Journalistik, Helsingfors och föreningar – svar på frågestunden

Glad lördag gott folk! Här i Helsingfors är det gråare än grått och jag är ganska trött efter den galna arbetsveckan. Morgonen förgylldes av färskt bröd från Fazer-bageriet som öppnat i min S-market (som varit stängd i sex veckor, så otroligt skönt att närbutiken är öppen igen!). Jag känner mig ganska seg men ska snart slänga lite smink i ansiktet och hoppa på en stadscykel in till centrum för att hänga med Friday Lab-deltagare från olika kurser och sen ta mig vidare för att träffa mitt gymnasietjejgäng. Men före det ska jag passa på att svara på frågorna jag fick i min lilla frågestund. Så roliga och bra frågor!

Matilda frågar:
Om du inte hade blivit journalist, vad hade du velat jobba med då?

Jag älskar att organisera och fixa och hjälpa människor att komma på bättre idéer. Så kanske jag skulle jobba som nån sorts festfixare eller konsult. Drömmer faktiskt lite om att börja konsultera, oklart inom vad. Men jag älskar att brainstorma och hjälpa folk att se möjligheter. Tycker om att lösa problem och tror att det alltid finns en lösning till allt.

Reklam för StudOrgs årsfest 2007. Hade glömt bort denna, men hittade den på landet. Liksom “naken”reklam, haha!

Reklam för StudOrgs årsfest 2007. Hade glömt bort denna, men hittade den på landet. Liksom “naken”reklam, haha!

Bohemian Maggie frågar:
Är du en föreningsmänniska?

Ja! På många plan. Jag har alltid suttit i elevkårer och styrelser. Jag var ordförande för StudentOrganisationen vid Soc&kom 2008 och var aktiv i föreningen mer eller mindre hela min studietid –jag har släpat upp öl för Nylles trappa, lagat trerätters för 100 personer och städat sunkiga festlokaler dagen efter (Nationen är ju en hyllning till studielivet, men också till föreningslivet). Jag satt också nyligen två år i Nylands litteraturförenings styrelse, men just nu är jag faktiskt inte aktiv i nån förening alls?! Mycket märkligt, men ganska skönt. Eller jag spelar ju handboll, men det räcker med att dyka upp träningar och matcher.

Om du inte skulle bo i Helsingfors, var skulle du bo då?

Jag har ju bara bott på två ställen i mitt liv – Helsingfors och Berlin. Har en konstant längtan till Berlin, men just nu trivs jag bra i Helsingfors. Ibland drömmer jag om att bo i Åbo för att det är så otroligt mycket billigare där än här. Kanske jag nån dag bor en period i Berlin igen, vet ej? Fastän jag älskar Sydamerika tror jag faktiskt inte att jag skulle vilja bo där. Det är så otroligt långt borta från alla nära och kära. Jag skulle inte heller ha nåt emot att bo en period i centrala Europa nån gång.

***

Tack för frågorna, så kul att skriva om nåt nån annan bestämt för en. Många brukar ju säga det att ramar ger kreativiteten en extra push! Nu ska jag iväg och fira lördag och i morgon är det ju söndag och valdag. Kom ihåg att rösta! Är du osäker på vem du ska rösta på eller hur du ska tänka? Läs mina inlägg i valskolan! Själv velar jag ännu mellan två partier. Kan hända att jag bestämmer mig i båset i morgon!!

Sju intervjuer, tio artiklar

Om ni undrar vad jag sysslar med den här veckan säger rubriken allt ni behöver veta. Med andra ord: jättemycket jobb just nu. Så knasigt att allt alltid händer samtidigt. Utöver allt skriv- och intervjujobb består veckan av handbollsmatch i Riihimäki (i går kväll), Friday Lab-träffar (en på Zoom, en live i Helsingfors), mentorträff med mina adepter, en lagkväll med handbollslaget, träff med mitt gymnasietjejgäng och ett möte. Och så kulminerar allt i riksdagsval på söndag! Läs: kommer inte att ha tråkigt denna vecka.

I går kväll, före jag åkte iväg till Riihimäki, spred jag ut mitt så kallade synopsis för Allt jag (inte) ångrar och försökte fundera på strukturen och dramaturgin. Pappren ligger på matbordet men lär nog inte få jättemycket uppmärksamhet den här veckan. Jag vet att jag förra veckan skrev att allt är en inställningsfråga och att tiden är till för att utmanas, men om jag skrivit fyra artiklar under en dag (som jag gjorde i går), finns det kanske inte jättemycket skrivenergi kvar för romanprojektet.

upload.jpg

Det gäller helt enkelt att inse sina begränsningar. Samtidigt som jag påminner mig själv om att jag inte är en supermänniska som kan producera hur mycket som helst ser jag till att hålla pauser.

