Kära dagbok, i dag fick jag blommor

Kära dagbok, vilken torsdag! Min dag började redan några minuter före sex när jag vaknade av mig själv och inte fick sömn igen. Lika bra att stiga upp, tänkte jag och före klockan åtta hade jag redan hunnit jobba en stund. Oklart vem denna människa som skriver detta är, men ibland går det så här. Den tidiga starten var precis vad jag behövde. Det stora översättningsjobbet har orsakat lite stress (också på grund av att jag fått felaktiga dokument och översatt onödiga grejer, grr!), men i dag lyckades jag avverka en hel del.

I dag valde jag faktiskt att jobba hemma. Det var skönt att hänga i myskläder och lyssna på musik utan hörlurar. I dag jobbade jag också med “bara” två olika projekt och det märks genast på hjärnan – jag är inte alls lika slut. På eftermiddagen var det dags för dagens yoga, lite städning och ett besök till mataffären. Jag skulle nämligen få gäster!

När jag kom hem från affären väntade en blomleverans på min dörr! Jag blev väldigt förvånad och glad. Min första tanke var att jag kände mig som Sandra Beijer som brukar få en massa leveranser. Min andra tanke var att det måste vara Markus som valt att skicka blommor. Hur fint? Har aldrig fått blommor levererade hem så fällde en liten glädjetår. Dessutom fanns det choklad, vad kunde vara bättre?

Jag brukar blanda i sparrisen men det blev så mycket risotto att den inte rymdes i stekpannan, haha.

Jag brukar blanda i sparrisen men det blev så mycket risotto att den inte rymdes i stekpannan, haha.

Efter att jag hade återhämtat mig från blomleveransen var det dags för sista träffen med mina adepter som jag mentorerat sedan november. Jag bjöd på min bravurrätt sparrisrisotto och så mudcakeglass med jordgubbar till efterrätt. Vi pratade om allt som hänt under det gångna halvåret och jag hoppas verkligen att jag kunnat bidra nåt till de här studerandena. En av dem sa faktiskt i dag att hon nu ser fler möjligheter än tidigare och det blev jag väldigt glad över. Tjejerna överräckte dagens andra (!) blombukett och en flaska vin. Liksom två blombuketter på en och samma dag? <3

När mina adepter gått hem var det dags för dagens sista etapp: en återträff med vår superfina Friday Lab-grupp. Vi har hörts i Facebookgruppen efter vår sista träff för en månad sedan, men det är helt annat att “ses” via videosamtal. Känner så otroligt mycket värme och kärlek för de här kvinnorna jag lärt känna via kursen. Alla är så hjälpsamma och bjuder verkligen på sig själva. Så otroligt viktigt med nätverk som består av människor ur helt olika bakgrunder. Det som är självklart för mig kan vara en utmaning för nån annan och tvärtom. Fint att kunna dela med sig!

Blev SÅ glad när jag kom hem till detta. &lt;3 Tyvärr fick jag ingen snygg bild på blommorna, måste plocka fram kameran!

Blev SÅ glad när jag kom hem till detta. <3 Tyvärr fick jag ingen snygg bild på blommorna, måste plocka fram kameran!

Nu sitter jag i soffan och bloggar. Jag kollade just klart den fjärde finalmatchen i damernas handbollsserie från Arenan. Matchen spelades alltså redan tidigare i dag, men då hade jag gäster. Pappa ringde faktiskt i halvlek och jag gissade att han skulle säga nåt om handbollen så det första jag sa var “säg inget om matchen, jag ska kolla den senare”. Haha. Var tvungen att ringa honom när jag kollat klart för att diskutera den helgalna matchen. Tror det är faktiskt det vi pratar mest om med pappa – diverse matcher/idrottsevenemang.

