Jag älskar ju att baka – eller?

upload.jpg

Jag har alltid tyckt om att baka, men numer bakar jag rätt sällan. Det är inte så att jag bakar en tårta bara för mig själv, känns ju rätt pointless? Men när jag blev ombedd att baka en rainbow cake till konfirmationsfesten för min systers äldsta barn tackade jag så klart ja. Dels för att jag tycker att det är kul, men också för att jag så klart vill hjälpa till. Jag tycker nästan att det är oartigt att gå på fest utan att ha nåt med sig, haha. Eller beror så klart på festen, men så där överlag brukar jag nästan alltid fråga om jag kan bidra med nåt.

I går när jag inledde bakprojektet ångrade jag mig nog lite. Jag visste att det skulle ta hela dagen och att jag skulle hinna svära ett antal gånger. Jag tappade nerverna och var osäker på om det alls skulle bli bra, men till slut blev det ju det. Men visst är det stressigt – jag vill ju att det ska bli så fint och perfekt som möjligt. Jag stressar nästan mer över vad folk ska tycka än vad jag själv tycker. Speciellt när det är en "beställning". När jag var mitt i bakandet kom jag att tänka på det här stycket ur Nationen när Saga går på sin kompis babyshower.

upload.jpg
upload.jpg

“Hon står kvar vid bordet som dignar av mat så att det skulle räcka till en hel by. En av Johannas kompisar har bakat den mest invecklade tårtan hon någonsin sett. Lager på lager, klädd med sockermassa och en liten marsipanfamilj på toppen. Saga har aldrig förstått sig på människor som tycker att det är roligt att hålla på med bakprojekt som leder till att hela köket ser ut som en kokainhåla med mjöl och pudersocker överallt. Varje gång hon sett en kompis stå och baka har det sett ut som om att de kommer att få ett nervsammanbrott vilken sekund som helst. De påstår att det är kul men är mer stressade än Saga med sina skrumpnande äggstockar.” 

Kakan blev riktigt lyckad fastän jag freestylade fyllningen och var osäker på hur det hela skulle sluta. God var den också! Tyvärr blev bilderna inte så fina i och med att det var full rulle på festen i dag, men viktigast är väl att det var gott och alla nöjda! Omöjligt också att få en snygg bild när de olika färgerna blandas ihop och frostingen smetas ut. Men kanske det ändå går att se hur det blev. Hur är du, en som älskar att baka eller hellre köper en färdig tårta?  

upload.jpg

Trerätters en torsdag

  Toast Skagen till förrätt är väl aldrig en dålig idé?

Toast Skagen till förrätt är väl aldrig en dålig idé?

Jag har nåt slags supervecka på gång i mitt liv. Jag har åkt på jobbresa till Rovaniemi (artikeln om seminariet kan läsas på Addeto, handlar mycket om språk och språkinlärning), spontanbarnvaktat två små tvillingtjejer (som sov största delen av tiden, tack och lov) och i går åt jag finmiddag med Kicka på Kappeli.

Jag skaffade nyligen ett grönt bonuskort åt mig själv och som tack fick jag en trerätters middag för två och det är ju en inte sen att tacka nej till. Jag funderade länge på vem jag skulle bjuda på middagen, men tycker att Kicka som fått barn, gift sig och fyllt 30 i år var en ypperlig kandidat.

  Mitt snygga och smarta sällskap.

Mitt snygga och smarta sällskap.

Vi åt båda toast skagen till förrätt, sik till huvudrätt och så en crème brûlée för Kicka och chokladfondant för mig till efterrätt. Så himmelens gott. Det bästa var att ha tid att snacka. Vi pratade nonstop i fyra timmar!

  Kickas   crème brûlée. Fick tyvärr ingen snygg bild på min fondant, men den var gooood!

Kickas crème brûlée. Fick tyvärr ingen snygg bild på min fondant, men den var gooood!

Superveckan fortsätter i morgon. Då är det först middag på Bar Teos och sedan Veronica Maggios konsert tillsammans med Jennifer. Om vi säger som så här: jag ser väldigt mycket fram emot konserten, lite jobbig dag i dag. Tur att det ändå är fredag. Tänker laga citronrisotto och kanske dricka ett glas vin.