Både korta och långa. En mikropaus då jag stiger upp ur stolen och tassar runt kontoret för att fylla på temuggen eller vattenglaset. Längre pauser för lunch. I dag stannade jag faktiskt hemma och jobbade och tog det lugnt mellan korta och intensiva jobbpass. Och på eftermiddagen gick jag till ett nytt kafé som öppnat runt hörnet från mig. Så otroligt mysigt, god mat och extremt bra betjäning. Där kommer jag nog att hänga mer i fortsättningen. Älskar när det öppnar nya och härliga ställen i mina kvarter!

Eftersom så gott som all min hjärnkapacitet går åt till att skriva artiklar och göra intervjuer tycker jag att det skulle vara så kul om ni som läser skulle vilja slänga in några frågor i kommentarsfältet. Stort som smått! Så svarar jag så fort jag hinner. Okej? Är ni med? Shoot!

Vårkänslor, förortskafé och sparrisrisotto

Sista veckan i mars. I morgon vrider vi klockan mot sommar och ljusare kvällar. I går kände jag vårkänslorna fylla kroppen. Vinterjackan fick stanna hemma och ljuset har väckt mig senast vid sju alla dagar den här veckan. Det har egentligen inte stört eftersom to do-listan är lång och min Todoist-app går het. Jag har flera parallella projekt nu och helt enkelt mycket att göra. Därför har det varit ganska tyst här på bloggen också. Tyvärr är det så för mig, bloggen hamnar längst ner på min prioriteringslista. 

Veckan har varit fylld av mycket som jag helt enkelt inte hunnit skriva om. Som att jag i torsdags tränade en gratisgång med en PT på mitt gym. Med tanke på hur ont jag har i mina lårmuskler nu två dagar senare var det ett riktigt bra pass som jag tänker köra ett antal gånger själv. Blev också än en gång påmind om hur nyttigt och bra det är att anlita ett proffs. Vill du satsa på din träning? Anlita en PT. Vill du ta ditt skrivande till nästa nivå? Gå en kurs (som denna!) eller anlita en lektör (varm rekommendation för Jenny). Vill du öka läsarantalet på din blogg? Ta hjälp av ett SEO-proffs. Vill få bättre koll över jobb och vardag? Anlita en coach eller gå en kurs som Friday Lab.

Naturligtvis handlar det här om en kostnadsfråga och jag förstår att alla inte har råd att träna med en PT, ha en coach eller skicka 300 sidor långa manus till en lektör. Men kanske det finns någon i din närhet som vet mycket om träning och kan peppa dig på den fronten? En kompis som också skriver och som du kan byta manus med? En annan kompis som är super på något du vill bli bättre på. För grejen är att ett utomstående perspektiv alltid gör gott. Det är så lätt att fastna i gamla spår och stirra sig blind på saker.

upload.jpg

Men ja, den här veckan alltså. Jag har också gjort fyra intervjuer och också skrivit en massa artiklar. I början var det så svårt att komma i gång. Hur var det liksom en gör när en ska skriva? Länge sedan jag skrivit en artikel kändes det som. Jag har också haft några jobbrelaterade möten och försökt förkorta to do-listan som kommer att vara extralång i april. Lyckligtvis blev några deadlines uppskjutna så jag kände hur pulsen lugnade ner sig.

Den här veckan var det också deadline för bilens besiktning, så i går morse körde jag till pappas kompis bilverkstad som skulle byta sommardäck till bilen och samtidigt ta hand om besiktningen. Medan jag väntade satte jag mig på ett närliggande kafé och jobbade i några timmar. Måste verkligen ge kaféet Rönttösrouva och förorten ett stort plus. En kopp te och en stor och supergod croissant kostade 2,80 euro. Trodde knappt mina öron när jag hörde priset. Kanske jag borde åka ut till random förorter för att testa kaféutbudet och jobba lite? Kunde väl vara ett ganska bra koncept.

