Andra advent

Några minuter i nio kom jag hem i kväll efter en lång dag och tände andra adventsljuset i min ljusstake som egentligen inte är någon stake, utan består av fyra blockljus. Det här är faktiskt första gången (!) jag har adventsljus och också enda julpyntet som finns i min lägenhet. Just nu längtar jag efter att få tända det tredje ljuset för det innebär att livet lugnat ner sig avsevärt. De flesta av höstens sista deadlines infaller nästa vecka och sedan borde det bli lite lugnare ett tag.

Den här veckan har jag verkligen känt av hur höstens jobbstress kommit i kapp. Jag är trött men sover dåligt, så otroligt osugen på det mesta fastän jag har mycket jag verkligen vill och överlag bara så slut i huvudet. Kanske extremt ointressant att läsa om detta men jag vill skriva ut det ändå.

I dag hade vi en bloggträff med några bloggare som bor i Helsingfors och där sa jag en sak jag inte hade tänkt tidigare. Vi pratade om bloggen ger oss ångest och de flesta tyckte att det funnits perioder då det känts svårt att hitta tid eller energi för bloggen. Jag känner det rätt ofta, att jag kanske borde blogga mer. Inte för min egen skull, utan för att jag känner att jag avgett ett löfte till dig som läser. Och jag vill ju blogga ofta, men de senaste veckorna har energireserverna varit extremt låga. Jag hoppas verkligen att det blir åtminstone lite bättre efter jullov.

 Älskar knytkalas. <3

Älskar knytkalas. <3

Helgen har överlag varit rolig men ganska tung med många människor och möten. Jag är nog vad de flesta skulle kalla extrovert, men ju äldre jag blir desto mer tid behöver jag helt för mig själv. Men älskar också att umgås med folk. På fredag eftermiddag träffades vi för första gången med hela min grupp för mentoreringen och fastän jag var trött inför träffen kände jag mig ändå energisk efteråt. Jag tror att den här lilla gruppen kan bidra med så mycket bra till alla inbladade, jag är så glad över att jag sökte med i programmet. Ska skriva lite mer om hur det fungerar så fort jag har lite extra energi.

Resten av helgen har gått i rätt festliga tecken. I går sushi med gymnasiegänget, i dag ett 15-årskalas och så vår bloggträff. Så roligt att träffa några jag aldrig träffat tidigare. Älskar att bloggen och sociala medier gett mig så många nya vänner. <3

Vad har du gjort under helgen? Och längtar du också efter jullov?

En jul (nästan) utan julklappar – tips på annorlunda gåvor

Tio tips på alternativa julklappar.png

I dag är det den första advent och senast nu vaknar väl de flesta till att det faktiskt blir jul igen. Själv är jag ingen extrem julmysare, men så klart det är härligt med lite ljus i mörkret och jag älskar att vi firar jul på lande. Det har min familj faktiskt gjort sedan julen 1988, så bara de två första jularna i mitt liv har jag varit någon annanstans än på lande. Länge var min viktigaste jultradition vår enorma gran. Den var ca 5 meter hög (inomhus!) och jag klagade alltid på att den inte var tillräckligt hög. Stjärnan i toppen skulle så klart röra taket. Det fattar väl alla?

Som yngre var julklapparna en viktig del och väntan på julgubben (inte tomten för mig!) var spännande och pirrig. Bland mina bästa julklappar finns ett helt Barbiehus i tre våningar som jag tvingade pappa att bygga ihop samma kväll (ehe). Mamma hade också alltid en överraskningskalender för mig då jag varje morgon fick en liten överraskning. Typ strumpor, kritor eller kanske en C-kassett (ja, så gammal är jag).

Men ju äldre jag blivit desto mindre bryr jag mig om julklapparna. Inte ens julmaten är särskilt viktig för mig, jag kunde gott skippa skinkan och lådorna (som vi äter i Finland). Det allra allra viktigaste är att få hänga med nära och kära. Därför har juldagen blivit extra viktig för mig för då brukar mina (halv)systrar också komma till lande och vi är mer än tio personer runt bordet.

