6 veckor till semester!

I morse kändes det lite segt att komma upp ur sängen, men sen insåg jag det: det är bara sex veckor till semester! Och inte vilken semester som helst, utan Markus och jag åker till Sydamerika för tre (!) veckor. Ah, det kommer att bli SÅ roligt. För ganska exakt tio år sedan åkte jag på Mognadsresan, alltså en resa då jag backpackade runt i Syd- och Centralamerika i fem månader. Mitt livs längsta och säkert bästa resa på många sätt som ju resulterade i min debutroman Vad heter ångest på spanska? och så klart en massa härliga minnen – och inte minst en flytande spanska (som just nu är mest slumrande).

Ett favoritland under den resan blev Argentina, och det är också i Buenos Aires vi landar en tidig morgon den 20 februari. Jag har bokat rum på samma Airbnb som senast, för att jag tyckte det var ett så häftigt ställe. Efter några dagar i BA ska vi resa runt lite i Argentina, dra på en kort avstickare till Chile och kanske avsluta kalaset med ett besök till Uruguay. Vi får se vad tiden räcker till. Vi har redan två långa bussresor bokade (22 timmar respektive 19 timmar). Avstånden är enorma och vi har stora ambitioner och vi hinner inte alls med “allt”, men det kommer att bli så bra, så bra. Ett riktigt äventyr tillsammans. Jag längtar!

Bokade samma rum, på samma Airbnb som senast. Just så simpel är jag.

Bokade samma rum, på samma Airbnb som senast. Just så simpel är jag.

Och ja, needless to say så har jag enorm klimatångest över att flyga så långt bort. Peppe skrev om Den självgoda veganen och om hur en känner sig tvungen att inflika att ja, jag vet. Det är dåligt för miljön att flyga. Men vad ska jag liksom göra när ett av mina absoluta favoritställen befinner sig så där himla långt bort? När jag har vänner där som jag vill träffa?

En bättre människa skulle antagligen låta bli att flyga, men tyvärr är jag inte där. Dessutom tycker jag att vi i stället för att shamea individer borde bli bättre på att kräva förändring på politiskt och strukturellt plan (hej riksdagsvalet, jag tittar på dig). Med det sagt så vill jag gärna klimatkompensera mina flyg, men blir inte klok på vad som skulle vara det bästa alternativet. Så tipsa gärna om du har bättre koll. Och ja, jag vet, att klimatkompensera är inte samma sak som att låta bli att flyga, men nu är skadan redan skedd så jag vill göra det jag kan. Så snälla ge mig tips!

Glad med glass i Buenos Aires för två år sen.

Glad med glass i Buenos Aires för två år sen.

Ugh, så tråkigt att känna sig tvungen att säga allt det här när jag allra mest bara vill vara glad för att vi ska åka på en så lång och härlig semester tillsammans. Men som sagt: det går att ha två tankar i huvudet samtidigt och jag tänker att det här är en långsam (ja för långsam) process och vi gör alla så gott vi kan. Och ytterligare en disclaimer: jag vet att flygandets vara eller icke vara är ett i-landsproblem för människor med pengar.

Kan du tänka dig att avstå från att flyga eller har du kanske redan gjort det?

Älskade Estland – härliga dagar i Tallinn

Julmarknaden i Gamla Stan. Stämningsfull men ändå en liten besvikelse, jag hade väntat mig mer.

Julmarknaden i Gamla Stan. Stämningsfull men ändå en liten besvikelse, jag hade väntat mig mer.

På onsdag morgon hoppade Markus och jag på en färja mot Tallinn. Estland är ett av mina favoritresemål och jag älskar att det är så nära. Bara två timmar med båt från Helsingfors och så är en där! Min familj och jag har “alltid” besökt Estland mycket och jag trivs så bra där. Dessutom blir Tallinn bara roligare och härligare för varje år som går. Dessutom är det fortfarande lite billigare än i Finland, men prisnivåerna har nog stigit mycket de senaste åren.

Däremot är den sura/dåliga servicen ett minne blott. Vi fick så otroligt bra service överallt. Vänlig, härlig och glad personal. Jag som älskar att äta är i himlen bland det jättestora utbudet av restauranger och kaféer. Markus sa i går att han aldrig ätit lika mycket på resor som han äter med mig, haha. Men det är ju liksom lite poängen med att resa, tycker jag? Mat är bäst!

