Från Göteborg till Kyrkslätt

veronicamagggio.jpg

Bloggambitionerna inför bokmässan var det inget fel på men så kom verkligheten och svepte mig med sig och nu är det redan tisdag och bloggen ekar tom på bokmässerapporter. Ungefär lika tom som min hjärna på vettiga tankar. Är slut som artist så att säga, men ajaj vad det var roligt igen.

Det finns så många höjdpunkter att jag inte riktigt ens vet var jag ska börja eller hur jag ska formulera mig så jag kör en enkel version i punktformat utan någon som helst inbördes ordning.

 • Att få prata om min bok på bokmässescenen, både ensam och tillsammans med fantastiska Anna från Debutantbloggen.
 • Att tvinga Veronica Maggio på en selfie med mig, efter att först ha lyssnat på henne i 45 minuter prata om sin karriär, hur hennes låtskrivarprocess ser ut och hur hon var som tonåring. Hon är en av mina absoluta favoritartister och så himla coolt att det nu existerar en bild på oss två.
 • Förlagsmiddag (!) med mitt fantastiska förlag. Vi åt gudomlig femrättersmeny med vinpaket och allt var så gott så gott. Att det dessutom jobbar en massa härliga, proffsiga, varma och fina människor på mitt förlag är bara en bonus.
 • Alla människor jag träffat! Så många internetkompisar och också såna jag inte hänger med så ofta. Som Charlotte och Malin. Och mina Debutantbloggskompisar Johan och Christina jag inte hade träffat tidigare!
 • Min nya Björnstad T-shirt jag fick när jag köpte Fredrik Backmans nyaste. Fick också boken signerad och en chans att prata en stund med honom. Hans sommarprat var min absoluta favorit och jag bara älskar folk som inspirerar så som han gör.
 • Att få signera böcker. Min bok lär ha sålt riktigt okej och jag fick signera många många böcker. Så fint och roligt och fantastiskt! Tack alla ni som köpte boken!
 Har bott i denna i dag. Så skön och så fin. Så här lättlurad är jag med lite bokmerchandise!

Har bott i denna i dag. Så skön och så fin. Så här lättlurad är jag med lite bokmerchandise!

Men nu är bokmässan slut fastän hjärnan fortfarande hänger kvar i Göteborg, men redan i morgon (onsdag) får jag fortsätta leva författarliv här i Finland. Jag ska nämligen uppträda i Kyrkslätt på Wohls gård tillsammans med förlagskollegan Stefan Lundberg. Ska bli roligt, hoppas många kommer!

I morgon ska jag försöka göra en lite bättre sammanfattning av mässan på Debutantbloggen (är ju "min" bloggdag i morgon) men är du sugen på att veta vad jag pysslat med är det bara att gå in på mitt Instagram-konto. Tror jag spräckte nytt rekord i selfies i år?! En ska ju inte göra sina fans besviken.

Två dagar till Göteborg

Välkommen till Göteborg stod det i mejlet jag precis fick. Om två dagar ska jag nämligen hoppa på flyget mot den svenska västkusten och årets bästa bokhögtid. Diskussionerna kring årets mässa har varit aktiva och jag tycker det är bra att det finns en diskussion. För mig var det ändå självklart att jag vill åka, jag vill inte att ett gäng nazister och rasister ska få förstöra det roligaste i bok- och litteraturväg.

Förra veckan delade Maria Turtschaninoff en intressant kolumn på Facebook – en påminnelse om att bokmässan handlar om så mycket mer än böcker (och huruvida Nya Tider ska få ställa ut eller ej). Det är bildning och fortbildning och många intressanta seminarier och diskussioner.

Fastän jag i år är med som författare kommer jag också att göra en del intervjuer för Addeto - eftersom det helt enkelt finns så mycket spännande att skriva om! Jag har skrivit upp ett schema för mig, få se om det håller och hur mycket jag orkar med, hehe.

Få se om jag lyckas med lika många selfies som i fjol, men det är definitivt målsättningen. Ser också fram emot att få stå på scen för första gången i Göteborg och att få träffa alla fantastiska människor jag mest umgås med över sociala medier.

förlaget i göteborg.jpg

Är du på väg till Göteborg? Så här ser mitt mässchema ut, känner mig väldigt hedrad över att få vara en del av Förlagets jättefina mässprogram!

ATT SKRIVA MED STÖD AV KOLLEGER
Finlandsarenan (C02:32) fredag kl 14.30
Michaela von Kügelgen, aktuell med Vad heter ångest på spanska?, samtalar med författarkollegan Anna Bågstam Ryltenius om hur viktigt det är med skrivstöd från författarkolleger. Moderator: Janina Orlov.