Med det gänget har vi också i flera år kört på en sorts secret santa som vi kallar för joulutolkku, alltså typ julförnuft. Alla som är med meddelar ett eller två alternativ till julklapp som en vill ha och så lottar/fixar min syster Eeva så att alla köper en julklapp åt en person. Jag gillar extra mycket att en själv får önska vad det är, på det sättet kan vi undvika onödiga grejer. Utöver det köper jag så gott som inga julklappar alls – och vill heller inte ha några. Det finns typ inget svårare än att komma på grejer jag kunde önska mig av nån annan. Jag behöver ju liksom inte så mycket.

Tio tips på alternativa julklappar

Men om jag ger en julklapp vill jag vara säker på att mottagaren har nytta och glädje av den. Och allra allra helst vill jag köpa något lite annorlunda som inte nödvändigtvis behöver vara en pryl. Så här kommer tio tips på annorlunda julklappar som du kan glädja din näromgivning med.

 1. Välgörenhet

  En klassiker som alltid funkar – speciellt om personen du ger julklappen till uttryckligen inte vill ha något själv. Själv har jag köpt julklappar via bland annat Unicef, Röda korset och Kyrkans utlandshjälp. Det finns också flera organisationer som samlar in medel för att kunna ge julklappar till mindre bemedlade familjer.

 2. En gemensam upplevelse

  Kanske biljetter till en konsert med ditt och kompisens favoritband, en öltasting med mamma eller ett teaterbesök med pappa? Nåt roligt ni kan göra tillsammans och båda gillar. Gemensam tid måste väl ändå vara det mest värdefulla vi kan ge åt varandra?

 3. En sånglektion

  Jag såg just att en bekant till mig skrev att hon ger sånglektioner. Perfekt för någon som trivs på karaoken och gärna skulle ta sjungandet ett steg vidare. Jag såg att Ida nu har ett erbjudande, så passa på!

 4. En lektörsläsning

  Har någon i din närkrets författardrömmar? Slå på stort och lova betala för en lektörsläsning (eller åtminstone en del). Perfekt för hen som behöver lite hjälp med sin text. Rekommenderar varmt Jenny som varit min lektör. En skrivarkurs kunde också funka.

 5. Medlemskap i klädkollektiv

  Jag är helt kär i mitt kollektiva klädbibliotek som jag är medlem i. Perfekt för den modeälskande kompisen som vill minska på sin konsumtion! Finns åtminstone i Helsingfors men kolla om det finns i din stad också. Dessutom behöver du inte vara rädd för att köpa “fel” plagg eftersom mottagaren själv väljer kläderna hon lånar = totalt riskfritt!

 6. Finsk design

  Om du vill köpa något fysiskt rekommenderar jag naturligtvis inhemsk design. Varför inte en ny klänning från E/S Design eller en ny väska från Lovia eller NO/AN – alla tre företag som tänker på materialvalen och produktionen. Inget slit och släng här inte!

 7. En ljudboksprenumeration

  Perfekt gåva för kompisen som har den fysiska bokhyllan full men gärna skulle läsa/lyssna mer. Via min rabattkod till Nextory kan du dessutom få den första månaden gratis.

 8. En fysisk bok eller en tidningsprenumeration

  Jag kanske är lite partisk men böcker och tidskrifter hör till sånt som jag tycker att en absolut ska få konsumera. Tänk på mottagaren och vad hen skulle bli glad av. Bland finlandssvenska tidskrifter rekommenderar jag Ny tid och Astra. Eller varför inte köpa en ny finlandssvensk roman? Finns hur många bra som helst att välja mellan.

 9. Den perfekta Spotify-listan

  Har du koll på den nyaste/bästa musiken och din kompis har inte det? Komponera ihop den perfekta Spotify-listan till jul – eller varför inte lova en lista varje månad med dina nya favoritlåtar. Själv skulle jag älska en sån julklapp eftersom jag är så otroligt hopplös på musik.

 10. Din egen kunskap & tid

  Är du jättebra på att baka och någon i din omgivning skulle vilja lära sig? Ge några baklektioner i julklapp. Älskar du att städa och är en fena på att dammsuga, där har du din julklapp! Tänk på mottagaren och vad hen skulle bli glad av och ha nytta av. Det kanske inte är en så stor grej för dig, men en jätteviktig grej för mottagaren.

