Böcker, vin och pizza

I morse när jag satte mig vid ett arbetsbord på kontoret – efter att först ha ätit måndagsfrukosten som det bjuds på – tittade jag ut genom fönstret och såg att det snöar! Lika stor överraskning varje gång. Och min bil har så klart inga vinterdäck än, meeeeen just så här brukar det ju vara. Nå, det löser sig!

Helgen som gick blev just så perfekt som jag önskade mig! Fredagens Nu imorron-fest var så bra och det var roligt att träffa många jag inte sett på länge. Kvällens höjdpunkt var Peter Sandström som läste dikter publicerade i Studentbladet 1985 (“det fanns en gång en ung man som hette Peter Sandström”) och så klart Ellen som läste från sitt nya projekt. Det lät jättebra och jag vill gärna höra/läsa mer.

tenhopizza.jpg

Jag avslutade kvällen med pizza på Tenho och smet sen tidigt iväg för att jag var så trött. På lördag blev det äntligen dags för bokmässan. Jag kunde röra mig ungefär en halv meter åt gången tills jag stötte på någon kompis eller bekant. Jag tror faktiskt att jag kunde snurra runt på det finlandssvenska området i flera timmar och hela tiden hitta någon ny att snacka med. Fint!

Jag köpte bara en bok och lyssnade bara på ett samtal men är väldigt nöjd med bägge. Sara Enholm Hielm som är en av förläggarna på “mitt” förlag vann nämligen Svenska Yles litteraturpris med debuten Och hjärtat det var mitt, så den var jag så klart tvungen att köpa. Har hört så otroligt mycket gott om den så jag ser fram emot att läsa. En bokrecension dyker så klart upp här sen! Min förläggare Tapani Ritamäki fick också ett förläggarpris så det går ju riktigt bra för Förlaget, hurra!

bokpodd mässa.jpg

Mässans enda samtal jag lyssnade på var en livepodd med Anne Hietanen, Ida Henrikson och Maria Turtschaninoff. Fastän jag hört Maria i flera samtal så har hon alltid nåt nytt och intressant att komma med. Jag tror förresten att just det här samtalet kommer att dyka upp i bokpodden om du vill lyssna på det (rekommenderar!). Och om du missat Marias senaste roman tycker jag att du ska läsa min recensionBreven från Maresi.

Efter bokmässa styrde vi stegen mot mat- & vinmässan för att smaka på lite viner. Min favorit blev en rieslingskumpa som lär vara ny i Alkos sortiment (väldigt ny tydligen för att jag inte hittar den på Alkos sidor). Tyvärr var det smockfullt på just vinsidan på lördag kväll så det var lite störande, men det får en väl ta. Förvånansvärt många var också riktigt fulla?! Kändes märkligt.

 Spionerade så klart på min bok på mässan.

Spionerade så klart på min bok på mässan.

När vi var på väg hem skulle jag bara slinka upp till presscentret för att plocka upp min jacka som jag hade lämnat där (i stället för att betala 3 euro i garderoben). Då märkte jag att det pågick ett mingel som Förlaget hade spontanordnat. När minglet var slut blev vi tillfrågade om vi vill gå på middag och tackade så klart ja. En knapp timme senare åt jag helgens andra pizza (hehe) och fick diskutera bland annat med Lars Sund som jag inte hade träffat tidigare. Jag älskar verkligen att jag har chansen att träffa så många erfarna författare och få prata författarskap och skrivande med dem. Jag frågade om Lars någonsin skämdes för sina tidigare alster och han sa nej. Kändes ändå rätt skönt.

På söndag gjorde jag inte så mycket annat än åkte till Ikea. Planen var att köpa nya anteckningsböcker. Jag har nämligen antecknat så gott som alla mina intervjuer de senaste åren i häften jag köpt på Ikea men nu finns de inte längre i sortimentet!!! De hade nya häften med tunnare papper som inte fungerar för mig. Det här låter kanske som ett trivialt problem, men jag är väldigt noga med hurdana anteckningsblock jag använder för att anteckna intervjuer (nu förstår jag att det här är det mest intressanta du läst på hela dagen). Så nu måste jag hitta nya anteckningsblock när Ikea inte längre levererar. Däremot hälsade jag på lådan med lock med samma namn som jag. Kändes tryggt.

kuggislåda.jpg

Den kommande veckan blir väldigt mycket lugnare på jobbfronten och det är verkligen välkommet. Jag kollade tidigare i dag på veckans to do-lista och blev helt konfunderad över att jag har så lite jobb?! Men det betyder en bra sak: äntligen har jag tid för att redigera, hurra! Så här ser veckan ut:

Måndag: Frukost på kontoret, jobb med projektjobbet och broschyrerna, handboll på kvällen.

Tisdag: Morgonyoga, en telefonintervju + skriva artikel, broschyrjobb.

Onsdag: En Skype-intervju med en som sitter i Australien (!), lunch med LittSkap-kompisar och Halloweenfest på kontoret. Så pepp på den!

Torsdag: Projektmöte, lunch med Erik och extra handbollsträning på kvällen.

Fredag: Jag hoppas på att kunna redigera. På kvällen åka iväg till lande.

Lördag & söndag: På lande med systrar, mostrar, föräldrar för att hjälpa till med skogsarbete. Jag räknade vi att vi är väl ungefär 15 personer, ska bli så kul! På söndag ska jag sen ännu till Hangö för att spela match.

Så det blir nog en bra vecka. Jag är mest glad för att oktober snart är slut. Den här mängden jobb är för mycket, men som frilans är det så otroligt svårt att tacka nej. Jag hoppas ändå att jag ska bli bättre på det i fortsättningen. Och att allt inte skulle ske exakt samtidigt. Vad har du för planer för veckan?

Ett år sedan debuten – är jag bortglömd nu?

Förra hösten var jag författare fullt ut. Det var bokmässor och evenemang, recensioner och hålligång. Nu ett år senare känner jag nästan som om jag ramlat ur svängen. Bokmässorna känns inte alls lika spännande eller angelägna och att springa på diverse (release)fester har inte heller lockat fastän jag så klart är så glad för alla författarkompisar vars böcker kommet i höst. Jag chattade om det här med Ellen och hon sa att det antagligen är en rätt så naturlig reaktion. Efter ett hektiskt år är det inte så konstigt att en vill dra sig undan.