  Skål på fredagen gott folk!

Skål på fredagen gott folk!

Supergod kardemummakaka

I söndags var vi som sagt hos Lisen och Erik och kollade finalen i hockey-VM. Det gick ju som det gick i matchen, men visst är det häftigt att Finland vunnit guld i U20- och U18-turneringarna och nu då silver. Inte alls fy skam! Men söndagens match var nog ingen höjdare, det var däremot kakan jag bakade.

Jag testade receptet Toves kardemummakaka ur kokboken Sommar med systrarna von Sydow. Har haft kokboken i flera år men aldrig testat det här receptet trots att jag varit väldigt sugen på det, främst för att jag är ett stort fan av kardemumma. Det som behövs är:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kardemumma
  • 1 krm salt
  • 1 banan (jag hade två)
  • 1 dl röda vinbär
  • råsocker

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget. Rör i mjölk och yoghurt (jag hade i lite extra yoghurt). Blanda alla torra ingredienser, häll ner dem i smeten och blanda. Smörj formen med smör och "bröa" med råsocker. Jag har en silikonform så jag skippar smörjandet och bröandet, jättepraktiskt!

wp-1463933822501.jpg

Häll halva smeten i formen, bred på mosad banan och häll sedan över de röda vinbären. Häll på resten av smeten och bred ut den jämnt och strö över råsocker. Grädda i ugnens nedre del cirka 45 minuter i 175 grader.

kardemummakaka

Så himla saftig och god. Kan verkligen rekommendera den här kakan. Lättlagad är den också! Gillar också kombinationen av banan och röda vinbär – vinbären var speciellt goda i och med att det är min syster Anna som plockat dem. Kiitos Anna!

Middagsinspiration

Förlåt, nu drar jag fram med en klyscha, men den här våren har susat förbi i rekordfart. Om två veckor är det redan juni. JUNI. Fattar ni? Helt sjukt. Nåja, tempot på våren har inneburit att jag haft ungefär noll inspiration att laga mat. Också Jon har haft fullt upp så vi har för det mesta snabblagat purésoppa, frittata eller nån annan klassiker i det här hushållet.

Ett nytt recept har vi i alla fall testat på och det är halloumi- och zucchinibiffar. Har lagat det några gånger nu och det är lika gott varje gång. Kanske nån annan som lidit brist på matlagningsinspiration kan ha glädje av det här receptet från boken Veggivore? Det du behöver är:

  • 500 g zucchini
  • 2 tsk salt
  • 1 gul lök (som skippas i det här lökfria hushållet)
  • 1 vitlöksklyfta (jag brukar ha i mer!)
  • 250 g halloumi
  • 1 ägg
  • 0,5 dl maizena
  • 1 dl panko eller ströbröd
  • mynta och bladpersilja enligt smak
  • svartpeppar
  • olivolja till stekning

Riv zucchinin grovt. Blanda rivet med 2 tsk salt, lägg det i en bunke och låt stå i 30 minuter. Skala och hacka lök och vitlök. Riv osten grovt. Lägg zucchinirivet i en sil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Ju torrare zucchiniriv, desto fastare biffar.

Blanda rivet med lök, ost, ägg, maizena, ströbröd, örter och peppar. Forma till små biffar eller bollar. Stek i rikligt med olivolja 3–5 minuter. Låt biffarna rinna av på hushållspapper (den här fasen glömde jag bort i går och bra blev det).

wp-1463817261175.jpg

Jag brukar dubbla receptet och laga storsats på en gång och annars också freestyla med mängder. I går blev smeten rätt lös, men biffarna hölls bra ihop i stekpannan. Lönar sig att inte ha stekpannan på full fräs! Den här gången åt vi med ugnsrostade körsbärstomater och polenta. Jättegott!

Namngivningsfest

I dag har varit på lilla Elis namngivningsfest. Otroligt vackert väder och härliga människor. Elis mamma Kicka frågade om jag kanske kunde baka till festen och jag svarade naturligtvis ja. Önskemålet var en fräsch glutenfri fylltårta.

