Glider in i 2019

2019, nu är du äntligen här! Jess! Inte för att det var något fel på 2018 heller men årets sista dagar hasade jag mest runt hemma och gjorde ingenting och det betyder att jag nu är mer än taggad på det nya året. I motsats till tidigare år har jag faktiskt någorlunda bra koll på jobbläget och vet ungefär hur mycket jag kommer att fakturera de kommande månaderna. Känns jätteskönt eftersom jag oftast inte har nån aning.

I dag sitter jag första gången på kontoret på över två veckor och det kändes nästan pirrigt att komma hit. Som om jag skulle gå till ett “riktigt” jobb där en chef väntar på att jag dyker upp. Men den enda chefen som förväntar sig nåt av mig är jag själv och jag är så glad att det är så. Nu i januari fyller mitt företag faktiskt fyra år och det betyder att min företagarpensionsavgift snart höjs (de första fyra åren är det rabatt). Så att dra in pengar är verkligen viktigt.

upload.jpg

Jag har en hel del planer för bloggen, livet och skrivet som jag skriva om den kommande veckan. Jag har faktiskt just printat ut Sandramarias ursnygga kalender och jag tänkte att det ska bli min bloggkalender – alltså att jag har nån sorts plan om vad jag ska blogga om och när. Har oftast tusen idéer men sen blir det inte av, så nu tänkte jag att jag ska försöka få nån ordning på det. Känns också bra att ha en pappersplanering för nåt så digitalt som en blogg.

För första gången på nåt år har jag också en fysisk papperskalender som jag köpte av en kontorskollega. Har ivrigt fyllt i den och älskar överlag att se och planera hur det här året kommer att bli. En av årets höjdpunkter kommer redan nästa månad när Markus och jag ska iväg på resa. Kanske du kan gissa vartåt det bär?

Jag hoppas du har haft en fin start på det nya året och att du också under 2019 vill fortsätta att hänga på min blogg. Gott nytt år!

Årets mest lästa blogginlägg

Årets sista dag och vad passar väl bättre än att ta en titt på de mest lästa inläggen här på bloggen? Med det här inlägget medräknat har jag skrivit 208 inlägg i år, alltså bloggat lite oftare än varannan dag. Rätt bra ändå, men målet för 2019 är att blogga oftare än så. Men vilka inlägg har varit de mest klickade? Här kommer årets topp tio. Jag har med inledningen av varje inlägg här, men om du har missat inlägget eller vill läsa igen är det bara att klicka på rubriken så kommer du till inlägget!

P1020667.jpg

PLATS 10: Shorts från herravdelningen
Ett par vanliga shorts. Bekväma, lämpligt långa och snygga. En omöjlighet att hitta för en kvinna (i min storlek) verkar det som. Jag har letat och letat och letat. Jag har gått i flera affärer, kollat på nätet men nej, inte ett enda jävla par shorts jag vill ha.

PLATS 9: Scrivener – ett organiserat skrivprogram
När jag började skriva min första roman gjorde jag som många andra: jag öppnade ett nytt dokument i Word. Efter ett tag började jag ha så mycket text att det blev tungt att scrolla i Word och jag började leta efter alternativ. Jag minns inte längre hur, men på nåt sätt ramlade jag över skrivprogrammet Scrivener och är nu både en trogen och nöjd användare. Därför tänkte jag dela med mig om varför jag använder Scrivener och vilka fördelar jag ser med programmet.

nationen3.0.png

PLATS 8: “Och ändå vågade jag älska igen”
För exakt ett år sedan var jag så otroligt hjärtekrossad. En vecka tidigare hade ett kort men intensivt förhållande tagit slut och inte nog med det. Den här dagen för ett år sedan var jag nämligen med i ett radioprogram (!) där jag kvittrade om hur lyckligt kär jag var. Vi tar det från början.