Så kära dagbok, en fullspäckad dag med mycket kärlek. En riktigt riktigt bra torsdag. Och i morgon är det fredag och jag får pussas med han den där underbara som skickade blomleverans i dag. <3

Maj oh maj

Det har redan gått sju dagar av maj, men jag tänkte att det ändå är på sin plats att berätta lite om vad som ska hända den här ljusa vårmånaden. För det första kan jag ju börja med att säga att det inte alls blir så lugnt som jag hade trott att det skulle bli. Jag har fortfarande rätt mycket jobb, men jag ska verkligen inte klaga. Jag räknade i lördags att med det jag fakturerar under årets första fem månader plus den fakturering jag vet att jag kommer att ha i höst behöver jag inte tacka ja till ett enda jobb under resten av året för att klara mig. Jag gör till och med ett bättre resultat än i fjol? Så sjukt, så tryggt!

Vad jag jobbar jag med då? Jag har skrivit en artikel om en dagismormor, intervjuat en forskare som forskar om fotbollsklubbar (!), gjort en översättning för en webbsida och så har jag ett stort översättningsprojekt som ska vara klart om två veckor. Utöver det här ska jag skriva fyra artiklar och göra några översättningar för min fasta kund Y-Studio. Så kul att få skriva om företagande!

Foton från i fjol. Jag hoppas jag skulle hinna se körsbärsblomningen i Kasberget i Helsingfors.

Foton från i fjol. Jag hoppas jag skulle hinna se körsbärsblomningen i Kasberget i Helsingfors.

På fredag ska jag träffa min redaktör och se vad vi kan göra med kaoset jag skapat i Nationen. Vi ska båda fram till fredag fundera på vad som kan strykas och jag ska försöka komma med nåt mer konstruktivt än “allt”. Nä, det ska nog bli bra och jag är så glad över att få jobba med min proffsiga och klartänkta redaktör. Jag vet att hon kan styra mig i rätt riktning. <3

Utöver jobbet och skrivet händer en hel del. Det blir sista träffarna med mina adepter som jag mentorerat sedan november. Känns om att vi just kom i gång och nu ska vi sluta? Jag ska också gå en fotokurs och lära mig redigering i Lightroom, väldigt taggad! Eftersom jag ska resa en stor del av juni hoppas jag också på mycket kompishäng. I slutet av månaden ska jag gå på Hanaholmens sommarfest och ser redan fram emot alla goda snittar de bjuder på, mmm!

P1010512.jpg

På sportfronten är yogautmaningen från januari tillbaka. Jag yogar alltså varje dag och nu efter sex dagar (började andra maj) känns det redan så mycket lättare. De första dagarna märkte jag att jag hade svårt att koncentrera mig, att det kändes tungt och omotiverande men nu börjar jag hitta lugnet igen. Funderar faktiskt på att köra den här yogautmaningen varje månad resten av året, haha. Eller i alla fall se till att få in en yogarutin. Både min rygg och mitt huvud mår bättre av det. Sista helgen i maj blir det också Sjundeå cup, alltså en handbollsturnering som spelas utomhus och alltid är lika rolig!

Så ja, en hel del på gång den här månaden. Lite irriterande med tanke att jag hade tänkt att det skulle bli en lugnare månad. Jag insåg också just att jag är helt värdelös på stresshantering. Genast när jag har mycket jobb blir jag lite sur och jobbig (förlåt alla). Hoppas vårsolen och yogan fungerar som en motvikt till det. Och så gäller den gamla sanningen: så fort jag gnällt lite på internet känns allt bättre.

Vad har du för planer i maj?

Vappen med vänner

upload.jpg

Vi träffas alltför sällan men när vi väl gör det är som om vi hade setts i går. Jag vet inte hur många timmar jag hängt på Soc&kom med de här fantastiska människorna, hur många fester vi fixat trerätters för närmare hundra personer, handlat absurda mängder mat på tukkun (partihandeln), burit upp öl för Nylles trappor, stigit upp tidigt nästa dag för att städa eller ordna en sillis.

P1060781.jpg
P1060775.jpg

Med de här människorna har jag skrattat och gråtit och lärt mig så mycket om vänskap. Ju äldre vi blir, desto mer sällan träffas vi och det är synd. Men när vi umgås glömmer alla liksom bort det. Alla pratar i mun på varann, fyller på kompisens skumpaglas, ploppar ner isbitar i snapsglasen för att kyla ner den rumsvarma Koskenkorvan. Vi skrattar så högt och länge att flera av oss får ont i käkarna, några måste torka bort tårar ur ögonen. Vi skrålar snapsvisor tillsammans. För det mesta låter det inte bra men ingen bryr sig. Viktigast är att vi alla sitter runt bordet den här kvällen. Tillsammans.