P1040633.jpg
Jag fick träffa julgubben! Han körde runt på stan i den här bilen och spelade julsånger på full volym. Så glad och härlig. Kan inte annat än gilla detta. <3

Jag fick träffa julgubben! Han körde runt på stan i den här bilen och spelade julsånger på full volym. Så glad och härlig. Kan inte annat än gilla detta. <3

Dessutom bjöd Tallinn på otroligt vackert, men lite kallt väder. Vår plan var att ta det lugnt och inte göra något speciellt. Vi gick runt i gamla stan, hängde på hotellet och ja – åt. Mycket. Allt vi åt var supergott men ska skriva mer om restaurangerna i ett skilt inlägg. På onsdag kväll gick vi tidigt tillbaka till hotellet eftersom båda var rätt trötta (och sjukt mätta). Jag tog ett bad och sen läste vi varsin bok och jag somnade före klockan elva, hehe. Nästa morgon hade vi beställt frukost på sängen, kanske bästa konceptet?

Före resan hade vi pratat om att eventuellt gå till ett Escape room men vi hade inte bokat nåt. Eftersom det var rätt så kallt på torsdag tänkte vi att vi måste hitta på någon inomhusaktivitet så Escape room var en perfekt syssla. Vi gjorde en snabbgoogling och kunde boka ett spel för samma dag. Vi spelade Red Alert på GetAwayZone, ett KGB-spel som visade sig vara lite för svårt för oss två men som jag verkligen kan rekommendera. Jag tycker att alla spela jag spelat har varit bra, men det här var verkligen toppklass!

Stämningsfullt på GetAwayZone.

Stämningsfullt på GetAwayZone.

Tyvärr lyckades vi inte lösa gåtan, men vi var nära! Det här var första gången jag spelade med ett så här litet team. Det var utmanande men kul som alltid. Många roliga och kluriga gåtor. En gåta lär jag ha löst på ett extra “svårt” sätt, så är ändå lite stolt över det. Men nästa gång ska vi se till att klara spelet. Det här är verkligen en beroendeframkallande grej. Vi pratade också om att det är en sorts mindfulness. Under ett spel tänker du verkligen inte på nåt annat än att försöka lösa gåtan.

I går kväll på båten var vi båda lite trötta och slitna, men så nöjda över resan. Det kan ju inte bli fel när en får hänga med sin kille, äta massvis med gott och leka i ett Escape room? Det blev också ett sorts startskott för jullovet. I dag jobbar jag lite från soffan hemma och tar det lugnt. Från och med i morgon blir det sedan jullov helt på riktigt.

Vad tycker du om Tallinn? Har du varit där?

P1040637.jpg

Next up: kompishelg i Köpenhamn

För sexton år sedan lärde jag känna ett gäng fantastiska tjejer när jag började i gymnasiet. Sen dess har vi hängt ihop. Ibland mer, ibland mindre. Men i tio år har vi haft en tradition som går ut på att vi samlas 4–6 gånger per år för att laga sushi själva. Nu ska vi fira våra tio sushiår tillsammans genom att åka till Köpenhamn där en av oss sex bor.

Jag har knappt hunnit reflektera över att vi ska åka i dag och har just slängt ner lite grejer i ryggsäcken och hoppas att jag inte glömt nåt väsentligt. Förresten: varje gång jag packar så googlar “kom ihåg att packa” och kollar att jag har med allt. Nån annan som gör så? Jag har också packat med kameran som stått mer eller mindre orörd rätt länge. Jag hoppas därför det blir en hel drös bilder så att vi kan minnas tillbaka till den här helgen sen när vi är gamla och skruttiga. Jag känner också att jag behöver lite övning så jag hoppas jag har tålmodiga kompisar, hehe.

Det här glada gänget ser jag fram emot att resa med!

Det här glada gänget ser jag fram emot att resa med!