VAD HETER ÅNGEST PÅ SPANSKA?
Finlandsarenan (C02:32) lördag kl 14.00
Michaela von Kügelgen debuterar med Vad heter ångest på spanska?, en träffsäker skildring av hur det känns att stiga in i vuxenlivet, om hur jobbigt det är att vara duktig, och om att göra sina föräldrar riktigt jävla besvikna. Intervjuare: Janina Orlov. Michaela signerar böcker i Förlagets monter B08:01 kl 14.45-15.15.

TRÄFFA DEBUTANTBLOGGARNA
Fredag 15.30–16.00 och lördag 11.10-11.40 kan ni träffa oss (Anna, Christina, Michaela och Johan) som bloggar på Debutantbloggen under 2017. Vi hänger i Café Skrivas monter så kom förbi och prata skrivande och böcker eller bara för att säga hej till oss

Blir jätteglad för alla som kommer och lyssnar eller som rycker mig i ärmen (men varning, du kan bli tvingad till en selfie!). Hoppas på många nya bekantskaper och annat roligt. Ser också jättemycket fram emot att få gå på middag med mitt förlag. Fatta: middag med mitt Förlag. Hur sjukt?!

Missa inte heller Bokbabbels inlägg om bokmässan i gifs, lika roligt varje år och nu när jag åker för tredje gången nickar jag och fnissar. Just så där är det ju! Ajaj vad det ska bli roligt. Och ja, har så klart planerat alla mina outfits för länge sen. En måste ju liksom prioritera!

Trött men lycklig författaraspirant

Nu är bokmässan över och jag har fått debutera med att läsa egen text (ur Nationen) på bokmässescen och längtar så efter att ha en riktig bok att läsa ifrån. Nu läste jag texten från mobilen, haha!

Tycker själv det gick bra och det var så roligt! Janina Orlov som intervjuade frågade om jag tänkt på att jag har mycket tidsmarkörer i texten - Tinder, Instagram och så vidare. Jag är medveten om det och säkert kan det kännas gammalt och inaktuellt i något skede, men själva historien är ju ändå tidlös.

Det bevisades också av en äldre dam som kom och sa efteråt att hon kände igen sig i texten, fastän hon själv studerat för femtio år sen. Det var så fint att höra och gjorde mig så glad. Nu ska jag slänga mig i soffan och samla krafter för nästa vecka! Det blir ju nano-start på tisdag!   

upload.jpg

Skillnader mellan Helsingfors och Göteborg

I fjol var jag för första gången på bokmässan i Göteborg och vid första anblick kändes det inte som om att skillnaden till Helsingfors bokmässa skulle vara så stor. Men oj oj oj så fel jag hade. Visst, det finns böcker och bokälskare på båda två, men så finns det också några stora skillnader som jag tänkte lista här.

 Fina kassar på bokmässan i Göteborg.

Fina kassar på bokmässan i Göteborg.

 • Seminarierna. Kanske det bästa med Göteborgs bokmässa är seminarierna som bjuder på massvis med intressant program. Det är också skönt att komma bort från mässvimlet en stund och sätta sig i en sval och tyst seminariesal, luta sig bakåt i stolen och lyssna på författare och forskare. Nackdelen med seminarierna är att de kräver seminariekort som är relativt dyrt.
   
 • Folkmängden. I Göteborg är det trångt trångt trångt. Visst finns det folk i Helsingfors också, men inte riktigt i samma utsträckning.
   
 • Mat & vin. I samband med Helsingfors bokmässa ordnas mat- & vinmässan, vilket jag tycker är ett jättebra koncept. Liksom böcker, mat och vin – livets guld!
   
 • Vinmingel. Det kanske inte ordnas vinmässa i Göteborg, men torsdagens vinmingel är ju legendariskt. De flesta utställare bjuder på skumpa eller vin och lite snacks. 
   
 Gillade speciellt den här utställaren på vinsidan, de hade satsat på mysighet!

Gillade speciellt den här utställaren på vinsidan, de hade satsat på mysighet!

Vilken mässa är då bättre? Jag tycker absolut att båda har sina fördelar. För mig är det ju så klart mer spännande att vara i Göteborg, bokmässan i Helsingfors känns ju mer än bekant. På båda finns mycket bra och dåligt och riktiga boknördar har nöje av bägge.

Har du varit på båda två? Vad tycker du den största skillnaden är? Själv är jag så mosig i hjärnan att jag säkert glömt bort nån väsentlig skillnad. Snart ska jag till kompis och äta fredagspizza, yay!

Första gång på scen – check!

I dag började bokmässan i Helsingfors och för första gången är jag med som något annat än besökare eller journalist. I år jag också besökare och journalist men det jag kommer att komma ihåg mässan ifrån är mina första uppträdanden på scen.

 Jag och Jolin Slotte som intervjuade.

Jag och Jolin Slotte som intervjuade.