PLATS 7: Ett halvår senare är jag en annan människa
Första halvan av 2018 har gått och jag kan inte låta bli att förundras över hur mycket som hänt. När det här året andades sina första andetag klamrade jag mig fast i en man jag var nästan panikartat förälskad i. Vi planerade en gemensam framtid, ville så mycket men klarade inte av att leva i den fantasi vi ville leva i.

PLATS 6: Lär dig ta tillräckligt betalt som frilans
Att ta tillräckligt betalt som frilans. I teorin låter det rätt enkelt men aj aj så svårt det är i praktiken. Men jag har goda nyheter: precis som med allt annat så går det att lära sig och bli bättre. Allt börjar i att du inser ditt eget värde. Det här gäller inte bara frilansare utan alla som löneförhandlar. Generellt sett brukar kvinnor kräva lägre lön än män i löneförhandlingar och det är något vi definitivt måste sluta med. Som Daniela så klokt skriver: du måste våga kräva. Ingen annan kommer att göra det för dig.

bokhögar.jpg

PLATS 5: Tack Svenska Kulturfonden!
Tre gånger tidigare har jag fått negativa besked. Och det förstår jag. En opublicerad författare har så klart mycket sämre chanser till att få ett bidrag för sitt skrivande men visst har det känts surt ändå. I dag när jag kollade mejlen såg jag att jag hade fått två mejl av Kulturfonden. Det stod faktiskt redan i rubriken "Ansökan behandlad" och "Ansökan beviljad" men jag fattade typ ingenting. Ni vet den där stunden när en plötsligt ska försöka ta in information men fattar inget av orden en läser?

PLATS 4: Ett år efter debuten – ett år av känslostormar
Det här inlägget har jag funderat på länge länge. Ruvat på det i min hjärna och funderat på hur jag ska skriva så att det inte låter helt fel, men nu är det dags. Nu har det snart gått ett år sen jag första gången höll min bok i handen och jag vill skriva ner hur det var. Citatet i början är från Charles Dickens bok A tale of two cities (var tvungen att googla det), men meningen "it was the best of times, it was the worst of times" har känts som den perfekta beskrivningen av förra hösten.

PLATS 3: Två år är en livstid för ett brustet hjärta
Ganska exakt den här stunden för två år sedan slogs nästan allt jag trott och hoppats på sönder. Killen jag trodde jag skulle vara med resten av mitt liv sa att han inte längre vill vara ihop med mig och så var det plötsligt bara över. Slut. Jag var trasig, ledsen och vilsen. Det var ju inte alls så här det skulle gå. För ett år sedan skrev jag om hur det kändes då för två år sedan. Det är faktiskt ett av mina mest lästa blogginlägg någonsin. Ett brustet hjärta är alltid en bra historia, eftersom alla vet exakt hur det känns.

beer2018.jpg

PLATS 2: 75 kg kärlek
För tretton år sedan i februari firade jag och mina klasskompisar att vi klarat av alla gymnasiekurser, då väntade "bara" själva studentskrivningarna. I vår skola hade vi abi-halare (overaller) som tradition och jag hade så klart också en. Jag spraymålade min rosa och på ryggen skrev jag "75 kg kärlek". Som 18-åring skrev jag alltså ut min vikt på en overall jag skulle hänga runt i en hel dag tillsammans med alla mina klasskompisar.

PLATS 1: När jag blev kär i en pilot
En vacker vårdag i april, lite före klockan 10 en fredag morgon klev jag in på ett kafé nära mitt hem. Jag var några minuter tidig, men det var också min dejt. Han satt redan där och log stort mot mig. Efter ett stort antal dejter de senaste åren är jag sällan nervös inför en första dejt och hade inte varit så nervös inför den här dejten heller, men när jag klev in där kände jag hur det började fladdra i magen.

***

Överlag känns det ändå som ett rätt så bra bloggår? Minus de första månaderna på året då jag knappt bloggade (av förståeliga skäl). Men en blogg är inget utan sina läsare, så därför vill jag tacka dig att du läser, kommenterar och gillar inläggen! Älskar att ni är som min hejarklack och mitt stöd, både när det går bra och när det går dåligt. Helt otroligt alltså denna kärlek som finns på internet.

