Posts in bokmässan
Böcker, vin och pizza

I morse när jag satte mig vid ett arbetsbord på kontoret – efter att först ha ätit måndagsfrukosten som det bjuds på – tittade jag ut genom fönstret och såg att det snöar! Lika stor överraskning varje gång. Och min bil har så klart inga vinterdäck än, meeeeen just så här brukar det ju vara. Nå, det löser sig!

Helgen som gick blev just så perfekt som jag önskade mig! Fredagens Nu imorron-fest var så bra och det var roligt att träffa många jag inte sett på länge. Kvällens höjdpunkt var Peter Sandström som läste dikter publicerade i Studentbladet 1985 (“det fanns en gång en ung man som hette Peter Sandström”) och så klart Ellen som läste från sitt nya projekt. Det lät jättebra och jag vill gärna höra/läsa mer.

tenhopizza.jpg

Jag avslutade kvällen med pizza på Tenho och smet sen tidigt iväg för att jag var så trött. På lördag blev det äntligen dags för bokmässan. Jag kunde röra mig ungefär en halv meter åt gången tills jag stötte på någon kompis eller bekant. Jag tror faktiskt att jag kunde snurra runt på det finlandssvenska området i flera timmar och hela tiden hitta någon ny att snacka med. Fint!

Jag köpte bara en bok och lyssnade bara på ett samtal men är väldigt nöjd med bägge. Sara Enholm Hielm som är en av förläggarna på “mitt” förlag vann nämligen Svenska Yles litteraturpris med debuten Och hjärtat det var mitt, så den var jag så klart tvungen att köpa. Har hört så otroligt mycket gott om den så jag ser fram emot att läsa. En bokrecension dyker så klart upp här sen! Min förläggare Tapani Ritamäki fick också ett förläggarpris så det går ju riktigt bra för Förlaget, hurra!

bokpodd mässa.jpg

Mässans enda samtal jag lyssnade på var en livepodd med Anne Hietanen, Ida Henrikson och Maria Turtschaninoff. Fastän jag hört Maria i flera samtal så har hon alltid nåt nytt och intressant att komma med. Jag tror förresten att just det här samtalet kommer att dyka upp i bokpodden om du vill lyssna på det (rekommenderar!). Och om du missat Marias senaste roman tycker jag att du ska läsa min recensionBreven från Maresi.

Efter bokmässa styrde vi stegen mot mat- & vinmässan för att smaka på lite viner. Min favorit blev en rieslingskumpa som lär vara ny i Alkos sortiment (väldigt ny tydligen för att jag inte hittar den på Alkos sidor). Tyvärr var det smockfullt på just vinsidan på lördag kväll så det var lite störande, men det får en väl ta. Förvånansvärt många var också riktigt fulla?! Kändes märkligt.

Spionerade så klart på min bok på mässan.

Spionerade så klart på min bok på mässan.

När vi var på väg hem skulle jag bara slinka upp till presscentret för att plocka upp min jacka som jag hade lämnat där (i stället för att betala 3 euro i garderoben). Då märkte jag att det pågick ett mingel som Förlaget hade spontanordnat. När minglet var slut blev vi tillfrågade om vi vill gå på middag och tackade så klart ja. En knapp timme senare åt jag helgens andra pizza (hehe) och fick diskutera bland annat med Lars Sund som jag inte hade träffat tidigare. Jag älskar verkligen att jag har chansen att träffa så många erfarna författare och få prata författarskap och skrivande med dem. Jag frågade om Lars någonsin skämdes för sina tidigare alster och han sa nej. Kändes ändå rätt skönt.

På söndag gjorde jag inte så mycket annat än åkte till Ikea. Planen var att köpa nya anteckningsböcker. Jag har nämligen antecknat så gott som alla mina intervjuer de senaste åren i häften jag köpt på Ikea men nu finns de inte längre i sortimentet!!! De hade nya häften med tunnare papper som inte fungerar för mig. Det här låter kanske som ett trivialt problem, men jag är väldigt noga med hurdana anteckningsblock jag använder för att anteckna intervjuer (nu förstår jag att det här är det mest intressanta du läst på hela dagen). Så nu måste jag hitta nya anteckningsblock när Ikea inte längre levererar. Däremot hälsade jag på lådan med lock med samma namn som jag. Kändes tryggt.

kuggislåda.jpg

Den kommande veckan blir väldigt mycket lugnare på jobbfronten och det är verkligen välkommet. Jag kollade tidigare i dag på veckans to do-lista och blev helt konfunderad över att jag har så lite jobb?! Men det betyder en bra sak: äntligen har jag tid för att redigera, hurra! Så här ser veckan ut:

Måndag: Frukost på kontoret, jobb med projektjobbet och broschyrerna, handboll på kvällen.

