.

Prisnivån är ungefär som i Finland men i många fall består utbudet av produkter som inte finns i Finland eller är unika. På Trasch Schick och V vintage fashion handlar du second hand-kläder. Vil du ha ett större utbud att rota i ska du gå till Humana, några kvarter norrut vid Franktfurter Tor.

Muren lockar

Utöver de gula spårvagnarna kan det vara svårt att se skiljelinjen mellan det forna öst och väst. I dag finns bara snuttar kvar av den 160 km långa muren som delade staden i knappt 30 år.

Ett av de mest berömda minnesmärkena är East Side Gallery precis vid gränsen mellan Friedrichshain och Kreuzberg. Efter murrivningen gavs över 100 konstnärer från 20 länder möjligheten att måla bilder på muren. I dag är det en av Berlins mest besökta turistattraktioner och inte ens det duggande vårvinterregnet håller turistmassorna borta.

Från East side gallery går jag tillbaka in mot centrum av Friedrichshain. Vid U-bahnstationen Warschaur Straße pågår en spontankonsert. Den här gången är det en amerikansk rapsångare från Texas som, precis som många andra, flyttat till Berlin för att söka lyckan. Han samlar en stor publik och många slantar slängs in i hans lilla korg. Många stannar en stund och lyssnar på honom innan de skyndar vidare.

Vegetarianens matmecka

För mig som är konstant hungrig är Berlin himmelriket. Det säljs mat i så gott som varje gathörn. Speciellt för vegetarianen ter sig Berlin som ett matmecka, för köttätaren finns naturligtvis klassisk döner.

För vegetarianer är vietnamesiska restaurangen Chay Village och det modernare The Bowl bra alternativ. Båda tenderar att vara rätt fulla under helger, så om du vill vara säker på att rymmas in är det smart att vara ute i tid (före klockan 18). Lunchtid är det enklare att få plats.

Ett snabbare alternativ är falafel från Ali Baba eller en wrap från No hablo español. Är du mest sugen på ett mellanmål bjuder kaféet Goodies på bland annat smoothies, bagels, raw cakes och gratis wifi.

 The Bowl.

The Bowl.

Nattklubbar som aldrig stänger

Många av barerna kring Boxhagener Platz är stämningsfulla och ett glas vin eller en öl gör inga stora hål i plånboken. Bland annat Blechbilderbar är väldigt mysigt. Gillar du öl ska du testa mikrobryggeriet Hops & Barley, men också här kan det bli rätt trångt en lördag kväll.

Vill du att kvällen fortsätter sent in på småtimmarna kan du dansa dig svettig på Süß war gestern eller hyra ett eget karaokerum på Ichiban. Kom ändå ihåg att nattklubbarna i Berlin inte har någon officiell tid de måste stänga – ingen kommer alltså att sjasa ut dig vid halv fyra. På många barer är det också tillåtet att röka.

Söndagsloppis

Berlin är en stad i ständig förändring. I Friedrichshain syns det här bäst vid RAW-området – där Deutsche Bahns tåg tidigare reparerades. I dag är RAW en oas för skapandelusten, fastän det mest ser ut som ett övergivet ställe täckt av graffiti.

Bakom allt det till synes fula gömmer sig bland annat barer och restauranger. Ett element som består år efter år är loppiset varje söndag. Vare sig det är regn eller solsken kommer området att vara packat med folk.

Också Boxhagener Platz några kvarter norrut vaknar till liv under helgerna. På lördagar är det matmarknad där lokala matproducenter säljer allt från grönsaker och ägg till kött, på söndagar är det loppis där du bland annat kan fynda kärl, kläder och tavlor. Inte heller nu håller det grå och kalla vädret borta intresserade loppisshoppare som fyndar allt från bestick till lampor och möbler.

Tre tips österut från Friedrichshain:

1) Stasimuseet. Få en inblick i Stasis verksamhet i det forna högkvarteret som gjorts om till ett museum. För 6 euro gör du en djupdykning i DDR.

2) Alt-Köpenick. Ett besök där får dig nästan att glömma att du är i en miljonstad, atmosfären i den pittoreska stadsdelen vid vattnet andas en helt annan värld än resten av Berlin.

3) FC Union. Union är ett av två Berlins fotbollslag och många hävdar att stämningen på Unions intima stadion är mycket bättre än BSC Herthas matcher på olympiastadion. Som billigast får du en ståplats för 11 euro.

Allmän info:

Flygtiden från Helsingfors till Berlin är knappt två timmar. Bland annat Finnair och Air Berlin flyger till Berlin, som billigast kan du få tur-retur för drygt 100 euro. Standardpris rör sig kring 150–180 euro.

Från flygplatsen (Tegel) finns ingen tågförbindelse, men bland annat bussen TXL åker till Alexanderplatz. En enkelbiljett kostar 2,70 euro, ett dagskort 7 euro, i en grupp med 3–5 personer lönar de sig att fundera på ett gruppdagskort (17,30 euro). Mer info på www.bvg.de.

Berlin kryllar av hotell och många hyr också ut sina lägenheter via AirBnb. Boka ditt boende i den stadsdel där du tror att du kommer att tillbringa mest tid. Fastän kollektivtrafiken fungerar bra är avstånden långa och det kan lätt ta en timme att ta sig från ena sidan staden till den andra.