För mig har bloggen aldrig handlat om envägskommunikation utan jag vill att det ska bli ett forum för diskussion och tankar. Jag älskar när ni ställer frågor till mig (och jag SKA bli bättre på att svara på dem, jag lovar!). Om det är nåt du saknat på bloggen eller vill ha mer av har du en ypperlig chans att göra det i kommentarsfältet. Vad vill du läsa 2019 här?

Gott nytt år! Hoppas du får en fin avslutning på det gångna året och att du har både energi och iver för 2019. Är ju faktiskt sista året på 2010-talet så vi ska väl passa på att göra det till ett bra år? Men mer om det på nästa års sida. Nu skickar jag en virtuell skål ut till universum, hoppas vi möts på andra sidan av årsstrecket! <3

Topp nio på Instagram 2018

Årssammanfattningarna fortsätter. Nu i tur mina mest gillade bilder på Instagram. I motsats till många andra har jag absolut ingen strategi på appen. Jag bryr mig inte om ett snyggt flöde eller att posta något varje dag. För mig är Instagram en fotodagbok, ett sätt att minnas alla de härliga (eller mindre härliga) stunder i livet jag annars skulle glömma. Så här kommer årets höjdpunkter – eller vad mina följare tycker är höjdpunkterna.

PLATS 9 – 161 likes
Första bilden från resan till Mexiko. Jag är lite jetlaggad men taggad på resan. Helt omedveten om hur snett allt kommer att gå snart. Eller kanske kände jag det på mig? Att det snart skulle ta slut.

PLATS 8 – 163 likes
Markus tog mina kompisar och mig på en flygtur. Vi flög över mitt lande och på vägen tillbaka fick jag styra planet i några minuter. Wow!

PLATS 7 – 169 likes
Jag skålade för biblioteksstipendiet. Är också vår andra dejt med Markus. <3

PLATS 6 – 174 likes
När jag berättade att Nationen kommer att bli bok! <3

PLATS 5 – 179 likes
Min tatuering, mitt hjärta. Wearing my heart on my sleeve.

PLATS 4 – 184 likes
Så nöjd och glad över att vara på väg till Berlin!

PLATS 3 – 210 likes
Klädde ut mig till Kuggle Maps på Wonderlands Halloweenfest. Tydligen tyckte alla andra också att min outfit var genial. Hade ju kartklänning sedan tidigare, men pysslade örhängen och ett diadem för att göra looken perfekt. Vann också en flaska champagne för bästa outfit!

PLATS 2 – 232 likes
En bikinibild från en härlig sommardag på Markus lande.

PLATS 1 – 335 likes
Årets överlägset mest gillade bild blev den här på Markus och mig. <3

***

Instagrams topp nio ger en ganska bra bild av året som gått. Bilderna är från januari, april, maj, juli, augusti, oktober, november och december – alltså rätt så bra spridning över året. Jag fick över 15 400 gillningar på 181 bilder. I snitt har jag alltså postat en bild varannan dag. Känns som en ganska bra takt för mig. Vilken är din favoritbild av min topp nio?

Det skrivna året 2018

2015 skrev jag för första gången en sammanfattning om hur mitt skrivår hade varit. Jag motiverade det då med att jag har så dåligt minne och att jag kanske vill läsa om detta när jag är gammal och gaggig, men visst känns det kul att summera det skrivna året.

Om du är nyfiken så kan du kika på rapporterna från 2016 och 2015, men tyvärr finns det ingen för 2017. Jag orkade helt enkelt inte, vilket jag ångrar lite nu, men å andra sidan bloggade jag en gång i veckan på Debutantbloggen då, så på ett sätt har jag dokumenterat det året också. Och på tal om Debutantbloggen så har jag skrivit ett gästinlägg om vad som hänt sedan mitt sista inlägg för ett år sedan. Hoppas du vill läsa det också.

Men nu ska vi ta en titt på vad jag skrivit under 2018!

