Skrivtips, inspirationsbrev & bloggenkät

Den här bloggen är och har varit mitt hobbyprojekt – jag har aldrig haft ambitioner på att börja tjäna pengar på bloggen eller att bli en storbloggare. Däremot tycker jag om att dela med mig av mitt skrivande och min vardag. Det är lika mycket för mitt framtida jag som det är för dig som läser just nu.

Sedan i går har Jennifer, Malin, Corinne och jag hängt på mitt lande för att ge våra bloggar lite extra kärlek. Liksom göra allt det som annars blir ogjort men som en ändå skulle vilja åtgärda. Lite som att rensa i mejlboxen eller vårstäda. För egen del hade jag tre viktiga punkter på min to do-lista.

Vilka tre grejer är det då?

1. Mina skrivtips samlade på ett ställe
Jag ville skapa en samlingssida för mina bästa skrivtips så att den som snabbt letar efter inspiration och tips ska kunna gå in på sidan och läsa de inläggen. Planen är att jag ska fylla på sidan när jag skriver nya inlägg.

Skärmavbild 2018-04-20 kl. 11.37.20.png

2. Återuppta inspirationsbrevet
Förra våren startade jag upp ett inspirationsbrev som jag mejlade ut en gång i månaden. Men sen kom sommaren och en monumental ångest för boken som skulle gå i tryck plus en galen höst med massvis med jobb. Det här ledde till att inspirationsbrevet blev ogjort månad efter månad. Men nu är det tanken att brevet ska återuppstå. Jag blir jätteglad om du vill prenumerera på det. Jag skickar det första brevet i slutet av nästa vecka!

inspirationsbrev.png

3. Skapa en bloggenkät
Jag är så himla nyfiken på vem som läser den här bloggen så därför tänkte jag att det passar sig med en bloggenkät. Är naturligtvis rädd för att ingen ska svara, men tre svar är ju också mer än noll! Dessutom lottar jag ut ett signerat exemplar av Vad heter ångest på spanska? mellan alla som lämnar sin e-postadress, så om det är tre som svarar på enkäten har du en rätt så bra chans att vinna! Svara på enkäten och gör den här bloggaren extra glad.

Skärmavbild 2018-04-20 kl. 13.03.21.png

Sånt alltså här på bloggen. Nu blev det många saker att klicka på men jag blir som sagt jätteglad om du vill prenumerera på inspirationsbrevet och svara på min enkät. Och så hoppas jag att de samlade skrivtipsen ska bidra med mycket glädje.

Vi ska jobba på här i några timmar till men sedan kör vi tillbaka mot Helsingfors och jag måste börja tänka på packningen inför Budapest. Jag åker på söndag morgon och är så glad över att jag bokade den här resan. Planen är som sagt följande: förflytta mig mellan olika kaféer och restauranger och skriva skriva skriva, dricka massvis med te, ett och annat glas vin och så bara promenera runt i staden och fotografera allt jag tycker är fint. Det blir väl bra?!

P.S. Klicka gärna på hjärtat om du gillar det jag har på gång här på bloggen!

Det står stilla

Jag stirrar på skärmen och försöker komma på nåt smart att skriva. Jag borde fila på mitt inspirationsbrev som jag skickar ut på onsdag (så passa på att prenumerera nu om du inte redan gör det), jag borde skriva veckans inlägg till Debutantbloggen och så borde jag redigera. Haha, fint att jag har det sist på listan. Är ju kanske ändå det mest viktiga av allt.

Eller jag har faktiskt redigerat. Jag har gått igenom Amandas mindre förslag och borde nu ta mig an de större. Men det står lite stilla i huvudet. Eller nästan som om jag stretar emot mig själv. Det handlar liksom inte om att jag inte skulle veta vad jag borde göra, men ändå blir det inte gjort. Det är väl det här som kallas prokrastinering. 

Mutade mig själv med en fastlagsbulle (eller semla som svenskarna säger).

Mutade mig själv med en fastlagsbulle (eller semla som svenskarna säger).