Helgens planer är rätt avslappnade, mest blir det mat och häng och så klart hemlagad sushi! Vi har hyrt en villa via Airbnb och jag ser så mycket fram emot att bara pladdra bort en hel helg. Dessutom är det rätt sällan vi hinner hänga alla sex. Vissa har bott utomlands i perioder och så har några barn och ni vet. Livet är helt enkelt fullt av allt möjligt annat. Därför ska det här bli extra kul!

Har du varit på kompisresa? Hur har det funkat? Själv har jag inte rest med vänner på jättelänge. Så klart har jag åkt och hälsat på kompisar runtom i världen, men inte på det här sättet, så jag är otroligt taggad! Hoppas du får en riktigt rolig och avslappnande helg!

Lägenhetsbyte = tre veckor i Berlin till priset av en flygbiljett

Tre veckor i Berlin låter dyrt med tanke på att en ju måste bo någonstans. Kortare perioder har jag alltid bott hos kompisar eller släktingar som finns utspridda runtom i staden, men tre veckor i någons gästrum känns påfrestande både för mig och eventuella kompisar så den här gången letade jag efter en annan lösning.

Redan i mars frågade jag i en bostadsgrupp för finländare i Berlin (ja, det finns en sån! den heter för övrigt Berliinin suomalainen asuntokanava) om någon skulle råka ha en lägenhet ledig en längre period under sommaren. Eftersom mitt jobb och liv i allmänhet är rätt flexibelt så spelade det inte så stor roll för mig när exakt jag skulle åka, men jag visste ända från början att jag vill vara borta i två till fyra veckor.

P1030292.jpg

I utbyte mot en lägenhet i Berlin kunde jag erbjuda min egen etta i Helsingfors och fick ganska fort napp av några som kunde tänka sig ett byte. Både tidsperiod och fiilisen jag fick av personerna som hörde av sig avgjorde att det blev en stor och ljus tvåa i Neukölln som blev mitt tillfälliga hem i Berlin. De tre första nätterna bodde jag hos mina släktingar och så samma dag som mina byteskompisar skulle flyga från Berlin till Helsingfors åkte jag till deras lägenhet för att byta nycklar och överlag få koll på det viktigaste åt bägge hållen. Eftersom jag inte kunde förklara grejer på plats i min lägenhet knäppte jag några bilder före jag åkte iväg och försökte förklara enligt bästa förmåga och skrev också ner wifi-lösenord etc.

Jag har hört en del säga att de inte skulle vilja ha någon främmande människa boende hos sig och det kan jag förstå, men just i och med att vi gjorde ett lägenhetsbyte så kändes det ännu "säkrare". Jag ville naturligtvis ta extra väl hand om deras lägenhet eftersom de samtidigt var hemma i min. Och allt gick så bra, så bra! Jag trivdes jättebra i lägenheten och paret jag bytte med lär också ha trivts bra i min avsevärt mindre etta. En av de bästa grejerna var att jag i och med lägenheten hade tillgång till cykel, vilket betydde att jag knappt åkte kollektivt under hela resan och sparade pengar också på det.

P1030285.jpg

Ett lägenhetsbyte kan alltså vara ett bra alternativ om du vill komma undan lite billigare på en längre semester. Eftersom jag bor i Helsingfors tror jag att det var relativt lätt att hitta någon som vill byta och kan tänka mig att samma gäller för andra större städer i Norden eftersom många nordbor är utspridda runtom i världen och gärna kommer till hemlandet någon vecka under sommaren. Kanske vill du åka till London för en sommar och nån i London vill komma hem till Åbo, Göteborg eller Stockholm? De flesta storstäder brukar ha Facebookgrupper för finländare/svenskar (och till och med skilda bostadsgrupper) så det lönar sig att kolla upp för den destination du är nyfiken på.

Jag kan verkligen rekommendera det här! Jag hade aldrig haft råd med hotell eller något annat boende som jag borde betala för i så här lång tid. Nu kunde jag i stället satsa hela resebudgeten på att göra roligheter i Berlin – förutom flygbiljetten som kostade cirka 180 euro. Dessutom var det så otroligt skönt att ha ett "eget" hem när jag var borta så lång tid. Några dagar till en vecka funkar bra hos släkt eller kompisar men i längre perioder föredrar jag att ha eget utrymme.