P1060808.jpg
upload.jpg

En vilohelg och vappenvecka

Både natten till lördag och söndag sov jag ungefär nio timmar. Både lördag söndag blev det också en tupplur. Det var liksom omöjligt att hållas vaken. Kroppen ropade verkligen efter vila och lugn. Eftersom jag trackar min arbetstid vet jag att det inte blev något timrekord i april, men jag tror jag aldrig jobbat mer intensivt än den här månaden. Jag har betat av uppgift efter uppgift, nästan som en maskin bara för att mig an nästa uppgift. Det syns inte i arbetstimmarna, men jag känner det i skallen. Så en vilohelg var verkligen vad jag behövde.

Egentligen gjorde vi absolut ingenting. Vi cyklade lite på lördag och pysslade med Markus balkong. Jag tvättade alla kuddfodral och dammsög för att göra balkongsängen klar! Markus köpte nämligen en ny säng i vintras och den gamla har nu fått flytta ut på den gigantiska balkongen. Så där låg jag på söndag, läste bok och blev serverad champagne. Inte så illa!

Den här veckan blir igen lite halv – tredje veckan i rad med bara fyra “vanliga” arbetsdagar. Fastän jag kan jobba precis när jag vill så brukar jag ändå försöka vara ledig när alla andra är det. Men den här veckan får jag äntligen avsluta ett antal jobbprojekt och får skicka ut en fet hög med fakturor (har redan skrivit utkasten färdiga så att jag bara kan skicka i väg när kunden ger grönt ljus). Jag ser verkligen fram emot att kunna kryssa av alla jobb från to do-listan. Men nya väntar så klart runt hörnet – och det är jätteglad och tacksam för.

upload.jpg

Nu ska jag strax åka iväg till Britas bollhall för att spela säsongens sista handbollsmatch (om vi bortser från världens roligaste turnering Sjundeå Cup sista helgen i maj). Eftersom matchen börjar först klockan nio tänker jag ta en lugn morgon hemma i morgon, ska baka världens enklaste och godaste baguetter för vappenfesten, jobba undan det sista och sen gå en sväng till kontoret för att skåla in vappen med några av mina härliga kontorskollegor. På kvällen blir det fest med studiegänget, ska bli så kul att se alla. Alltför länge sen sist. Blir så ledsen när jag tänker på hur sällan jag träffar mina vänner nuförtiden.

Resten av veckan ska jag försöka vänja mig vid ett lite lugnare jobbtempo – det brukar alltid ta ett tag att förstå att jag inte har en massa ogjorda uppgifter som väntar på min uppmärksamhet. Det blir också en bloggisträff med Jennifer, Malin och Corinne som jag ser fram emot. På helgen hoppas jag det blir ungefär lika lugnt som förra helgen. Tror verkligen kroppen längtar efter lite mer vila och återhämtning. Och så måste jag ju ladda mina batterier för att redigera Nationen. Borde börja med att printa ut manuset och läsa igenom det själv. Undrar seriöst vad som egentlige står där. Är ju snart ett halvår sen jag kollat på texten?!

Sen vill jag påminna dig om att nog kommer du väl också ihåg att vara snäll med dig själv och din kropp? Periodvis går det att jobba hårt, men det måste alltid vägas upp av vila. Annars kan det sluta illa. Riktigt illa. Så var snäll med dig själv, ta en tupplur, kolla en serie eller gör ingenting alls. Det är både viktigt och skönt.

Hoppas du får en fantastisk vecka med mycket serpentiner och ballonger!

Ljuset i to do-list-tunneln, cykel och låneklänning

Äntligen! Den här månadens monsterlånga to do-list börjar så småningom vara avverkad. Jag har jobbat med tio olika kunder så hjärnan har fått gå på högvarv. Utan mina listor, påminnelser och planer skulle det inte bli något av mitt jobb. Samtidigt frigör mina hundra olika listor utrymme i hjärnan när jag inte jobbar. Men mer om det en annan gång, planerar nämligen ett mastigt inlägg om mina arbetsrutiner och alla verktyg som hjälper mig.