Nåja. Det är ju måndag. Min minst produktiva dag. Jag brukar ta igen det på tisdagar och får då massvis uträttat. Dessutom är ju klockan redan fem, kanske det är okej att slänga sig i soffan en stund. Jag tänkte lyssna på Radioteaterns pjäs Tusenlugn som är skriven av Heidi von Wright och kanske läsa en stund.

Senare i kväll blir det måndagens räddning: handbollsträningar. Är lika seg varje gång jag släpar mig dit, och lika lycklig efteråt. Mår så himla mycket bättre efter svett. Har äntligen fått lite rutin på träningen och det känns så bra. Förutom i min biceps som nu verkar dö en långsam död efter fredagens BodyPump-pass. Aj.

Jag vill inspirera dig

Okej, förlåt för ganska töntig och klyschig rubrik, men det är sant. Det finaste någon kan säga åt mig efter att jag skrivit ett inlägg eller postat nåt på Facebook eller Instagram är: "Så inspirerande."

Att jag började skriva skönlitterärt för fyra år sedan kan vara en av de bästa grejerna jag gjort i mitt liv (och då har jag gjort många väldigt bra grejer). Det handlar inte bara om skrivandet utan om att få göra något som är mitt eget, att få skapa något från tomma intet.

Efter det har jag blivit en sådan där jobbig typ som prackar på sin diet till alla – förutom att min diet är mycket hälsosammare än typ 99,9 procent av dieterna. För min diet handlar om att tillåta sig själv att skapa, att göra något kreativt. Jag tror verkligen att det gör gott för alla. Vad slutresultatet blir spelar absolut ingen roll, men jag tror det är viktigt att alla har något eget.

Därför började jag också med mitt inspirationsbrev förra hösten. Jag vill så gärna peppa och inspirera andra. Nästa vecka skickar jag ut mitt femte brev (med länkar till alla tidigare brev) och blir superglad om du vill prenumerera.

Brevet innehåller alltid en skrivövning och en text skriven av mig som jag inte publicerat nån annanstans. Jag kallar det för en deluxeversion av bloggen och om ens en person blir inspirerad av mitt brev har jag lyckats. 

Prenumererar du redan, vad tycker du om brevet?

P.S. Missa inte mitt inlägg på Debutantbloggen i går – det handlar om att tro på att ens tid kommer.

Första inspirationbrevet skickat

I flera timmar slet jag – med texten och utseendet men i dag har jag skickat i väg mitt första #kuggeskriver-inspirationsbrev! Den första kommentaren kom av Malin som skrev på Facebook-chatten att hon gillade brevet, puh!

I dag skapade jag också en egen sida för inspirationsbrevet här på bloggen. Där finns lite mer information och där kan du också sign up om du inte redan gjort det. Lovar att du får det första nyhetsbrevet skickat till dig i så fall.

Utöver själva brevtexten hade jag med en skrivövning som Yvonne redan gjort och publicerat på sin blogg, så kul! Jag bifogade också en text om Raimo som gillar simhopp, en text som bara rann ur mig för några veckor sedan när jag egentligen skulle skriva något annat.

Jag vet inte ens riktigt vad målsättningen med mina brev är. Mest vill jag väl inspirera folk att göra sin egen grej och ge det kreativa skapandet en chans. Det ska bli så pirrigt att höra vad de andra som prenumererar tänker och tycker. Fastän det tog rätt länge för mig att fixa brevet tyckte jag ändå att det var så kul och en gång i månaden blir perfekt tempo. Hoppas du vill prenumerera!

Vad har jag lärt mig?

Foto: Unsplash.

Foto: Unsplash.

Jag fick en fråga här på bloggen som handlade om vad jag lärt mig under Litterärt skapande hittills. Och när ni frågar svarar jag så klart – bara att ösa på med frågor i kommentarsfältet om du undrar nåt. Nu dags för den här frågan.

Ofta sägs det att skrivarkurser och författarutbildningar leder till en likriktning, att alla på kursen börjar skriva på samma sätt. Den myten tycker jag vi direkt kan ta kål på, för så är det verkligen inte. Alla vi som går kursen har våra egna sätt att uttrycka oss och det bästa med kursen är att försöka bli bättre på just det egna uttrycket.