När Kjell Westö föreläste för oss på Litterärt skapande förra hösten berättade han att han året efter att en bok blivit utgiven inte har någon tid att skriva eftersom han har så många uppträdanden och resor. Under den här perioden kan han omöjligen koncentrera sig på skrivandet men sedan när han får skriva drar han sig undan.

Det är det som är så dubbelt med författarskapet. Ena stunden sitter du i din skrivkammare med smutsigt hår och trasiga byxor, i nästa stund ska du vara snygg, fräsch och gärna rolig inför en publik. Visserligen är jag väldigt långt ifrån Kjell Westö, men i grunden är det samma sak. Det är som om det finns två olika versioner av ens författarjag. En som syns och en som drar sig undan.

 Bokmässelooken i fjol.

Bokmässelooken i fjol.

Det är över ett år sedan min debutroman blev utgiven och jag tänker ofta att den nog börjar vara bortglömd. I dagens värld är tempot brutalt. En bok tävlar inte bara med andra böcker utan med precis allt annat. Netflix, sociala medier, vänner och allt vad livet har att bjuda på. Just när boken blir utgiven kan det i bästa fall vara en liten hype kring boken. Den syns kanske extramycket på sociala medier, blir recenserad och det är evenemang och sånt.

Men sen när allt det där ebbar ut? Vad blir kvar? En författardebutant som undrar vad som hände och varför ingen längre verkar vara intresserad. Bokmässan i Helsingfors har börjat i dag men för mig är det bara ett evenemang som vimlar förbi, inte något som jag deltar i. Ingen “bryr sig” om mig och min bok. Och det är ju mer än rätt. Det har kommit en hel skörd vår- och höstböcker sedan min debut publicerades och jag kände faktiskt redan efter bokmässorna i fjol “jaha, det var den boken då”.

Riktigt så brutalt är det ju lyckligtvis inte. Alltid då och då trillar det in recensioner på min debut. Extra glad blir jag när någon hör av sig och berättar att hen läst min bok. Varje meddelande värmer så otroligt mycket. För nån vecka sen spionerade jag (ja!) på min bok på huvudstadsregionens bibliotek och såg att många ex var utlånade, hur roligt?! Just biblioteken är guld värda när publiceringstakten av nya böcker är så hektiskt som den är. På bibban går det nästan alltid att få tag på böcker som för länge sen “gått ur säsong”. <3

 Bokmässevimmel för ett år sedan. Jag pratar med Elin som jobbar för Göteborgs bokmässa och som jag faktiskt träffade på en studieresa till Israel 2011!

Bokmässevimmel för ett år sedan. Jag pratar med Elin som jobbar för Göteborgs bokmässa och som jag faktiskt träffade på en studieresa till Israel 2011!

Jag vet inte riktigt vad jag försöker säga. Kanske att allt går så fort och att när det är över så känns det lite tomt. Lite märkligt. Det kan gå dagar utan att jag tänker på att jag skrivit en bok, fastän det var i mina tankar i typ 4,5 år före det blev en bok. Jag har faktiskt inte läst Vad heter ångest på spanska? en enda gång sen den sista korrläsningen i juli i fjol. Jag har flera gånger tänkt på att jag borde göra det, men jag vet inte om jag vill eller vågar? Däremot hoppas jag att boken får leva länge, att det inte blir bortglömd bara för att det kommer nya säsonger med nya böcker av nya författare.

Och så en dag ska väl jag själv vara med i den nya säsongen igen och så börjar allt om från början igen. Det kommer nya bokmässor, nya fester, nya evenemang. Precis som det ska vara. Och jag är alltså inte det minsta bitter för att nu vara “bortglömd”, snarare är det märkligt hur olika ett evenemang kan kännas ett år senare. Det är som om jag befinner mig i en helt annan sinnesstämning.

I dag blir det tyvärr ingen bokmässa för mig eftersom jag är på lande på blogathon (bäst!), men under helgen ska jag försöka klämma in ett besök. För det är ju liksom ändå bokmässan. Böcker, författare och en massa intressanta samtal. Plus att mat- och vinmässan ju pågår samtidigt och det är alltid kul. Älskar att just de här mässorna pågår samtidigt. Perfekt kombination ju!

Ska du besöka bokmässan? Vad ser du allra mest fram emot? Själv ser jag faktiskt mest fram emot det nya finlandssvenska konceptet med en fest i morgon kväll. Ses vi där?!

Nio bokmässetips för nybörjare

På torsdag börjar bokmässan i Göteborg och den här gången ska jag inte åka. Jag har varit där de tre senaste åren, så det känns nästan lite tomt att inte åka i år, men jag får hoppas att det blir många fler gånger i framtiden! Dessutom är det inte helt fel att åka på spasemester till Estland i stället.

Men hur funkar allt på bokmässan? Efter tre år har jag fått lite koll på det hela, så här kommer mina bästa tips för dig som ska dit för första gången som författare eller besökare. Fyller inlägget med bilder från tidigare år, blir nostalgisk och glad av att se dem, åh! Bokbabbel brukar prata om #kuggesfamousselfies, haha. Missa förresten inte hur hon beskriver bokmässan i gifs, så roligt! Men här kommer mina tips:

 En höjdpunkt 2016: att träffa Sandra Beijer och få en kompisbild på oss!

En höjdpunkt 2016: att träffa Sandra Beijer och få en kompisbild på oss!

1. Ha bekväma skor och kläder

Det är trångt och svettigt och du kommer att stå och gå så gott som hela dagen. Mässgolvet är hårt så bekväma skor är verkligen att rekommendera! Tänk också på att ha bekväma kläder och lager på lager. Speciellt seminariesalarna kan vara rätt svala ibland.

2. Packa inte med dig några böcker

Som bokälskare är det säkert svårt att åka iväg nånstans utan en bok, men gör det ändå. Eller satsa på ljudböcker i stället! Väl på plats kommer du ändå att köpa så många böcker. Verkligen många böcker, många fler än du tänkte dig. Jag lovar! Tänk också på att ha utrymme i väskan för dem.

 Jag och min bästa skrivkompis  Charlotte  .

Jag och min bästa skrivkompis Charlotte.

3. Försök inte hinna med allt

Programmet är späckat av intressanta samtal och föreläsningar men det finns inte en chans att du hinner med allt. Välj några programpunkter som är extra viktiga och så kan du ha några bonusprogram som du lyssnar på om du orkar. Kom också ihåg att avstånden är långa. Har du bara fem minuter på dig kan det bli tight att hinna springa från ena sidan mässan till den andra.

