Sommarvärme, Eurovision och lande

På lördag var det lätt att vara lycklig. Skumpa, solsken, de bästa av vänner och Eurovision.

På lördag var det lätt att vara lycklig. Skumpa, solsken, de bästa av vänner och Eurovision.

Ju mindre jag har att göra, desto mindre får jag gjort. Kanske någon som känner igen sig? De senaste dagarna har jag satsat på att njuta njuta njuta och jag har knappt öppnat datorn. Därför också några dagars tystnad här på bloggen. Men ajaj vad skönt att inte hela tiden sitta med näsan fastklistrad i datorn.

Livet har bjudit på bra sällskap, fantastiskt väder och så klart Eurovision. Jag älskar Israels sång som vann men inser att det inte är en helt enkel fråga det här med Israel. Eurovision ska inte handla om politik men det går väl inte att undvika. Ska bli intressant att se vad ESC för med sig, men jag är ändå inte så naiv att jag tror att en sångtävling kan fixa fred i denna evighetskonflikt. Däremot kan det se till att det föds en aktivare diskussion. Jag hoppas i alla fall att Israels vinst för något gott med sig.

Men livet handlar ju inte bara om Eurovision. I går på morsdag hoppade jag på en buss till lande. Eftersom jag har rätt så lätt lite jobb nu som sagt tänkte jag att jag lika bra kan åka dit för en natt. Så härligt att kunna sitta utomhus och läsa och ta det lugnt. Det var närmare 30 grader varmt och bara så skönt att lyssna till fågelsång och titta ut i skogen. Plus att på lande får jag alltid god mat. I dag fick jag skjuts hem med mamma som ändå skulle till stan.

mammagrillar.jpg

Jag hoppas sommarvärmen håller i sig, den har nämligen perfekt timing med tanke på att mejlboxen gapar tom på jobb. Men på onsdag borde jag få ett översättningsjobb och på torsdag ska jag faktiskt åka på en liten resa. I normalfall skulle jag antagligen vara sjukt stressad för att jag har så lite jobb just nu, men är det nåt jag lärt mig så är det att allt alltid löser sig. Det kommer nya jobb, nya män, nya möjligheter.

Och på tal om lifvet, möjligheter och jobb rekommenderar jag Peppes nya podd som hon gör tillsammans med sin coach Marianne. Bara namnet på podden säger allt: Det kommer att bli bra. Nu ska jag ut och njuta av sommarvärmen och så hoppas jag återkomma till bloggen i morgon. Har ju tusen saker jag vill skriva om efter enkäten. Hoppas du också njutit av värmen!

I kväll börjar ESC-festen!

Oj hjälp! I kväll är det dags för årets första ESC-semifinal och jag har ju inte hunnit blogga om något under resan, så också ESC-bloggandet har varit obefintligt. Men jag är så glad så glad att det börjar i kväll – det är ju årets bästa högtid.

Eftersom jag själv inte har så mycket att säga (eller snarare haft brist på tid, åsikter har jag ju alltid) på ESC-fronten rekommenderar jag varmt att läsa Ellens och Cattens inlägg och så klart Evas och Johans suveräna podd! Tycker podden varit extra bra i år, massa härligt skvaller och bakom kulisserna-snack – lyssna!

I morgon ska jag försöka komma ikapp med bloggandet från resan, hittills har det inte blivit många stunder framför datorn – alltså precis som det ska vara. Hoppas du får en suverän ESC-kväll, själv är jag i Hamburg och fick just en kall öl i handen och snart ska vi laga sparrissallad med halloumi.

Och en sista förhoppning och tippning inför kvällen: Jag hoppas så klart att Finland ska gå till final och enligt vadslagningsbyråerna och De eurovisa-podden verkar det ju extremt lovande. Och så hoppas jag också på Portugal. Inga andra låtar har riktigt fastnat. Många lovordar Belgien men jag har inte fallit för låten – än! Så haha varsågod för världens sämsta och snabbaste tippning.

Vem hejar du på i kväll?