Tisdag: Morgonyoga, en telefonintervju + skriva artikel, broschyrjobb.

Onsdag: En Skype-intervju med en som sitter i Australien (!), lunch med LittSkap-kompisar och Halloweenfest på kontoret. Så pepp på den!

Torsdag: Projektmöte, lunch med Erik och extra handbollsträning på kvällen.

Fredag: Jag hoppas på att kunna redigera. På kvällen åka iväg till lande.

Lördag & söndag: På lande med systrar, mostrar, föräldrar för att hjälpa till med skogsarbete. Jag räknade vi att vi är väl ungefär 15 personer, ska bli så kul! På söndag ska jag sen ännu till Hangö för att spela match.

Så det blir nog en bra vecka. Jag är mest glad för att oktober snart är slut. Den här mängden jobb är för mycket, men som frilans är det så otroligt svårt att tacka nej. Jag hoppas ändå att jag ska bli bättre på det i fortsättningen. Och att allt inte skulle ske exakt samtidigt. Vad har du för planer för veckan?

Ett år sedan debuten – är jag bortglömd nu?

Förra hösten var jag författare fullt ut. Det var bokmässor och evenemang, recensioner och hålligång. Nu ett år senare känner jag nästan som om jag ramlat ur svängen. Bokmässorna känns inte alls lika spännande eller angelägna och att springa på diverse (release)fester har inte heller lockat fastän jag så klart är så glad för alla författarkompisar vars böcker kommet i höst. Jag chattade om det här med Ellen och hon sa att det antagligen är en rätt så naturlig reaktion. Efter ett hektiskt år är det inte så konstigt att en vill dra sig undan.

När Kjell Westö föreläste för oss på Litterärt skapande förra hösten berättade han att han året efter att en bok blivit utgiven inte har någon tid att skriva eftersom han har så många uppträdanden och resor. Under den här perioden kan han omöjligen koncentrera sig på skrivandet men sedan när han får skriva drar han sig undan.

Det är det som är så dubbelt med författarskapet. Ena stunden sitter du i din skrivkammare med smutsigt hår och trasiga byxor, i nästa stund ska du vara snygg, fräsch och gärna rolig inför en publik. Visserligen är jag väldigt långt ifrån Kjell Westö, men i grunden är det samma sak. Det är som om det finns två olika versioner av ens författarjag. En som syns och en som drar sig undan.

Bokmässelooken i fjol.

Bokmässelooken i fjol.

Det är över ett år sedan min debutroman blev utgiven och jag tänker ofta att den nog börjar vara bortglömd. I dagens värld är tempot brutalt. En bok tävlar inte bara med andra böcker utan med precis allt annat. Netflix, sociala medier, vänner och allt vad livet har att bjuda på. Just när boken blir utgiven kan det i bästa fall vara en liten hype kring boken. Den syns kanske extramycket på sociala medier, blir recenserad och det är evenemang och sånt.

Men sen när allt det där ebbar ut? Vad blir kvar? En författardebutant som undrar vad som hände och varför ingen längre verkar vara intresserad. Bokmässan i Helsingfors har börjat i dag men för mig är det bara ett evenemang som vimlar förbi, inte något som jag deltar i. Ingen “bryr sig” om mig och min bok. Och det är ju mer än rätt. Det har kommit en hel skörd vår- och höstböcker sedan min debut publicerades och jag kände faktiskt redan efter bokmässorna i fjol “jaha, det var den boken då”.

Riktigt så brutalt är det ju lyckligtvis inte. Alltid då och då trillar det in recensioner på min debut. Extra glad blir jag när någon hör av sig och berättar att hen läst min bok. Varje meddelande värmer så otroligt mycket. För nån vecka sen spionerade jag (ja!) på min bok på huvudstadsregionens bibliotek och såg att många ex var utlånade, hur roligt?! Just biblioteken är guld värda när publiceringstakten av nya böcker är så hektiskt som den är. På bibban går det nästan alltid att få tag på böcker som för länge sen “gått ur säsong”. <3

Bokmässevimmel för ett år sedan. Jag pratar med Elin som jobbar för Göteborgs bokmässa och som jag faktiskt träffade på en studieresa till Israel 2011!

