Fem bra ställen att hänga på utomhus i Berlin

Berlin är långt ifrån Sydeuropa, men så fort några solstrålar tittar fram så parkerar sig berlinarna utomhus. I parker, på uteserveringar, på utomhusklubbar. Det gör att det känns som om Berlin tar ut varje minut av möjligt utomhushäng och därför tänkte jag tipsa om några utomhusfavoriter.

1. Tempelhof

En gammal flygplats som i dag är ett enormt rekreationsområde och ett ställe Berlinborna verkligen flockas på. Här kan du jogga, cykla, åka inlines eller bara slå dig ner nånstans och grilla och ta det lugnt. Om du går in till Tempelhof från Schillerkiez-området kommer du att snubbla in på ett community garden, jättegulligt och jätteberlin! Vid ingången finns ofta någon som säljer kall öl.

tempelhof.jpg

2. Admiralbrücke och Landwehrkanal

Kanalen som löper genom Kreuzberg är ett av mina favoritställen. Förhållandevis lugnt och framförallt vackert. Vid Admiralbrücke brukar det bli spontanfest om helgerna, alltså folk som sitter på bron och umgås. Mysigt! Där finns också en kiosk helt intill så det finns kalla drycker att få. Rekommenderar också Il Casolare för pizza! På sträckan mellan Admiralbrücke och Baerwaldbrücke finns det ofta svanar så slå dig ner i gräset och beundra utsikten.

maybachufer.jpg

3. Klunkerkranich

En hipstrig men alldeles underbar bar uppe på taket i ett köpcentrum i Neukölln.  Väldigt populärt nuförtiden så kom senast vid halv åtta om du vill undvika kö! Här finns lite smått och gott att äta, ofta livemusik och allmänt bra stämning. Plus en fantastisk utsikt över Berlin!

IMG_20180730_202312-2.jpg

4. Club der Visionäre

Utomhusklubb där festen är i gång så gott som dygnet runt. Här är allt möjligt och du kommer garanterat att ha en rolig kväll. Ligger precis vid vattnet så trilla inte i! Det är också väldigt nära Badeschiff – ett annat najsigt utomhusställe.

IMG_20180728_033243-2.jpg

5. Freiluftkino

Under sommarhalvåret är utomhusbio verkligen en grej i Berlin. Det finns flera freiluftkinos i Berlin. En del visar filmer dubbade till tyska, andra visar filmer i originalversion. Lönar sig att vara noga med det så att det inte blir onödig språkmurer. Var också förberedd på att temperaturen kan sjunka till kvällen – så ta med dig varma kläder. Vid alla biografer säljs också snacks, öl och vin att värma sig med.

IMG_20180726_214926-2.jpg

+ 1 Valfri park

Berlin är en otroligt grön och lummig stad. Det finns massvis med parker. Vissa parker är en liten gräsplätt, andra är enorma. Och berlinarna trivs verkligen i sina parker eftersom det ofta är fullt!

Vad säger du? Blev du sugen på att åka och hänga utomhus i Berlin? Nu börjar ju utomhussäsongen så småningom att lida mot sitt slut, men det kommer ju alltid nya somrar. Själv tror jag att det nog måste bli en Berlinvistelse också 2019 …

Lägenhetsbyte = tre veckor i Berlin till priset av en flygbiljett

Tre veckor i Berlin låter dyrt med tanke på att en ju måste bo någonstans. Kortare perioder har jag alltid bott hos kompisar eller släktingar som finns utspridda runtom i staden, men tre veckor i någons gästrum känns påfrestande både för mig och eventuella kompisar så den här gången letade jag efter en annan lösning.

Redan i mars frågade jag i en bostadsgrupp för finländare i Berlin (ja, det finns en sån! den heter för övrigt Berliinin suomalainen asuntokanava) om någon skulle råka ha en lägenhet ledig en längre period under sommaren. Eftersom mitt jobb och liv i allmänhet är rätt flexibelt så spelade det inte så stor roll för mig när exakt jag skulle åka, men jag visste ända från början att jag vill vara borta i två till fyra veckor.