Var är ESC-peppen?!

Jag kan inte minnas när senast jag varit så sent ute med uppladdningen inför eurovisionen, men nu har jag i alla fall sett de två första avsnitten av De eurovisa. Än så länge har jag inte riktigt fastnat för nån av låtarna, däremot tycker jag att Ellen var alldeles lysande i det andra avsnittet!

Skärmdump från Arenan. Jag väntar fortfarande på min inbjudan till programmet, hehe!

Skärmdump från Arenan. Jag väntar fortfarande på min inbjudan till programmet, hehe!

Fastän jag inte har lyssnat så mycket på låtarna så vet jag åtminstone var jag kommer att se själva tävlingen. I fjol var det LittSkap-helg och svitfest och i år blir det ESC-party i Berlin! Första semifinalen ser jag faktiskt i Hamburg, men andra semifinalen och så finalen i Berlin. Extremt pepp på det åtminstone!

Så småningom lär väl ESC-febern stiga. Har du hunnit lyssna på låtarna och hittat en favorit redan? Jag är glad över att det finns åtminstone några knäppa bidrag, det är ju det bästa med den här tävlingen! Men ingen aning om egna favoriter eller gissningar om vem som ska vinna.

Post-ESC

Den mentala baksmällan är hård efter den gångna helgen. Så mycket roligt, så många nya intryck (och skratt) på kursen och så härligt att få lära känna kurskompisarna bättre. Men nu är det dags kommentera mina ESC-gissningar! Måste medge att det var lite svårt att följa med i tävlingen under lördagen när det var så mycket på gång, tror jag måste se finalen en gång till, hehe. Vi lyckades inte heller få in svenskt referat på hotellets tv och det vill jag ju höra.

När tävlingen tog slut hade jag inte koll på mer än att Ukraina vann, Australien blev tvåa och Ryssland trea. De övriga placeringarna försvann ur mitt medvetande. Min tippning gick inte helt åt skogen (men jag tippade inte heller exakta placeringar). Av topp tio gissade jag endast Österrike och Lettland fel som byttes ut mot Litauen och Polen.

Polen var verkligen kvällens stora överraskning. Gillade inte låten alls, men det gjorde ju Europa! Så kan det gå. Diskussionen kring Ukrainas vinst verkar också gå het (men diskussionen går ju alltid het, oberoende av vem som vinner). En del anser att Ukrainas låt inte ens kan klassas som musik utan att det handlar om ett martyrbidrag, inte musik.

Själv är jag ingen musikvetare och vinnarbidraget hör inte till musik jag vanligtvis skulle lyssna på, men Jamalas uppträdande fick till och med vår svitfest att tystna. Låten grep tag i mig. Hon sjunger om 1944 och krimtatarerna, och visst, det kunde handla om Rysslands senaste Krimannekteringar. Men det kan handla om så mycket mer också. Jag förstår att alla inte gillar stilen, men det är aldrig så att alla är nöjda med vinnarbidraget. Själv fick jag gåshud och tycker att hon var en värdig vinnare.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=B-rnM-MwRHY&w=854&h=480]

Och dessutom. Det här är bara en tävling. På skoj. Visst kan det bli blodigt allvar, men poängen är att det ska vara roligt. Nästa år vinner nån annan och vi har glömt det här. På tal om nästa år – hur sjuk är inte jag som i går funderade på vad det månne är för låtar med om ett år? Nu kanske dags för ESC-avvänjning en tid (bara jag sett finalen en gång till).

Vad tyckte du om årets tävling? Tycker du att rätt låt vann? Och visst kan Sverige det här med att ordna bra kalas. Tycker Petra och Måns var otroligt bra! Åh, kunde skriva så mycket men kanske det får räcka för den här gången.

Finaldags

Det regnar i Åbo men det spelar absolut ingen roll, för i dag blir det LittSkap dag två där vi bland annat ska diskutera ett utdrag ur Nationen och i kväll blir det äntligen ESC-final! Ja som ni kanske har förstått är det här en av årets absoluta höjdpunkter och det blir inte precis sämre av att Anne lyckades uppgradera oss till ett större hotellrum med en enorm tv (och bastu och balkong), kommer att bli så himla bra.