Bokmässevimmel för ett år sedan. Jag pratar med Elin som jobbar för Göteborgs bokmässa och som jag faktiskt träffade på en studieresa till Israel 2011!

Jag vet inte riktigt vad jag försöker säga. Kanske att allt går så fort och att när det är över så känns det lite tomt. Lite märkligt. Det kan gå dagar utan att jag tänker på att jag skrivit en bok, fastän det var i mina tankar i typ 4,5 år före det blev en bok. Jag har faktiskt inte läst Vad heter ångest på spanska? en enda gång sen den sista korrläsningen i juli i fjol. Jag har flera gånger tänkt på att jag borde göra det, men jag vet inte om jag vill eller vågar? Däremot hoppas jag att boken får leva länge, att det inte blir bortglömd bara för att det kommer nya säsonger med nya böcker av nya författare.

Och så en dag ska väl jag själv vara med i den nya säsongen igen och så börjar allt om från början igen. Det kommer nya bokmässor, nya fester, nya evenemang. Precis som det ska vara. Och jag är alltså inte det minsta bitter för att nu vara “bortglömd”, snarare är det märkligt hur olika ett evenemang kan kännas ett år senare. Det är som om jag befinner mig i en helt annan sinnesstämning.

I dag blir det tyvärr ingen bokmässa för mig eftersom jag är på lande på blogathon (bäst!), men under helgen ska jag försöka klämma in ett besök. För det är ju liksom ändå bokmässan. Böcker, författare och en massa intressanta samtal. Plus att mat- och vinmässan ju pågår samtidigt och det är alltid kul. Älskar att just de här mässorna pågår samtidigt. Perfekt kombination ju!

Ska du besöka bokmässan? Vad ser du allra mest fram emot? Själv ser jag faktiskt mest fram emot det nya finlandssvenska konceptet med en fest i morgon kväll. Ses vi där?!

Nio bokmässetips för nybörjare

På torsdag börjar bokmässan i Göteborg och den här gången ska jag inte åka. Jag har varit där de tre senaste åren, så det känns nästan lite tomt att inte åka i år, men jag får hoppas att det blir många fler gånger i framtiden! Dessutom är det inte helt fel att åka på spasemester till Estland i stället.

Men hur funkar allt på bokmässan? Efter tre år har jag fått lite koll på det hela, så här kommer mina bästa tips för dig som ska dit för första gången som författare eller besökare. Fyller inlägget med bilder från tidigare år, blir nostalgisk och glad av att se dem, åh! Bokbabbel brukar prata om #kuggesfamousselfies, haha. Missa förresten inte hur hon beskriver bokmässan i gifs, så roligt! Men här kommer mina tips:

En höjdpunkt 2016: att träffa Sandra Beijer och få en kompisbild på oss!

En höjdpunkt 2016: att träffa Sandra Beijer och få en kompisbild på oss!

1. Ha bekväma skor och kläder

Det är trångt och svettigt och du kommer att stå och gå så gott som hela dagen. Mässgolvet är hårt så bekväma skor är verkligen att rekommendera! Tänk också på att ha bekväma kläder och lager på lager. Speciellt seminariesalarna kan vara rätt svala ibland.

2. Packa inte med dig några böcker

Som bokälskare är det säkert svårt att åka iväg nånstans utan en bok, men gör det ändå. Eller satsa på ljudböcker i stället! Väl på plats kommer du ändå att köpa så många böcker. Verkligen många böcker, många fler än du tänkte dig. Jag lovar! Tänk också på att ha utrymme i väskan för dem.

Jag och min bästa skrivkompis  Charlotte  .

Jag och min bästa skrivkompis Charlotte.

3. Försök inte hinna med allt

Programmet är späckat av intressanta samtal och föreläsningar men det finns inte en chans att du hinner med allt. Välj några programpunkter som är extra viktiga och så kan du ha några bonusprogram som du lyssnar på om du orkar. Kom också ihåg att avstånden är långa. Har du bara fem minuter på dig kan det bli tight att hinna springa från ena sidan mässan till den andra.