P1030292.jpg

I utbyte mot en lägenhet i Berlin kunde jag erbjuda min egen etta i Helsingfors och fick ganska fort napp av några som kunde tänka sig ett byte. Både tidsperiod och fiilisen jag fick av personerna som hörde av sig avgjorde att det blev en stor och ljus tvåa i Neukölln som blev mitt tillfälliga hem i Berlin. De tre första nätterna bodde jag hos mina släktingar och så samma dag som mina byteskompisar skulle flyga från Berlin till Helsingfors åkte jag till deras lägenhet för att byta nycklar och överlag få koll på det viktigaste åt bägge hållen. Eftersom jag inte kunde förklara grejer på plats i min lägenhet knäppte jag några bilder före jag åkte iväg och försökte förklara enligt bästa förmåga och skrev också ner wifi-lösenord etc.

Jag har hört en del säga att de inte skulle vilja ha någon främmande människa boende hos sig och det kan jag förstå, men just i och med att vi gjorde ett lägenhetsbyte så kändes det ännu "säkrare". Jag ville naturligtvis ta extra väl hand om deras lägenhet eftersom de samtidigt var hemma i min. Och allt gick så bra, så bra! Jag trivdes jättebra i lägenheten och paret jag bytte med lär också ha trivts bra i min avsevärt mindre etta. En av de bästa grejerna var att jag i och med lägenheten hade tillgång till cykel, vilket betydde att jag knappt åkte kollektivt under hela resan och sparade pengar också på det.

P1030285.jpg

Ett lägenhetsbyte kan alltså vara ett bra alternativ om du vill komma undan lite billigare på en längre semester. Eftersom jag bor i Helsingfors tror jag att det var relativt lätt att hitta någon som vill byta och kan tänka mig att samma gäller för andra större städer i Norden eftersom många nordbor är utspridda runtom i världen och gärna kommer till hemlandet någon vecka under sommaren. Kanske vill du åka till London för en sommar och nån i London vill komma hem till Åbo, Göteborg eller Stockholm? De flesta storstäder brukar ha Facebookgrupper för finländare/svenskar (och till och med skilda bostadsgrupper) så det lönar sig att kolla upp för den destination du är nyfiken på.

Jag kan verkligen rekommendera det här! Jag hade aldrig haft råd med hotell eller något annat boende som jag borde betala för i så här lång tid. Nu kunde jag i stället satsa hela resebudgeten på att göra roligheter i Berlin – förutom flygbiljetten som kostade cirka 180 euro. Dessutom var det så otroligt skönt att ha ett "eget" hem när jag var borta så lång tid. Några dagar till en vecka funkar bra hos släkt eller kompisar men i längre perioder föredrar jag att ha eget utrymme.

P1030268.jpg

Har du gjort ett lägenhetsbyte? Eller är det något du kunde tänka dig? Och har du tips på andra förmånliga sätt att bo under resor? En grej jag är nyfiken på men aldrig testat är couchsurfing. Det kunde vara helt skoj, men samtidigt skulle jag nog antagligen mest känna mig i vägen och längta efter egentid och att få stänga dörren om mig. Förstår inte riktigt att jag orkade med 10-personers sovsalar i flera månader under min resa 2009?! Då kändes det som värsta lyxen att ha ett eget rum, haha!

Tre veckor i Berlin – en sammanfattning

Det här är en av mina favoritbilder från Berlin. Knäppt snabbt med mobil på Tempelhof. OBSERVERA KVINNAN MED RULLATOR OCH CIRKUSTÄLTEN.

Det här är en av mina favoritbilder från Berlin. Knäppt snabbt med mobil på Tempelhof. OBSERVERA KVINNAN MED RULLATOR OCH CIRKUSTÄLTEN.

Tre veckor på ett ställe är både en kort och lång tid. Tre veckor på resa är ännu längre tid. Men nu är jag osäker på om jag var på en "resa" – vad är en resa egentligen? Kändes mest som att jag hängde i min andra hemstad, typ. Nåjo, kanske inte så viktigt att definiera vad mina tre veckor i Berlin var. Däremot tänker jag mig att jag ska göra en sammanfattning av tiden och visa vad jag har med mig hem.

Inför Berlin hade jag egentligen bara två önskemål: redigeringen av Nationen skulle vara färdig och jag skulle ha riktig semester. Nu blev det ju inte riktigt så. I stället för att bli klar med redigeringen före, så fick det bli klart i Berlin i stället. Och det var väl helt okej också – det viktigaste var att det blev klart för inskick.

Nya vykort.

Nya vykort.

Semestern då? Jag tror jag hade en så semestrig semester som jag kan ha. Är ju nog ganska skadad av det här företagandet och är van att jobba mer eller mindre hela tiden och visst blev det en del jobb under resan. Men det är helt okej, det var jag förberedd på. Det viktigaste var att jag kände mig fri.