Klockan 15 i dag steg jag upp på Tottiscenen tillsammans med tre andra för att tala om skrivkurser och ajaj så det var roligt! Jag var faktiskt inte det minsta nervös, allt kändes bara mysigt och roligt.

På söndag klockan 16.30 är det min tur att vara på scen igen. Då ska jag också läsa nån egen text (hjälp! har inte valt ännu) och då kommer jag garanterat att vara nervös. Men tror ändå det blir skoj.

  Eva Frantz x 2. Hann inte prata så mycket med Eva, men hon var lika trevlig som alltid. Hon knäppte också bilden på Jolin och mig. Läs hennes debut Sommarön om du inte redan gjort det!

Eva Frantz x 2. Hann inte prata så mycket med Eva, men hon var lika trevlig som alltid. Hon knäppte också bilden på Jolin och mig. Läs hennes debut Sommarön om du inte redan gjort det!

I morgon (fredag) står jag i Nylands litteraturförenings monter klockan 10–15. Kom förbi och säg hej och delta i vår superfina tävling där vinnaren får fyra (!) finlandssvenska romaner som pris. Tror inte det kommit in så många bidrag så oddsen är på din sida!

Nu ska jag krypa i säng, är helt slut redan efter första mässdagen. Har du varit på mässan eller är du på väg?

 Mamma och jag var också en sväng på mat- & vinmässan. Tyckte den här tygkassen var jätterolig fastän jag gärna läser böcker och vinetiketter. Men ändå!

Mamma och jag var också en sväng på mat- & vinmässan. Tyckte den här tygkassen var jätterolig fastän jag gärna läser böcker och vinetiketter. Men ändå!

En vecka till bokmässan

Lite ironiskt att mitt förra inlägg handlade om att jag alltid (eller för det mesta) är nöjd och nu har jag legat hemma däckad av flunsa. Och då är jag tyvärr inte speciellt nöjd, utan rätt så gnällig och tycker synd om mig själv. Men ibland tvingar kroppen till vila och då är det bäst att lyda.

Det jag egentligen ska skriva om handlar inte om hur jag snart snutit mig igenom ett jättestort näsdukspaket utan att det är en vecka kvar till bokmässan i Helsingfors! Jag kommer att vara på mässan på torsdag, fredag och söndag. På torsdag och söndag kan ni se mig bli intervjuad och på fredag ska jag hjälpa till i Nylands litteraturförenings monter.

Om du har vägarna förbi mässan ska du absolut delta i vår fina tävling där du kan vinna fyra finlandssvenska romaner. För att delta ska du skriva om ditt bästa läsminne eller din bästa läsupplevelse och lämna in bidraget i NyLitts monter!

Uppträder på torsdag och söndag

Om du däremot är mer intresserad av att höra vad jag har att säga ska du satsa på torsdag klockan 15 och söndag klockan 16.30 på Tottiscenen.

Skriv för livet! 
Deltagare i Helsingfors arbis skrivkurs samtalar om hur det är att skriva i grupp och hur det känns att blotta sig själv genom text. Och hur gör man om man vill ge ut sina texter i bokform? Författare och skrivkursledare Jolin Slotte och några kursdeltagare. Arr: Helsingfors arbis

På söndag ska jag tillsammans med två andra få prata om mitt skrivande och ska läsa en av mina egna texter. Alla måste komma!

Vi skriver för att utforska världen och oss själva
Tre av Nylands litteraturförenings yngre medlemmar presenterar sig, Michaela von Kügelgen, Sanna Vuori och Vilhelmina Öhman. Intervjuare: Janina orlov Arr: Nylands litteraturförening

En dag hoppas jag kunna uppträda som författare till en bok, än så länge får jag titulera mig författaraspirant – och absolut inget fel med det! Jag tycker att det ska bli jätteroligt och lite spännande också.

Ska du komma på bokmässan?

De viktiga namnen

I dag är det min namnsdag – hurra! Haha, eller så inte, för det är ju sist och slutligen rätt få som ens uppmärksammar sin namnsdag. Men i skönlitteratur är namnen otroligt viktiga.

Under bokmässan sa Simona Ahrnstedt att hon inte kan börja skriva innan hon har ett namn. Hon sa också att hennes förläggare ibland tycker att namnen hon valt är helt knasiga och då tjatar hon tills förläggaren tycker namnet är bra, rätt inställning tycker jag!

 Simona intervjuades av Christopher Friman i Filters, Offsides och Skrivas gemensamma monter på bokmässan. Christopher följde också Simona till romancemässan i USA i fjol och artikeln han skrev finns också i poddversion !

Simona intervjuades av Christopher Friman i Filters, Offsides och Skrivas gemensamma monter på bokmässan. Christopher följde också Simona till romancemässan i USA i fjol och artikeln han skrev finns också i poddversion!

