Posts in foto
Fotoredigering hela helgen
Skärmavbild 2019-05-12 kl. 20.12.18.png

Nu byter vi samtalsämne här på bloggen, från bokredigering till fotoredigering! Jag har nämligen gått en helgkurs för att lära mig redigera i Lightroom. När jag köpte min kamera förra våren passade jag samtidigt på att köpa redigeringsprogrammet Lightroom. En gång när Jennifer skulle visa mig nåt eller jag frågade nåt (minns inte längre) märkte vi att “mitt” Lightroom såg helt annorlunda ut än hennes. Det visade sig att jag hade köpt “fel” program, en lättare version och inte fullversion.

Nu har jag redan för några månader sedan skaffat mig “rätt” version men känt extremt motstånd varje gång jag öppnat programmet. Jag har helt enkelt inte fattat hur i fridens namn det fungerar så jag passade på att anmäla mig till en kurs och den kursen har jag nu deltagit i under helgen. Det var samma lärare som på fotokursen jag gick i januari och hon var lika bra som senast. Ungefär hälften av det vi gick igenom på kursen kände jag till (åtminstone på nåt plan) men sen fick jag lära mig en hel del tips och tricks som jag kommer att ha nytta av. Plus att jag under helgen hann gå igenom och redigera nästan alla bilder från vårens resa till Sydamerika. Äntligen!

Skärmavbild 2019-05-12 kl. 20.13.18.png

En del (kanske framförallt människor som inte fotar så mycket?) säger att de aldrig redigerar sina bilder. Många kanske tänker på det som fusk. Själv tänker jag på det lite som på textredigering. En första version är sällan jättebra. Du kanske vill fixa lite, fokusera på en grej, dölja nåt annat, framhäva en tredje? Precis som texter kan redigeras fram kan också fotografierna.

Själv tycker jag om att leka med bilder för att få fram en viss känsla eller helt enkelt förstärka svaga färger. På mobil använder jag appen Snapseed och testar mig fram. Jag tycker om bilder med mycket färg, men tycker också att det är roligt att leka med andra uttryck – jag har antagligen inte hittat “min” stil ännu. Dessutom är det ju mer än okej att testa olika stilar och just leka. Jag ser verkligen fram emot att fördjupa mig mer i Lightroom och hitta mitt bildspråk. Jag tror också att ju mer jag jobbar med mina bilder desto bättre blir jag kanske på att se grejer redan när jag fotograferar.

Skärmavbild 2019-05-12 kl. 20.14.53.png

I och med att jag suttit framför datorn halva helgen är jag ganska mör i dag och känner att jag nog hade behövt lite mer vila för att orka ta tag i den nya arbetsveckan som börjar i morgon, men sånt är det ibland. Längtar verkligen verkligen verkligen efter sommar och lite lugnare tempo. Och nästa helg ska jag faktiskt göra nåt extra härligt, men mer om det en annan gång.

Nu är jag nyfiken: Brukar du redigera bilder? Använder du nån app eller nåt program för det?

Fotokurs
P1050419.jpg

Den här helgen har jag deltagit i en fotokurs. Jag tänker att det äntligen är dags för mig att lära mig det här med bländare, slutartid, skärpedjup och resten. Visst har jag försökt lära mig det ett antal gånger tidigare men jag känner mig väldigt osäker med kameran och jag vill ju lära mig.

Flera gånger under helgen har jag tänkt på den klassiska frågan: “Oj vad fina bilder, vad har du för kamera?” Som om det hänger på kameran. Visst har en bra kamera också en betydelse, men det mesta hänger nog på personen bakom kameran. För att kunna fånga fina ögonblick gäller det att veta hur själva kameran fungerar och inte bara “point and shoot” med hjälp av automatiken. Det kan vara jättebra med automatik också, men åtminstone jag vill kunna känna mig bekväm med kameran och funktionerna. Speciellt i om jag vill fånga en situation eller händelse vill jag veta vad jag kan göra med kameran och inte fumla runt och vara osäker.

Kursläraren har de tre senaste dagarna gått igenom allt väsentligt kring tekniken på ett otroligt pedagogiskt sätt. Hon berättar först teorin och så får vi en praktisk övning. I dag lekte vi till exempel med längre slutartider och fick som uppgift att skaka kameran medan bilden knäpptes. Det var kul att se hur bilderna kan bli. Vissa blir ju mer som konstverk än någon sorts sanningsenlig fotodokumentation. Jag tycker bilden överst ser ut som ett konstverk, som en vacker tavla. Jag har inga planer på att bli just fotokonstnär, men jag tycker det är roligt att få leka med kameran och inställningarna och sen ännu pyssla med lite redigering för att se hur bilden kan bli. Det känns just som det – en lek.