Det var mina tips! Har du ytterligare tips på annorlunda julklappar som inte bara handlar om att köpa köpa köpa? Skriv gärna en kommentar så samlar vi ihop den perfekta listan. Själv har jag absolut inget emot presenter – fastän det kan låta så, hehe. Jag älskar att både ge och få presenter, men jag ogillar att jul och födelsedagar så mycket ska handla om (tvångs)konsumtion. Om jag hittar något fint till någon kan jag köpa det där och då och ge helt utan orsak. Och hittar du den perfekta julklappen är det ju fantastiskt.

Glad första advent!

En ny klänning varje vecka – utan att köpa något

Söndagshälsning på dig kära bloggläsare! Den här veckan har svischat förbi med full fart men så brukar det vara under hösten. Så mycket nytt och roligt har hänt. Mentorering, afterwork med salsa på fredag, en lillajulsfest hos en kund, supergod middag på Sandro med Jennifer och Malin, Fridas födelsedagskalas och som avslutning på veckan en konsert mer Arne Alligator och 700 ivriga kids och föräldrar som jag ska skriva om för Barnavårdsföreningens webbsida. Nu är jag lite trött.

En av de roligaste grejerna den här veckan är “mina” två nya klänningar jag plockade upp i tisdags. Eller egentligen är klänningarna inte mina och det är det som är det bästa. Tidigare i november gick jag med i klädbiblioteket Vaaterekki efter att ha blivit tipsad om det av min nya kontorskollega Minna. I korthet går det ut på att jag betalat ett medlemskap för 6 månader och kan under dessa 6 månader låna hur många plagg jag vill, men max 2 plagg per gång.

Första gången jag besökte Vaaterekki lånade jag med mig två klänningar, men använde till slut bara ena. Då tyckte jag också att utbudet kanske inte var bra, men nu när jag var där i tisdags kunde jag ha lånat hem hur många plagg som helst så jag fick välja de som kändes mest lockande. Ett plagg som fångade min blick var en sammetsklänning designad av Katri Niskanen och jag tycker det är lite roligt att jag valde att låna just den.

sammetsklänning1.jpg

För 20 år sen när min syster gifte sig och jag var 12 år hade jag nämligen på mig en sammetsklänning. Jag har såå många gånger tittat på bilderna efteråt och tänkt att det var nog en så pinsam outfit. Men ni vet hur modet funkar, det som var snyggt för 20 år sen kommer igen och i höst har sammetsklänningen verkligen gjort en comeback. Just nu tycker jag att klänningen jag lånade är ett av de snyggaste plaggen på länge – vi kan ju se vad jag tycker om fem år, hehe.

I ärlighetens namn skulle jag aldrig ha valt att köpa just den här klänningen men att få låna den i några veckor känns mer än perfekt. Jag är redan så nyfiken på vilka alla underbara plagg jag kommer att kunna låna. Alla kläder som finns i “biblioteket” är finsk design och jag älskar att kunna ta del av denna kollektiva garderob. Jag kommer så klart att köpa kläder då och då, men nästa gång jag “behöver” en klänning för en fest ska jag börja med att spana in vad som finns hos Vaaterekki.

Kunde du tänka dig att låna kläder? Själv hade jag tänkt på det redan en längre tid men kom mig aldrig för. Dessutom kändes det lite skrämmande. Tänk om det händer något med plaggen? Men så började jag fundera: hur ofta händer det något med mina egna plagg? Väldigt sällan! Och älskar att kunna ha tillgång till en enorm garderob utan att själv köpa något. Jag får variation i klädskåpet på ett ekologiskt och billigt (!) sätt. Dessutom är jag redan helt förälskad i gemenskapen bland alla kvinnor. De som driver stället hjälper en gärna att hitta snygga plagg och andra medlemmar ger tips och beröm. Så fint! <3

Bohemian Rhapsody, solsken & god mat = perfekt helg

IMG_20181117_142311-2.jpg

Den här helgen blev mer eller mindre exakt som jag hade önskat. På fredag hade vi som vanligt afterwork på jobbet, sen åkte Markus och jag in till centrum för att middag på Pastor och herrejess så god mat?! Plus att det var så mycket mat att vi var helt mätta nästa morgon ännu, haha. Gå dit om du vill äta gott och bli mätt. Tyvärr var det så mörkt så jag kunde inte ta en enda bild på härligheten.