När jag började skriva Vad heter ångest på spanska? hade jag inte riktigt nån aning om vad jag sysslade med men namnet Erika kom snabbt till mig. Det är också viktigt att det uttalas E-ríka, alltså inte Eeerika (vilket är vanligare i Finland).

För Nationen var det klart att Mikael skulle heta Mikael (och nej, han heter inte så på grund av att jag heter Michaela), Sagas och Astrids namn fick jag leta efter en längre tid men de känns väldigt rätt nu.

För mitt chicklit-projekt (som jag bestämt att jag ska börja med under NaNoWriMo!) har jag inte ännu kommit på vad mina huvudpersoner ska heta och det stör något så enormt. Visst har jag planerat historien (i mitt huvud, fortfarande svårt för att planera på riktigt, men jag ska göra det) men utan namnen är det något som saknas. Som om jag inte riktigt kan greppa historien.

Nån annan som fungerar likadant?

Bokmässan i selfies

Söndag och bokmässebakfyllan är ett faktum. Alltså ingen fysisk bakfylla utan psykisk. Som om huvudet fått kämpa extra mycket för att registrera allt som hände mellan torsdag och lördag.

Därför kör jag nu den enkla varianten av bokmässerapport i form av selfies med folk jag tvingade posera med mig (okej, de flesta ställde snällt upp)!

upload.jpg

En selfie med Charlotte var naturligtvis given. Så roligt att få hänga med henne och följa hennes seminarier och uppträdanden. Dessutom var hon så otroligt proffsig hela tiden. Extremt glad över att vi lärt känna varandra och blivit vänner – eller som Charlotte presenterade mig: "Det här är Michaela, hon är min testläsare. Och skrivarkompis. Och vän!" Haha.

upload.jpg

Här poserar jag med Anna Ahlund som debuterade i år med Du, bara. Jag följer Anna på Instagram, på debutantbloggen och så klart på hennes gemensamma blogg med de två andra Annor …

upload.jpg

… varav jag fick träffa bägge på fredag. Ovan med Anna Arvidsson som debuterar nästa år med Ordbrodösen och nedan Anna Jakobsson Lund som nu kommit ut med tredje delen, Enda vägen, i sin trilogi om systemet. Jag har läst de två första första som e-böcker men böckerna var så fina så jag valde att köpa trean som fysisk bok och fick den naturligtvis signerad. Hurra! 

Det var så roligt att få träffa alla Annor – som sagt läser jag den gemensamma bloggen och följer alla på Instagram. Alltså sociala medier, så himla himla bra!

upload.jpg
upload.jpg

Här är jag med en fjärde (!) Anna, nämligen Anna Lindholm som skrivit boken Projekt Ines (som jag skrivit om tidigare). Vi råkade ses på fredag på ett seminarium och så slutade det med att vi åt middag ihop och snackade skrivet, livet och allt det andra. Anna är jättesmart, rolig och allmänt en bra typ! Läs hennes bok!

upload.jpg

Mässans andra (eller egentligen första) spontanmiddag åt jag med Nina som jag träffade på Finlandsarenans mingel på torsdag. Hon kommenterade att vi båda känner Bokbabbel och så började vi snacka. Nina var hur trevlig som helst och jag kände hur Bokbabbel var med oss i tanken, nästan som om hon skulle ha varit min beskyddare som såg till att jag inte behövde äta ensammiddag. Så roligt med alla dessa möten!

upload.jpg

Okej, nu börjar det hända grejer. I fredags fick jag nämligen träffa Sandra Beijer efter ett seminarium som hon deltog i. Jag var löjligt star struck och Sandra var precis så härlig och gullig som jag tänkte mig. Har läst hennes blogg i flera år och känner mig ofta väldigt inspirerad av den och henne. Alltså vilken kvinna hon ändå är Sandra, sån himla skön inställning till livet. Kommer leva länge på vårt möte!

upload.jpg

En annan extremt bra kvinna är Simona Arhnstedt vars blogg jag också följt med länge. Också hon var precis så härlig, smart och varm som jag föreställde mig. Var så glad över att få chansen att snacka en stund med henne, blev väldigt inspirerad och empowered av vårt möte och det Simona sa under både en intervju som jag hörde och på ett seminarium – men mer om det i ett annat inlägg.

upload.jpg

Den sista bilden är ingen regelrätt selfie, men här står jag med Sara Lövestam som jag är lite förtjust i. Hon är extremt rolig och skriver på ett så behagligt sätt. Jag köpte hennes nyaste bok i deckarserien om Kouplan (har läst de två första och storgillar) och ser fram emot att läsa den nyaste.

Ja det var min mässa i selfies. Väldigt bra om jag får säga det själv. Fortfarande rätt upp i varv efter alla möten och diskussioner. Hoppas verkligen jag ska få åka till Göteborg också nästa år!