4. Satsa på seminariekort

Det finns jättemycket gratisprogram på mässan – och mycket är jättebra! Men jag skulle ändå rekommendera att satsa på ett seminariekort (om du är författare med seminarium borde du få kortet gratis, annars är kortet rätt så dyrt). Seminarierna är bra, inte minst för att du då kommer bort från mässvimlet och hjärnan och öronen får vila en stund. Det är nästan en religiös upplevelse att sitta i de mörka och svala seminariesalarna.

Underbara Annor (ahlund, Arvidsson och Jakobsson Lund) och deras böcker.  Anna Jakobsson Lunds  nyaste bok Czentes Omega kom bara för nån vecka sen, så den kan du köpa på mässan. Själv fick jag den hem på posten och ser fram emot att läsa!

Underbara Annor (ahlund, Arvidsson och Jakobsson Lund) och deras böcker. Anna Jakobsson Lunds nyaste bok Czentes Omega kom bara för nån vecka sen, så den kan du köpa på mässan. Själv fick jag den hem på posten och ser fram emot att läsa!

5. Missa inte torsdagens montermingel

Många förlag och andra utställare bjuder på dryck och mat på torsdag när mässan skastänga så passa på att mingla iväg (obs! på torsdag är mässan inte öppen för allmänheten utan det är bara branschfolk). Själv älskar jag mingel och vet att många däremot kan tycka att det inte alls är så kul. Jag brukar satsa på att le och se trevlig ut och förr eller senare finns det alltid nån att prata med. Det är också ett utmärkt sätt att försöka träffas med alla internetkompisar – själv har jag stött på både en och annan under minglet! Överlag under mässan kommer du säkert att få chansen att träffa andra bokälskare du hittills bara snackat med över sociala medier, alltid lika roligt att träffas på riktigt!

6. Förbered dig på att köa

Antagligen måste du köa in till mässan, till toaletten, för att köpa kaffe och bulle, till lunchrestaurangen, till signeringar, till kassan när du ska köpa en bok. Själv är jag inget fan av köer men försök vara så zen som möjligt. Så gör vad som funkar bäst för dig så att blodtrycket inte stiger alltför mycket i alla köer.

räkmackan.jpg

7. Räkna inte med gourmetmat

Maten på mässan är inte precis något att hurra för. Buffetlunchen på andra våningen är helt okej men det är väldigt stökigt och en massa människor. Runtom mässan finns också små stånd där du kan köpa en smörgås eller bulle, men det är rätt dyrt. Och vill du äta nåt jättedyrt ska du köa upp till 23:e våningen i Gothia Towers och äta den berömda räkmackan Förbered dig på kö också här. Och ett stort hål i plånboken. Men kanske det ändå är värt det, för mackan är ju faktiskt god!

8. Vila alltid när du kan

Att vara på mässan är jätteroligt men också slitsamt. Fastän jag älskar att mingla och träffa människor brukar jag vara ett människovrak när mässan är över. Det är ansträngande att hänga med folk så mycket en gör under en mässa, så passa på att vila alla chanser du får. Och räkna med att du behöver några dagar efter mässan för att återhämta dig.

Jag är så glad för att jag träffade  Helena  förra året på mässan. Varmare och klokare människa får en leta efter!

Jag är så glad för att jag träffade Helena förra året på mässan. Varmare och klokare människa får en leta efter!

9. Ha det så roligt!

Bokmässan i Göteborg är fantastiskt rolig! Du kommer att träffa så många bra och fina människor, köpa en massa härliga böcker och överlag andas in bokbranschen på dess roligaste och mest späckade fest.

***

Jag är nog liiite avundsjuk på er alla som ska få åka, men jag var ju i Köpenhamn under helgen (rapport kommer så fort jag hunnit gå igenom alla foton) och i morgon åker jag som sagt på en liten spasemester till Pärnu i Estland. Det måste förresten vara den raka motsatsen till bokmässan kom jag på nu. Tystnad och lugn. Men böcker så klart, ser fram emot att bara slappa och läsa. Aah! Ska du på bokmässan?

Jag måste ju avsluta med den här fan girl-bilden med Veronica Maggio från ifjol! &lt;3

Jag måste ju avsluta med den här fan girl-bilden med Veronica Maggio från ifjol! <3

Från Göteborg till Kyrkslätt
veronicamagggio.jpg

Bloggambitionerna inför bokmässan var det inget fel på men så kom verkligheten och svepte mig med sig och nu är det redan tisdag och bloggen ekar tom på bokmässerapporter. Ungefär lika tom som min hjärna på vettiga tankar. Är slut som artist så att säga, men ajaj vad det var roligt igen.