Kvällens nästa programpunkt var Bohemian Rhapsody på förnyade Maxim. Markus hade beställt skumpa och osttallrik på förhand, men osttallriken fick bli lördagens frukost för att det fanns ingen chans att vi hade klarat av den under kvällen. När vi var på väg ringde en av mina nya “kollegor” och så avslutade vi kvällen vi med en drink. Perfekt!

Men alltså Bohemian Rhapsody! Jag gillade filmen så otroligt mycket. Jag har svindålig koll på musik och Queen och hela köret men jag verkligen älskade filmen. Jag har redan läst att det finns en massa grejer som inte alls stämmer, men vad spelar det för roll när musiken och dramaturgin funkar?! Kan verkligen rekommendera filmen om du inte sett den. Och om du sett den, vad tyckte du?

IMG_20181117_142423-2.jpg

Lördagens solsken var som en gåva från gudarna. Jag kände mig som en ny människa tack vare lite sol?! Jag läste nånstans att det före det varit fem timmar sol under hela november, så kanske inte så konstigt om jag varit på extra dåligt humör. På lördag promenerade vi in till stan och drack en kakao på Clarions skybar och kollade in solnedgången. Så mysigt.

I dag hade jag tänkt redigera men sen insåg jag att jag måste göra en översättning som ska in före klockan 11 i morgon. Jag fick materialet på fredag eftermiddag så det blev lite bråttom, uff. Men helgen avslutades på bästa möjliga sätt, med rejäl matchvinst! Det var så roligt att spela och jag lyckades till och med göra några mål. Helgens enda minus är att jag slog ihop huvudet med en motståndare under matchen så nu har jag lite ont i huvudet, men inget värre som tur är.

Så på alla sätt en perfekt helg. Nästa vecka är fullspäckad av både det ena och det andra, men mer om det i morgon. Nu ska jag slappa lite framför tv:n och sen förhoppningsvis komma i säng i tid.

Vad har du gjort under helgen? Efter att ha sett Bohemian Rhapsody har jag lyssnat på massvis av Queen och låtarna snurrar på i mitt huvud.

“Don’t stop me now, I’m having such a good time!”

Nobody puts Baby in a corner

baby.jpg

Helgen kom och gick och nu är det plötsligt tisdag kväll? Dagarna flyter ihop i en enda grå massa samtidigt som det händer hur mycket som helst. På fredag kväll gick jag på en dubbel-40-årsfest med filmtema. Önskemålet var att gästerna skulle klä ut sig till en filmkaraktär. Det låter ju enkelt men sen ändå inte? Efter mycket funderande kom jag på att jag kunde vara Baby från Dirty Dancing – en av mina absoluta favoritfilmer. Ja, just så “dålig” filmsmak har jag. Har sett väldigt få klassiker, däremot har jag sett Dirty Dancing minst tio gånger. Prioriteringar, prioriteringar!

Eftersom jag har ungefär världshistoriens plattaste hår gjorde jag mitt bästa för att få till ett Baby-svall. Jag flätade håret på fredag morgon och när jag väl löste upp flätorna sprayade jag ungefär en halv flaska hårspray i håret och lyckades väl rätt bra? Jag hade också med mig en vattenmelon som rekvisita och upprepade frasen “I carried a watermelon” hela kvällen. Själva festen var kul men jag fick gå hem rätt tidigt för att orka stiga upp på lördag.

Då skulle jag nämligen till Bokkalaset i Ekenäs. Jag hade äran att intervjua författarna Ellen Strömberg, Elin Willows och Mia Franck på Ekenäs bibliotek. Ett jätteroligt uppdrag som jag var så otroligt nervös inför. Jag har ju gjort hundratals intervjuer, men väldigt få på scen. Det gick ändå hur bra som helst (tycker åtminstone jag, de i publiken får avgöra hur min insats var) och dessutom var det roligt.