P1030268.jpg

Har du gjort ett lägenhetsbyte? Eller är det något du kunde tänka dig? Och har du tips på andra förmånliga sätt att bo under resor? En grej jag är nyfiken på men aldrig testat är couchsurfing. Det kunde vara helt skoj, men samtidigt skulle jag nog antagligen mest känna mig i vägen och längta efter egentid och att få stänga dörren om mig. Förstår inte riktigt att jag orkade med 10-personers sovsalar i flera månader under min resa 2009?! Då kändes det som värsta lyxen att ha ett eget rum, haha!

En ultimat Berlinhelg

P1030092.jpg

Kära dagbok, förra helgen bjöd på det bästa i Berlinväg! God mat, vänner, fest, loppis, spänning och lite till. Men vi tar det från början. Och en massa massa bilder eftersom i går hade jag äntligen med mig kameran för första gången under den här resan.

Fredag kväll cyklade jag iväg till en bar här i Neukölln för att träffa en bloggläsare som hörde av sig på Instagram. Vi snackade manus och skrivande men också kärlek, feminism, queernormer och mycket mycket mer. Efter några timmar prat fortsatte vi till 15-årsfesten för ett lesbiskt magasin. Så otroligt märklig upplevelse att vara på fest där 97 procent var kvinnor. Jag liksom automatiskt slappnade av och typ glömde bort att jag var på nattklubb. Jag tror jag inte ens tänkt på det tidigare, hur medveten jag är när jag är omringad av män på nattklubb. Alla icke-män borde absolut få uppleva den här känslan!

l-magasin.jpg

På lördag cyklade jag lite trött men glad iväg på picknick som ordnades av nuvarande och tidigare anställda för företaget mitt ex jobbade på när vi bodde i Berlin (blev det komplicerat nu?). Oberoende så var det jättekul men också jättevarmt. God picknickmat, fastän jag var den där hemska människan som endast kom med lite hackade morötter, snyltade resten av de andra, ehheheh. Och så spelade vi det finska spelet mölkky och bara allmänt hängde.

Det var ändå så varmt att jag började må ganska dåligt och bara längtade efter svalka. På insta stories sa jag att mitt drömväder just då var +15 och regn. Jag släpade min trötta kropp in i en biosalong och kände mig sval på första gången på länge. Mamma mia 2 var tyvärr ingen megahit, men passade perfekt min något söndersmultna hjärna.

P1030085.jpg
P1030094.jpg
P1030100.jpg
P1030108.jpg

På söndag cyklade jag iväg till favoritstadsdelen Friedrichshain och gick på brunch på Schneeweiß, en österrikisk restaurang. Brunchens godaste? Potatisgratängen och mannagrynsgröten som antagligen var smaksatt med citron. Brunchen är ganska köttig men god och jag fick jättebra service (inte alltid en självklarhet i Berlin).

Mätt och glad traskade jag vidare till Boxhagener Platz för söndagsloppis. Här finns verkligen allt (och en massa människor). När jag flyttade till Berlin bodde jag ett stenkast ifrån Boxi och just de här kvarteren är mig extra kära. Därifrån cyklade jag sedan iväg till Berlins söndagsklassiker Mauerpark. Det är ett megastort loppis där också unga designers säljer sina produkter. Jag köpte ett dryckesspel som verkar sjukt roligt och strumpor. Ska visa senare!

P1030114.jpg
P1030115.jpg
P1030106.jpg
P1030104.jpg

Grejen med Mauerpark är att det alltid är massvis med folk. Jag köpte en radler (alltså öl med citronläsk) och gick omkring och tittade på folk och allt som hände. Vid amfiteatern hade några killar en akrobati/hip hop-show och jestas så de var bra! På väg ut från Mauerpark fastnade jag vid en stång där folk försökte hänga i två minuter för att vinna 50 euro (insatsen var 5 euro).

Jag stod där hur länge som helst och såg hur man efter man, ja faktiskt bara män förutom en kvinna, försökte hänga kvar men ingen lyckades. Stången roterar lite och varje gång de försökte byta grepp resulterade det i att de föll. Det kändes som en cirkuskonster från 1700-talet – liksom underhållningen behöver faktiskt inte vara så märkvärdig alltid. Samtidigt kände jag mig väldigt lättunderhållen.