Ibland har jag bläddrat i häftet där jag skrivit första anteckningarna om Nationen. Då kallade jag projektet för: Nationen – En akademisk fylla. En galen roman av Michaela von Kügelgen. Haha alltså.

Ibland har jag bläddrat i häftet där jag skrivit första anteckningarna om Nationen. Då kallade jag projektet för: Nationen – En akademisk fylla. En galen roman av Michaela von Kügelgen. Haha alltså.

JANUARI
Jag redigerade första tredjedelen av Nationen för att skicka in det en sista gång till min LittSkap-handledare. Fastän kursen tagit slut skulle vi ha ytterligare en träff som vi inte hade hunnit med. Jag minns att jag var stressad och kände att jag inte kunde ge manuset den tid och kärlek som behövdes, men en deadline är en deadline. Jag åkte på en kryssning till Stockholm för att skriva ombord på båten, det funkade rätt bra.

FEBRUARI
Handledarträff. Jag var flunsig under träffen och kände mig allmänt opepp på allt. Minns att jag kände att Nationen mest var skit och att jag inte hade så mycket lust att ta tag i det. Jag fick avslag på ett vistelsestipendium jag sökt, men fick också veta att jag får åka på debutantseminariet till Biskops Arnö.

instastoryapril.jpg
skickatilltestläsare.jpg

MARS
Jag läste igenom hela manuset från början till slut och började redigera. Jag strök en del och skrev mycket nytt. Jag fick mitt första stipendium från Kulturfonden och blev så lycklig att jag började gråta.

APRIL
Jag redigerade klart Nationen och skickade till min redaktör och min trognaste testläsare Charlotte. Deltog i NaPoWriMo, alltså skrev en dikt om dagen som jag publicerade på Instagram och några favoriter på bloggen. Jag åkte till Budapest och började med mitt hemliga skrivprojekt. I mitten av april fick jag årets andra stipendium av Centret för konstfrämjande. Jag blev så otroligt glad och häpen och lycklig för pengarna. Under Blogathon skapade jag en samlingssida för mina skrivtips (som borde uppdateras med några nya inlägg inser jag nu, ehe).

Skrev på gulligt kafé i Budapest.

Skrev på gulligt kafé i Budapest.

MAJ
Jag tror faktiskt inte att jag skrev nåt i maj? Hade nog allmän identitetskris då. Hade lite jobb, väntade på kommentarer på Nationen och visste inte riktigt vad jag skulle ta tag i? Hälsade på Charlotte i Lund och snackade så klart skrivande och bokbransch.

JUNI
Jag fick kommentarerna på manuset och började redigera än en gång för att kunna skicka manuset till mitt förlag “på riktigt” – alltså min förläggare skulle läsa och fatta beslut om det blir en bok. Jag deltog i debutantseminariet på Biskops Arnö, en härlig vecka med författare från hela Norden. I juni fick jag också min första författarroyalty någonsin.

P1020445.jpg

JULI
Jag redigerade klart Nationen i Berlin och skickade in det den sista juli. Jag minns att det kändes märkligt att skicka in manuset till förlaget. Det var ju trots allt bara tredje gången jag gjorde det.

AUGUSTI
Skrev inget alls. Var upptagen av att vara ledig, njuta av Berlin och kärleken. Plus att en paus gjorde gott.

skrivapåtorre.jpg

SEPTEMBER
Fick ett mejl av min förläggare som ville träffas. Jag gick dit nervös men glad. Efter ett långt samtal fick jag veta att Nationen skulle bli bok! <3 Det fanns ändå en del grejer som jag behövde jobba med som vi pratade om med min förläggare. Många bra poänger och lärdomar. Han är ju ett proffs liksom.