4. Satsa på seminariekort

Det finns jättemycket gratisprogram på mässan – och mycket är jättebra! Men jag skulle ändå rekommendera att satsa på ett seminariekort (om du är författare med seminarium borde du få kortet gratis, annars är kortet rätt så dyrt). Seminarierna är bra, inte minst för att du då kommer bort från mässvimlet och hjärnan och öronen får vila en stund. Det är nästan en religiös upplevelse att sitta i de mörka och svala seminariesalarna.

 Underbara Annor (ahlund, Arvidsson och Jakobsson Lund) och deras böcker.  Anna Jakobsson Lunds  nyaste bok Czentes Omega kom bara för nån vecka sen, så den kan du köpa på mässan. Själv fick jag den hem på posten och ser fram emot att läsa!

Underbara Annor (ahlund, Arvidsson och Jakobsson Lund) och deras böcker. Anna Jakobsson Lunds nyaste bok Czentes Omega kom bara för nån vecka sen, så den kan du köpa på mässan. Själv fick jag den hem på posten och ser fram emot att läsa!

5. Missa inte torsdagens montermingel

Många förlag och andra utställare bjuder på dryck och mat på torsdag när mässan skastänga så passa på att mingla iväg (obs! på torsdag är mässan inte öppen för allmänheten utan det är bara branschfolk). Själv älskar jag mingel och vet att många däremot kan tycka att det inte alls är så kul. Jag brukar satsa på att le och se trevlig ut och förr eller senare finns det alltid nån att prata med. Det är också ett utmärkt sätt att försöka träffas med alla internetkompisar – själv har jag stött på både en och annan under minglet! Överlag under mässan kommer du säkert att få chansen att träffa andra bokälskare du hittills bara snackat med över sociala medier, alltid lika roligt att träffas på riktigt!

6. Förbered dig på att köa

Antagligen måste du köa in till mässan, till toaletten, för att köpa kaffe och bulle, till lunchrestaurangen, till signeringar, till kassan när du ska köpa en bok. Själv är jag inget fan av köer men försök vara så zen som möjligt. Så gör vad som funkar bäst för dig så att blodtrycket inte stiger alltför mycket i alla köer.

räkmackan.jpg

7. Räkna inte med gourmetmat

Maten på mässan är inte precis något att hurra för. Buffetlunchen på andra våningen är helt okej men det är väldigt stökigt och en massa människor. Runtom mässan finns också små stånd där du kan köpa en smörgås eller bulle, men det är rätt dyrt. Och vill du äta nåt jättedyrt ska du köa upp till 23:e våningen i Gothia Towers och äta den berömda räkmackan Förbered dig på kö också här. Och ett stort hål i plånboken. Men kanske det ändå är värt det, för mackan är ju faktiskt god!

8. Vila alltid när du kan

Att vara på mässan är jätteroligt men också slitsamt. Fastän jag älskar att mingla och träffa människor brukar jag vara ett människovrak när mässan är över. Det är ansträngande att hänga med folk så mycket en gör under en mässa, så passa på att vila alla chanser du får. Och räkna med att du behöver några dagar efter mässan för att återhämta dig.

 Jag är så glad för att jag träffade  Helena  förra året på mässan. Varmare och klokare människa får en leta efter!

Jag är så glad för att jag träffade Helena förra året på mässan. Varmare och klokare människa får en leta efter!

9. Ha det så roligt!

Bokmässan i Göteborg är fantastiskt rolig! Du kommer att träffa så många bra och fina människor, köpa en massa härliga böcker och överlag andas in bokbranschen på dess roligaste och mest späckade fest.

***

Jag är nog liiite avundsjuk på er alla som ska få åka, men jag var ju i Köpenhamn under helgen (rapport kommer så fort jag hunnit gå igenom alla foton) och i morgon åker jag som sagt på en liten spasemester till Pärnu i Estland. Det måste förresten vara den raka motsatsen till bokmässan kom jag på nu. Tystnad och lugn. Men böcker så klart, ser fram emot att bara slappa och läsa. Aah! Ska du på bokmässan?

 Jag måste ju avsluta med den här fan girl-bilden med Veronica Maggio från ifjol! <3

Jag måste ju avsluta med den här fan girl-bilden med Veronica Maggio från ifjol! <3

Från Göteborg till Kyrkslätt

veronicamagggio.jpg

Bloggambitionerna inför bokmässan var det inget fel på men så kom verkligheten och svepte mig med sig och nu är det redan tisdag och bloggen ekar tom på bokmässerapporter. Ungefär lika tom som min hjärna på vettiga tankar. Är slut som artist så att säga, men ajaj vad det var roligt igen.

Det finns så många höjdpunkter att jag inte riktigt ens vet var jag ska börja eller hur jag ska formulera mig så jag kör en enkel version i punktformat utan någon som helst inbördes ordning.

 • Att få prata om min bok på bokmässescenen, både ensam och tillsammans med fantastiska Anna från Debutantbloggen.
 • Att tvinga Veronica Maggio på en selfie med mig, efter att först ha lyssnat på henne i 45 minuter prata om sin karriär, hur hennes låtskrivarprocess ser ut och hur hon var som tonåring. Hon är en av mina absoluta favoritartister och så himla coolt att det nu existerar en bild på oss två.
 • Förlagsmiddag (!) med mitt fantastiska förlag. Vi åt gudomlig femrättersmeny med vinpaket och allt var så gott så gott. Att det dessutom jobbar en massa härliga, proffsiga, varma och fina människor på mitt förlag är bara en bonus.
 • Alla människor jag träffat! Så många internetkompisar och också såna jag inte hänger med så ofta. Som Charlotte och Malin. Och mina Debutantbloggskompisar Johan och Christina jag inte hade träffat tidigare!
 • Min nya Björnstad T-shirt jag fick när jag köpte Fredrik Backmans nyaste. Fick också boken signerad och en chans att prata en stund med honom. Hans sommarprat var min absoluta favorit och jag bara älskar folk som inspirerar så som han gör.
 • Att få signera böcker. Min bok lär ha sålt riktigt okej och jag fick signera många många böcker. Så fint och roligt och fantastiskt! Tack alla ni som köpte boken!
 Har bott i denna i dag. Så skön och så fin. Så här lättlurad är jag med lite bokmerchandise!