I dag har jag haft en fartfylld dag. Jag började dagen med en av mina äldsta vänner som jag träffar alldeles för sällan men när vi väl ses så är det som om vi hade setts i går. Vi simmade några varv i poolen i Allas och åt sedan frukost där (eller inte i poolen då, utan restaurangen). Efter det cyklade jag hem, jobbade några timmar för att cykla in till centrum igen för att träffa Catja som är på besök från Köpenhamn – en annan vän jag ser alldeles för sällan! Ska göra ett stopp i Köpenhamn under min interrail i sommar så vi planerade lite vad vi ska göra. Så taggad!

Efter det var det dags för inflyttningsfest hos en av mina nya kunder som jobbat med sedan början av året. Jätteroligt att få snacka med personen jag mejlas med flera gånger i veckan. Fick också höra att det antagligen inte blir någon paus i sommar, vilket är positivt med tanke på ekonomin. I normala fall brukar sommaren vara ett stort svart hål i företagets kassa. Jag har inte heller något behov av en jättelång och enhetlig sommarsemester, tycker det är mer än okej att jobba nån timme då och då.

upload.jpg

Från festen cyklade jag hem i vårkvällen som inte var speciellt vacker eller varm, men cykel! Älskar att susa fram på gatorna, känner alltid en sån otrolig frihet när cykeln åker fram på våren. Det känns som om Helsingfors krymper och allt är möjligt på ett helt annat sätt än på vintern? Till exempel i morse tog det drygt tio minuter att cykla till Allas. Älskar att komma lätt och snabbt överallt.

Jag har också förgyllt dagen med min fantastiska nya låneklänning som jag fått massvis med beröm för. Verkligen älskar den här. Som vanligt känner jag att jag skulle vilja köpa en likadan till mig själv, men hittills har den känslan alltid gått om när jag lånat nåt ännu finare nästa gång. Har jag sagt hur mycket jag älskar att låna kläder? Så himla himla himla bra. Nästan lika bra som cykel och vår och kortare to do-listor. Eller kanske minst lika bra.

Och i morgon är det fredag och det pirrar i kroppen av helgkänslor. Är helt slut i kropp och hjärna (jag skrev först ljuset i to do-list-djungeln i rubriken, haha!) men plötsligt känns allt så bra. Jag har nog varit rätt stressad i april med alla jobbprojekt så jag ser fram emot lite lugnare jobbtempo framöver och förhoppningsvis mer energi för bloggen! Hoppas du haft en skön dag. Om du inte haft det: det blir en ny dag i morgon. Ge den en chans!

Journalistik, Helsingfors och föreningar – svar på frågestunden

Glad lördag gott folk! Här i Helsingfors är det gråare än grått och jag är ganska trött efter den galna arbetsveckan. Morgonen förgylldes av färskt bröd från Fazer-bageriet som öppnat i min S-market (som varit stängd i sex veckor, så otroligt skönt att närbutiken är öppen igen!). Jag känner mig ganska seg men ska snart slänga lite smink i ansiktet och hoppa på en stadscykel in till centrum för att hänga med Friday Lab-deltagare från olika kurser och sen ta mig vidare för att träffa mitt gymnasietjejgäng. Men före det ska jag passa på att svara på frågorna jag fick i min lilla frågestund. Så roliga och bra frågor!

Matilda frågar:
Om du inte hade blivit journalist, vad hade du velat jobba med då?

Jag älskar att organisera och fixa och hjälpa människor att komma på bättre idéer. Så kanske jag skulle jobba som nån sorts festfixare eller konsult. Drömmer faktiskt lite om att börja konsultera, oklart inom vad. Men jag älskar att brainstorma och hjälpa folk att se möjligheter. Tycker om att lösa problem och tror att det alltid finns en lösning till allt.

Reklam för StudOrgs årsfest 2007. Hade glömt bort denna, men hittade den på landet. Liksom “naken”reklam, haha!

Reklam för StudOrgs årsfest 2007. Hade glömt bort denna, men hittade den på landet. Liksom “naken”reklam, haha!