Nästan varje morgon vaknade jag med en förväntan "vad ska jag hitta på i dag då?" och så googlade jag fram nåt mysigt kafé eller hittade på nåt annat kul och cyklade iväg. Det blev faktiskt över 250 kilometer cykling i Berlin, så skönt att bara kunna susa fram med cykeln. Åkte kollektivt sammanlagt sex gånger under hela tiden!

Andra viktiga siffror från resan: jag läste tre böcker – Ögonvittnet av min tidigare Debutantbloggen-kollega Anna Bågstam, Behind her eyes av Sarah Pinborough och Vänd om min längtan av Ann-Luise Bertell – vill du veta vad jag tyckte om den kan du kika på min GoodReads! Jag läste också fem Image-tidskrifter som blivit olästa här hemma. Ett av höstens mål kommer att vara att faktiskt läsa de tidskrifter som dimper ner i postlådan, i stället för att de ska samlas i en hög.

nyväska-2.jpg

Jag är ingen storshoppare (när jag var till ett shoppingcenter måste jag ta "paus" efter två affärer, haha) men en del grejer lyckades jag ändå få med mig hem. Mina absoluta favoriter är mina nya glasögon (jag är sååå nöjd med dem!) och en ny väska jag råkade hitta på söndagsloppiset/marknaden vid Boxhagener Platz. Direkt jag såg väskan visste jag att jag vill ha den. Så otroligt fin. Eller "kuggig" som Jennifer kallade den. Mitt absolut bästa köp med tanke på mig själv och mina stackars fötter var mina nya sandaler som är så himla sköna och bekväma, som att gå på moln!

Jag köpte också en flaska gott tyskt (!) rödvin, ett antal vykort som vanligt (jag är alltså en sån som har en hög snygga vykort hemma och sen plockar fram ett när jag ska på kalas), två långärmade och ribbade polotröjor från Uniqlo, ett matchande läppstift till ena tröjan plus en mascara från Nyx och så en massa pennor från Muji. Hittar jag en bra penna håller jag fast vid den, haha! Skriver ju alla intervjuer för hand och också en del anteckningar så pennor behövs i mitt hushåll!

P1030311.jpg

Två roliga och lite annorlunda spontanköp fick jag med mig från Mauerpark. Berlinstrumpor och dryckesspelet Drink, drank, drunk som verkade så roligt att jag måste få det med mig. Försäljarna var så trevliga och det var de som hade gjort spelet så kändes kul att kunna stöda dem – och jag är ju inte den som säger nej till roliga sätt att inta drycker.

Det allra allra bästa med veckorna var ändå att jag hade så mycket tid att bara hänga i min favoritstad och att jag hann träffa mina vänner så många gånger. Escape room var den enskilt roligaste upplevelsen, det bästa slappet var på Badeschiff, den godaste maten var hamburgaren från Kumpel & Keule i Martkhalle Neun, den bästa utsikten var från Klunkerkranich, den godaste glassen var getmjölksglassen (smakade typ getost och var såå gott?!) från Fräulein Frost och den godaste drycken hittade jag på Bierladen.

P1030312.jpg

Och fastän jag är hemma nu igen så finns det ännu ett antal Berlinrelaterade inlägg på kommande. Jag har faktiskt så många inläggsidéer att jag inte vet hur jag ska hinna skriva allt?! Och så händer det saker här på bloggen. På måndag är det ny startsida och ny header för bloggen som gäller. Så kika in här då! Är för övrigt så pepp på hösten! Ifall nu nån råkat missa det, hehe.

Vad ser du mest fram emot i höst? Och vad vill du allra helst läsa om på bloggen? Som sagt blir det en hel del Berlin ännu och så mycket skrivrelaterat. Jag tror det har pratats om bloggens död i kanske fem år, men det känns som om att det snarare går tvärtom – att bloggar bara blir större och större? Oberoende så har jag i alla fall funnit en helt ny sorts bloggiver. Länge leve bloggen! Och glad fredag gott folk!

Getmjölksglass med jordgubb och rabarberglass. Rabarbern kändes lite för syrlig, men getmjölksglassen!! <333

Getmjölksglass med jordgubb och rabarberglass. Rabarbern kändes lite för syrlig, men getmjölksglassen!! <333

I den här staden kommer orden

P1030299.jpg

Det finns så mycket himmel över Berlin. Så mycket som växer och lockar. Så många sprickor i trottoaren, så många steg och historier som gömmer sig under mina fötter. Jag promenerar genom staden, över trädgrenar som pressar sig igenom asfalten och blir till bucklor som ropar efter luft och frihet.