Det finns så många höjdpunkter att jag inte riktigt ens vet var jag ska börja eller hur jag ska formulera mig så jag kör en enkel version i punktformat utan någon som helst inbördes ordning.

 • Att få prata om min bok på bokmässescenen, både ensam och tillsammans med fantastiska Anna från Debutantbloggen.

 • Att tvinga Veronica Maggio på en selfie med mig, efter att först ha lyssnat på henne i 45 minuter prata om sin karriär, hur hennes låtskrivarprocess ser ut och hur hon var som tonåring. Hon är en av mina absoluta favoritartister och så himla coolt att det nu existerar en bild på oss två.

 • Förlagsmiddag (!) med mitt fantastiska förlag. Vi åt gudomlig femrättersmeny med vinpaket och allt var så gott så gott. Att det dessutom jobbar en massa härliga, proffsiga, varma och fina människor på mitt förlag är bara en bonus.

 • Alla människor jag träffat! Så många internetkompisar och också såna jag inte hänger med så ofta. Som Charlotte och Malin. Och mina Debutantbloggskompisar Johan och Christina jag inte hade träffat tidigare!

 • Min nya Björnstad T-shirt jag fick när jag köpte Fredrik Backmans nyaste. Fick också boken signerad och en chans att prata en stund med honom. Hans sommarprat var min absoluta favorit och jag bara älskar folk som inspirerar så som han gör.

 • Att få signera böcker. Min bok lär ha sålt riktigt okej och jag fick signera många många böcker. Så fint och roligt och fantastiskt! Tack alla ni som köpte boken!

Har bott i denna i dag. Så skön och så fin. Så här lättlurad är jag med lite bokmerchandise!

Har bott i denna i dag. Så skön och så fin. Så här lättlurad är jag med lite bokmerchandise!

Men nu är bokmässan slut fastän hjärnan fortfarande hänger kvar i Göteborg, men redan i morgon (onsdag) får jag fortsätta leva författarliv här i Finland. Jag ska nämligen uppträda i Kyrkslätt på Wohls gård tillsammans med förlagskollegan Stefan Lundberg. Ska bli roligt, hoppas många kommer!

I morgon ska jag försöka göra en lite bättre sammanfattning av mässan på Debutantbloggen (är ju "min" bloggdag i morgon) men är du sugen på att veta vad jag pysslat med är det bara att gå in på mitt Instagram-konto. Tror jag spräckte nytt rekord i selfies i år?! En ska ju inte göra sina fans besviken.

Två dagar till Göteborg

Välkommen till Göteborg stod det i mejlet jag precis fick. Om två dagar ska jag nämligen hoppa på flyget mot den svenska västkusten och årets bästa bokhögtid. Diskussionerna kring årets mässa har varit aktiva och jag tycker det är bra att det finns en diskussion. För mig var det ändå självklart att jag vill åka, jag vill inte att ett gäng nazister och rasister ska få förstöra det roligaste i bok- och litteraturväg.

Förra veckan delade Maria Turtschaninoff en intressant kolumn på Facebook – en påminnelse om att bokmässan handlar om så mycket mer än böcker (och huruvida Nya Tider ska få ställa ut eller ej). Det är bildning och fortbildning och många intressanta seminarier och diskussioner.

Fastän jag i år är med som författare kommer jag också att göra en del intervjuer för Addeto - eftersom det helt enkelt finns så mycket spännande att skriva om! Jag har skrivit upp ett schema för mig, få se om det håller och hur mycket jag orkar med, hehe.

Få se om jag lyckas med lika många selfies som i fjol, men det är definitivt målsättningen. Ser också fram emot att få stå på scen för första gången i Göteborg och att få träffa alla fantastiska människor jag mest umgås med över sociala medier.

förlaget i göteborg.jpg

Är du på väg till Göteborg? Så här ser mitt mässchema ut, känner mig väldigt hedrad över att få vara en del av Förlagets jättefina mässprogram!

ATT SKRIVA MED STÖD AV KOLLEGER
Finlandsarenan (C02:32) fredag kl 14.30
Michaela von Kügelgen, aktuell med Vad heter ångest på spanska?, samtalar med författarkollegan Anna Bågstam Ryltenius om hur viktigt det är med skrivstöd från författarkolleger. Moderator: Janina Orlov.