Ha med dig kontanter, få restauranger och kaféer accepterar kortbetalning. Det är också kutym att lämna dricks, fastän servicen inte alltid är i världsklass.

Resereportage!

"Berlin. Det ligger i Tyskland. […] Förr låg det i både Väst- och Östtyskland men numera ligger det bara i Tyskland."

Tidigare i veckan började jag läsa Håkan Nessers Elva dagar i Berlin och i första kapitlet finns det här fina citatet. Och ja, jag kan genast erkänna att jag köpte boken för att den delvis utspelar sig i Berlin, ja så lättlurad är den här Berlinfantasten. Har läst ungefär en femtedel av boken och gillar! Men mer om det en annan gång. I dagens Hufvudstadsbladet kan ni nämligen läsa mitt resereportage från Berlin (tror det bara kommer att finnas i papperstidningen).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag trodde inför reportaget att det skulle bli jättelätt att skriva för "jag vet ju vad jag pratar om" men ajaj vad fel jag hade. Det är ju oftast då det blir svårt när en vet för mycket. Vad ska en välja? Nå resultatet som sagt i dagens Husis. Gillar också att två kompisar den här veckan har hört av sig till mig gällande Berlintips. Är gärna din Berlintipsare!

Ååh, nu kom en akut Berlinsaknad över mig. Tur att jag är på LittSkap och har verkligen inget att klaga på! Snart i väg för sista dagen för den här gången. Längtar redan till nästa träff. Den här utbildningen är så bra!

wp-1458456984982.jpg

Frukost och reportage. Bra uppladdning för sista kursdagen.

Mat i Berlin

Åh, lördag! Har slappat, sprungit (årets första tia!) och ska nu kolla på handboll. Hade egentligen tänkt blogga om hur redigeringsprocessen går, men det får vänta till måndag. Nu tänkte jag nämligen överösa er med bilder på mat som jag åt i Berlin. Ifall nån missat det så är maten i Berlin det bästa med hela stan (om ni frågar mig).

bibimbap

akitatsugoodies

bulgogi

En blir ju lite sugen nu … Nå, ska snart börja fixa kvällens middag. Det blir det zucchini-halloumibiffar, ugnsgrönsaker och polenta. Ska väl inte gå nån nöd på mig. Kan hända jag slår till stort och fixar våfflor till efterrätt. En lördag har nog aldrig varit lika spännande som i dag, haha. Förresten – glöm inte att delta i tävlingen! Sista chans är i dag, berättar vinnarna i morgon på söndag!

Shopping i Berlin

Jag är ingen stor stilguru eller shoppingfantast, men i Berlin var en av mina målsättningar att shoppa. I ärlighetens namn gillar jag faktiskt inte alls att gå omkring i affärer och leta efter plagg att ha på mig. Speciellt på vintern. Det blir svettigt och äckligt och jobbigt med alla kläder som ska av och på och ja … ni fattar.

Men i Berlin finns några affärer jag gillar, mest är det små affärer i våra gamla knutar i Friedrichshain och så den japanska klädkedjan Uniqlo, Forever 21 (väldigt selektivt dock) och stora Nike store. Servicen där är helt sinnessjukt bra. Jag hade redan inför resan bestämt att jag skulle köpa ett par nya löpskor/sneakers (jag går ju konstant omkring i mina löpskor till vardags också). Nåja, nog skrivet. Här några bilder på vad jag plockade på mig i affärerna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ett par träningstights från Forever21 och så mina nya löpskor, exakt samma modell som jag hade tidigare, men de här är litelite vattentåliga vilket ju inte är alldeles dumt. Från Forever21 köpte jag också en superskön T-shirt som tyvärr inte blev så bra på bild, men den är så skön att jag skulle kunna bo i den resten av livet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I småaffärerna kring Boxhagener Platz i Friedrichshain köpte jag vykort – det är ett av mina måsten. Korten där är ofta mycket finare än de man får tag på i Finland (fastän utbudet i Finland också blivit bättre på sistone). Jag har alltså alltid en hög med minst 30 kort här hemma redo att skrivas på och tas med om det blir kalas.

På Uniqlo köpte jag mycket baskläder. Bland annat ett par heat teach-tights (som jag haft på mig varje dag sen jag köpte dem) och en superskön heat tech-polotröja som jag ska ha på mig när jag springer och det fortfarande är kallt. Testade förra veckan och polon var helt ultimat att springa i. Jag köpte också ett par jeggings (precis likadana som på bilden i det här inlägget), men favoritfyndet är klänningen som jag har på mig på bilden nedan. Den är mjuk och skön och enkel. Jackan på den andra bilden är från en affär i Friedrichshain. När jag tar den på mig skjuter självförtroendet i taket och jag tror jag är coolast i stan.

Att fotografera hemma hos oss är däremot mer eller mindre katastrof. I bakgrunden till första bilden skymtar bland annat vårt smarta klädtorksystem a.k.a gardinstång (en måste ytnyttja varje centimer när en bor tillsammans med en annan på 29,5 kvadratmeter) och allmänt kaos. Men vad gör jag inte för bloggen (haha, skulle vara världens sämsta modebloggare med de här premisserna). Men jackan! Visst är det en riktig powerjacka?

Ojoj, tydligen kan jag inte ens skriva lite text när jag skriver om shopping. Men nu är mina shoppingbehov mättade för en lååång tid. Väldigt nöjd och glad. Vad brukar du köpa utomlands?