Jag valde att göra botten enligt principen 3 lika – alltså att ha lika mycket socker, mjöl och ägg genom att hälla det i tre glas. Jag körde med 6 ägg, mjölet blandade jag enligt 1/3 potatismjöl och 2/3 glutenfri mjölmix + 1 tsk bakpulver. Ugnen på 170 grader och ca 45 minuter. Finns massvis med recept på nätet om du vill ha utförligare beskrivning.

blåbärskakaDet finns två lager fyllning, fastän det inte ser ut så.

Fyllningen gjorde jag på 500 g kvarg, 2 dl vispgrädde, ungefär 6–7 dl blåbär, rätt mycket äkta vaniljpulver och socker för smaksättning. Jag beklagar att måtten är så ungefärliga, men jag brukar alltid freestyla fyllningen. Gäller att lita på de egna smaklökarna och testa sig fram.

Täckte som vanligt med marshmallowfondant och dekorerade med två små fötter, fjärilar och stjärnor. I stjärnorna skrev jag också Elis namn. Föräldrarna var nöjda med smak och utseende så jag känner att jag lyckades bra. Fick också annat beröm för kakan och många tyckte den var fräsch och god. Alltid roligt med bakprojekt!

wp-1462631377216.jpg

 

Jag älskar mat-listan

Hittade den här mat-listan hos Sandra Beijer och eftersom jag verkligen älskar mat kunde jag inte låta bli att fylla i den här. Så här kommer världens längsta inlägg om det bästa jag vet. Mat!

Vilken är den godaste pastarätten? Älskar pasta i alla former och är ett hängivet fan av en klassisk bolognese (både som vegetarisk och med kött), men en av mina favoriter är chili-baconpasta från kokboken Safkaa med hemgjord tagliatelle. På grund av att Jon inte äter kött har vi inte lagat den på länge, men jag längtar ofta efter den. Recept på finska till exempel här.

bolognese

Hur var du med maten som liten? Aldrig krånglat, alltid ätit med god aptit. I något skede lär jag ha ätit fil med rå lök, öh what liksom?

Den bästa smaken på chips? Riktigt vanliga potatischips utan nåt extra jox.

Topp 3 bästa produkterna eller råvarorna? Färska örter, parmesan och avokado. Allt på bilden nedan är också ganska najs.

wp-1462558828363.jpg

Om du var tvungen att bara äta mat från en matkultur resten av ditt liv, vilken skulle du välja? Syriskt/libanesiskt/mellanöstern med falafel, hummus och alla andra underbara röror.

alibabateller

Vad tycker du att den ultimata tacon ska innehålla? Guacamole, färsk lime, lämpligt stark chilisås, massvis med koriander, bönröra och kanske pulled pork eller nåt annat kött som tillretts långsamt.

bitemitte2

I vilken form är potatis som allra godast? I alla former, jag älskar potatis! Men om jag måste välja är det nypotatis (eller färskpotatis som det heter i Sverige) med massvis med smör. Åh, längtar ren!

Har du någon dyr matvana? Vi äter rätt billigt för det mesta, men kanske parmesan då? Och det är ju inte ens dyrt.

Vad lagar du om du har minimalt med tid i köket? En omelett med frysspenat, hackad vitlök, körsbärstomater och riven parmesan. Frittata (ugnsomelett) tar inte heller länge att fixa!

wp-1462558622701.jpg

Vad är din paradrätt? Fyllda auberginer brukar vara en hit, och så hemlagad pasta med Jon. Och risotto!! Haha, ni ser – jag är bra på många rätter. Så länge maten innehåller vitlök är det gott.

wp-1462558684926.jpg

Topp 3 restauranger i staden där du bor? En lite random lista men de här ställena lämnar jag alltid nöjd och glad och utan att bränna alltför stora hål i plånboken: Bar Teos, billigt och gott. Sandro, älskar smaken och stilen (bilden nedan). Cholo, bästa burriton!

wp-1461591372230.jpg

Vad består den bästa helgfrukosten av? En smoothie, rågbröd med ägg, ost och kokt ägg och så en kopp te till det. Riktig lyx innehåller till exempel färsk vattenmelon och avokado i nån form. En frukost på Datscha i Berlin (bilden nedan) är också ett praktexempel på bra frulle!

käsefrühstück

Vilken är den senaste råvaran eller maträtten som du lärde dig att tycka om? Håller på att godkänna persilja i min mun. Dillen kämpar också hårt.