I går firade vi också en kontorskollega som ska mot nya utmaningar. Det blev after work med karaoke. Kvällen slutade hos mig med sparrisrisotto (alltid en vinnare), vin och snack. Vi var alla ganska trötta så gästerna gick hem redan vid tio. I dag vaknade jag tidigt för att åka till Britas bollhall för att kolla på mina lagkompisar som deltog i den första (!) FM-turneringen i handboll för kvinnor över 35 år. Det har ordnats en massa herrturneringar, men aldrig en för kvinnor så det var väl så dags! Det blev många spännande matcher och mina lagkompisar lyckades knipa silver!

upload.jpg

Nu slappar jag hemma men ska nog snart ägna nån timme åt mitt manus. Den här veckan har jag tänkt på karaktärer och vad som kan eller kanske borde hända Stella och alla andra i hennes värld. Hur ska jag bygga upp romanen så att den blir intressant och väcker läslusten? Hur kan jag fördjupa karaktärer? Vad ska jag göra för att läsaren verkligen ska bry sig om dem? Ska skriva mer om det här i ett annat inlägg tror jag. Blir nämligen en väldigt annorlunda skrivprocess än tidigare och jag är så taggad!

För övrigt undrar jag nog lite hur jag tänkte när bestämde mig för att hoppa på Camp Nano med tanken att redigera Allt jag (inte) ångrar samtidigt som jag kommer att göra faktureringsrekord med företaget (och således ha rätt mycket jobb). Men jag ser det som en utmaning! Dessutom landade pengarna från Kulturfonden in på kontot i går så nu gäller det bara att köra.

Det här blev ett ganska svamligt inlägg, men livet just nu känns just så här. Tusen olika tankar och projekt och grejer att göra. Men å andra sidan älskar jag det. Blir inga tråkiga stunder! Dessutom älskar jag verkligen våren, ljuset och all sol vi fått njuta av. Kanske den börjar nu, våren. Eller så inte. Det ska väl snöa i morgon … Oh well, en kan alltid drömma!

Känner du vårkänslor?!

Tillbaka i vardagen – funderar på hurdan jag är

Vecka tolv är här. Fattar ni, tolv? Liksom när hände det? Vi är redan inne på årets 77:e dag. Nå hittills har ju året varit väldigt bra för min del. Gjorde faktureringsrekord i januari, hade tre veckor ledigt i februari-mars och så fick jag stipendium från Kulturfonden. Utöver min urdåliga prestation i gårdagens handbollsmatch (jag kunde ha gjort nio mål, jag gjorde två) har det mesta gått bättre än förväntat. Ännu i början av året kändes allt ganska segt, antagligen för att jag var rätt så trött efter en tung höst, men nu börjar allt kännas tydligare.

Delvis beror det nog på att jag verkligen behövde vara ledig och ladda hjärnan, men det finns ju en del andra orsaker till att allt känns tydligare i huvudet. Efter en något kaotisk jobbhöst har jag hittat en rätt bra balans och har många återkommande kunder, stipendiet från Kulturfonden gav mig den extra push jag behövde för att komma i gång med redigeringen av Allt jag (inte) ångrar och så har Friday Lab hjälpt med mycket. Fastän många övningar är bekanta för mig sedan tidigare tror jag inte att en någonsin kan tänka för mycket på vad en vill och hur en ska komma dit.

Modulen som vi håller på med nu fokuserar på etiketter – hur uppfattar jag mig själv och hur uppfattar andra mig? Vi fick i uppgift att ställa frågan till nära och kära och jag har frågat både på Facebook och Instagram, men tänkte passa på att fråga här också. Hur uppfattar du mig? Hur skulle du beskriva mig? Är jättetacksam för svar – det är så otroligt spännande att höra vad folk tycker. I dag ska jag också ha mitt mentorsamtal (som ingår i kursen) med Peppe och tänker mig att vi kommer snacka mycket skrivande. Förresten så börjar nästa kurs alldeles strax och jag trooor att det finns några platser kvar, kolla in det om du är nyfiken!

Skickade en essä till Hans Ruin-tävlingen i dag. Antagligen ska en inte berätta sånt på bloggen, men det struntar jag i. Om exakt tre månader får vi veta vem som får pris. Spännande!

Skickade en essä till Hans Ruin-tävlingen i dag. Antagligen ska en inte berätta sånt på bloggen, men det struntar jag i. Om exakt tre månader får vi veta vem som får pris. Spännande!

Men hur ser resten av veckan ut då? Nå så här:

Måndag:
Frukost på kontoret, projektjobb för Utbildningsstyrelsen, lite mejl och småfix. I kväll blir det mentorsamtal och handboll. I dag postade jag också iväg en essä jag skrev för en tävling. Pirrigt!