OKTOBER
Jag hade inte läst igenom manuset sen jag skickade in det i juli så jag skrev ut det och läste igenom och började sen redigera. Jag hade ändå så mycket “riktigt” jobb att jag knappt hade tid att jobba med redigeringen.

manusläsning.jpg

NOVEMBER
Jag körde med NaNoWriMo-taktik med redigeringen och redigerade varje (var)dag. Funkade rätt bra och jag kom in i ett bra flow trots mycket jobb. Jag hade lovat skicka manuset till min redaktör redan i november men var tvungen att skjuta upp det till december. Skrev också ett inlägg om mitt älskade Scrivener och hur jag använder programmet. I slutet av månaden åkte jag två nätter till Åbo för att hälsa på Christa och ha skrivretreat!

DECEMBER
Jag redigerade klart Nationen och överräckte manuset till min redaktör över en lunch. Kändes så himla skönt. Det hände rätt så mycket under den senaste redigeringsrundan. Jag strök mycket och skrev mycket nytt. Manuset börjar vara rätt bra, men är långt ifrån färdigt. Jag ser fram emot min redaktörs kommentarer som jag kommer att få i vår. I slutet av månaden har jag börjat med ett essäprojekt, få se vad det blir. I början av december fick jag också min första biblioteksersättning, kändes stort!

***

Som jag skrivit tidigare så har det här året känns som ett sorts mellanår i mitt skrivande när det inte hänt så mycket. Nu när jag är färdig med den här listan inser jag att det ju hänt massor. I maj och augusti skrev jag inget men annars har jag skrivit nästan hela tiden eller jobbat med nåt. Jag hoppas ändå på att skrivandet ska få en ny sorts regelbundenhet under det kommande året.

Skrev du något i år? Vad i så fall? Berätta gärna!

2018 – en sammanfattning

Året börjar närma sig sitt slut och det är dags för min sedvanliga årsrapport med ett antal frågor om året som gått. Förra årets svar och länkar till tidigare års inlägg hittar du här.

UNDER VECKAN I BUDAPEST I APRIL KÄNDE JAG ATT ÅRET ÄNTLIGEN BÖRJADE VÄNDA MOT NÅGOT BRA.

UNDER VECKAN I BUDAPEST I APRIL KÄNDE JAG ATT ÅRET ÄNTLIGEN BÖRJADE VÄNDA MOT NÅGOT BRA.

Gjorde du något 2018 som du aldrig gjort förut?
Jag blev mentor för studerande vid mitt gamla universitet, jag flög ett litet flygplan (okej, styrde i kanske tre minuter), gjorde de första samarbetena på bloggen, började med Blogathon med mina härliga bloggkollegor, åkte på författarseminarium, tatuerade mig, inspirationspratade inför en hel gymnasieskola, skaffade kontorsplats, hade en coach under våren, åkte på en skrivresa för mig själv, deltog i NaPoWriMo … Så ja, det verkar som om jag gjort en hel del nytt.

Genomdrev du någon stor förändring?
Avslutade ett stormigt förhållande, blev kär på nytt. Började arbeta på ett kontor och har fått mer rutin och bland annat börjat yoga regelbundet.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Eh jag tror inte det? Men flera bebisar på väg igen!

Vilket datum från 2018 kommer du alltid att minnas?
Fredagen den 13 april när vi hade vår första dejt med Markus. <3 Trots allmän olycksdag var det en riktig lyckodag.

Dog någon som stod dig nära?
Nej, och så glad över att jag fått svara så varje år jag fyllt i den här listan.

tempelhof rollator-2.jpg

Vilka länder besökte du?
I början av året var jag två veckor i Mexiko, i april var jag en vecka i Budapest i Ungern för att skriva, i maj åkte jag och hälsade på Charlotte i Lund, i juni deltog jag i debutantseminariet på Biskops Arnö, i somras var jag tre veckor i Berlin, i Köpenhamn åkte vi till Köpenhamn med sushigänget och bara någon dag senare åkte Markus och jag på sparesa till Pärnu. Avslutade året med två dagar i Tallinn. Så det blir väl sex länder, varav två helt nya (Mexiko & Ungern)! Blev också en kryssning till Stockholm och en snabb jobbresa till Stockholms skärgård.