Jag vill fotografera varje fasad, kliva in genom dörren på alla restauranger, kaféer, barer. Det finns så mycket jag kunde göra, så många glas att tömma. Stadens alla balkonger är mina att dricka vin på, bakom fönstren finns hem jag kunde bo i. Där jag kunde skriva.

I den här staden kommer orden. De rinner ut ur mina fingrar, blir anteckningar i mobilen eller klotter i ett häfte. I den här staden började jag skriva, drömde för första gången på riktigt. Sa det högt: jag skriver. Jag skriver mer än blogg och artiklar. Jag skriver.

husfasad-2.jpg

Men den här resan har inte gett någon rast eller ro. Jag har inte suttit ner och skrivit. Inte så. För att kunna skriva behöver jag tid, annorlunda tid än den jag haft nu. Då får jag inte vara så nyfiken på allt omkring mig, då måste jag vara mer nyfiken på allt inuti. Lyssna på orden, låta dem träda fram. Bli till meningar. Bli till något mer. Bli till en upptäcktsfärd.

Veckorna som gått har ändå fött en längtan. En längtan efter att skriva. Att sitta ner och bara skriva. Eller bara och bara. Sällan är det så, förutom i fantasin. Men just nu är skrivandet en fantasi, en dröm, en utopi. Orden lockar och drar, vill pusslas ihop till berättelser.

Och jag, jag längtar efter orden. Jag längtar efter att hitta rätt rytm och melodi. Jag längtar efter att treva mig fram bland något som ännu inte finns. Men något som kan bli.

planufer-2.jpg

Marknad vid Maybachufer

Observera den gulliga lilla "gubben" ovanpå vägskylten. Han och hans kompisar är utspridda runtom i stan!

Observera den gulliga lilla "gubben" ovanpå vägskylten. Han och hans kompisar är utspridda runtom i stan!

Varje tisdag och fredag, året runt, är det turkisk marknad vid Maybachufer. Här hittar du allt mellan himmel och jord. Tyger, kläder, färska frukter och grönsaker, kryddor, handgjorda smycken och mycket mer. Plus en massa massa människor. Det går också att köpa nåt att äta och dricka, så det är smart att komma hit lite hungrig.

Marknaden vid Maybachufer, eller Wochenmarkt, är en typisk grej i Berlin jag gillar. Så under min hela sista dag passade jag på att trängas bland och folk och knäppte samtidigt en hel del bilder. Förvånansvärt många sa att jag inte fick fotografera, typ tomater?! Så efter ett tag såg jag till att vara på säkra sidan och fråga om det är okej att fota. Eftersom det blev så många bilder skapade jag ett galleri – du kan bläddra mellan bilderna genom att klicka på antingen den stora bilden eller på de små bilderna för att se dem i större format.

Efter en runda på marknaden gick jag till ett favoritställe vid kanalen: Ankerklause. En liten gullig bar nästan ovanför vattnet. Jag drack te och läste Ann-Louise Bertells Vänd om min längtan. Jag har haft boken hur länge som helst men aldrig kommit mig för att läsa den. Eller jag läste väl några sidor nån gång förra hösten men fastnade inte, så boken blev liggande.

I dag läste jag faktiskt boken från början till slut och kan inte annat än rekommendera. Också den här gången tog det en stund att komma in i berättelsen, men sen så! Bertell skriver så vackert med så många pricksäkra formuleringar och berättelsen går liksom under huden. Jag önskar att jag en dag kan skriva lika vackra meningar som hon. Läs!

Men kolla nu så gulligt på Ankerklause!

Men kolla nu så gulligt på Ankerklause!

Nu är det kväll och i morgon åker jag hem. Som jag skrivit så är jag mer än redo för det. Jag längtar efter rutiner, rågbröd, alla nära och kära. Det känns som om jag varit borta en evighet?! Samtidigt finns min ständiga Berlinlängtan inuti. Jag älskar den här staden och vill så gärna bo här nån gång i framtiden i en längre tid. Hur, när och varför – det får tiden visa.

Men ett är säkert: Berlin kommer alltid att vara en väsentlig del av mig. På ett sätt eller annat. Det måste det vara.