Finns det någon mat som du inte skyltar med att du gillar? När alla går i gång på sniglar brukar jag inte säga så mycket. Fattar inte riktigt grejen, men iofs är jag nu kanske inte så hemlig i det här. EDIT: Haha, har ju läst frågan slarvigt. Men nej, finns nog ingen sån mat jag gillar och inte skulle berätta om för folk.

Din bästa budgeträtt? Purésoppa på till exempel morot, batat, potatis och så grädde/crème fraîche/kokosmjölk. Krydda med salt, peppar och torkade/färska örter och servera med grynost.

Vad brukar du käka till lunch? Omelett, slarvlunch i form av smoothiebowl på kvarg med frukter och bär + nötter eller godlunch i sällskap av Jon eller kompis på restaurang.

wp-1462558769397.jpg

Vad är det bästa att äta och dricka på en fredagkväll? Drömfredagen bjuder på sushi och ett glas vin!

wp-1462558725868.jpg

Dela med dig av något smart matlagningsknep! De flesta kötträtter kan göras vegetariska bland annat genom att byta ut köttet mot quorn, soja eller tofu. Blir helt lika gott!

Vad lagar du om du ska laga mat åt många personer? Hemlagad pasta är en klassiker i vårt hushåll, bakar också gärna baguette.

baguette4

Vilken maträtt tycker du att fler borde upptäcka? Jag tycker fler kunde äta vegetariskt, det inte så krångligt och det är verkligen ett sätt att minska på vårt miljöavtryck.

Vilken är den godaste såsen? Mmmm, sååås. Kanske hollandaise?

Vilken råvara önskar du vore i säsong jämt? Vattenmelon. Känner ett sånt enormt sug efter just vattenmelon nu.

Åh, blir riktigt hungrig fastän jag ätit en massa gott i dag. Fyll i listan så får jag bli lite hungrig igen!

Det blev bra till slut

Kakprojektet som inleddes i torsdags avslutades i går. Trots att den blivande 6-åringen först godkände den rosa färgen, var slutresultatet ändå inte riktigt som önskat så vi fick ta till kreativa metoder för att få en röd fågel. Men vi börjar från början. Först kavlade jag ut marshmallowfondanten och fick använda en hel del florsocker för att den fortfarande var för blöt.

Efter en kort stund såg köket ut som en rojsig kokainhåla med florsocker överallt. Men så här brukar det se ut när jag bakar. Kaos kaos kaos. När jag kavlat ut fondanten var det dags att täcka tårtorna (som den här gången inte var bakade av mig). Marshmallowfondant  är tacksamt att jobba med, eftersom den inte spricker så lätt (bara en har orkat jobba i tillräckligt mycket florsocker i den).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den gröna kakan var lätt. Färgen var precis rätt och alla var nöjda och glada. Men den röda fågeln blev som sagt inte speciellt röd. Snarare rosa och efter diplomatiska överläggningar med blivande 6-åringen kom vi fram till att något måste göras.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag kommer inte längre ihåg vem som kom på följande snilleidé, men det fungerade! Vi köpte alltså röd karamellfärg och penslade över det rosa lagret och det blev perfekt. Över all väntan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med hjälp av en hastig teckning av Jon fick jag alla små detaljer i rätt storlek och slutresultatet blev ju riktigt bra. Också den blivande 6-åringen var nöjd och glad. Få se vad nästa kakprojekt blir! Fastän det var lite kris mellan varven är det ändå otroligt roligt att få pyssla med kakorna, speciellt när slutresultatet oftast blir bra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inte som på Strömsö

Jag gillar att baka. För det mesta går det väl riktigt okej, ibland kan det vara lite jobbigt, men för det mesta som sagt okej. I dag skulle jag förbereda marshmallowfondant inför lördag. Det gick väl ungefär så där. Skulle bli grannrött, det blev rosa.