Och som vanligt: direkt jag satte mig där i stolen och intervjun kickade i gång kände jag mig lugn och hade koll på situationen. Jag visste att det skulle bli så, men nervositet är svårt att tysta ner med rationella tankar. Efter intervjuerna gick vi ännu till ett mysigt kafé med Ellen och efter en stund fick vi sällskap av hennes man Pär. Vilka urtrevliga människor alltså! Synd att de bor i Jakobstad och det är rätt sällan jag får en chans att hänga med dem. Det här var visserligen första gången jag träffade Pär, men jag fattar varför Ellen föll för honom.

 Jag, Pär och Ellen poserar på Ekenäs snyggaste plats. Och nej ingen av oss är drogad, vi är bara nöjda och glada.

Jag, Pär och Ellen poserar på Ekenäs snyggaste plats. Och nej ingen av oss är drogad, vi är bara nöjda och glada.

Eftersom måndagen kom och gick och jag inte skrev någon veckoplan blir det en snabbversion nu i stället. I går spelade vi en match med mitt lag, det började bra men slutade mindre bra. Men vi har nästa match redan på söndag så då ska vi se till att ta revansch! I morse var det sista morgonyogan med Laura som varit instruktör på mitt coworking-ställe Wonderland de första månaderna. Hon ska åka till Nya Zeeland över vintern, men vi har i stället fått två (!) nya instruktörer och kommer i fortsättningen att ha yoga två gånger i veckan. Hur bra?!

Resten av veckan består av en hel del möten, en intervju, en fotografering (jag ska fota en kompis!) och förhoppningsvis blir det en extremt lugn helg. Jag längtar efter två dagar i rad då jag inte behöver göra nåt utan får ligga raklång i soffan och läsa.

Men något som känns extra kul: min redigering går över förväntan. Det går långsamt, men det går bra. I går läste jag en bit av det nyredigerade manuset och blev nästan förvånad. Det är liksom … bra? Undrar hur länge den känslan håller i sig, hehe. Nästa vecka tycker jag antagligen att allt är skit. Ifall du är mitt inne i en skriv/redigeringsprocess, var på skalan nedan placerar du dig?

Krigar mot november med god mat och bra människor

Jag vill inte vara den där personen som klagar på vädret men nu är jag tyvärr den. Det är så galet grått ute att jag inte vet hur det är meningen att en ska överleva?! Ju äldre jag blir, desto tyngre blir det här mörkret och gråheten att hantera. Jag har planerat att jag ska köpa en wake up-light och hoppas det skulle hjälpa mig att stiga upp på morgonen. Jag är liksom automatiskt på dåligt humör när jag vaknar för att jag fattar att det är grått. Inte världens bästa start på dagen.

Men lyckligtvis finns det sånt som gör dessa gråa novemberdagar uthärdliga. Bra grejer är pojkvänner som kommer hem från arbetsresor flera dagar tidigare än planerat och kompisar som vill äta gott och dricka vin en torsdag kväll. I går åt Markus och jag spontanmiddag på Fisken på disken i Kampen och jestas så gott det var. Kunde ha ätit en portion direkt efteråt, mmm.

Jag har Eat Finland-boken och det börjar så småningom bli bråttom att utnyttja alla restaurangerbjudanden. Boken går alltså ut på att du får en huvudrätt gratis på alla tolv restauranger som är med. Hittills har jag varit på fyra, ehe. I går åt jag gös och det var helt otroligt gott. Efteråt gick vi ännu till Fazer och delade på en bit sachertårta. Perfekt sätt att glömma bort att det är november.

fiskenpådisken.jpg

Men en grej som jag nu känner mig tvungen att kommentera är den sanslöst hopplösa servicekulturen i Finland. Det här gäller inte alls alltid, men jag blir lika galen varje gång. På Fisken på disken blev vi väl bemötta, fick smaka på två olika viner för att välja vilket vi ville ha och maten kom snabbt och var som sagt god. Men när vi väl ätit så satt vi i över 20 minuter med tomma tallrikar och glas. Det var inte fullt på restaurangen, servitörerna hade inte fullt upp men ändå blev vi typ bortglömda?