P.S. Vad tyckte du om fotogalleriet? Kommentera eller klicka på hjärtat om du tycker att det funkar bra – så vet jag om jag ska satsa på det i fortsättningen eller inte.

Utomhusbio, hamburgare och kompishäng

raw3-2.jpg

Ytterligare en bra Berlinhelg har passerat. Jag hade inga andra planer än middag med mina kompisar på söndag och funderade varje dag vad som skulle vara kul. Samtidigt kände jag också en sorts press, jag måste ju "passa på" nu när jag är här. Försökte ändå inte låta stressen ta över utan göra sånt som kändes kul. Och som vanligt med min rastlöshet: den släpper så fort jag tar mig ut ur dörren. Så också denna helg.

I fredags hängde jag först på ett kafé nära mig och åt en gigantisk bit cheesecake och senare på kvällen gick till Flammkuchen-restaurangen Hugo Ball. Flammkuchen är alltså en sorts tysk/fransk pizza men i stället för tomatsås så är det créme fraiche. Sjukt gott och jättemysig stämning på restaurangen.

hugoball-2.jpg

På lördag satt jag några timmar på ett annat kafé och fixade och trixade med bloggen. Efter det kände jag mig igen lite rastlös och osäker på vad jag skulle göra. Jag bestämde mig för att jag skulle cykla till Burgermeister och äta en hamburgare men när jag kom fram så var kön så lång att jag valde att cykla vidare till Markthalle neun. Där finns ett antal försäljare – en del säljer mat, en del dryck och en del produkter du kan köpa med dig hem.

Eftersom jag hade siktet inställt på en hamburgare blev jag jätteglad när jag hittade ett hamburgarställe där. Och vilken hamburgare! Kan ha varit det godaste jag ätit under hela resan?! Drack också ett jättegott rödvin till = perfektion. Därifrån cyklade jag vidare till ett annat ställe, drack en rhaberberschorle och funderade på livet. Så här skrev jag i mitt anteckningsblock:

"De sista dagarna i Berlin kommer rastlösheten krypande. Jag känner mig redo. Redo för hösten och allt nytt. Samtidigt känner jag mig ängslig. Vad ska förlaget tycka om Nationen? Kommer jag att ha tillräckligt med jobb? Och jag undrar – när ska jag slippa gå omkring och vänta och fundera på vad som kommer att hända? Blir det nånsin stabilt? Antagligen inte. Och kanske vill jag inte ens ha det så. Skulle antagligen bli uttråkad. Kanske jag jagar utmaningar, spänning, nåt nytt."

markthalleneunhamburgare-2.jpg
Bilden föreställer en extremt nöjd kvinna.

Bilden föreställer en extremt nöjd kvinna.

Efter det här kan det hända att jag klämde i mig en gigantisk och god våffla, men ingen vet. Sedan var det dags för dagens höjdpunkt: utomhusbio! Efter väldigt varma dagar i Berlin kändes det konstigt med en kyligare kväll och jag fick nästan kallt, men det löste sig med några värmande slurkar rödvin ur biografens kiosk. Jag såg Three billboards outside Ebbing Missouri och jestas så den var bra! En av de bästa filmerna jag sett på länge!

På söndag morgon, eventuellt lätt bakis efter det värmande vinet under filmen, cyklade jag iväg till mina gamla hoods i Friedrichshain och åt brunch på en gammal klassiker (för mig). El Fida var väl ungefär som jag mindes. Helt okej, men inte sjukt mind blowing. Sedan traskade jag omkring på loppiset vid Boxhagener Platz. Efter det skulle jag bara gå en kort sväng ner till Raw-området. Det är Deutsche Bahns tidigare banområde, numer fyllt av loppis, restauranger, barer och konst. Väldigt Berlin if you ask me. Hängde där några timmar tills det var dags att cykla iväg på middag till mina kompisar.

Galleriet Urban Spree.

Galleriet Urban Spree.

raw4-2.jpg
Den här bilden är en sammanfattning av Berlin: gatukonst, graffiti, en vägg gjord av gamla sprayflaskor, en sprayflaska, en lastpall, en cykel och en bortglömd vinflaska.

Den här bilden är en sammanfattning av Berlin: gatukonst, graffiti, en vägg gjord av gamla sprayflaskor, en sprayflaska, en lastpall, en cykel och en bortglömd vinflaska.