rosagegga

Mycket tandagnisslan och ångest och sura miner här från mig. Tur att jag har en sambo som är av lugnare sorten. Men som sagt. Alltid blir det inte bra. Det vita blev i alla fall vitt och det gröna perfekt grönt. Tror slutresultatet ändå blir riktigt okej, fastän det var lite krångel på vägen.

gröngeggatregeggor

Mat i Berlin

Åh, lördag! Har slappat, sprungit (årets första tia!) och ska nu kolla på handboll. Hade egentligen tänkt blogga om hur redigeringsprocessen går, men det får vänta till måndag. Nu tänkte jag nämligen överösa er med bilder på mat som jag åt i Berlin. Ifall nån missat det så är maten i Berlin det bästa med hela stan (om ni frågar mig).

bibimbap

akitatsugoodies

bulgogi

En blir ju lite sugen nu … Nå, ska snart börja fixa kvällens middag. Det blir det zucchini-halloumibiffar, ugnsgrönsaker och polenta. Ska väl inte gå nån nöd på mig. Kan hända jag slår till stort och fixar våfflor till efterrätt. En lördag har nog aldrig varit lika spännande som i dag, haha. Förresten – glöm inte att delta i tävlingen! Sista chans är i dag, berättar vinnarna i morgon på söndag!

Söndagsbaguetter

Det är något magiskt med att baka bröd. Det doftar så gott, smakar så gott och jag älskar känslan av att få skapa något från lite mjöl, vatten, jäst och kryddor. Ett av mina favoritbröd är Annas havrebaguetter som jag har bakat i ungefär tio år (fick kokboken med receptet i studentgåva).

baguette1.jpg

Nån gång under hösten önskade Bianca att jag skulle blogga om receptet, så äntligen uppfyller jag hennes önskan. Fast just nu flyter hon omkring i karibiska vatten under sin bröllopsresa så jag antar att det här inlägget inte är högst på intresselistan för tillfället. Men kanske det finns nån annan som blir baksugen.

Till fyra baguetter:
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2,5 dl havrekli eller havregryn
10–10,5 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll på resten av vattnet. Tillsätt havrekli och sist vetemjölet. Rör ihop med en slickepott/trägaffel. Du behöver inte knåda. Degen blir rätt lös. Strö över lite mjöl och täck bunken med en handduk. Jäs 1–2 timmar.

baguette2.jpg

Du kan mjöla fingrarna lätt så att degen inte fastnar så lätt, men kom ihåg att inte knåda! Om du knådar förstör du luftigheten och det som gör brödet så gott.

Värm ugnen till 260 grader (min går bara till 250, så det funkar också). Ta fram plåt och lägg på bakplåtspapper. Häll ut degen på mjölat bord (jag brukar använda en kökshandduk som underlag, funkar jättebra). Knåda inte degen utan dela med t.ex. en kniv i fyra "högar". Fös ihop till fyra baguetter och vrid varje baguett i spiral. Lyft över baguetterna på plåten.

baguette3.jpg

Grädda direkt i 15 minuter, sänk sedan till 150 grader (jag kör nuförtiden på 160 grader) och grädda i 12–15 minuter.

Det här receptet är rätt enkelt och jag har aldrig misslyckats och alla som har smakat på brödet tycker att det är jättegott (och det har varit många de senaste tio åren). Det klurigaste är att veta hur just de här baguetterna gräddas i den egna ugnen, men det är bara att testa sig fram.

baguette4.jpg

Glömde fota brödet i dag, men tur att jag har bakat (och fotat) tidigare också.

Brukar du baka bröd? Har du nåt favoritrecept? Jag bakar väldigt gärna. Just i dag bakade jag för Kickas babyshower. Känns fortfarande galet att mina kompisar har fått/får barn men så himla kul och spännande – inte minst för de som blir föräldrar. Själva babyshowern var också jättemysig och avslappnad, "tyvärr" måste jag rusa i väg lite tidigare för handbollsmatch, men i dag blev det vinst, så hurra!

Hjärnan tar julpaus

Med två dagar kvar till jul börjar min hjärna gå in i julstämning, fastän vädret utanför inte precis är så vintrigt eller juligt. Men det är mer en sinnesstämning. Jag läser, tar det lugnt, slår in klappar, bakar och fixar. Just så där som det ska vara.