Jag kom på att jag inte kommenterat de 6 bidrag som gått direkt till final (utöver att jag sagt att Frankrike är min favorit), så här kommer min åsikt om the big five + Sverige. Nästan alla big five + fjolårets vinnare håller otroligt hög klass i år.

Spanien 9. Dansant låt som kommer att klara sig helt okej, men i år nivån otroligt hög. Så gissar placering 10–15.

Storbritannien 7. Den bästa låten som Storbritannien skickat på länge. Klassisk poplåt framförd av killduo. Den är riktigt okej men försvinner i mängden.

Italien 10. Jag tycker jättemycket om den här låten. Den hade gärna fått vara helt och hållet på italienska. Tror den tyvärr inte ryms i topp fem på grund av extremt hård konkurrens. Nu har jag till och med puttat ut den från topp tio. Glimten som jag såg av scenen övertygade inte heller. Få se hur det går.

Frankrike 10. Så. Himla. Bra. Vill dansa och nästan (obs, bara nästan) lära mig franska. Den här vill jag lyssna på sommaren i bilen med vidöppna fönster. Min personliga favorit i år.

Sverige 9. Voj Frans. Alla älskar dig och visst gör jag väl det också, men jag har tendensen att gå emot hypen. Att inte älska Frans från hela hjärtat är lite som att svära i kyrkan. Men han kommer ju nog att klara sig bra i kväll.

Tyskland 3. Tyskland är undantaget i det här gänget och låten är rätt konstig och den japanskinspirerade stylingen av artisten förstår jag mig inte alls på. Tyskland blev sist i fjol, skulle inte undra om samma öde gäller i år. Tyvärr.

För att repetera: topp fem ser ut enligt följande (inte i någon ordning som helst): Ryssland, Ukraina, Sverige, Australien och Frankrike. I topp tio finns också Belgien, Bulgarien, Armenien, Österrike och Lettland.

Nu kan världens bästa lördag starta! Skumpan på kylning och vindmaskinen i gång!

wp-1462804929659.jpg

ESC-bingo + topp tio

Ganska bra börjar jag bli på det här med ESC – av gårdagens tippning var 8 av 10 rätt, under tävlingen skulle jag antagligen ha bytt ut Albanien mot Litauen som var mycket bättre på scen än på förhandsvideon. Men precis som jag lite gissade så är det en final med endast en nordisk deltagare – Sveriges Frans.

På lördag är det final och jag har tvingat mina LittSkap-kompisar att titta på Eurovision med mig i Åbo. Vissa kommer att vara där frivilligt, andra … ja mindre frivilligt. Oberoende så tror jag att det kommer bli jätteroligt, kommer ju att bli bingo! Har uppdaterat fjolårets för att funka i år. Naturligtvis finns också en lista med alla deltagare där var och en kan fylla i kommentarer och poäng. Fritt fram att printa ut dem själv!

Men hur ska det gå i tävlingen? Tycker det blir svårare och svårare för varje dag. Många är riktigt bra på scen och det kommer att bli sååå spännande. Speciellt med det nya poängräkningssystemet. Men om jag nu ska gissa på en topp fem så ser den ut enligt följande (inte i någon ordning som helst): Ryssland, Ukraina, Sverige, Australien och Frankrike. I topp tio finns också Belgien, Bulgarien, Armenien, Österrike och Lettland.

Mina personliga favoriter är Frankrike och Armenien, tycker Australiens show var lite tråkig. Ukraina är coolt, men många verkar inte alls gilla den. Belgien har en härlig låt, men jag tror tyvärr inte den platsar inom topp fem. Så jag hoppas på antingen Frankrike eller Armenien. Vem vill du att ska vinna?