Kontrasterna

I dag på eftermiddagen fick jag äntligen äta den berömda räkmackan på 23:e våningen i Gothia towers vid mässan. Den var allt det jag förväntade mig: god, stor och svindyr. För en knapp timme sen kom jag hem och mättade magen med snabbnudlar.

upload.jpg

Älskar kontrasten i det här. Räkmackor och räknudlar på samma dag, i två olika världar och jag får vara en del av båda. Känner mig väldigt lycklig och tillfreds med mycket just nu, mässan var verkligen fantastisk. Bättre rapport följer - så klart! Nu ska jag försöka varva ner och smälta allt. 

upload.jpg

Hej från bokmässan!

Hälsningar från Göteborg, här är det full rulle, inte många andningspauser mellan varven men desto roligare och intressantare. Det leder däremot till att jag inte hinner så mycket med bloggen.

Gårdagen innehöll lunch med Charlotte, seminarier, skumpamingel, middag med ny kompis och till slut en halv timme i badkaret på hotellrummet. Trots att kvällen slutade rätt tidigt är jag redan lite mör. 

I dag har jag hunnit med ett möte, med att skriva ut en artikel från igår och ett seminarium. Slängde just i mig lite lunch för snart följer minuttidtabell för att hinna med allt. Följ mig på Instagram, uppdaterar rätt så flitigt. Både med bilder och på min instastory. Kuggekugge heter jag där! 

 Selfie med mässveteranen Leena. 

Selfie med mässveteranen Leena. 

Bokmässa på torsdag!

I fjol fick jag för första gången chansen att åka på bokmässan i Göteborg tack vare Addeto. Jag hade hört väldigt mycket om mässan inför, men hade nog inte förstått hur det skulle vara att vara på plats och ställe. Inte fastän jag läst Bokbabbels gif-inlägg om mässan. I dag publicerade hon årets, alla måste kolla!

 Bokmässelook från i fjol. Har ingen aning om vad jag ska ha på mig i år. Annat än bekväma skor!

Bokmässelook från i fjol. Har ingen aning om vad jag ska ha på mig i år. Annat än bekväma skor!

Först tyckte jag att mässan inte skilde sig så mycket från Helsingfors bokmässa – annat än i storlek så klart, men ojoj så fel jag hade. Det absolut bästa med Göteborgs bokmässa är alla seminarier. Jättemycket intressant och varierande program.

I fjol skrev jag sinnessjukt många artiklar från mässan för Addeto, i år ska jag försöka lägga lite rimligare målsättningar för mig själv. Vill naturligtvis också hänga med folk, för i år känner jag ju faktiskt många som är på väg på mässan och ser fram emot torsdagens vinmingel som jag inte riktigt vågade mig på senast. Tror att det annars också blir extra kul i år.

Själv tar jag alltså flyget till Göteborg på torsdag – fick precis presskortet och är löjligt taggad. Ska du till mässan?  Vad tycker du jag absolut inte ska missa? 

 Så nöjd över att jag förstod att jag så klart skulle ackreditera mig för mässan.

Så nöjd över att jag förstod att jag så klart skulle ackreditera mig för mässan.

Uppträder på Helsingfors bokmässa!

 Bokmässelook från Göteborg i fjol. Muminklänning, Tove-tygkasse och bokörhängen (så klart!).

Bokmässelook från Göteborg i fjol. Muminklänning, Tove-tygkasse och bokörhängen (så klart!).

I går publicerades det svenska programmet för Helsingfors bokmässa och vet ni vad – jag är med på två program! Känns helt knäppt men också jätteroligt. På listan med 100 mål var ett av mina mål att få uppträda på bokmässan, men i Göteborg, så dit är det ännu en liten bit, men ska bli så häftigt att få vara med i Helsingfors.

På torsdag klockan 15 kommer jag (och någon till) att diskutera skrivarkurser med Jolin Slotte som höll i skrivarkursen på Arbis som jag gick förra läsåret. Jolin frågade mig om jag ville vara med och jag sa självfallet ja. Vi kommer att hänga vid Tottiscenen.

Skriv för livet!
Deltagare i Helsingfors arbis skrivkurs samtalar om hur det är att skriva i grupp och hur det känns att blotta sig själv genom text. Och hur gör man om man vill ge ut sina texter i bokform? Författare och skrivkursledare Jolin Slotte och några kursdeltagare. Arr: Helsingfors arbis

På söndag klockan 16.30 blir det extra spännande (på Tottiscenen igen). Då ska jag nämligen tillsammans med två andra få prata om mitt skrivande och om jag förstått allt rätt är tanken att jag också får läsa upp någon text – iiih så spännande! Alla måste komma.