En sak jag klagade på för min handledare var att det kändes som om att jag skrev samma text. Om och om igen. Det är liknande situationer och dialoger och jag kände mig så otroligt fantasilös. Sedan sa hon det bästa jag nånsin fått höra om just mitt skrivande.

Det är bra att skriva "samma text" flera gånger – för det är då jag skärper till mitt eget sätt att skriva. Inför kursen hade jag rätt mycket ångest för att just mitt sätt att skriva inte är tillräckligt fint. Jag skriver ingen stor prosa, absolut inget som kan anses vara finlitteratur. Men jag har lärt mig att mitt sätt att skriva är precis lika viktigt som alla andra sätt.

Skriver jag bättre nu?

Men vad har jag då konkret lärt mig? Det är så otroligt svårt att säga. Jag tror att nästan alla kreativa studier sker lite i skymundan, det är svårt att greppa och peka på vad som lett till vad.

Har jag blivit en bättre skribent under kursen? Säkert, men det är inget jag kan bevisa. Men jag har lärt mig att tackla olika sorters uppgifter och tvingat mig själv att tänka i andra banor och fått många insikter om både min egen text och andras. Det viktigaste är kanske att jag lärt mig läsa olika sorters texter. Jag har också blivit bättre på att förstå texter som jag egentligen inte alls förstår – om ni alls fattar vad jag nu menar.

Jag har inte planer på att börja skriva som någon annan, men det finns alltid något i andras uttryckssätt som sätter i gång min egen kreativitet. Och det är kanske just det mycket handlar om – att lära sig att se möjligheter och mönster. Både i egen text och andras. Liksom öppna ögonen på nåt sätt.

Det här är något jag tänkte fundera vidare på i inspirationsbrevet – skickar ut det första i morgon (iih så spännande!) så ännu hinner du haka på. Fyll i namn och e-postadress så lägger jag dig på listan. Som sagt är det absolut ingen spam utan en kreativitetskick i mejlformat.

Utöver mer tankar kring kreativitet och möjligheter ska de som beställer brevet få läsa om Raimo som älskar simhopp. Och det vill ni väl alla, eller hur? Skrev texten rätt fort och vet inte riktigt vad jag ska göra med Raimo, så de som prenumererar får en chans att hänga med honom i stället för att han ska behöva hänga på min dator i all ensamhet.

Och på tal om skrivarkurser – vill du gå en kurs i höst hinner du ännu haka påNylands litteraturförenings kurs som går måndagar varannan vecka klockan 18–20 på Richardsgatans bibliotek i Helsingfors, första träffen är om en vecka. Mejla mig på michaela.vonkugelgen@gmail.com för mer information.

Vet nu förresten inte alls om jag svarade så tillfredsställande på frågan om LittSkap men fråga vidare om det är nåt du undrar över! Eller fråga om nåt annat. Som sagt, frågor är alltid välkomna här!

Inspirationsbrev

En vecka till mitt första #kuggeskriver-nyhetsbrev som jag nu insett att jag ska döpa om till ett inspirationsbrev. Det är ju egentligen inga nyheter jag tänker förmedla, utan inspiration. Efter att jag själv börjat skriva försöker jag få alla att hitta på en kreativ sysselsättning för sig själv och nu ska jag göra mitt bästa via e-post.

Jag såg att också Malin tänkt börja skicka ut ett nyhetsbrev som hon kallar inspirationsmejl och jag var inte sen att stjäla den benämningen. Så dumt egentligen att jag inte tänkt på det själv från första början.

Det är ju inspiration jag vill syssla med – jag vill visa att det går att nå sina drömmar om en är redo att jobba för dem.

Vill dela med mig och inspirera

De bästa kommentarerna jag får här på bloggen handlar om att jag inspirerat någon till att skriva eller göra något annat kreativt. Det behöver absolut inte bli romaner eller ens något som nån annan får se, men jag tror de flesta mår bättre av att få göra något kreativt (och kravlöst).