Har bott i denna i dag. Så skön och så fin. Så här lättlurad är jag med lite bokmerchandise!

Men nu är bokmässan slut fastän hjärnan fortfarande hänger kvar i Göteborg, men redan i morgon (onsdag) får jag fortsätta leva författarliv här i Finland. Jag ska nämligen uppträda i Kyrkslätt på Wohls gård tillsammans med förlagskollegan Stefan Lundberg. Ska bli roligt, hoppas många kommer!

I morgon ska jag försöka göra en lite bättre sammanfattning av mässan på Debutantbloggen (är ju "min" bloggdag i morgon) men är du sugen på att veta vad jag pysslat med är det bara att gå in på mitt Instagram-konto. Tror jag spräckte nytt rekord i selfies i år?! En ska ju inte göra sina fans besviken.

Två dagar till Göteborg

Välkommen till Göteborg stod det i mejlet jag precis fick. Om två dagar ska jag nämligen hoppa på flyget mot den svenska västkusten och årets bästa bokhögtid. Diskussionerna kring årets mässa har varit aktiva och jag tycker det är bra att det finns en diskussion. För mig var det ändå självklart att jag vill åka, jag vill inte att ett gäng nazister och rasister ska få förstöra det roligaste i bok- och litteraturväg.

Förra veckan delade Maria Turtschaninoff en intressant kolumn på Facebook – en påminnelse om att bokmässan handlar om så mycket mer än böcker (och huruvida Nya Tider ska få ställa ut eller ej). Det är bildning och fortbildning och många intressanta seminarier och diskussioner.

Fastän jag i år är med som författare kommer jag också att göra en del intervjuer för Addeto - eftersom det helt enkelt finns så mycket spännande att skriva om! Jag har skrivit upp ett schema för mig, få se om det håller och hur mycket jag orkar med, hehe.

Få se om jag lyckas med lika många selfies som i fjol, men det är definitivt målsättningen. Ser också fram emot att få stå på scen för första gången i Göteborg och att få träffa alla fantastiska människor jag mest umgås med över sociala medier.

förlaget i göteborg.jpg

Är du på väg till Göteborg? Så här ser mitt mässchema ut, känner mig väldigt hedrad över att få vara en del av Förlagets jättefina mässprogram!

ATT SKRIVA MED STÖD AV KOLLEGER
Finlandsarenan (C02:32) fredag kl 14.30
Michaela von Kügelgen, aktuell med Vad heter ångest på spanska?, samtalar med författarkollegan Anna Bågstam Ryltenius om hur viktigt det är med skrivstöd från författarkolleger. Moderator: Janina Orlov.

VAD HETER ÅNGEST PÅ SPANSKA?
Finlandsarenan (C02:32) lördag kl 14.00
Michaela von Kügelgen debuterar med Vad heter ångest på spanska?, en träffsäker skildring av hur det känns att stiga in i vuxenlivet, om hur jobbigt det är att vara duktig, och om att göra sina föräldrar riktigt jävla besvikna. Intervjuare: Janina Orlov. Michaela signerar böcker i Förlagets monter B08:01 kl 14.45-15.15.

TRÄFFA DEBUTANTBLOGGARNA
Fredag 15.30–16.00 och lördag 11.10-11.40 kan ni träffa oss (Anna, Christina, Michaela och Johan) som bloggar på Debutantbloggen under 2017. Vi hänger i Café Skrivas monter så kom förbi och prata skrivande och böcker eller bara för att säga hej till oss

Blir jätteglad för alla som kommer och lyssnar eller som rycker mig i ärmen (men varning, du kan bli tvingad till en selfie!). Hoppas på många nya bekantskaper och annat roligt. Ser också jättemycket fram emot att få gå på middag med mitt förlag. Fatta: middag med mitt Förlag. Hur sjukt?!

Missa inte heller Bokbabbels inlägg om bokmässan i gifs, lika roligt varje år och nu när jag åker för tredje gången nickar jag och fnissar. Just så där är det ju! Ajaj vad det ska bli roligt. Och ja, har så klart planerat alla mina outfits för länge sen. En måste ju liksom prioritera!

Trött men lycklig författaraspirant

Nu är bokmässan över och jag har fått debutera med att läsa egen text (ur Nationen) på bokmässescen och längtar så efter att ha en riktig bok att läsa ifrån. Nu läste jag texten från mobilen, haha!

Tycker själv det gick bra och det var så roligt! Janina Orlov som intervjuade frågade om jag tänkt på att jag har mycket tidsmarkörer i texten - Tinder, Instagram och så vidare. Jag är medveten om det och säkert kan det kännas gammalt och inaktuellt i något skede, men själva historien är ju ändå tidlös.

Det bevisades också av en äldre dam som kom och sa efteråt att hon kände igen sig i texten, fastän hon själv studerat för femtio år sen. Det var så fint att höra och gjorde mig så glad. Nu ska jag slänga mig i soffan och samla krafter för nästa vecka! Det blir ju nano-start på tisdag!   

upload.jpg

Skillnader mellan Helsingfors och Göteborg

I fjol var jag för första gången på bokmässan i Göteborg och vid första anblick kändes det inte som om att skillnaden till Helsingfors bokmässa skulle vara så stor. Men oj oj oj så fel jag hade. Visst, det finns böcker och bokälskare på båda två, men så finns det också några stora skillnader som jag tänkte lista här.

 Fina kassar på bokmässan i Göteborg.

Fina kassar på bokmässan i Göteborg.

 • Seminarierna. Kanske det bästa med Göteborgs bokmässa är seminarierna som bjuder på massvis med intressant program. Det är också skönt att komma bort från mässvimlet en stund och sätta sig i en sval och tyst seminariesal, luta sig bakåt i stolen och lyssna på författare och forskare. Nackdelen med seminarierna är att de kräver seminariekort som är relativt dyrt.
   
 • Folkmängden. I Göteborg är det trångt trångt trångt. Visst finns det folk i Helsingfors också, men inte riktigt i samma utsträckning.
   
 • Mat & vin. I samband med Helsingfors bokmässa ordnas mat- & vinmässan, vilket jag tycker är ett jättebra koncept. Liksom böcker, mat och vin – livets guld!
   
 • Vinmingel. Det kanske inte ordnas vinmässa i Göteborg, men torsdagens vinmingel är ju legendariskt. De flesta utställare bjuder på skumpa eller vin och lite snacks. 
   