Jag fattar inte? Vill de inte sälja mer? Vill de att vi själva ska plocka undan? Gå iväg utan att betala? Fram till denna punkt var servicen alltså hur bra som helst och maten sjukt god men sen när en känner sig bortglömd så blir jag bara arg och irriterad. Och att det här händer så ofta?!

I dag har jag fortsatt det njutningsfulla och glada livet när Lina och jag besökte ett nytt ställe i mina krokar, nämligen bageriet och vinbaren Way. Så genial kombination alltså, vin och bröd?! Vi drack ett glas rött, åt sjukt gott surdegsbröd, burrata, brysselkål och tomat. Enkelt men perfekt. Det är ett litet ställe och fastän det såg fullt ut kunde vi klämma in oss där. Älskar såna ställen. <3 Efter det gick vi ännu till kaféet IPI för te och kakao. Perfekt torsdag.

Nu ska jag avsluta kvällen med att se på ett av mina absolut favoritprogram: Masterchef Australia. Finns nog inget program med större feelgoodvärde än det.

Hur krigar du mot november? Eller är du en magisk varelse som inte påverkas av gråhet och mörker? I så fall får du gärna dela av dig av dina superkrafter!

En aktiv helg

Hallå, hallå! Den här söndagen är jag lite extra mör. Jag steg just på en metro efter att ha få skjuts från Hangö och snart är jag hemma. Äntligen! Helgen har varit sjukt aktiv men riktigt rolig och bra på många sätt! 

I går hade vi vedtalko på lande och bar ved, ris och grenar i nästan fem timmar. Mamma hade bjudit dit ett stort gäng så vi var tio vuxna och två barn som hjälptes åt. Vi jobbade alla hårt och under kvällens middag satt de flesta tysta och bara slevade i sig mat. Några tappra fortsatte med det sista i dag, men själv skulle jag till Hangö för att spela handboll så jag smet iväg. 

upload.jpg
 Den här vedhögen växte ännu rätt mycket!&nbsp;

Den här vedhögen växte ännu rätt mycket! 

Mina armar var så trötta att jag knappt orkade lyfta dem (vem behöver gym när det finns skogsarbete brukar pappa säga) men det var så kul att spela. Trots att vi hade vissa utmaningar med att få bollen i mål lyckades vi till slut vinna matchen. Det var bara säsongens andra match för mig så allt känns fortfarande lite nytt och spännande (fastän jag spelat handis i typ 25 år, hehe). 

Nu ser jag fram emot nästa vecka. Lite mindre jobb på agendan och i stället ska jag djupdyka i mitt manus. Jag tog över ett hörn på kontoret i fredags och började kladda på en whiteboard för att känna att jag faktiskt gör nåt. Aaaah redigering alltså! Så jobbigt ibland men ändå så spännande att se hur texten förändras och förbättras. Skrev bland annat kommentaren "gestalta för fan". Sakta men säkert ska det väl bli bra?? 

Vad har du gjort under helgen?  

Böcker, vin och pizza

I morse när jag satte mig vid ett arbetsbord på kontoret – efter att först ha ätit måndagsfrukosten som det bjuds på – tittade jag ut genom fönstret och såg att det snöar! Lika stor överraskning varje gång. Och min bil har så klart inga vinterdäck än, meeeeen just så här brukar det ju vara. Nå, det löser sig!

Helgen som gick blev just så perfekt som jag önskade mig! Fredagens Nu imorron-fest var så bra och det var roligt att träffa många jag inte sett på länge. Kvällens höjdpunkt var Peter Sandström som läste dikter publicerade i Studentbladet 1985 (“det fanns en gång en ung man som hette Peter Sandström”) och så klart Ellen som läste från sitt nya projekt. Det lät jättebra och jag vill gärna höra/läsa mer.

tenhopizza.jpg

Jag avslutade kvällen med pizza på Tenho och smet sen tidigt iväg för att jag var så trött. På lördag blev det äntligen dags för bokmässan. Jag kunde röra mig ungefär en halv meter åt gången tills jag stötte på någon kompis eller bekant. Jag tror faktiskt att jag kunde snurra runt på det finlandssvenska området i flera timmar och hela tiden hitta någon ny att snacka med. Fint!