I dag bakade mamma och jag skärgårdslimpa för första gången nånsin. Jag provsmakade just en bit och det var så otroligt gott. Kunde äta hela limpan nu genast, hehe. Men tänkte att jag måste tipsa om det på bloggen. Receptet var superenkelt och fastän det sammanlagt tog omkring fyra timmar (nästan två timmar jäsning + nästan två timmar i ugn) var det väldigt mödolöst.

jäsning

Vi hade en liten jäsningsolycka (hade bara två formar, fastän receptet sa tre) men i ugnen var det inga problem och slutresultatet är fantastiskt! Så om du behöver ett gott bröd till julbordet och har ungefär en knapp halv timme aktiv tid över rekommenderar jag det här brödet varmt! Men ja, använd tre formar eller gör en mindre deg. Annars går det som på bilden ovan, hehe.

limpa

Bonusmöhippa

En av mina bästa vänner och studiekompisar Pupi ska gifta sig om tre veckor. Hennes möhippa (eller polttare som vi finlandssvenskar i södra Finland kallar det) ordnades när jag var i Stockholm för Författarkliniken. Var jättetråkigt att missa möhippan, men vad gör jag inte för konsten? OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oberoende så bestämde jag mig för att ordna en bonusmöhippa, problemet var vad det extra programmet skulle vara. Efter mycket funderingar bestämde jag mig för en raw cake workshop. Tydligen något som inte faller alla i smaken, haha. Men Pupi var i alla fall glad och nöjd (eller så fejkade hon jättebra och hade en hemsk dag).

Vi var 6 personer på workshopen och gjorde sammanlagt 3 kakor, så att vi var 2 som hade ansvaret för en kaka. Pupi och jag skulle göra en basilikachokladkaka. Det kan låta konstigt, men den där basilikakrämen var otroligt god. Tyvärr har jag inte ännu fått recepten som utlovades per mejl, men säg hepp om du vill ha receptet när jag väl fått det.

Det var jätteroligt att få laga tillsammans med Pupi och kul att bara hänga en tisdag. Mer sånt! Fast Pupis reaktion när jag ringde på hos henne på tisdag eftermiddag och meddelade att det var dags för dag två av polttarna var: "Men det är ju tisdag? Inte kan man väl ha polttare på en tisdag?" Tydligen kan man!

Middagstips!

När jag inte sitter och hackar på tangenterna för att skrapa ihop mina Nano-ord (det går fortfarande överraskande bra!) så lagar jag till exempel mat. Kvällens middag blev så god att jag måste dela receptet med er. Receptet är från Bonniers vegetariska kokbok (bilden lånad av Adlibris) som vi köpte i Stockholm i september. Jag älskar att bläddra i boken, den är snygg, recepten är tydliga och rätt enkla. I kväll testade vi på att laga fylld aubergine.

Också de andra recepten vi testar har varit bra, rekommenderar boken och när jag googlade snabbt verkar jag inte vara den enda som gillar den!

Fyllda krämiga auberginer

  • 2 stora auberginer
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • 1 dl kvarg (kesella)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl + 1 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 2 msk hackad timjan (hade kanske dubbelt)
  • 3 dl + 1 dl riven pecorinoost (hade parmesan)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl kokta kikärter (hade i en hel burk)
  • svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera auberginerna på längden och gröp ur inkråmet med en sked. Lägg skalhalvorna i en ugnssäker form och pensla insidan med lite olja.

2. Lägg inkråmet vid sidan om och ringla resten av oljan över det. Strö över salt. Tillaga både skal och inkråm mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.

3. Mixa inkråmet grovt med kvarg, crème fraiche, 1,5 dl ströbröd, ägg, timjan, 3 dl ost, salt och peppar till ett grovt mos. Skala och pressa i vitlöken. Rör ner kikärterna och fördela röran i skalhalvorna.

4. Blanda 1 dl ost och 1 msk ströbröd och fördela ovanpå auberginerna. Gratinera mitt i ugnen cirka 25 minuter, tills de har fått fin färg. Servera med grönsallad.