"The last supper", sa jag skämtsamt när vi högg in i efterrätten. På onsdag åker jag hem till Helsingfors och kommer inte att se Berlinkompisarna på länge. Blev tårögd när jag skulle vinka hejdå, samtidigt som jag är glad över att ha kompisar utspridda i världens olika hörn. Dessutom är det inte alls osannolikt att jag en dag bor en längre period i Berlin. Vi får se vad som händer.

Men för just den här resan var tre veckor perfekt. Jag har hunnit äta på mina favoritställen, jag har hunnit hänga med mina kompisar och släktingar, jag har hunnit upptäcka nytt. Och jag har nästan haft lite tråkigt mellan varven. Det är väl tecknet på en bra semester – att en haft det jättebra men också längtar efter att komma hem. Så nyfiken på vad allt hösten för med sig.

När jag redan var på väg snubblade jag in på det här stället och var "tvungen" att gå och dricka en öl.&nbsp;

När jag redan var på väg snubblade jag in på det här stället och var "tvungen" att gå och dricka en öl. 

Mina bästa tips för en helg i Berlin

Holzmarkt vid Spree.

Holzmarkt vid Spree.

Planerar du en weekendresa nånstans till Europa? Har du redan sett London, Paris och Barcelona? Vad sägs om en helg i en av de roligaste städerna, alltså Berlin? Ja, åtminstone är det en av de roligaste städerna om du frågar mig. Jag fick en fråga av bloggläsaren Anna som gärna ville ha tips för en första resa till Berlin och här kommer mina tips!

VAR SKA DU BO?

I motsats till många andra städer finns det inget centrum i Berlin – det finns många. De olika stadsdelarna har alla både för- och nackdelar och det tenderar vara så att de flesta trivs allra bäst i sin egen Kiez (hemkvarteren). Det här betyder att de flesta stadsdelar har något att bjuda på. Själv har jag bott i tre olika lägenheter i Friedrichshain och hängt också en del i Kreuzberg, Schöneberg och nu Neukölln.

För en turist som ska vara en helg i Berlin rekommenderar jag ett område där det händer mycket, finns många restauranger och annat skoj. Extremt partiskt rekommenderar jag kvarteren kring Boxhagener Platz i Friedrichshain. Där finns massvis med restauranger, barer och små affärer. På lördag är det matmarknad vid Boxi och på söndag är det loppis. Det är (relativt) nära till klubbar – t.ex. Watergate, Berghain, Club der Visionäre och karaokebaren Ichiban. Från Boxi går du också snabbt till East Side Gallery.

Maybachufer (eller egentligen Planufer). Fotat nära Admiralbrücke.

Maybachufer (eller egentligen Planufer). Fotat nära Admiralbrücke.

Från Boxi är det också utmärkta förbindelser åt alla håll. Du kommer till Alexanderplatz (ett sorts centrum i öst) både med S-bahn och U-bahn (U5). Med U1 från Warschauer Brücke kommer du också behändigt till Kudamm (ett sorts centrum i väst) om du vill ha lite "finare" shopping eller gå på zoo. Friedrichshain är också relativt lugnt och säkert område, jag har aldrig känt mig osäker där.

Andra roliga områden att bo på är Kreuzberg nära Bergmannstraßes alla restauranger eller någonstans vid Maybachufer. Också norra Mitte/Prenzlauer Berg, närmare bestämt området kring Rosenthaler Platz är najs med massa restauranger, shopping och så vidare. I Berlin är det numer krångligare att hyra ut hela lägenheter på Airbnb. I ett skede var det totalförbud, men nu verkar förbudet ha lättat åtminstone lite. Så kolla Airbnb om du inte vill på hotell eller vandrarhem. Ett najsigt hotell (men kanske inte så billigt) är Nhow alldeles intill Spree i Friedrichshain. Kul detalj: alla hissar spelar musik i olika genrer.

VAD FÅR DU INTE MISSA UNDER EN HELG?

Den här frågan har antagligen lika många svar som människor i Berlin, men nedan några av mina favoriter. Du kommer inte på något sätt att hinna med allt under en helg, men här har du i alla fall lite att välja mellan. Sen om du inte alls är intresserad av historia går det att skippa de bitarna, men speciellt i Berlin är historien så otroligt närvarande. Det går nästan inte att undvika.

eastsidegallery.jpeg

East Side Gallery
En del av Berlinmuren som fortfarande står kvar. Fyllt av färggranna och tankeväckande målningar och lockar massvis med turister. De flesta brukar trängas vid murens början (vid Oberbaumbrücke) så tipset är att ta sig lite längre fram. Du kan gå ända till Ostbahnhof och hoppa på en S-bahn där – eller promenera vidare till exempel till Holzmarkt. En väldigt berlinsk utomhusbar där du kan sitta vid Spree och dricka öl.