Tisdag:
Möte med Utbildningsstyrelsen, mentorträff med mina adepter, massage och Friday Lab-session på kvällen. Fullt upp!

Onsdag:
Jag ska börja med en översättning och resten av dagen är ännu lite oklar. Men vad som helst hinner hända, vet aldrig vad det trillar in för mejl. På kvällen ska jag på BodyCombat, som jag längtar!

Torsdag:
Morgonyoga på kontoret. Sedan ska jag fortsätta med översättning, säkert jobba lite med Utbildningsstyrelsen, kanske ha ett möte med min nya bokföringsbyrå. På kvällen har vi match supersent, 20:40, snark!

Fredag:
Jag funderar på att förmiddagsgymma och på eftermiddagen ska Jennifer och jag iväg på en workcation på mitt lande. Planen är att jag ska fokusera på min chicklit och är extremt taggad. Vi är där ända till söndag och så är det måndag och ny vecka igen.

Så en rätt så bra vecka på kommande. Träning, bra med jobb, lite coaching och mentorering (både så att jag själv mentorerar och blir mentorerad, hehe) och så en landehelg på det. Väldigt nöjd över upplägget måste jag säga. Om du vill göra min vecka perfekt får du väldigt gärna kommentera inlägget och skriva hur du uppfattar mig – är extra nyfiken speciellt om vi inte träffats. Hoppas du får en fin vecka!

Kugge + bingo = kuggingo!

Det är onsdag och egentligen hade jag tänkt gå på combat men jag känner mig otroligt trött och hängig och vill absolut inte bli sjuk nu före resan (trötthet kan innebär sämre immunförsvar och risken att bli sjuk är således större) så jag stannar hellre hemma i soffan och vilar. Är nog också lite stressad över att få allt klart före resan – det mesta är sånt jag kunde göra klart från Sydamerika också, men jag vill verkligen verkligen försöka vara ledig där. Känner att min hjärna behöver en ordentlig paus och omladdning.

Medan jag scrollade runt på internet såg jag att Sandra Beijer hade gjort en bingo med sig själv (hon hade lånat idén av Julia). Jag tycker det var så roligt + att jag älskar bingo så jag passade på att göra en egen bingo, eller Kuggingo då för det är ju uppenbart att Kugge + bingo blir just det. Så nu kan du kolla om du är som jag.

Text placeholder.png

Blev det nån bingorad? Om ja, så lovar jag skriva en liten dikt om dig! Bara skriv en kommentar. Och var det nåt som överraskade dig? Glad onsdag!

En kylskåpsdörr – ett liv

upload.jpg

Allt oftare slänger jag ett öga på mitt kylskåp och tänker att jag kanske borde “snygga” upp det. Under de sju år jag bott här i min lilla etta har det ena och det andra hittat sin väg till kylskåpsdörren. Vi kan kalla det för ett kreativt kaos. Vissa dagar tycker jag det är charmigt, andra dagar tycker jag att det är fult. Men i och med att kylskåpet står mitt i “vardagsrummet” vill jag gärna kamouflera in det så bra det går.

I stället för att städa upp allt som samlats på kylskåpet under de senaste åren tänkte jag att det skulle vara kul att visa er allt som gömmer sig där. Jag tänker mig att sånt som en klipper ut och väljer att klistra på kylskåpet ändå säger en hel del om en själv som människa. Så var så god: här kommer min kylskåpsdörr i hela sin fula härlighet!

upload.jpg

Så här ser övre delen av dörren ut. Magneter från Chile, Argentina, Estland och Australien. En receptmagnet med recept för makaronilåda som jag fått av mamma, en Muminmagnet med snorkfröken jag fick av en studiekompis i present, Nalle Puh jag inte minns vem jag fått det av, ett foto från ett bröllop sommaren 2017. I högra nedre hörnet skymtar också en bröllopsinbjudan från samma år.

Tidningsutklippen består av en kärleksdikt av Claes Andersson jag tyckte så mycket om att jag klippte ut den. En gullig och peppig första sida från Hbl från kanske tio år sedan? Rubriken “En liten kugges klagan” av förklarliga skäl. Och så tre serier: Kalle & Hobbe, Nemi och Mumin. Och ett klistermärke för bokpodden Hietanen & Henrikson jag fick på poddens releasefest.

upload.jpg
upload.jpg

Lite längre ner på dörren finns en hel del kylskåpspoesi skriven av någon annan än mig. Gillar speciellt dikten i högra övre hörnet där ett “mer” får agera “men” (min kompis Minna hittade inget men när hon skrev dikten).