Bästa köpet?
Mitt medlemskap i klädbiblioteket kommer väldigt högt upp, men älskar verkligen den gröna jump suiten jag köpte i maj. I november köpte jag också en ny dator och är väldigt nöjd med det beslutet. Är också superglad för mina nya glasögon jag köpte i Berlin och för kameran! Och så himla nöjd över att jag åkte en vecka till Budapest och tre veckor till Berlin. <3 Money very well spent!

nyaglasögon.jpg

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Beslutet om att Nationen kommer att ges ut! Markus och allt vi fått uppleva tillsammans. Min kontorsplats.

Saknade du något under år 2018 som du vill ha år 2019?
Under första halvan av året saknade jag en vardagsrutin, men den har jag fått koll på i och med kontorsplatsen. Det jag saknar mest just nu är en vettig rutin för träningen. Kanske också ett större engagemang för mitt skrivande? Känns som om att 2018 varit ett sorts mellanår i mitt skrivande fastän det inte varit det. Märklig känsla?

Vad önskar du att du gjort mer?
Haha, samma svar varje år: tränat och läst. Fast i år har jag kommit upp i 45 böcker hittills, men vill läsa meeer!

Vad önskar du att du gjort mindre?
Under våren var jag mästare på att inte ta tag i saker och bara väntade på att “något” skulle hända. Så jag önskar att jag skulle ha varit bättre på att ta vara på min tid och njutit mer då jag var ledig (blev bättre på det så småningom).

Jennifer. Vän, kollega, mentor, peppmaskin och mycket mycket mer. &lt;3 Här på Åland för föreläsning.

Jennifer. Vän, kollega, mentor, peppmaskin och mycket mycket mer. <3 Här på Åland för föreläsning.

Bästa boken du läste i år?
De böcker jag gett fem stjärnor på GoodReads är Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff, Själarnas ö av Johanna Holmström, Factfulness av Hans Rosling, Midnattsljus av Charlotte Cederlund och Vi mot er av Fredrik Backman. Andra bra böcker i år har varit Jaga vatten av Ellen Strömberg, Glöm mig av Alex Schulman, Ögonvittnet av Anna Bågstam, Nuckan av Malin Lindroth och Bombträdgården av Mia Franck. Ska skriva ett skilt inlägg om årets böcker tror jag med tanke på hur långt det här svaret håller på att bli, hehe.

Favoritprogram på TV?
Jag är eventuellt en mommo, men jag älskade Masterchef Australia och Tanssii tähtien kanssa. La otra mirada var en positiv överraskning på seriefronten!

Största musikaliska upptäckten?
Hmm? Har ju svindålig koll på musik men lyssnade på Kasmirs skiva Valmis på repeat under våren.

Vad var din största framgång på jobbet 2018?
Att jag fått så många nya kunder och klarat mig ekonomiskt trots att ett stort projekt slutade för ett år sedan (och därmed tappade jag en fakturering på över 20 000 euro på årsnivå). Jag har också blivit bättre på att tacka nej till sånt jag inte vill göra plus att ta bättre betalt för det jag faktiskt gör.

Största framgång på det privata planet?
Att jag vågade dejta igen. Jag var så otroligt ledsen i februari och mars. Så så så så så ledsen. Jag var så himla less på att börja om från noll igen. Var noll procent sugen på att börja dejta så kan knappt tro att jag träffade Markus och vågade hoppa?!

vinmässan.jpg

Vad spenderade du mest pengar på?
Också på den här frågan blir det mer eller mindre samma svar varje år: mitt bostadslån och resorna. Ångrar inte en enda euro!

Något du önskade dig och fick?
Två stipendier! Blev också så glad för debutantseminariet som jag fick åka på. Och så klart: antagningsbeskedet för Nationen!

Något du önskade dig och inte fick?
Hmm, kanske mindre krångel med min rygg? Rätt så jobbigt att vakna nästan varje natt på grund av ryggont. Ja ja, måste åtgärda detta asap.