Topographie des Terrors
Gratis museum med information både inne och ute. Här får du en snabbkurs i Berlins och Tysklands historia. Ligger ett stenkast från Checkpoint Charlie som de flesta turister envisas att besöka – men i sig är Checkpoint Charlie inget måste. Snarare ett ställe jag skulle skippa.

Judeminnesmärket
Välkänt minnesmärke bestående av flera stenar (varav många håller på att rämna). Att gå in bland stenarna och se gratisutställningen nedanför är tankeväckande. Och härifrån går du på några minuter till en annan berlinsk klassiker: Brandenburger Tor. Därifrån ser du också riksdagshuset. Varning: både judeminnesmärket och Brandenburger Tor är späckade av turister – men jag tycker ändå att det är värt ett besök.

P1030203.jpg

DDR-museum
Billigt, trångt och ganska kul. Djupdyk i den östtyska folksjälen – sitt i en trabant, titta på Nukkumatti (Sandmännchen) och ta del av äkta DDR-propaganda.

Stasi-museum
Mer seriöst museum som ligger lite avsides i det gamla Stasi-högkvarteret. Hur såg mötesrummen ut? Hur hård var propagandan? Gillade speciellt gamla reklamplanscher och skolböckerna.

Zoo
Man kan ha flera åsikter om huruvida det är okej att titta på inburade djur, men Berlins zoo är värt ett besök. Räkna med minst tre timmar per besök och missa inte tigrarnas och lejonens matstund, garanterad underhållning! Men orangutangerna är nog mina favoriter. Gratistips: Kliv upp på taket till närliggande Bikini Berlin och kika in på babianerna helt gratis!

Tempelhof
Gammal flygplats som i dag är ett enormt rekreationsområde. Kom hit för att jogga, cykla, grilla och chilla. Om du kommer in till Tempelhof från Schillerkiez-området kommer du att snubbla in på ett community garden, jättegulligt och jätteberlin!

Den lilla knasiga trädgården på Tempelhof.

Den lilla knasiga trädgården på Tempelhof.

Mauerpark
Klassiska söndagsloppiset i Prenzlauer Berg. Utöver second hand-grejer hittar du nåt att äta/dricka och allt möjligt handgjort/designat – men var förberedd på trängsel. Vid amfiteatern pågår oftast någon show eller karaoke och vid ingångarna står alltid någon och spelar, sjunger, uppträder. Hett tips: Köp en öl, radler eller färskpressad juice, sätt dig i gräset och njut av livet.

Klunkerkranich
En hipstrig men alldeles underbar bar uppe på taket i ett köpcentrum i Neukölln. Väldigt populärt nuförtiden så kom senast vid halv åtta om du vill undvika kö! Utsikten är verkligen fantastisk!

Klunkerkranich.

Klunkerkranich.

Club der Visionäre
Utomhusklubb där festen är i gång så gott som dygnet runt. Här är allt möjligt och du kommer garanterat att ha en rolig kväll. Ligger precis vid vattnet så trilla inte i!

Ichiban karaoke
Ska du sjunga karaoke i Berlin ska du göra det här. Vill du sjunga riktigt mycket lönar det sig att boka ett eget rum och sjunga så mycket som rösten (och kompisarnas öron) håller.

Fotbolls/handbollsmatch
Gillar du sport ska du absolut försöka fixa en biljett till en match. För fotboll föredrar jag FC Unions matcher framom Hertha Berlins, men båda är en upplevelse. Det är också bra stämning i Max Schmeling Halle under Füchses handbollsmatcher!

Fans på FC Unions match.

Fans på FC Unions match.

Häng i en park
Att hitta en park i Berlin är inte svårt, Berlin är en otroligt grön stad! Gå via en Späti (kiosk) och köp med dig lite Club Mate, öl eller radler, sätt dig och njut av livet.

Ät, ät, ät!
I Berlin finns massvis med underbar mat, staden är mycket mer än döner och currywurst! Mitt tips är att fundera på vad du är sugen på och kolla ratings och recensioner på Google Maps – brukar själv använda det ganska mycket. Jag ska också lista några favoritrestauranger, så håll utkik för det. Fastän jag egentligen tycker att det är ganska jobbigt att restaurangtipsa, det känns som om jag då har ansvar för att just din måltid ska vara supergod, hehe.