P1050437.jpg

Jag har alltid gillat fotografering men aldrig “satsat” på det, ändå har jag hela tiden tänkt att det skulle vara kul att lära sig. Nå, det enda sättet att bli bra på nåt är att öva öva öva. Ingen skriver en roman utan att verkligen hänge sig det. Lika lite blir jag en bra fotograf om jag inte övar övar övar. Jag känner mig rätt säker när det gäller bildkomposition, men tekniken har varit ett stort mysterium för mig fastän jag också tidigare försökt lära mig den biten.

Fastän helgen varit rätt tung och hjärnan knappt hunnit vila är jag så glad över att jag anmälde mig till kursen. Jag känner mig långt ifrån säker med alla funktioner på kameran, men jag har åtminstone lite bättre koll och förståelse. Och jag tänker att det är där det börjar. Åtminstone på resan till Sydamerika vill jag fota jättemycket! Känner också att det är det perfekta stället att öva sig.

Gillar du att fotografera? Eller fotokonst? Jag ska nästa vecka åka på en kryssning till Stockholm så tänker passa på att besöka Fotografiska, ett av mina favoritställen i den svenska huvudstaden!

P1050430.jpg
En helg i sommaridyllen
P1030007.jpg

Den här helgen har jag inte gjort nåt annat än ätit gott, sovit, slappat, läst, slumrat till björkarnas sus, kollat på fotboll, simmat, badat bastu – ja en perfekt sommarhelg med andra ord. Eftersom mitt eget lande är beläget uppe på en backe och vi endast har sjöutsikt på lååång sikt är det otroligt lyxigt att få åka ut till en stuga strax vid vattnet. Helgen i sig var inte så händelserik så jag tänkte köra ett bildinlägg. Klicka gärna på hjärtat om du vill se mer bildrika inlägg (med mindre text) i fortsättningen, så vet jag om det är nåt ni vill läsa eller ej! Hoppas du haft en lika underbar helg!

Magiskt vackert kväll. <3

Magiskt vackert kväll. <3

En kompis och jag har två år i rad slagit vad om Eurovision song contest. I fjol förlorade jag, i år vann jag. Här är min vinst.

En kompis och jag har två år i rad slagit vad om Eurovision song contest. I fjol förlorade jag, i år vann jag. Här är min vinst.

Finns det nåt charmigare än såna här spröjsade fönster?!

Finns det nåt charmigare än såna här spröjsade fönster?!

När solhatten matchar t-shirten är den helt enkelt ett måste.

När solhatten matchar t-shirten är den helt enkelt ett måste.

Värdlens godaste och enklaste jordgubbstårta: rulltårtsbotten som delas, fyllningen kan till exempel vara vispgrädde och vaniljkvarg. Hojta till om du vill ha mer exakt recept så skriver jag ett inlägg.

Värdlens godaste och enklaste jordgubbstårta: rulltårtsbotten som delas, fyllningen kan till exempel vara vispgrädde och vaniljkvarg. Hojta till om du vill ha mer exakt recept så skriver jag ett inlägg.

Perfekt sommarmiddag eller hur?! älskar också vaxduken – så rätt på ett sådant här ställe.

Perfekt sommarmiddag eller hur?! älskar också vaxduken – så rätt på ett sådant här ställe.

Min nya bikini hänger på tork efter ett dopp.

Min nya bikini hänger på tork efter ett dopp.

Bluffsyndromet vs drömlivet

I morse vaknade jag i lugn och ro, utan väckarklocka som vanligt. Jag läste en artikel om pojkband och lyssnade i 45 minuter på Westlife (sån nostalgitripp!) i sängen medan jag läste bloggar och chattade med en kompis. Sedan lagade jag frukost, chillade och hade coaching – något jag ska skriva om senare.

Dagen fortsatte med att jag plockade upp en bok på biblioteket, testade en ny lunchrestaurang och läste medan jag åt. Sen kom jag hem och sov en tupplur, jobbade med en översättning och cyklade sen iväg för att träffa min syster för en löprunda. Igår var jag hos frissan mitt på dagen, åkte till botaniska trädgården och skålade i champagne för stipendiet jag beviljades i måndags.