Jag köpte bara en bok och lyssnade bara på ett samtal men är väldigt nöjd med bägge. Sara Enholm Hielm som är en av förläggarna på “mitt” förlag vann nämligen Svenska Yles litteraturpris med debuten Och hjärtat det var mitt, så den var jag så klart tvungen att köpa. Har hört så otroligt mycket gott om den så jag ser fram emot att läsa. En bokrecension dyker så klart upp här sen! Min förläggare Tapani Ritamäki fick också ett förläggarpris så det går ju riktigt bra för Förlaget, hurra!

bokpodd mässa.jpg

Mässans enda samtal jag lyssnade på var en livepodd med Anne Hietanen, Ida Henrikson och Maria Turtschaninoff. Fastän jag hört Maria i flera samtal så har hon alltid nåt nytt och intressant att komma med. Jag tror förresten att just det här samtalet kommer att dyka upp i bokpodden om du vill lyssna på det (rekommenderar!). Och om du missat Marias senaste roman tycker jag att du ska läsa min recensionBreven från Maresi.

Efter bokmässa styrde vi stegen mot mat- & vinmässan för att smaka på lite viner. Min favorit blev en rieslingskumpa som lär vara ny i Alkos sortiment (väldigt ny tydligen för att jag inte hittar den på Alkos sidor). Tyvärr var det smockfullt på just vinsidan på lördag kväll så det var lite störande, men det får en väl ta. Förvånansvärt många var också riktigt fulla?! Kändes märkligt.

 Spionerade så klart på min bok på mässan.

Spionerade så klart på min bok på mässan.

När vi var på väg hem skulle jag bara slinka upp till presscentret för att plocka upp min jacka som jag hade lämnat där (i stället för att betala 3 euro i garderoben). Då märkte jag att det pågick ett mingel som Förlaget hade spontanordnat. När minglet var slut blev vi tillfrågade om vi vill gå på middag och tackade så klart ja. En knapp timme senare åt jag helgens andra pizza (hehe) och fick diskutera bland annat med Lars Sund som jag inte hade träffat tidigare. Jag älskar verkligen att jag har chansen att träffa så många erfarna författare och få prata författarskap och skrivande med dem. Jag frågade om Lars någonsin skämdes för sina tidigare alster och han sa nej. Kändes ändå rätt skönt.

På söndag gjorde jag inte så mycket annat än åkte till Ikea. Planen var att köpa nya anteckningsböcker. Jag har nämligen antecknat så gott som alla mina intervjuer de senaste åren i häften jag köpt på Ikea men nu finns de inte längre i sortimentet!!! De hade nya häften med tunnare papper som inte fungerar för mig. Det här låter kanske som ett trivialt problem, men jag är väldigt noga med hurdana anteckningsblock jag använder för att anteckna intervjuer (nu förstår jag att det här är det mest intressanta du läst på hela dagen). Så nu måste jag hitta nya anteckningsblock när Ikea inte längre levererar. Däremot hälsade jag på lådan med lock med samma namn som jag. Kändes tryggt.

kuggislåda.jpg

Den kommande veckan blir väldigt mycket lugnare på jobbfronten och det är verkligen välkommet. Jag kollade tidigare i dag på veckans to do-lista och blev helt konfunderad över att jag har så lite jobb?! Men det betyder en bra sak: äntligen har jag tid för att redigera, hurra! Så här ser veckan ut:

Måndag: Frukost på kontoret, jobb med projektjobbet och broschyrerna, handboll på kvällen.

Tisdag: Morgonyoga, en telefonintervju + skriva artikel, broschyrjobb.

Onsdag: En Skype-intervju med en som sitter i Australien (!), lunch med LittSkap-kompisar och Halloweenfest på kontoret. Så pepp på den!

Torsdag: Projektmöte, lunch med Erik och extra handbollsträning på kvällen.

Fredag: Jag hoppas på att kunna redigera. På kvällen åka iväg till lande.

Lördag & söndag: På lande med systrar, mostrar, föräldrar för att hjälpa till med skogsarbete. Jag räknade vi att vi är väl ungefär 15 personer, ska bli så kul! På söndag ska jag sen ännu till Hangö för att spela match.