Vi skriver för att utforska världen och oss själva
Tre av Nylands litteraturförenings yngre medlemmar presenterar sig, Michaela von Kügelgen, Sanna Vuori och Vilhelmina Öhman. Intervjuare: Janina orlov Arr: Nylands litteraturförening


Nu gäller det bara att veta vad jag ska ha på mig (ja! det är viktigt). Men Mia tipsade under LittSkap-helgen i Åbo att det smartaste är att ha kläder som en känner sig bekväm i och det tycker jag var ett bra råd. Är väl tillräckligt nervös som det är, behöver inte bli extra pirrig på grund av obekväma kläder.


Skrivarkurs i Helsingfors

Det andra programmet ordnas alltså av Nylands litteraturförening där jag nu sitter som sekreterare. Och på tal om det! NyLitt kommer att ordna en skrivarkurs i höst som är gratis för alla medlemmar (men det är superlätt att bli medlem).

Det är vi som är aktiva i föreningen som kommer att hålla i kursen och jag kommer faktiskt att inleda kursen, ska bli så sjukt roligt. Så om du är det minsta nyfiken på att testa kreativt skrivande ska du absolut komma med! Om inte annat så för att se när jag gör bort mig som kursledare, haha.

Kursen går varannan måndag med start den 19 september, klockan 18–20 på Richardsgatans bibliotek i Helsingfors. Vi har bara åtta platser, så gäller att vara snabb om du vill vara med. Och känn absolut ingen press för att du måste prestera nåt på kursen, tanken är att det ska vara roligt, inte en prestationsgrej.

När jag själv började skriva tycker jag det var otroligt svårt att hitta någon kurs i Helsingfors (utöver Arbiskursen som då gick mitt på dagen) så jag kan gissa att det finns fler där ute som skulle behöva en kreativitetskick.

Visst kommer du? Både på bokmässan och på skrivarkurs? Jo jo jo, ska du svara nu (men du är ursäktad om du bor långa vägar bort).

Fem saker jag ser fram emot

Den första september. Nu börjar hösten officiellt åtminstone i kalendern. Vädermässigt var det mer höst för några dagar sedan än nu så vi kan ju hoppas att solen och värmen dröjer kvar fastän hösten är här på papper.

Har sett en del andra, bland annat Malin och Maria, lista fem grejer de ser fram emot med hösten och jag tänkte att det skulle passa perfekt just i dag. Så här ser min lista ut:

 1. Göteborgs bokmässa.
  I år kommer jag faktiskt att känna folk som ska på mässan och hoppas på massvis med roligt författar- och förlagsmingel. Den här gången har jag också fattat att ackreditera mig, så får skriva artiklar (vila upp mig) i pressrummet mellan varven.
   
 2. Chicklit-romanprojektet
  Har inte skrivit någon ny text (förutom kortare texter så klart) på TVÅ år och längtar efter att få dyka ner i en ny karaktärs värld. Den här gången försöker jag mig på renodlad chicklit/romance. Är enormt pepp på det här.
   
 3. Träning
  Jag hade sett fram emot en sommar full av träning, men så stukade jag foten. Nu börjar den må bättre och jag ser fram emot löprundor (sprang den första i går!!) och massvis med andra svettiga aktiviteter. På måndag är det säsongens första handbollsträning, hurra!
   
 4. Litterärt skapande
  I morgon har vi höstens första kursträff och det ska bli så roligt. Ser fram emot att träffa alla, bland annat Hanna och Anne, och hoppas på en givande och lärorik höst. Vi ska väl börja fila på vår antologi som ni alla naturligtvis ska köpa sen när den utkommer!
   
 5. Allt det oväntade
  Känns som att den här hösten kommer att föra med sig mycket nytt. Nya människor, nya projekt, nya möjligheter. Så sjukt nyfiken på allt som kommer att hända innan året går över till 2017. Min kompis Ida pratade om guldhösten, tror definitivt hon har rätt i det.


Utöver det här finns det så klart mycket annat jag ser fram emot. Bland annat ett bröllop (inte mitt eget då, haha), bokmässan i Helsingfors, 30-årsfester, sushikvällar, testläsarrespons, mina nya jobb, att ge bloggen lite mer kärlek. Ojoj. Det här kommer bli så bra så bra.

Vilka fem grejer ser du fram emot?

 Riktar blicken framåt och hoppas och tror på det bästa.

Riktar blicken framåt och hoppas och tror på det bästa.

Skriver du?

Jag undrar om jag utstrålar en skrivaraura, för de författare jag gått fram till på sistone har alla frågat mig om jag skriver. I dag var det Märta Tikkanens tur att ställa frågan. Av någon anledning kände jag att jag blev högröd i ansiktet och visste inte längre hur man pratar. Jag stammade fram några ord om att jag skrivit "på allvar" sedan januari 2013. Hennes blick brände in i mig men efter en stund kunde jag slappna av. Jag kan inte säga annat än att jag respekterar Märta Tikkanen otroligt mycket. Jag hörde henne ett flertal gånger under bokmässan i Göteborg och i dag hörde jag henne på bokmässan i Helsingfors. Efteråt gick jag då fram till henne med min nyköpta Århundradets kärlekssaga.