Gå ut på klubb
I Berlin tar festerna inte slut, om du inte vill. Passa därför på att festa till sex eller sju på morgonen. Det finns massvis med nattklubbar i stan.

Hyr cykel!
Det här är det bästa tipset jag kan komma med. På cykel upplever du Berlin på ett helt annat sätt och cyklar hyrs ut överallt för ungefär 10 euro per dag. Det finns oftast rätt bra utrymme för cyklister och trafiken är helt okej, men förbered dig på gropiga vägar.

P1030170.jpg

VAD BÖR DU MISSA?

Berlin är en enorm stad och det är omöjligt att hinna med allt under en helg, så mitt bästa tips är: försök inte hinna med för mycket. Avstånden är långa och trots bra kollektivtrafik tar det länge att åka kors och tvärs över stan. Välj alltså ett område som verkar mysigt och häng där och välj några ställen som verkar mest intressanta.

För mig är inte Berlin heller någon shoppingstad – visst finns det shopping men de flesta affärer finns också i Norden så det känns kanske inte som det en vill lägga sin tid på under en helg? Jag rekommenderar inte heller ett besök upp till tv-tornet. Det var helt okej men inte värt 15,50 som det kostar nuförtiden, jag tycker inte ens det var värt 12 euro. Haha! Det är också ofta långa köer.

Om du bor på hotell ska du skippa hotellfrukosten och i stället äta brunch eller frukost på stan. Finns många bra brunchställen och många ställen serverar frukost hela dagen. Frukostälskaren i mig tycker det kanske är en av de bästa grejerna i Berlin?!

P1030174.jpg

BRA ATT VETA OM BERLIN

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är Berlin nödvändigtvis inte en stad du förälskar i dig på direkten, men det är en fantastisk stad trots att det är smutsigt och inte speciellt vackert överallt. Berlin beskrivs som "arm aber sexy", alltså fattig men sexig och det stämmer ganska bra. Följande grejer är bra att ha koll på:

Kranvatten
Det går att dricka, men du får nästan aldrig (gratis) vatten på restaurang. Om du ber om "leitungswasser" borde du ändå få ett glas (eller jag, varför inte tap water på engelska, hehe). I början tyckte jag att kranvattnet inte smakade så gott men nu har jag vant mig.

Dricks
Det är kutym att dricksa i Berlin – fastän servicen inte alltid är helt hundra. Jag vet inte någon exakt procent, men runda uppåt till nån lämplig summa.

Kontanter
Allt fler ställen accepterar kort nuförtiden men många ställen accepterar fortfarande bara kontanter, så det lönar sig att ha med sig analoga pengar. Speciellt små kiosker, barer och restauranger tar oftast bara emot kontanter.

berlintrafik-2.jpg

Kollektivtrafiken
Fungerar smidigt och bra. En dagsbiljett kostar 7 euro, en veckobiljett 30 euro. En grupp på 3–5 personer kan köpa en dagsbiljett för hela gruppen. Från flygplatsen Tegel måste man åka buss för att sedan kunna byta till S/U-bahn. Förbindelsen är ändå rätt så smidig och eftersom flygplatsen hör till Berlins AB-kollektrafikområde blir det inga extra kostnader för att ta sig från flygplatsen. Läs mer om biljettpriser.

Rökning
På många barer är det fortfarande tillåtet att röka. Då brukar det stå "raucherbar" utanför. Det känns som att åka bakåt i tiden när det fortfarande röktes på alla barer och klubbar. Tänk att det var så?! Jag har till och med hört storrökare säga att barerna där rökning är tillåten är lite äckliga, så kanske inget att föredra.

Brandenburger tor – Ett av Berlins landmärken och en gammal trabant som blivit rikscha.

Brandenburger tor – Ett av Berlins landmärken och en gammal trabant som blivit rikscha.

Blev du sugen på att åka till Berlin? Är det ytterligare nåt du skulle vilja veta? Svarar gärna på fler frågor i kommentarsfältet så gott det går. Sen är ju Berlin (som många andra städer) i ständig förändring och det händer konstant nåt nytt, nya ställen dyker upp och gamla stänger. Jag brukar försöka ramla in på ställen som ser najs ut och tycker att det är en bra devis för den här lite knasiga staden. Happy Berlin!