Bohemian Maggie frågar:
Är du en föreningsmänniska?

Ja! På många plan. Jag har alltid suttit i elevkårer och styrelser. Jag var ordförande för StudentOrganisationen vid Soc&kom 2008 och var aktiv i föreningen mer eller mindre hela min studietid –jag har släpat upp öl för Nylles trappa, lagat trerätters för 100 personer och städat sunkiga festlokaler dagen efter (Nationen är ju en hyllning till studielivet, men också till föreningslivet). Jag satt också nyligen två år i Nylands litteraturförenings styrelse, men just nu är jag faktiskt inte aktiv i nån förening alls?! Mycket märkligt, men ganska skönt. Eller jag spelar ju handboll, men det räcker med att dyka upp träningar och matcher.

Om du inte skulle bo i Helsingfors, var skulle du bo då?

Jag har ju bara bott på två ställen i mitt liv – Helsingfors och Berlin. Har en konstant längtan till Berlin, men just nu trivs jag bra i Helsingfors. Ibland drömmer jag om att bo i Åbo för att det är så otroligt mycket billigare där än här. Kanske jag nån dag bor en period i Berlin igen, vet ej? Fastän jag älskar Sydamerika tror jag faktiskt inte att jag skulle vilja bo där. Det är så otroligt långt borta från alla nära och kära. Jag skulle inte heller ha nåt emot att bo en period i centrala Europa nån gång.

***

Tack för frågorna, så kul att skriva om nåt nån annan bestämt för en. Många brukar ju säga det att ramar ger kreativiteten en extra push! Nu ska jag iväg och fira lördag och i morgon är det ju söndag och valdag. Kom ihåg att rösta! Är du osäker på vem du ska rösta på eller hur du ska tänka? Läs mina inlägg i valskolan! Själv velar jag ännu mellan två partier. Kan hända att jag bestämmer mig i båset i morgon!!

Sju intervjuer, tio artiklar

Om ni undrar vad jag sysslar med den här veckan säger rubriken allt ni behöver veta. Med andra ord: jättemycket jobb just nu. Så knasigt att allt alltid händer samtidigt. Utöver allt skriv- och intervjujobb består veckan av handbollsmatch i Riihimäki (i går kväll), Friday Lab-träffar (en på Zoom, en live i Helsingfors), mentorträff med mina adepter, en lagkväll med handbollslaget, träff med mitt gymnasietjejgäng och ett möte. Och så kulminerar allt i riksdagsval på söndag! Läs: kommer inte att ha tråkigt denna vecka.

I går kväll, före jag åkte iväg till Riihimäki, spred jag ut mitt så kallade synopsis för Allt jag (inte) ångrar och försökte fundera på strukturen och dramaturgin. Pappren ligger på matbordet men lär nog inte få jättemycket uppmärksamhet den här veckan. Jag vet att jag förra veckan skrev att allt är en inställningsfråga och att tiden är till för att utmanas, men om jag skrivit fyra artiklar under en dag (som jag gjorde i går), finns det kanske inte jättemycket skrivenergi kvar för romanprojektet.

upload.jpg

Det gäller helt enkelt att inse sina begränsningar. Samtidigt som jag påminner mig själv om att jag inte är en supermänniska som kan producera hur mycket som helst ser jag till att hålla pauser.

Både korta och långa. En mikropaus då jag stiger upp ur stolen och tassar runt kontoret för att fylla på temuggen eller vattenglaset. Längre pauser för lunch. I dag stannade jag faktiskt hemma och jobbade och tog det lugnt mellan korta och intensiva jobbpass. Och på eftermiddagen gick jag till ett nytt kafé som öppnat runt hörnet från mig. Så otroligt mysigt, god mat och extremt bra betjäning. Där kommer jag nog att hänga mer i fortsättningen. Älskar när det öppnar nya och härliga ställen i mina kvarter!

Eftersom så gott som all min hjärnkapacitet går åt till att skriva artiklar och göra intervjuer tycker jag att det skulle vara så kul om ni som läser skulle vilja slänga in några frågor i kommentarsfältet. Stort som smått! Så svarar jag så fort jag hinner. Okej? Är ni med? Shoot!