Jag märkte först när jag såg bilden på datorn att jag hade lyckats fånga vattendropparna i fontänen. Tycker den här bilden är så otroligt fin, blev riktigt förvånad. Jag trodde väl att jag är en bluffotograf, hehe.

Jag märkte först när jag såg bilden på datorn att jag hade lyckats fånga vattendropparna i fontänen. Tycker den här bilden är så otroligt fin, blev riktigt förvånad. Jag trodde väl att jag är en bluffotograf, hehe.

Ser mitt liv alltid ut så här? Verkligen inte. Förra hösten jobbade jag mer än någonsin och var så trött att jag knappt orkade tänka något nytt, än mindre vara kreativ. Nu i vår har jag haft ganska lämpligt med jobb men efter höstens takt känns det så konstigt. Jag borde väl rimligtvis jobba mer för att vara en "värdig" samhällsmedborgare?

Just nu lever jag mitt drömliv. Jag har intressanta och för det mesta välbetalda jobb som jag får betalt för, jag har fått stipendier som möjliggör att jag kan satsa på skrivandet utan att behöva stressa för ekonomin och de allra flesta dagar bestämmer jag helt själv vad jag vill göra och när.

Ja, jag har verkligen inget att klaga på just nu men i morse kunde jag inte låta bli att fundera på när någon kommer och knackar på min dörr och spräcker min lilla bubbla och avslöjar min bluff. Det är typiskt att framförallt (unga) kvinnor känner att de är en bluff, men jag är faktiskt förvånad över hur bra mitt liv ser ut. Får en ha det så här bra?

"Trots yttre tecken på kompetens är de som lider av bluffsyndromet övertygade om att de är "bluffar" och inte förtjänar den framgång de har nått." – Wikipedia

P1000453.jpg

Nu är ju inget i mitt liv helt slumpartat – jag har ju faktiskt jobbat hårt. Både som frilansare och som författare. De senaste åren har jag mer eller mindre konstant haft något som snurrat i bakhuvudet. En liten stress som leder till att jag hela tiden känt att jag måste ha "glömt något". Fastän jag trivs med och har själv valt den här tillvaron så är framförallt den ekonomiska osäkerheten stundvis väldigt slitsam.

Men tack vare allt mitt hårda jobb hittills har jag lyckats skapa den här drömtillvaron och nu ska jag träna på att verkligen uppskatta det jag har och strunta i de tankar som försöker säga att jag är en bluff som borde skaffa ett "riktigt" jobb. Jag förtjänar faktiskt de stipendier jag fått nu.

Lider du av bluffsyndromet och hur tacklar du det? Har du några bra tips till mig eller andra som funderar i samma banor?

Det är farligt att vara rädd
Ett foto där jag försökte leka med skuggor och samtidigt rama in bilden. Här blev det många olika ramar, linjer och vinklar.

Ett foto där jag försökte leka med skuggor och samtidigt rama in bilden. Här blev det många olika ramar, linjer och vinklar.

Ju äldre jag blir desto mer inser jag hur mycket i livet egentligen handlar om mod. Framförallt om att våga göra sånt som känns skrämmande. Ofta är det mycket lättare att låta bli att göra något än att faktiskt göra det.

Det kan handla om att byta jobb, gå på en dejt, skriva en bok eller ta ett foto. Dagens rädsla handlar om det sistnämnda, jag deltog nämligen i en fotokurs om att fota kreativt på stadens gator. En orsak att jag deltog i kursen var just för att jag tycker att det är lite jobbigt eller till och med pinsamt att fota människor på gatan.

Vi fick fem olika uppgifter under kursen och den tredje uppgiften handlade om händer – vi skulle ta en bild där händerna står i huvudroll. Först försökte jag leka paparazzi men med mina objektiv blir jag nog ingen speciellt bra paparazzifotograf, så jag tänkte att nu ska jag bara gå fram till kvinnan som stod och rökte om jag fick fota hennes händer – och det fick jag! Vår kurslärare sa att de flesta faktiskt inte har något emot att bli fotograferade.

Det är något speciellt med en människas händer eller hur?! Jag fick också en trevlig pratstund med kvinnan.

Det är något speciellt med en människas händer eller hur?! Jag fick också en trevlig pratstund med kvinnan.

Under dagens kurs insåg jag (igen) hur mycket i fotografering handlar om mod. Att våga rikta kameran mot det som är intressant, kanske gå ner i en märklig vinkel för att få bästa bilden och helt enkelt se till att en inte missar ett intressant ögonblick på grund av att en inte vågar.