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=76atabAESKI&w=854&h=480]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=h3KTV0jdCpQ&w=854&h=480]

Förresten så tyckte hälften av mitt internet i går att tisdagens semifinal var bättre, andra hälften höll hårt på torsdagens semifinal. Väldigt intressant tycker jag, vilken tycker du att höll bättre nivå? Tycker själv att tisdagens var jämnare och att torsdagens hade några riktigt dåliga som kanske däremot saknades på tisdag.

Om några timmar är jag i Åbo och den här superhelgen kan börja. Litterärt skapande, Eurovision och skumpa. Det blir inte så mycket bättre än så!

ESC - semifinal 2

Alltså jag älskar att den här veckan är inne först på torsdag. Det betyder att det finns två hela ESC-kvällar att se fram emot! Här kommer mina kommentarer och tippningar för den andra semifinalen. Den höga nivån fortsätter.

Lettland 9. En cool och lite annorlunda låt, diggar sångaren. Väldigt avskalat, undrar om det räcker? Final.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=s1vCG64pBZU&w=854&h=480]

Polen 4. Extremt tråkig ballad, väcker inga känslor. Eller trötthet då kanske. Kanske sämst i år? Inte final.

Schweiz 5. Helt okej, men sticker inte alls ut. Ganska tråkig faktiskt, kylskåpslåt. Inte final.

Israel 6. Inget fel på låten men jag somnar, lyfter lite på slutet. Har uppenbarligen svårt för ballader börjar jag inse. Final.

Vitryssland 6. Vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tycka? Han har en ganska mysko röst, men det finns nån catchighet i låten. Final.

Serbien 8. En serbisk Amy Winehouse sjunger en rätt märklig låt. Men det finns något här. Final.

Irland 7. Ren och klassisk poplåt sjungen av rutinerad och snygg sångare. Inga överraskningar, men ger gott humör. Final.

Makedonien 9. Härligt att låten är på makedonska. Sångaren är bra och det här är väl nån slags ballad och jag gillar. Final.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fd8WHhNWp4c&w=854&h=480]

Litauen 6. Tja, tja, tja. Inget fel på den här men jag tänder inte alls. Inte final.

Australien 10. Tävlingens kanske bästa låt. Tycker faktiskt det är kul att dom är med, varför inte? För mig handlar ESC inte om liv och död. Solklar final.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2EG_Jtw4OyU&w=854&h=480]

Slovenien 5. Ganska tråkig countrylåt. Så tråkig refräng också. Kylskåpslåt (men då missar man klädbytet). Gäsp. Inte final.

Bulgarien 9. Låttexten är lite töntig, men jag vill dansa. Vissa coola sound. Kan klara sig bra. Final.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yKsNfccUTuk&w=854&h=480]

Danmark 5. Alltså nej nej nej. Finns inget i den här låten jag fastnar för. I några promilles fylla kan jag väl dansa till den här, men nej. Inte final.

Ukraina 10. Starkt politiskt budskap som sägs handla om 1944 men parallellerna till i dag är tydliga. En häftig låt (som verkar dela åsikter). Ser fram emot att se den live. Solklar final.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oxS6eKEOdLQ&w=854&h=480]

Norge 7. Märklig låt som jag inte riktigt fastnar för. Inte final.

Georgien 7. Årets konstigaste låt? Åtminstone sticker låten ut. Växer efter några lyssningar. Roligt annorlunda inslag. Inte final.

Albanien 8. Det finns något i låten som jag gillar, svårt att sätta fingret på. Sångaren är cool. Final.

Belgien 9. Årets gladaste låt som jag vill dansa dansa dansa till. Inte världens bästa låt, men så bra fiilis! Final.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iP3USrYpr5w&w=854&h=480]

Min finaltippning är alltså Lettland, Israel, Vitryssland, Serbien, Makedonien, Australien, Bulgarien, Ukraina, Albanien och Belgien. Men efter tisdagens semifinal måste jag säga att en del låtar lyfte otroligt live, andra föll platt, så få se hur det går i kväll. Rätt nyfiken faktiskt på vad Georgien kommer att göra på scen. Vem tror du att går vidare?