Vad gjorde du på din födelsedag 2018?
Dagen före min födelsedag ordnade jag kräftis på Markus balkong med ett gäng härliga vänner. På min födelsedag var jag lite trött men sjukt nöjd.

Första dagen på kontoret!

Första dagen på kontoret!

Vad fick dig att må bra?
Det här börjar kanske bli lite tjatigt, men: min kontorsplats! Jag är säker på att jag skulle ha varit ett vrak efter den här hösten om jag bara hade jobbat hemma. Plus att Markus så klart alltid får mig att må bra och piggar upp när jag är på dåligt humör.

Vem saknade du?
Under de dystra månaderna i början av året saknade jag mig själv. Det kändes som om nån skulle ha bytt ut mig mot nån annan? Tur att jag hittade mig själv igen.

De bästa nya människorna du träffade?
Åh så många! Markus, Corinne (vi hade väl träffats tidigare men lärde känna varann i år) och massa härliga på Wonderland. Sånt skräp att en inte kan få kompisar som äldre!

Mest stolt över?
Att Nationen blev antagen. Att jag fått så många nya kunder tack vare rekommendationer från andra, det måste väl tolkas som att jag gör ett gott jobb? Nu har jag varit frilans i sex år och drivit eget företag i snart fyra. Coolt ändå!

Firade mitt andra stipendium med champagne på markus och min andra dejt.

Firade mitt andra stipendium med champagne på markus och min andra dejt.

Högsta önskan just nu?
Oj, svår fråga. Just nu tycker jag att så mycket är så bra? Så klart önskar jag mig några stipendier under det kommande året men kanske mest av allt önskar jag att jag skulle “landa” i mitt skrivande. Jag avundas författare som jobbar men också har tid för sitt skrivande i vardagen. Det vill jag också ha, eller kanske snarare ta tiden att skriva mer regelbundet. Jag har mitt chick lit-manus jag inte ens rört + mitt hemliga skrivprojekt. Och så klart Nationen. Så jag har i alla fall inte brist på projekt, hehe.

Vad tänker du göra annorlunda under 2019?
Jag hoppas på mindre slösurf på mobilen, mer kärlek för min arma rygg och kanske ett allmänt lugn? En målsättning är att fokusera. Inte pilla på mobilen medan jag kollar på en serie, inte försöka göra tretusen saker på en gång, utan fokusera på en grej åt gången. Helt enkelt vara mer medveten och närvarande. Både när jag jobbar och är ledig. Vad tror du om det?

***

Oj oj, ytterligare ett händelserikt år. Det känns som om jag är en helt annan människa nu än jag var för ett år sedan? Så mycket som hänt. Både helt fysiskt och psykiskt. Året började ju inte så bra men sen har det nog varit en uppåtgående kurva och året slutade definitivt på plus.

Hur har ditt år varit? Vad har varit bäst eller sämst? Och vad hoppas du på inför nästa år?

En magisk jul

upload.jpg

Åh vilken jul! Jag kan inte minnas när det senast varit så här vintrigt och vackert under julen? På julafton kändes det som om vi var en del av en idyllisk och vintrig reklam för Finland. Träden var täckta av gnistrande snö och solen lyste. Det var kallt men magiskt. Markus och jag gick på en promenad och efter det var det dags att ta in granen. Vi lade inte alltför mycket tid på att välja en skönhet (och enligt mamma växer det bara fula granar i vår skog), men det blev en gran ändå. Och att fira jul på lande hör till, där har jag firat varje jul sedan 1988 där. Tänk!

Men vad har vi gjort under julen då? Jag har tupplurat, läst, badat bast, fått två julklappar (en mer än jag önskade mig), spelat brädspel, ätit god mat och druckit vin, hängt med familjen, svischat ner för pulkabacken med systers barn (okej, i ärlighetens namn var vi fler vuxna än barn i backen) och njutit av att inte ha ett enda måste. Så med andra ord var julen precis det jag önskade mig. Eller jag skulle gärna haft liiiite mer tid att läsa, men med en massa bra sällskap är det ju roligare att spela och umgås än att ha näsan i en bok.