 Gillade speciellt den här utställaren på vinsidan, de hade satsat på mysighet!

Gillade speciellt den här utställaren på vinsidan, de hade satsat på mysighet!

Vilken mässa är då bättre? Jag tycker absolut att båda har sina fördelar. För mig är det ju så klart mer spännande att vara i Göteborg, bokmässan i Helsingfors känns ju mer än bekant. På båda finns mycket bra och dåligt och riktiga boknördar har nöje av bägge.

Har du varit på båda två? Vad tycker du den största skillnaden är? Själv är jag så mosig i hjärnan att jag säkert glömt bort nån väsentlig skillnad. Snart ska jag till kompis och äta fredagspizza, yay!

Första gång på scen – check!

I dag började bokmässan i Helsingfors och för första gången är jag med som något annat än besökare eller journalist. I år jag också besökare och journalist men det jag kommer att komma ihåg mässan ifrån är mina första uppträdanden på scen.

 Jag och Jolin Slotte som intervjuade.

Jag och Jolin Slotte som intervjuade.

Klockan 15 i dag steg jag upp på Tottiscenen tillsammans med tre andra för att tala om skrivkurser och ajaj så det var roligt! Jag var faktiskt inte det minsta nervös, allt kändes bara mysigt och roligt.

På söndag klockan 16.30 är det min tur att vara på scen igen. Då ska jag också läsa nån egen text (hjälp! har inte valt ännu) och då kommer jag garanterat att vara nervös. Men tror ändå det blir skoj.

  Eva Frantz x 2. Hann inte prata så mycket med Eva, men hon var lika trevlig som alltid. Hon knäppte också bilden på Jolin och mig. Läs hennes debut Sommarön om du inte redan gjort det!

Eva Frantz x 2. Hann inte prata så mycket med Eva, men hon var lika trevlig som alltid. Hon knäppte också bilden på Jolin och mig. Läs hennes debut Sommarön om du inte redan gjort det!

I morgon (fredag) står jag i Nylands litteraturförenings monter klockan 10–15. Kom förbi och säg hej och delta i vår superfina tävling där vinnaren får fyra (!) finlandssvenska romaner som pris. Tror inte det kommit in så många bidrag så oddsen är på din sida!

Nu ska jag krypa i säng, är helt slut redan efter första mässdagen. Har du varit på mässan eller är du på väg?

 Mamma och jag var också en sväng på mat- &amp; vinmässan. Tyckte den här tygkassen var jätterolig fastän jag gärna läser böcker och vinetiketter.&nbsp;Men ändå!

Mamma och jag var också en sväng på mat- & vinmässan. Tyckte den här tygkassen var jätterolig fastän jag gärna läser böcker och vinetiketter. Men ändå!

En vecka till bokmässan

Lite ironiskt att mitt förra inlägg handlade om att jag alltid (eller för det mesta) är nöjd och nu har jag legat hemma däckad av flunsa. Och då är jag tyvärr inte speciellt nöjd, utan rätt så gnällig och tycker synd om mig själv. Men ibland tvingar kroppen till vila och då är det bäst att lyda.

Det jag egentligen ska skriva om handlar inte om hur jag snart snutit mig igenom ett jättestort näsdukspaket utan att det är en vecka kvar till bokmässan i Helsingfors! Jag kommer att vara på mässan på torsdag, fredag och söndag. På torsdag och söndag kan ni se mig bli intervjuad och på fredag ska jag hjälpa till i Nylands litteraturförenings monter.

Om du har vägarna förbi mässan ska du absolut delta i vår fina tävling där du kan vinna fyra finlandssvenska romaner. För att delta ska du skriva om ditt bästa läsminne eller din bästa läsupplevelse och lämna in bidraget i NyLitts monter!

Uppträder på torsdag och söndag

Om du däremot är mer intresserad av att höra vad jag har att säga ska du satsa på torsdag klockan 15 och söndag klockan 16.30 på Tottiscenen.

Skriv för livet! 
Deltagare i Helsingfors arbis skrivkurs samtalar om hur det är att skriva i grupp och hur det känns att blotta sig själv genom text. Och hur gör man om man vill ge ut sina texter i bokform? Författare och skrivkursledare Jolin Slotte och några kursdeltagare. Arr: Helsingfors arbis

På söndag ska jag tillsammans med två andra få prata om mitt skrivande och ska läsa en av mina egna texter. Alla måste komma!

Vi skriver för att utforska världen och oss själva
Tre av Nylands litteraturförenings yngre medlemmar presenterar sig, Michaela von Kügelgen, Sanna Vuori och Vilhelmina Öhman. Intervjuare: Janina orlov Arr: Nylands litteraturförening

En dag hoppas jag kunna uppträda som författare till en bok, än så länge får jag titulera mig författaraspirant – och absolut inget fel med det! Jag tycker att det ska bli jätteroligt och lite spännande också.

Ska du komma på bokmässan?

De viktiga namnen

I dag är det min namnsdag – hurra! Haha, eller så inte, för det är ju sist och slutligen rätt få som ens uppmärksammar sin namnsdag. Men i skönlitteratur är namnen otroligt viktiga.

Under bokmässan sa Simona Ahrnstedt att hon inte kan börja skriva innan hon har ett namn. Hon sa också att hennes förläggare ibland tycker att namnen hon valt är helt knasiga och då tjatar hon tills förläggaren tycker namnet är bra, rätt inställning tycker jag!

 Simona intervjuades av Christopher Friman i Filters, Offsides och Skrivas gemensamma monter på bokmässan. Christopher följde också Simona till romancemässan i USA i fjol och artikeln han skrev finns också i poddversion !

Simona intervjuades av Christopher Friman i Filters, Offsides och Skrivas gemensamma monter på bokmässan. Christopher följde också Simona till romancemässan i USA i fjol och artikeln han skrev finns också i poddversion!

När jag började skriva Vad heter ångest på spanska? hade jag inte riktigt nån aning om vad jag sysslade med men namnet Erika kom snabbt till mig. Det är också viktigt att det uttalas E-ríka, alltså inte Eeerika (vilket är vanligare i Finland).

För Nationen var det klart att Mikael skulle heta Mikael (och nej, han heter inte så på grund av att jag heter Michaela), Sagas och Astrids namn fick jag leta efter en längre tid men de känns väldigt rätt nu.