Det mest komplicerade var att typ gröpa ur auberginerna, resten var enkelt och gick ganska snabbt. Supergott blev det, rekommenderar verkligen om man gillar aubergine och vill testa nåt nytt!

fylld aubergine

Före och efter ugnen.

Himmelsk vegetarisk lasagne

Under det senaste året har vi börjat äta allt mer vegetariskt och efter någon sorts övergångsperiod har jag lärt mig att tänka ut vegetarisk mat och testat på mycket nytt. Nu är det kanske också många som är med i lihaton lokakuu (köttfria oktober). Det nyaste vi testat i vegeväg är quorn och jag måste säga att jag är helt såld. I och med att jag fick en pastamaskin i julklapp för nåt år sen så har vi också blivit äkta pastasnobbar och lagar nästan all pasta själv. Speciellt när det handlar om lasagne är det en stor skillnad.

Om man har en köksmaskin är det faktiskt inte så svårt att göra egen pasta. Maskinen sköter knådandet och man kan själv koncentrera sig på att dricka vin eller förbereda sås. Vid utkavlingen är en pastamaskin ett bra redskap, men speciellt med lasagne är det inte alls omöjligt att kavla ut degen själv. Men ifall nån är intresserad så kostar en pastamaskin faktiskt inte så mycket (ca 50 euro).

lasagne2

Vegetarisk lasagne med quornbolognese

Pastadeg

  • ca 300 g durummjöl
  • 3 ekologiska L-ägg

Quornbolognese

  • 300 g quornfärs (frysvara)
  • 1 burk körsbärstomater (konserv)
  • vitlöksklyftor enligt smak och tycke + hackad lök om man inte bor med en lökvägrare som jag gör
  • färska örter (timjan, rosmarin, basilika)
  • kryddor (chilipulver, salt, peppar)
  • ca 2 dl rödvin

Vitsås/bechamel

  • 80 g smör
  • 80 g vetemjöl
  • 1 liter värmd mjölk
  • (riven) muskotnöt & salt enligt smak

Börja med ett steka vitlök i olivolja, häll på quorn och burktomaterna och lite vatten. Häll i vin och släng i färska örter och krydda. Låt puttra så länge du har tid. Det kan inte vara för länge! Smaka av och krydda mer vid behov.

Gör pastadegen i maskin, mät upp mjölet och knäck i äggen. Låt maskinen jobba tills degen är smidig. Om degen känns för lös krävs lite mer mjöl. Plasta in i färskfolie och ställ i kylen för ca en halv timme (eller längre). Det går också att göra degen utan maskin, men räkna med att knåda den minst 15 minuter. När degen vilat i kylen ta ut den och kavla med kavel/pastamaskin till plattor. Det spelar inte så stor roll hur de ser ut, du kan klippa och klistra dem så att de passar ugnsformen.

För vitsåsen börja med att smälta smöret i stekpannan, rör i vetemjölet med en handvisp. Häll redningen i den uppvärmda mjölken och vispa hela tiden så att det inte blir klimpigt. Vispa tills såsen fått lämpligt tjock konsistens och krydda med riven muskotnöt. Obs: Den varma mjölken är avgörande för att det blir bra. Har försökt med kall mjölk och det blev bara kaos.

Bygg lasagnen enligt följande: först ett lager vitsås, sedan första pastalagret. Sedan ett lager quornfärs, vitsås och pasta. Varva så tills det inte ryms längre (för mig blev det bara två lager quorn). Ovanpå översta pastalagret kommer ännu ett tunt lager vitsås. Sedan kan du ännu riva parmesan och strö över såsen. Ställ i ugnen (200 grader) för ca 30-40 minuter. Med butiksköpta hårda lasagneplattor är det bäst att räkna med längre tid i ugnen. Det går också att koka de hårda plattorna en stund för att mjuka upp dem lite, har inte själv testat det här men har hört att det funkar!

Lasagnen håller bäst ihop om den får vila en stund efter att den kommer ut ur ugnen, men orkar man inte vänta kan man också äta en "lasagnehög" - smaken är ju den samma!

lasagne1 Ett glas för kocken är aldrig fel! De konstiga skuggorna på lasagneplattorna kommer från min taklampa ifall någon undrar, hehe!