I dag har det gått 1339 dagar sedan jag började skriva på min första roman (och då hade jag nog ingen aning om vad jag sysslade med). Än så länge står jag utan ett förlagskontrakt men jag har lärt mig så otroligt mycket under de där över 1300 dagarna.

Det jag lärt mig delar jag gärna med mig till andra. Jag är absolut ingen expert, men jag har gjort många misstag och för varje misstag och misslyckande har jag lärt mig något. Det sägs att en måste lära sig från sina egna misstag och så är det ofta.

Men om jag ens kan ge lite lite visdomar och kärlek till läsarna med mitt inspirationsbrev har jag lyckats. Dessutom ser jag fram emot att dela med mig av texter som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med, men ändå inte vill publicera dem här på bloggen.

Så om du vill ha en rejäl skopa inspiration en gång i månaden tycker jag absolut du ska signa up på mitt inspirationsbrev. Jag kommer inte att spamma eller ens försöka sälja något (och tröttnar du på mig får du naturligtvis avbeställa brevet när som helst). Hoppas du ger mig chansen att inspirera dig!

Den eviga exponeringen

Okej, så här är det. Jag bloggar delvis för att jag vill dokumentera mitt liv och mina tankar nånstans (för att jag inte skriver nån annan dagbok) men jag vill ju också att folk ska "hitta mig". Planen är ju att bli (bästsäljande) författare och då kan det vara bra om nån annan än mamma och mina kompisar har intresse av att läsa det jag skriver – och vet att jag existerar.

Lanseringen av nyhetsbrevet i går ger mig ändå smärre ångestkänslor. Liksom vem är nu på riktigt intresserad av ett nyhetsbrev av mig? Nå nu är det som tur är för sent för de tankarna, för nyhetsbrevet är på gång och det ska bli. Fastän ingen skulle vilja prenumerera. Och jag kan inte ens längre säga ingen, för det finns ju faktiskt några som signat up och det gör mig så glad!

Men ändå kommer de här tankarna. Vad försöker jag? Vem tror jag att jag är? Vad har jag att ge? Jante jante jante. Tro inte att du är bättre än nån annan. Men vet ni, nää-ä. Jag är så trött på att vi alltid ska känna oss sämre än grannen, på att vi alltid trycker ner oss och det vi kan och är bra på. Det här gäller ju alltså verkligen inte bara mig, utan rätt många (unga kvinnor).

För den som inte vill ta del av det som någon annan gör behöver ju faktiskt inte göra det. Ingen behöver läsa min blogg om hen inte vill, ingen behöver prenumerera på mitt nyhetsbrev eller gilla mina bilder på Instagram. Men uppenbarligen finns det ju ändå folk som vill och det hjälper mig att orka vidare, hitta på nya grejer och exponera alla (som vill) för mina galnaste idéer.

Foto från boken Show your work.

Foto från boken Show your work.

Visa det du kan och jobbar med

I Manchester (som jag definitivt kommer att blogga om bara jag hinner) köpte jag en bok som heter Show your work och handlar om just det – att våga visa upp vad en sysslar med. Ett av kapitlen heter Think process, not product och det är just det jag försöker göra med bloggen, med nyhetsbrevet och allt det andra.

Jag är nämligen en firm believer av att andra är intresserade av processen bakom en bok, ett företag, renoveringen … ja typ det mesta! För om en får ta del av processen är slutresultatet också hundra gånger intressantare. Åtminstone är det så för mig.

Några citat ur boken:

How can you show your work even when you have nothing to show? The first step is to scoop up the scraps and the residue of your process and shape them into some interesting bit of media that you can share. You have to turn the invisible into something other people can see.
The best way to get started on the path to sharing your work is to think about what you want to learn, and make a commitment to learning it in front of others.


Jag vill dela med mig av det jag lärt mig och det som händer under vägen. Det kanske kan hjälpa någon annan att hitta sin väg. Eller åtminstone vet folk hur och och vad jag gjort när jag en dag står på min releasefest och fånler hela kvällen för att det är den bästa känslan nånsin.

Du? Vill du hänga med i processen eller bara ta del av slutresultatet?