Hon uppmuntrade mig att skriva och att göra misstag. Det kan jag lova att jag kommer att göra.

märtatikkanenLev! Skriv!

Jag passade också på att fråga Märta om hon känner att skrivandet är enklare nu än när hon var yngre och hon sa att hon aldrig kommer att vara fullärd. Det kändes på något sätt trösterikt att hon också en gång mött ett blankt papper innan hon började skriva Århundradets kärlekssaga. Att hon fortfarande möter blanka papper. Precis som jag eller vem som helst som skriver.

Mina örhängen på mässan

I dag startade alltså Helsingfors bokmässa och i samband med den ordnas en mat- och vinmässa. Medan jag drömmer om att bli publicerad författare så kan jag åtminstone njuta av att mina örhängen säljs på mässan. Efter att jag i dag intervjuat Anna Lindholm om Projekt Ines (mer om det senare) rusade jag i väg till Decanters monter för att spana in mina örhängen. Fattar inte ännu heller att de faktiskt hänger där till salu. Kolla nu så fint! pinionsmässa

Och i går när jag gick in på Malins webbshop för att beställa lite matinspiration så vad såg jag där om inte mina örhängen? Visste inte att hon laddat upp dem på webben så blev väldigt glad och överraskad. Så ni som inte rör er på bokmässan kan passa på att beställa örhängen i samband med chiafrön eller kanske ett gott te? (Och nej det här är inget samarbete utöver det att Malin säljer mina örhängen i sin shop. Allt annat fint säger jag bara för att Malin gör ett fantastiskt jobb!)

Skärmavbild 2015-10-21 kl. 19.45.13

Dessutom hade Malin skrivit en så himla fin beskrivning av örhängena. Jag blir så glad för att folk gillar dem. Jag kommer knappast att bli rik på dem om vi ska mäta det i pengar, men jag blir rik av alla fina ord och hejarop.

Helsingfors bokmässa

projektinesI morgon börjar Helsingfors bokmässa. Normalt brukar jag vara jättetaggad men i år känns mässan rätt lam efter Göteborgs bokmässa. Men naturligtvis ska jag gå. Åtminstone två dagar, kanske tre. I morgon tänker jag gå och lyssna på Anna Lindholm som ska prata om Projekt Ines klockan 16 på Tottiscenen. Har följt med hennes skrivarresa på bloggen och blev genast nyfiken när jag hörde vad hon skriver om. Planen är också att skriva nåt om det för Addeto. Tycker det ska bli så intressant att läsa om historia ur ett kvinnligt perspektiv. Oftast är det ju männens historia vi får läsa om så det ska bli kul med kvinnor i huvudrollen.

Efter Projekt Ines ska jag rusa iväg till Hufvudstadsbladets monter klockan 16:30 och lyssna på diskussion om bloggar, verklighet och skrivande. Där pratar bland annat Malin och Satu. Samma diskussion går också att höra på lördag klockan 11!

På söndag klockan 13 styr jag stegen mot Hbl igen för att höra den stora förlagsdiskussionen – ett förlag blev två. För mig som försöker ta mig in i branschen är det otroligt spännande att följa med den här pågående debatten. På söndag går den mellan Moomin Characters styrelseordförande Sophia Jansson, Sets litterära chef Anna Friman och författarna Peter Sandström och Erik Wahlström.

Nu när jag kollar programmet på nytt inser jag att det finns hur mycket intressant som helst och antagligen kommer jag att hänga mångamånga timmar på mässan. Om inte annat så för att träffa en massa folk. Till exempel har Mia Francks tredje bok i martrilogin just utkommit och Mia finns så klart på mässan. Vill du ha mer tips om vad du ska göra på mässan kan du kolla in Bokbabbels tips! Ska du gå och vad har du tänkt se i så fall?

Trött och lycklig

Det har varit tre inspirerande, utmanande och intressanta dagar i Göteborg. Nu är jag riktigt slut som människa, sitter på flygplatsen och ser fram emot att hoppa på planet och komma hem. Har svårt att formulera alla tankar som nu forsar omkring i kroppen, men jag är glad över alla upplevelser och alla människor jag haft chansen att träffa och växla några ord med. Eftersom jag inte riktigt hittar orden nu får ni nöja er med en bildkavalkad från idag.

image

Amerikanska Laini Taylor var en ny bekantskap, men otroligt inspirerande. Vill absolut läsa nåt av henne!

image

Den ultimata feministiska diskussionen. Tove Folkesson, Ebba Witt-Brattström, Märta Tikkanen och Ulrika Knutson. Blev bland annat en påminnelse om att någon måste våga vara den första som sätter bollen i rullning. Annars sker det ingen förändring.

image

Clara Henry hade antagligen mässans längsta signeringskö. De som stod i kön fick vatten för att orka hänga kvar.

image

Finlandssvenska Johanna Holmström pratade om sin thriller Hush baby. Pratade en stund med Johanna efter uppträdandet, hon var jättetrevlig och sympatisk!