Ett av mina absoluta favoritcitat är "Det är farligt att vara rädd" som är med i en liten bok med massa korta och slagkraftiga citat som jag fått i examenspresent av några kompisar. Många saker känns skrämmande men aldrig har jag ångrat något jag vågat göra. Nu hoppas jag att jag ska bli modigare med fotograferandet och verkligen våga gå fram till folk och fråga om jag får knäppa en bild.

Och som med allt här i livet – vad är det värsta som hända? En får ett nej. Absolut inget livsfarligt. Men bra att påminna sig själv om det med jämna mellanrum.

Den här uppgiften handlade om färg och form. Jag tyckte strukturen på väggen var så fin och så cyklisten som råkade komma in i bild.

Den här uppgiften handlade om färg och form. Jag tyckte strukturen på väggen var så fin och så cyklisten som råkade komma in i bild.

Ny kamera!

Uppmuntrad av Malin bestämde jag mig att okej, jag kör, och så köpte jag en ny kamera förra veckan. Efter att ha funderat lite mellan olika modeller föll valet på en Panasonic Lumix GX800. Jag övertygades bland annat av Rowan Trees recension och tänkte att det också är skönt att ha en lättillgänglig guide.

Jag har inte hunnit använda kameran så mycket ännu men det lilla jag fotat med den så är jag helt kär. Efter att ha fotat med mobilen i flera år är ljuskänsligheten alldeles magisk. Dessutom kan jag fjärrstyra kameran via mobilen (yay, selfies!) och också ladda upp foton direkt på till exempel Instagram genom att ladda ner dem på telefonen. Otroligt behändigt.

självporträtt1_070418.jpg

Jag köpte min kamera på Rajala och då fick jag också en gratis grundkurs på två timmar. Jag har fotat en del tidigare och för tre år sen höll ju Jon faktiskt fotokurs (läs om del ett och del två) för Lisen, Erik och mig och då lärde jag mig lite mer om kamerans inställningar. Men på sistone har jag verkligen inte fotograferat, så jag tänkte att det skulle vara att fräscha upp minnet.

Största delen av tvåtimmarskursen i kväll var sånt jag hade koll på, men visst kom det en del helt nyttiga grejer att tänka på. Kursläraren tipsade också om en sajt där en kan testa hur ett foto blir när en ändrar på slutartid och skärpedjup. Det går så klart att testa på kameran också, men jag tycker att sidan var väldigt tydlig.

självporträtt2_070818.jpg

Jag har ännu myyyycket att lära mig och är så otroligt sugen på att börja leka med kamerans inställningar och väntar ivrigt på att Jennifer, som också fått fotofnatt på sistone, ska komma hem igen så vi kan gå ut på fotoexkursioner tillsammans. I planerna finns också att jag ska lära mig använda Lightroom för att kunna redigera bilderna. Så det finns mycket att lära sig, men det känns skoj.

Nu ser jag också ännu mer fram emot Budapest. Jag tror jag kommer att fota massvis där. Våren och ljuset gör också att fotolusten här hemma väcks. Jag insåg ändå att ja hmm, vad är det liksom meningen att jag ska fotografera? Men det lär väl knappast bli ett problem. I brist på annat kan jag ju alltid fortsätta fota mig själv! Alla stora konstnärer har i alla tider sysslat med självporträtt så why not keep doing that?

Lekte "artsy" på vägen hem i kväll. Blev ändå lite coolt. skicka prispengarna för årets foto nu bara!

Lekte "artsy" på vägen hem i kväll. Blev ändå lite coolt. skicka prispengarna för årets foto nu bara!

Plötsligt oktober

Söndag den andra oktober och som vanligt undrar jag vad som hände med föregående månad? Eller jag vet ju, massvis med roligt program och ännu mer följer.

Om exakt tre månader sitter jag på ett flyg mot Buenos Aires och kommer att undra vart hösten försvann. Men nu är hösten här och jag har mycket roligt program att se fram emot. Att naturen sprakar i sina allra vackraste färger gör inget sämre. 

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Minns ni uttrycket guldhösten som min kompis Ida myntade? Tror definitivt hon har rätt. Känns som att så många bitar kommer att falla på plats de kommande månaderna och ska bli så spännande att se vad som hänt om ett år. Jag har verkligen ingen aning.

Vad gör du om ett år?