P1030146.jpg
P1030144.jpg
P1030126.jpg
P1030130.jpg
P1030139.jpg
P1030153.jpg

Strax före utgången såg jag en kille i blommig hatt som satt där med en gammal skrivmaskin. Jag frågade på engelska om jag kunde ta en bild och hans första fråga var "ootko sä Suomesta", haha! Han skrev alltså dikter mot en frivillig donation så vi stod där och snackade en stund tills jag måste rusa iväg på nästa programpunkt, men den ska jag berätta om i ett helt skilt inlägg.

Huh, kanske inte så konstigt att jag känt mig lite trött i dag efter att ha flängt runt hela helgen. Jag har firat måndag som duktiga människor gör: jag har alltså jobbat. Har ännu lite jobb kvar jag ska försöka fixa undan i morgon och så hoppas jag sista veckan i Berlin kunde bli helt semestersemester. Men som företagare kan jag aldrig vara riktigt säker på det. Hoppas du har fått en fin start på veckan!

P.S. Vad tycker ni om så här bildrika inlägg? Yay eller nej?

P1030158.jpg

Semestra på jobbet eller jobba på semestern

Jag är säker på att många jobbar alldeles för mycket. Det har funnits perioder när jag jobbat alldeles för mycket. Därför är det otroligt viktigt att det finns perioder av vila. Ingen kan jobba hela tiden. Ingen. Eller okej, visst går det, men efter intensiva perioder känns det som om jag inte kan tänka en enda klar tanke och då går det knappast jättebra att vara speciellt kreativ? Och jag tror de flesta funkar på någorlunda samma sätt. Alla behöver vila och ladda om ibland.

I går landade jag i Berlin för att ha semester. Planen var att jag skulle vara klar med redigeringen av Nationen och bara ta det lugnt här i tre veckor. Nå nu gick det inte riktigt så. Den sista veckan i Finland valde jag att hänga med typer jag tycker om (och att stressa upp mig inför resan) så jag hade helt enkelt inte ro att sitta ner och skriva.

Men vet ni vad? Det gör faktiskt inte så mycket. Nu är jag i Berlin och har all i tid i världen. Det var ju till och med i den här stan jag började min författarresa. Så att sitta med datorn och manuset i några dagar är absolut inget problem. Att försöka bli klar med redigeringen före resan hade stressat mig mer än tanken på att redigera klart här i Berlin. Jag har också haft en del jobbgrejer. Lite översättning, en artikel, smått och gott. När juli byts till augusti är det inte heller otänkbart att mejlboxen plingar till lite oftare – eller så inte. Frilansarens ständiga ovetskap om vad som komma skall (fast nu har jag faktiskt ett lite större projekt som borde kicka i gång på allvar nångång under augusti).

Att jobba lite är väl inte så farligt när en får vandra på gatorna i favoritstaden?!

Att jobba lite är väl inte så farligt när en får vandra på gatorna i favoritstaden?!

Tanken var som sagt att semestra i Berlin, men om min semester betyder att jag måste (eller kanske får?) jobba varje dag i någon timme så stör det mig inte alls. Jag tror egentligen att det är mitt ultimata tillstånd. Att åka bort för någon vecka eller tre och i princip vara ledig, men samtidigt ta hand om det som behöver tas hand om. För någon annan är det här säkert en mardröm men jag trivs så evinnerligt bra. Om jag jobbar en eller tre timmar, har jag ändå oändligt många lediga timmar kvar varje dag. Min skrivresa till Budapest var därför helt fantastisk – skriva och turista i ett = perfektion.

Samtidigt vet jag hur otroligt viktigt det är att verkligen ladda hjärnan. Ta en ordentlig paus. Men jag har fått göra det rätt så mycket i år så jag har inget emot det här upplägget nu i Berlin. Jag vet inte om jag semestrar på jobbet eller jobbar på semestern men det spelar inte så stor roll. Det viktigaste är att jag trivs och mår bra.

Hur funkar du? Kunde du tänka dig några timmar jobb också under semestern om det betyder att du skulle ha ett lite lugnare tempo resten av året? Nu garanterar ju inte det här upplägget inte att det blir stressigt nån annan gång för mig, men en kan ju alltid drömma, hehe.