För mitt chicklit-projekt (som jag bestämt att jag ska börja med under NaNoWriMo!) har jag inte ännu kommit på vad mina huvudpersoner ska heta och det stör något så enormt. Visst har jag planerat historien (i mitt huvud, fortfarande svårt för att planera på riktigt, men jag ska göra det) men utan namnen är det något som saknas. Som om jag inte riktigt kan greppa historien.

Nån annan som fungerar likadant?

Bokmässan i selfies

Söndag och bokmässebakfyllan är ett faktum. Alltså ingen fysisk bakfylla utan psykisk. Som om huvudet fått kämpa extra mycket för att registrera allt som hände mellan torsdag och lördag.

Därför kör jag nu den enkla varianten av bokmässerapport i form av selfies med folk jag tvingade posera med mig (okej, de flesta ställde snällt upp)!

upload.jpg

En selfie med Charlotte var naturligtvis given. Så roligt att få hänga med henne och följa hennes seminarier och uppträdanden. Dessutom var hon så otroligt proffsig hela tiden. Extremt glad över att vi lärt känna varandra och blivit vänner – eller som Charlotte presenterade mig: "Det här är Michaela, hon är min testläsare. Och skrivarkompis. Och vän!" Haha.

upload.jpg

Här poserar jag med Anna Ahlund som debuterade i år med Du, bara. Jag följer Anna på Instagram, på debutantbloggen och så klart på hennes gemensamma blogg med de två andra Annor …

upload.jpg

… varav jag fick träffa bägge på fredag. Ovan med Anna Arvidsson som debuterar nästa år med Ordbrodösen och nedan Anna Jakobsson Lund som nu kommit ut med tredje delen, Enda vägen, i sin trilogi om systemet. Jag har läst de två första första som e-böcker men böckerna var så fina så jag valde att köpa trean som fysisk bok och fick den naturligtvis signerad. Hurra! 

Det var så roligt att få träffa alla Annor – som sagt läser jag den gemensamma bloggen och följer alla på Instagram. Alltså sociala medier, så himla himla bra!

upload.jpg
upload.jpg

Här är jag med en fjärde (!) Anna, nämligen Anna Lindholm som skrivit boken Projekt Ines (som jag skrivit om tidigare). Vi råkade ses på fredag på ett seminarium och så slutade det med att vi åt middag ihop och snackade skrivet, livet och allt det andra. Anna är jättesmart, rolig och allmänt en bra typ! Läs hennes bok!

upload.jpg

Mässans andra (eller egentligen första) spontanmiddag åt jag med Nina som jag träffade på Finlandsarenans mingel på torsdag. Hon kommenterade att vi båda känner Bokbabbel och så började vi snacka. Nina var hur trevlig som helst och jag kände hur Bokbabbel var med oss i tanken, nästan som om hon skulle ha varit min beskyddare som såg till att jag inte behövde äta ensammiddag. Så roligt med alla dessa möten!

upload.jpg

Okej, nu börjar det hända grejer. I fredags fick jag nämligen träffa Sandra Beijer efter ett seminarium som hon deltog i. Jag var löjligt star struck och Sandra var precis så härlig och gullig som jag tänkte mig. Har läst hennes blogg i flera år och känner mig ofta väldigt inspirerad av den och henne. Alltså vilken kvinna hon ändå är Sandra, sån himla skön inställning till livet. Kommer leva länge på vårt möte!

upload.jpg

En annan extremt bra kvinna är Simona Arhnstedt vars blogg jag också följt med länge. Också hon var precis så härlig, smart och varm som jag föreställde mig. Var så glad över att få chansen att snacka en stund med henne, blev väldigt inspirerad och empowered av vårt möte och det Simona sa under både en intervju som jag hörde och på ett seminarium – men mer om det i ett annat inlägg.

upload.jpg

Den sista bilden är ingen regelrätt selfie, men här står jag med Sara Lövestam som jag är lite förtjust i. Hon är extremt rolig och skriver på ett så behagligt sätt. Jag köpte hennes nyaste bok i deckarserien om Kouplan (har läst de två första och storgillar) och ser fram emot att läsa den nyaste.

Ja det var min mässa i selfies. Väldigt bra om jag får säga det själv. Fortfarande rätt upp i varv efter alla möten och diskussioner. Hoppas verkligen jag ska få åka till Göteborg också nästa år!

Kontrasterna

I dag på eftermiddagen fick jag äntligen äta den berömda räkmackan på 23:e våningen i Gothia towers vid mässan. Den var allt det jag förväntade mig: god, stor och svindyr. För en knapp timme sen kom jag hem och mättade magen med snabbnudlar.

upload.jpg

Älskar kontrasten i det här. Räkmackor och räknudlar på samma dag, i två olika världar och jag får vara en del av båda. Känner mig väldigt lycklig och tillfreds med mycket just nu, mässan var verkligen fantastisk. Bättre rapport följer - så klart! Nu ska jag försöka varva ner och smälta allt. 

upload.jpg

Hej från bokmässan!

Hälsningar från Göteborg, här är det full rulle, inte många andningspauser mellan varven men desto roligare och intressantare. Det leder däremot till att jag inte hinner så mycket med bloggen.

Gårdagen innehöll lunch med Charlotte, seminarier, skumpamingel, middag med ny kompis och till slut en halv timme i badkaret på hotellrummet. Trots att kvällen slutade rätt tidigt är jag redan lite mör. 

I dag har jag hunnit med ett möte, med att skriva ut en artikel från igår och ett seminarium. Slängde just i mig lite lunch för snart följer minuttidtabell för att hinna med allt. Följ mig på Instagram, uppdaterar rätt så flitigt. Både med bilder och på min instastory. Kuggekugge heter jag där! 

 Selfie med mässveteranen Leena.&nbsp;

Selfie med mässveteranen Leena. 

Bokmässa på torsdag!

I fjol fick jag för första gången chansen att åka på bokmässan i Göteborg tack vare Addeto. Jag hade hört väldigt mycket om mässan inför, men hade nog inte förstått hur det skulle vara att vara på plats och ställe. Inte fastän jag läst Bokbabbels gif-inlägg om mässan. I dag publicerade hon årets, alla måste kolla!

 Bokmässelook från i fjol. Har ingen aning om vad jag ska ha på mig i år. Annat än bekväma skor!

Bokmässelook från i fjol. Har ingen aning om vad jag ska ha på mig i år. Annat än bekväma skor!