VAD HETER ÅNGEST PÅ SPANSKA?
Finlandsarenan (C02:32) lördag kl 14.00
Michaela von Kügelgen debuterar med Vad heter ångest på spanska?, en träffsäker skildring av hur det känns att stiga in i vuxenlivet, om hur jobbigt det är att vara duktig, och om att göra sina föräldrar riktigt jävla besvikna. Intervjuare: Janina Orlov. Michaela signerar böcker i Förlagets monter B08:01 kl 14.45-15.15.

TRÄFFA DEBUTANTBLOGGARNA
Fredag 15.30–16.00 och lördag 11.10-11.40 kan ni träffa oss (Anna, Christina, Michaela och Johan) som bloggar på Debutantbloggen under 2017. Vi hänger i Café Skrivas monter så kom förbi och prata skrivande och böcker eller bara för att säga hej till oss

Blir jätteglad för alla som kommer och lyssnar eller som rycker mig i ärmen (men varning, du kan bli tvingad till en selfie!). Hoppas på många nya bekantskaper och annat roligt. Ser också jättemycket fram emot att få gå på middag med mitt förlag. Fatta: middag med mitt Förlag. Hur sjukt?!

Missa inte heller Bokbabbels inlägg om bokmässan i gifs, lika roligt varje år och nu när jag åker för tredje gången nickar jag och fnissar. Just så där är det ju! Ajaj vad det ska bli roligt. Och ja, har så klart planerat alla mina outfits för länge sen. En måste ju liksom prioritera!

Trött men lycklig författaraspirant

Nu är bokmässan över och jag har fått debutera med att läsa egen text (ur Nationen) på bokmässescen och längtar så efter att ha en riktig bok att läsa ifrån. Nu läste jag texten från mobilen, haha!

Tycker själv det gick bra och det var så roligt! Janina Orlov som intervjuade frågade om jag tänkt på att jag har mycket tidsmarkörer i texten - Tinder, Instagram och så vidare. Jag är medveten om det och säkert kan det kännas gammalt och inaktuellt i något skede, men själva historien är ju ändå tidlös.

Det bevisades också av en äldre dam som kom och sa efteråt att hon kände igen sig i texten, fastän hon själv studerat för femtio år sen. Det var så fint att höra och gjorde mig så glad. Nu ska jag slänga mig i soffan och samla krafter för nästa vecka! Det blir ju nano-start på tisdag!   

upload.jpg
Skillnader mellan Helsingfors och Göteborg

I fjol var jag för första gången på bokmässan i Göteborg och vid första anblick kändes det inte som om att skillnaden till Helsingfors bokmässa skulle vara så stor. Men oj oj oj så fel jag hade. Visst, det finns böcker och bokälskare på båda två, men så finns det också några stora skillnader som jag tänkte lista här.

Fina kassar på bokmässan i Göteborg.

Fina kassar på bokmässan i Göteborg.

 • Seminarierna. Kanske det bästa med Göteborgs bokmässa är seminarierna som bjuder på massvis med intressant program. Det är också skönt att komma bort från mässvimlet en stund och sätta sig i en sval och tyst seminariesal, luta sig bakåt i stolen och lyssna på författare och forskare. Nackdelen med seminarierna är att de kräver seminariekort som är relativt dyrt.

 • Folkmängden. I Göteborg är det trångt trångt trångt. Visst finns det folk i Helsingfors också, men inte riktigt i samma utsträckning.

 • Mat & vin. I samband med Helsingfors bokmässa ordnas mat- & vinmässan, vilket jag tycker är ett jättebra koncept. Liksom böcker, mat och vin – livets guld!

 • Vinmingel. Det kanske inte ordnas vinmässa i Göteborg, men torsdagens vinmingel är ju legendariskt. De flesta utställare bjuder på skumpa eller vin och lite snacks.

Gillade speciellt den här utställaren på vinsidan, de hade satsat på mysighet!

Gillade speciellt den här utställaren på vinsidan, de hade satsat på mysighet!

Vilken mässa är då bättre? Jag tycker absolut att båda har sina fördelar. För mig är det ju så klart mer spännande att vara i Göteborg, bokmässan i Helsingfors känns ju mer än bekant. På båda finns mycket bra och dåligt och riktiga boknördar har nöje av bägge.

Har du varit på båda två? Vad tycker du den största skillnaden är? Själv är jag så mosig i hjärnan att jag säkert glömt bort nån väsentlig skillnad. Snart ska jag till kompis och äta fredagspizza, yay!