Berlin du bist so wunderbar

upload.jpg

Första gången jag besökte Berlin (2010) fattade jag inte grejen. Jag tyckte inte att staden verkade så speciell som alla påstod. När jag flyttade hit 2013 tillsammans med min dåvarande pojkvän hade jag inte mycket bättre koll. Vi hade ingen aning om de olika stadsdelarna och var det skulle löna sig att bo. Av ren slump fick vi hyra en underbar lägenhet på fantastisk plats i Friedrichshain. Ju längre 2013 led desto mer förälskade jag mig i staden och nu är jag liksom fast. Jag älskar Berlin och kommer alltid att återvända. 

Ändå kände jag en viss panik i går. Liksom vad fan ska jag göra ensam i Berlin i tre veckor?? Jag har ingen plan. Hjälp! Om vi säger som så här: den skräcken försvann samma sekund jag steg ut ur Finnairplanet. Jag är i Berlin, jag behöver ingen plan. Här kan jag bara hänga! När jag klivit ner trapporna till U-bahnen (efter att först så klart ha åkt buss, går ingen spårtrafik till flygplatsen) kände jag direkt doften. Jag hade glömt att det doftar på ett visst sätt nere bland spåren. Jag andades djupt in och bara njöt. Äntligen är jag här!

upload.jpg
upload.jpg
Gulligt par jag bara måste fotografera.&nbsp;

Gulligt par jag bara måste fotografera. 

Berlin är ändå nödvändigtvis inte en stad en blir blixtförälskad i. Mycket kan göra en riktigt galen för att det helt enkelt inte funkar. På flygplatsen fanns till exempel exakt en toalett för kvinnor i en ankomsthall där två plan tömdes på samma gång (det finns alltså inte en stor ankomsthall utan många små, Tegel är minst sagt en besynnerlig flygplats). Ni kan tänka er hur den toalettkön såg ut... Nästa egenhet var vid biljettautomaterna. Jag hade tänkt köpa ett månadskort men ingen av maskinerna verkade acceptera kort och inte heller sedlar större än 10 euro. Jag skakade på huvudet och köpte en enkelbiljett med mynt och tänkte inte desto mer på den saken. Jag är så van att det mesta fungerar på ett lite "intressant" sätt här. När bussen körde ut från flygplatsen såg jag en reklam för hur Tegel ska omförvandlas så fort flygplatsen stänger i och med att den nya öppnar. Den nya flygplatsen skulle öppna 2012 tror jag, är inte färdigt än... 

När jag väl kom fram till min destination fick jag vänta ett tag på mina släktingar som inte var hemma än (pga att jag meddelat att mitt flyg landar en timme senare iom att jag kollat finsk tid, ehe). Jag åt en snabb sushilunch i solen och svettades cirka tusen liter. Jag bor alltså de tre första nätterna hos mina släktingar och från och med lördag ska jag flytta in i en annan lägenhet, ska skriva mer om det sen. Jag blev lika väl mött som alltid och fick se bilder från ett Kügelgenhaus i Ballenstadt och överlag en kort historielektion. Så intressant! 

upload.jpg
Kanske inte ser ut som så mycket men den här bilden beskriver Berlin för mig.&nbsp;

Kanske inte ser ut som så mycket men den här bilden beskriver Berlin för mig. 

Dagens tidiga väckning gjorde sen att jag däckade totalt på eftermiddagen och var helt mosig efteråt. Jag släpade mig ändå ut på kvällspromenad i kvarteret och åh åh åh! Det är så varmt att alla parker och uteserveringar svämmar över. Människor är glada och jag är glad, njuter av att få vara i favoritstaden. Nu ska jag dricka en radler, läsa bok och sen somna gott i denna underbart svala lägenhet. Framöver lär det bli en hel del Berlin både här på bloggen och Instagram (heter kuggekugge och laddar upp massvis med stories). Finns det nåt du vill veta om Berlin som jag kanske kan svara på i kommande inlägg? 

  Lycklig resenär med nytt läppstift .

 Lycklig resenär med nytt läppstift.