Först tyckte jag att mässan inte skilde sig så mycket från Helsingfors bokmässa – annat än i storlek så klart, men ojoj så fel jag hade. Det absolut bästa med Göteborgs bokmässa är alla seminarier. Jättemycket intressant och varierande program.

I fjol skrev jag sinnessjukt många artiklar från mässan för Addeto, i år ska jag försöka lägga lite rimligare målsättningar för mig själv. Vill naturligtvis också hänga med folk, för i år känner jag ju faktiskt många som är på väg på mässan och ser fram emot torsdagens vinmingel som jag inte riktigt vågade mig på senast. Tror att det annars också blir extra kul i år.

Själv tar jag alltså flyget till Göteborg på torsdag – fick precis presskortet och är löjligt taggad. Ska du till mässan?  Vad tycker du jag absolut inte ska missa? 

 Så nöjd över att jag förstod att jag så klart skulle ackreditera mig för mässan.

Så nöjd över att jag förstod att jag så klart skulle ackreditera mig för mässan.

Uppträder på Helsingfors bokmässa!

 Bokmässelook från Göteborg i fjol. Muminklänning,&nbsp;Tove-tygkasse och bokörhängen (så klart!).

Bokmässelook från Göteborg i fjol. Muminklänning, Tove-tygkasse och bokörhängen (så klart!).

I går publicerades det svenska programmet för Helsingfors bokmässa och vet ni vad – jag är med på två program! Känns helt knäppt men också jätteroligt. På listan med 100 mål var ett av mina mål att få uppträda på bokmässan, men i Göteborg, så dit är det ännu en liten bit, men ska bli så häftigt att få vara med i Helsingfors.

På torsdag klockan 15 kommer jag (och någon till) att diskutera skrivarkurser med Jolin Slotte som höll i skrivarkursen på Arbis som jag gick förra läsåret. Jolin frågade mig om jag ville vara med och jag sa självfallet ja. Vi kommer att hänga vid Tottiscenen.

Skriv för livet!
Deltagare i Helsingfors arbis skrivkurs samtalar om hur det är att skriva i grupp och hur det känns att blotta sig själv genom text. Och hur gör man om man vill ge ut sina texter i bokform? Författare och skrivkursledare Jolin Slotte och några kursdeltagare. Arr: Helsingfors arbis

På söndag klockan 16.30 blir det extra spännande (på Tottiscenen igen). Då ska jag nämligen tillsammans med två andra få prata om mitt skrivande och om jag förstått allt rätt är tanken att jag också får läsa upp någon text – iiih så spännande! Alla måste komma.

Vi skriver för att utforska världen och oss själva
Tre av Nylands litteraturförenings yngre medlemmar presenterar sig, Michaela von Kügelgen, Sanna Vuori och Vilhelmina Öhman. Intervjuare: Janina orlov Arr: Nylands litteraturförening


Nu gäller det bara att veta vad jag ska ha på mig (ja! det är viktigt). Men Mia tipsade under LittSkap-helgen i Åbo att det smartaste är att ha kläder som en känner sig bekväm i och det tycker jag var ett bra råd. Är väl tillräckligt nervös som det är, behöver inte bli extra pirrig på grund av obekväma kläder.


Skrivarkurs i Helsingfors

Det andra programmet ordnas alltså av Nylands litteraturförening där jag nu sitter som sekreterare. Och på tal om det! NyLitt kommer att ordna en skrivarkurs i höst som är gratis för alla medlemmar (men det är superlätt att bli medlem).

Det är vi som är aktiva i föreningen som kommer att hålla i kursen och jag kommer faktiskt att inleda kursen, ska bli så sjukt roligt. Så om du är det minsta nyfiken på att testa kreativt skrivande ska du absolut komma med! Om inte annat så för att se när jag gör bort mig som kursledare, haha.

Kursen går varannan måndag med start den 19 september, klockan 18–20 på Richardsgatans bibliotek i Helsingfors. Vi har bara åtta platser, så gäller att vara snabb om du vill vara med. Och känn absolut ingen press för att du måste prestera nåt på kursen, tanken är att det ska vara roligt, inte en prestationsgrej.

När jag själv började skriva tycker jag det var otroligt svårt att hitta någon kurs i Helsingfors (utöver Arbiskursen som då gick mitt på dagen) så jag kan gissa att det finns fler där ute som skulle behöva en kreativitetskick.

Visst kommer du? Både på bokmässan och på skrivarkurs? Jo jo jo, ska du svara nu (men du är ursäktad om du bor långa vägar bort).

Fem saker jag ser fram emot

Den första september. Nu börjar hösten officiellt åtminstone i kalendern. Vädermässigt var det mer höst för några dagar sedan än nu så vi kan ju hoppas att solen och värmen dröjer kvar fastän hösten är här på papper.

Har sett en del andra, bland annat Malin och Maria, lista fem grejer de ser fram emot med hösten och jag tänkte att det skulle passa perfekt just i dag. Så här ser min lista ut:

 1. Göteborgs bokmässa.
  I år kommer jag faktiskt att känna folk som ska på mässan och hoppas på massvis med roligt författar- och förlagsmingel. Den här gången har jag också fattat att ackreditera mig, så får skriva artiklar (vila upp mig) i pressrummet mellan varven.
   
 2. Chicklit-romanprojektet
  Har inte skrivit någon ny text (förutom kortare texter så klart) på TVÅ år och längtar efter att få dyka ner i en ny karaktärs värld. Den här gången försöker jag mig på renodlad chicklit/romance. Är enormt pepp på det här.
   
 3. Träning
  Jag hade sett fram emot en sommar full av träning, men så stukade jag foten. Nu börjar den må bättre och jag ser fram emot löprundor (sprang den första i går!!) och massvis med andra svettiga aktiviteter. På måndag är det säsongens första handbollsträning, hurra!
   
 4. Litterärt skapande
  I morgon har vi höstens första kursträff och det ska bli så roligt. Ser fram emot att träffa alla, bland annat Hanna och Anne, och hoppas på en givande och lärorik höst. Vi ska väl börja fila på vår antologi som ni alla naturligtvis ska köpa sen när den utkommer!
   
 5. Allt det oväntade
  Känns som att den här hösten kommer att föra med sig mycket nytt. Nya människor, nya projekt, nya möjligheter. Så sjukt nyfiken på allt som kommer att hända innan året går över till 2017. Min kompis Ida pratade om guldhösten, tror definitivt hon har rätt i det.