Nu ser jag fram emot alla kommande mässor jag förhoppningsvis får besöka!

Feminism på bokmässans andra dag

I dag kändes det redan lättare att navigera fram bland folkmängden på bokmässan och jag har hunnit sitta på flera olika seminarium. Bland annat om romer i media, högerns framfart i Europa och rasismen som (svenska) samer möter. Det blev också några feministiska inslag – jag (och en hel del andra människor) lyssnade på Märta Tikkanen som pratade med Katarina Gäddnäs om sin bok Århundradets kärlekssaga och om feminismen. Blir så inspirerad av att höra henne.

bm6

Dagen avslutades med ett seminarium om varför så få kvinnor blir professorer fastän kvinnorna dominerar på universiteten. Det var riktigt dyster statistik och tydligen är det viktigare att ha en snopp än att vara kompetent när man söker finansiering för forskningsprojekt eller om man söker anställning vid högskolor. Det dystraste är att utvecklingen knappt går framåt. Ska skriva mer om det här för Addeto!

bm7

Under dagen hann jag också träffa lite folk. Blev snabbdejt med mammas kompis Leena som var på sin 25:e (!!) bokmässa. Drack också en öl med Gabrielle och snackade skrivandets våndor. Ser fram emot alla framtida bokmässor då jag förhoppningsvis känner fler och fler människor!

bm8

Nu är jag på liten tanke- och vilopaus på hotellet och om en dryg timme ska jag ut på middag med några kompisar och bekanta. Ska bli riktigt skoj! Få se vad bokmässans sista dag (för mig) för med sig i morgon! Hittills har det varit över alla förväntningar!

bm5Skyltfönstret för en begravningsbyrå sammanfattar de här senaste dagarna!

Bokmässan dag ett

Hej från mitt hotellrum i Göteborg. Jag känner mig som en mes som skippade vinminglet ikväll men det kändes som om marken gungade under mina fötter och jag knappt visste vad jag hette så jag styrde stegen mot hotellet i stället. Det här betyder ändå inte att dagen på något sätt varit en besvikelse. Snarare tvärtom. Är rätt överväldigad av alla intryck! bm1

När jag kom till mässan var jag så yr att jag glömde ta garderobslappen så tjejen fick springa efter mig, håhå! Sen tog det ungefär en halv timme för mig att klura ut vart jag skulle gå och hur jag skulle hitta dit. Sedan fem minuter till för att få min bokmässekasse. Var riktigt förvånad över hur mycket folk det strömmade in på mässan redan klockan nio på morgonen. Jag visste ju att det skulle bli mycket människor, men jag trodde det skulle bli senare. Och nu förstår jag att folkmängden kommer att explodera till lördag.

bm2

Dagens första seminarium handlade om yttrandefrihet (den suddiga bilden ovanför). Tycker diskussionen var intressant och jag skrev 6,5 sidor anteckningar som så snart som möjligt ska bli en artikel på Addeto. Efter det köade jag in till lunchen som började först 11.30, som tur är ställde jag mig i tid i kön – halv tolv var den nämligen riiiiktigt lång. Jag slängde snabbt i mig maten och rusade iväg för att lyssna på Sara Lövestam som imponerade stort på Författarkliniken. Hon snackade om hur hon skrivit om sin deckarserie till lättlästa böcker. Jätteintressant att höra och förstår inte hur hon klarar av att skriva om sin egen text. Efteråt köpte jag del två i serien (köpte del ett under Författarkliniken) och fick boken signerad. Egentligen ville jag ta en selfie med Sara, men jag täcktes inte fråga (jag är så mesig idag!).

bm3Sara läste ett stycke ur originalversionen ur sin bok och sedan den lättlästa texten (som inte syns på bilden). 

Efter det här började tröttheten dra över som ett mörkt moln och jag slumrade till i en kvart på en lugn bänk. Sedan var det dags för ett möte med Addetos styrgrupp och efter mötet rusade jag iväg på ett seminarium om betygsättning i skolan. När det blev dags för minglet var jag så slut i hjärnan och kroppen att jag måste erkänna mitt nederlag och avsluta första mässdagen. Men kanske jag hinner dricka lite vin i morgon och jag hoppas och tror att det här inte är sista gången för mig på bokmässan. Hinner väl torsdagsmingla flera år i fortsättningen. Då kanske som författare, eller vad tror ni?

bm4Utsikten från min balkong (!!). Gillar speciellt de gulliga spårvagnarna. Mer än så här hinner jag väl knappast se av Göteborg?!