över eller under
lätt är inte rätt
men du är fri
ha lite tro

Faktiskt mer än en gång har jag läst dikten och den har på ett märkligt sätt spridit hopp i mig. Ha lite tro! Sedan några urklipp på finska. En kolumn i Helsingin Sanomat med allmänna livsråd jag tyckte om och så ett klipp ur Image och en intervju med bland annat Aleksi Salmenperä där han säger att jobbets kärna inte handlar om framgång och priser, utan av glädjen av att få göra och skapa. En bra påminnelse!

upload.jpg

Till höger om de här utklippen finns några foton från bröllop, mer kylskåpspoesi, ett litet reklamkort för en bok om Håkan Hellströms låtar, en magnet från Berlin och så en mycket förvånad von Kügelgen när jag åkte fast för fortkörning i Tyskland 2014. Det har skrattats väldigt mycket åt den bilden kan jag säga!

Det finns också en hel del grejer på båda sidorna om kylskåpet, men eftersom det mesta är foton på personer jag inte är säker på att vill figurera i bloggen låter jag det vara ofotograferat. Men serien med Nemi om vilket efternamn barnet ska få har fått hänga med länge. “Om han föder blir det hans namn. Om jag måste föda blir det mitt.” Bra regel tycker jag! Och ytterligare en receptmagnet, den här gången för pannkakor, eller plättar då som jag skulle säga.

upload.jpg
upload.jpg

Längst ner, egentligen på frysdörren, finns ett antal Pikku Kakkonen-magneter som jag köpte på ett loppis för flera år sedan. Magneterna bildar alltså loggan för programmet, en tvåa. Det är också två inbjudningar till Förlagets höstfest, en bröllopsinbjudan och ett foto från StudOrgs årsfest från 2009 kanske?

upload.jpg

Ja, det var mitt kaotiska kylskåp. På utsidan då. På insidan är det oftast rätt tomt. Jag har sällan massvis med mat i kylen i och med att min närmaste affär ligger ungefär 100 meter från min ytterdörr och har de flesta dagar öppet från sju på morgonen till midnatt.

Hur ser det ut på din kylskåpsdörr?

The yoga challenge made me do it

Jag har yogat varje dag sedan den 2 januari. Det betyder att jag har yogat 24 dagar i sträck. Hade nån sagt det här för fem år sedan skulle jag antagligen ha skrattat och sagt att yoga inte är min grej. Men som jag skrev redan i höstas så har jag plötsligt blivit en sån som yogar. Jag har fortfarande ingen aning om vad skillnaden på flow, vinyasa eller hatha är. Men jag yogar. För mig är yoga bara yoga och plötsligt har det blivit något jag verkligen gillar.

Det här året (ja det låter ju maffigare än den här månaden, hehe) har jag yogat tack vare Adriene. Kanske den mest kända yogaläraren på Youtube? Jag deltar i hennes Dedicate-utmaning precis som hundratusentals andra människor runt om i världen. Varje dag i januari har det trillat in ett mejl i inboxen som påmint mig om yogan. När jag bestämde mig för utmaningen tänkte jag inte desto mer på vad det skulle leda till, men tänkte att det säkert är bra för mig.

Nu, efter 24 yogade dagar, kan jag säga att det verkligen är bra för mig. Jag kan vara trött, sur eller irriterad när jag klickar i gång ett klipp och är glad och harmonisk 20 minuter senare. Det är nästan löjligt hur zen och bra jag mår efteråt. Känner mig typ hjärntvättad, haha.

upload.jpg

Men eftersom jag är en som gillar utmaningar så har jag verkligen bestämt mig för att klara denna. Det har betytt att jag yogat på lite märkliga ställen. Som förra veckan när jag yogade i min hytt på båten under Mediespråk. Och just yogade här i yogarummet på kontoret. Kanske inte ett så konstigt ställe att yoga på, men jag hade inga byteskläder så jag körde yoga i dagens outfit (en låneklänning, what else). För att balansera upp yogan tänkte jag nu går ner på after work, pladdra bort nån timme och sen ta helg. Jag har varit galet produktiv hela veckan och känner att hjärnkapaciteten håller på att ta slut. Extremt värd både AW och ledighet.

Namaste!