Utöver det här finns det så klart mycket annat jag ser fram emot. Bland annat ett bröllop (inte mitt eget då, haha), bokmässan i Helsingfors, 30-årsfester, sushikvällar, testläsarrespons, mina nya jobb, att ge bloggen lite mer kärlek. Ojoj. Det här kommer bli så bra så bra.

Vilka fem grejer ser du fram emot?

 Riktar blicken framåt och hoppas och tror på det bästa.

Riktar blicken framåt och hoppas och tror på det bästa.

Skriver du?

Jag undrar om jag utstrålar en skrivaraura, för de författare jag gått fram till på sistone har alla frågat mig om jag skriver. I dag var det Märta Tikkanens tur att ställa frågan. Av någon anledning kände jag att jag blev högröd i ansiktet och visste inte längre hur man pratar. Jag stammade fram några ord om att jag skrivit "på allvar" sedan januari 2013. Hennes blick brände in i mig men efter en stund kunde jag slappna av. Jag kan inte säga annat än att jag respekterar Märta Tikkanen otroligt mycket. Jag hörde henne ett flertal gånger under bokmässan i Göteborg och i dag hörde jag henne på bokmässan i Helsingfors. Efteråt gick jag då fram till henne med min nyköpta Århundradets kärlekssaga.

Hon uppmuntrade mig att skriva och att göra misstag. Det kan jag lova att jag kommer att göra.

märtatikkanenLev! Skriv!

Jag passade också på att fråga Märta om hon känner att skrivandet är enklare nu än när hon var yngre och hon sa att hon aldrig kommer att vara fullärd. Det kändes på något sätt trösterikt att hon också en gång mött ett blankt papper innan hon började skriva Århundradets kärlekssaga. Att hon fortfarande möter blanka papper. Precis som jag eller vem som helst som skriver.

Mina örhängen på mässan

I dag startade alltså Helsingfors bokmässa och i samband med den ordnas en mat- och vinmässa. Medan jag drömmer om att bli publicerad författare så kan jag åtminstone njuta av att mina örhängen säljs på mässan. Efter att jag i dag intervjuat Anna Lindholm om Projekt Ines (mer om det senare) rusade jag i väg till Decanters monter för att spana in mina örhängen. Fattar inte ännu heller att de faktiskt hänger där till salu. Kolla nu så fint! pinionsmässa

Och i går när jag gick in på Malins webbshop för att beställa lite matinspiration så vad såg jag där om inte mina örhängen? Visste inte att hon laddat upp dem på webben så blev väldigt glad och överraskad. Så ni som inte rör er på bokmässan kan passa på att beställa örhängen i samband med chiafrön eller kanske ett gott te? (Och nej det här är inget samarbete utöver det att Malin säljer mina örhängen i sin shop. Allt annat fint säger jag bara för att Malin gör ett fantastiskt jobb!)

Skärmavbild 2015-10-21 kl. 19.45.13

Dessutom hade Malin skrivit en så himla fin beskrivning av örhängena. Jag blir så glad för att folk gillar dem. Jag kommer knappast att bli rik på dem om vi ska mäta det i pengar, men jag blir rik av alla fina ord och hejarop.

Helsingfors bokmässa

projektinesI morgon börjar Helsingfors bokmässa. Normalt brukar jag vara jättetaggad men i år känns mässan rätt lam efter Göteborgs bokmässa. Men naturligtvis ska jag gå. Åtminstone två dagar, kanske tre. I morgon tänker jag gå och lyssna på Anna Lindholm som ska prata om Projekt Ines klockan 16 på Tottiscenen. Har följt med hennes skrivarresa på bloggen och blev genast nyfiken när jag hörde vad hon skriver om. Planen är också att skriva nåt om det för Addeto. Tycker det ska bli så intressant att läsa om historia ur ett kvinnligt perspektiv. Oftast är det ju männens historia vi får läsa om så det ska bli kul med kvinnor i huvudrollen.

Efter Projekt Ines ska jag rusa iväg till Hufvudstadsbladets monter klockan 16:30 och lyssna på diskussion om bloggar, verklighet och skrivande. Där pratar bland annat Malin och Satu. Samma diskussion går också att höra på lördag klockan 11!

På söndag klockan 13 styr jag stegen mot Hbl igen för att höra den stora förlagsdiskussionen – ett förlag blev två. För mig som försöker ta mig in i branschen är det otroligt spännande att följa med den här pågående debatten. På söndag går den mellan Moomin Characters styrelseordförande Sophia Jansson, Sets litterära chef Anna Friman och författarna Peter Sandström och Erik Wahlström.

Nu när jag kollar programmet på nytt inser jag att det finns hur mycket intressant som helst och antagligen kommer jag att hänga mångamånga timmar på mässan. Om inte annat så för att träffa en massa folk. Till exempel har Mia Francks tredje bok i martrilogin just utkommit och Mia finns så klart på mässan. Vill du ha mer tips om vad du ska göra på mässan kan du kolla in Bokbabbels tips! Ska du gå och vad har du tänkt se i så fall?

Trött och lycklig

Det har varit tre inspirerande, utmanande och intressanta dagar i Göteborg. Nu är jag riktigt slut som människa, sitter på flygplatsen och ser fram emot att hoppa på planet och komma hem. Har svårt att formulera alla tankar som nu forsar omkring i kroppen, men jag är glad över alla upplevelser och alla människor jag haft chansen att träffa och växla några ord med. Eftersom jag inte riktigt hittar orden nu får ni nöja er med en bildkavalkad från idag.

image

Amerikanska Laini Taylor var en ny bekantskap, men otroligt inspirerande. Vill absolut läsa nåt av henne!

image

Den ultimata feministiska diskussionen. Tove Folkesson, Ebba Witt-Brattström, Märta Tikkanen och Ulrika Knutson. Blev bland annat en påminnelse om att någon måste våga vara den första som sätter bollen i rullning. Annars sker det ingen förändring.

image

Clara Henry hade antagligen mässans längsta signeringskö. De som stod i kön fick vatten för att orka hänga kvar.

image

Finlandssvenska Johanna Holmström pratade om sin thriller Hush baby. Pratade en stund med Johanna efter uppträdandet, hon var jättetrevlig och sympatisk!

Nu ser jag fram emot alla kommande mässor jag förhoppningsvis får besöka!