P1040714.jpg
P1040718.jpg

Julen har verkligen varit avkopplande – och precis det jag behövde just nu. Redan på söndag kväll kände jag hur hela höstens stress rann av axlarna och nu känner jag mig ganska redo för att inleda ett nytt år. I dag kom vi tillbaka till Helsingfors och jag känner ivern och energin krypa runt i min kropp. Det är bara några dagar kvar av 2018 och de följande dagarna fylls den här bloggen av diverse summeringar av det gångna året. Det har varit ett år fyllt av kontraster och mycket nytt. Men mer om det i morgon.

Hoppas du haft en skön jul! Och om du inte haft det så kan vi nu hurra för att den är över och att ett nytt år med förhoppningsvis nya möjligheter väntar runt hörnet. Så mycket som hänt i mitt liv under ett år kan jag lova att nästan vad som helst är möjligt!

P1040710.jpg

La otra mirada – härlig spansk tv-serie

FOTO: RTVE.

FOTO: RTVE.

Eftersom jag pratar spanska älskar jag att se tv-serier på just spanska. På Netflix har jag tidigare kollat på Las chicas del cable och nu i höst har jag sett på La otra mirada, eller Nya vindar som serien heter på svenska på Arenan. Det går att se serien med finsk, svensk eller spansk textning. Jag kollade några avsnitt med spansk textning, men det kräver rätt mycket koncentration av mig så jag nöjde mig med översättning. I stället har jag verkligen ansträngt mig för att lyssna på vad de säger. Ibland upprepar jag saker och mumlar för mig själv i soffan eller försöker komma ihåg grammatikregler. Typ: “Men åh, det där är ju subjunktiv för att det är en önskan!” Nördigt?

Händelserna i La otra mirada utspelar sig i en flickskola i 1920-talets Sevilla i Spanien men mycket av det som behandlas kunde lika bra utspela sig på 2010-talet. Den känns så otroligt aktuell samtidigt som det är en härlig tidsresa med alla kläder. Till exempel #metoo behandlas på ett 1920-talskt sätt men tyvärr känns det som om att mycket inte hänt på knappt 100 år.

Serien tar upp frågor om identitet, övergrepp, kärlek, förhållanden, sexuell läggning, vänskap och mycket mer. Jag älskar att det är kvinnorna som är i huvudroll och männen finns mer i bakgrunden. Fastän kvinnorna är de aktiva i serien är det ändå tydligt att det är männen som styr och att kvinnans ställning är mycket sämre. Män har högre status, män får bättre betalt, män får bete sig lite hur som helst för att de är män.

FOTO: RTVE.

FOTO: RTVE.

Till en början hade jag lite svårt att skilja flickorna åt, men efter att ha sett första säsongens 16 avsnitt har jag koll på tjejerna och deras olikheter. Serien innehåller så mycket fint, så mycket hjärtskärande. Jag grät flera gånger när jag kollade på serien, men fick också skratta många gånger. Speciellt tjejernas vänskap är så fint porträtterad.

Jag gillar också de fyra lärarna Teresa, Angela, Luisa och Manuela som är i huvudroll. Alla har problem de kämpar med och de är inte alltid av samma åsikt men sist och slutligen kämpar de för samma sak. Det här är verkligen inga kvinnor som hugger varandra i ryggen, utan det är samarbete. <3 Så klart de ibland klantar till det, men i slutändan finns de alltid där för varandra. Precis som flickorna i skolan.

Så jag kan varmt rekommendera denna serie – oberoende av om du vill träna din spanska eller inte. Om inte annat så är det härligt att se miljöerna i Sevilla. Blev sugen på att åka dit. Första avsnittet finns på Arenan ännu i en dryg månad så det finns gott om tid att se den – älskar förresten att det finns så mycket bra serier på Arenan. Tack public service! <3 Nu väntar jag redan febrigt på andra säsongen! Har du sett La otra mirada? Eller blev du nyfiken? Kanske perfekt nu under julen om du vill ha mysig underhållning?