Så det blir nog en bra vecka. Jag är mest glad för att oktober snart är slut. Den här mängden jobb är för mycket, men som frilans är det så otroligt svårt att tacka nej. Jag hoppas ändå att jag ska bli bättre på det i fortsättningen. Och att allt inte skulle ske exakt samtidigt. Vad har du för planer för veckan?

Jobbresa, blogathon och bokmässa

Hej från Arlanda! I morse ringde väckarklockan 4.10 och det kändes nästan som när jag jobbade på radionyheterna och skulle vara på Yle klockan 5. Om vi säger som så här: jag saknar inte de tidiga morgnarna fastän det så klart finns nåt charmigt och mysigt att vara vaken när största delen av alla andra sover och sedan kunna avsluta arbetsdagen när de flesta bara kommit i gång (på radion då).

Den här arbetsdagen är däremot inte över än. Om en knapp timme åker flyget tillbaka till Helsingfors och ungefär halv nio ska jag väl vara hemma igen. Så en riktigt lång dag, men väldigt kul också! Jag har fått hänga i Stockholms skärgård och intervjuat ett så otroligt trevligt par. Tyvärr är det här inte offentligt så jag kan inte säga desto mer, men det jag kan säga är att fotografen och jag blev otroligt väl bemötta. Svenskar ändå?! Sjukt trevliga.

upload.jpg

Nu är jag riktigt mörbultad men ser fram emot den här veckan som bjuder på en hel del skoj. Närmare sagt följande:

Måndag: Jobbresa till Sverige.

Tisdag: Extralång morgonyoga på kontoret. Finslipa en artikel, fixa med smått och gott. Lite skrivtid hoppas jag också på. På kvällen blir det häng med person jag saknat. <3

Onsdag: En intervju, skriva ut artikel. Redigera! BodyCombat och så på kvällen avfärd till mitt lande och blogathon!

Torsdag: Blogg blogg blogg för hela slanten och häng med fantastiska tjejer.

Fredag: Köra hem från lande, jobba undan ofixat jobb, redigera, bokmässa och så Nu imorron-fest!

Lördag & söndag: Förhoppningsvis chill, mys och bokläsning.

Flower workshop på kontoret

P1040159.jpg

Om jag funderar på alternativa karriärer är varken blombindare eller blomsterhandlare inget jag ska satsa på (i motsats att bli skogshuggare då). I dag hade vi en blomworkshop på kontoret som fredagens after work och jag anmälde mig så klart, för vem gillar väl inte blommor?

Nu visade sig att blommor är vackra, men att jag absolut inte ska göra något annat än se på dem. Jag hade faktiskt ingen aning om att det kunde vara så här svårt att få ihop en snygg blombukett. Så klart går det att mixa blommor i en vas, men nu var tanken att vi också skulle binda ihop vår bukett. Vi fick en kort intro men slängdes vi ut till hajarna (ja så kändes det, haha).

P1040104.jpg
P1040168.jpg
 Ett tomt vinglas (det är jag i alla fall bra på) och min bukett.

Ett tomt vinglas (det är jag i alla fall bra på) och min bukett.

Jag började om flera gånger och slutresultatet blev väl kanske inte så extraordinärt. Först tyckte jag att det blev riktigt fult, men kanske det blev helt okej ändå. Och i stället för att jag skulle ha känt att det var lugnande att pyssla med lite blommor kände jag bara hur blodtrycket steg. Det här kräver otroligt mycket tålamod – och tålamod är ju inte precis min starkaste gren.

Mindfulness kan upplevas på flera olika sätt tror jag och uppenbarligen ska jag inte binda blombuketter eller rita i målarböcker. Förra helgen målade jag nämligen lite i min vuxenmålarbok och blev mest frustrerad. Det blev fult och jag tyckte int att det var speciellt roligt? Däremot har yogan på ett märkligt sätt börjat fungera för mig och det är jag så glad över.

P1040117.jpg

Nu blir det en lugn kväll hemma och i morgon är det dags för säsongens första match och på kvällen ska jag träffa en kompis jag inte sett på länge. Hoppas du har en rolig och avslappnande helg framför dig!

Vad gör du för mindfulness? Pyssel, yoga eller nåt helt annat? Eller inget alls? Själv känner jag att min allra bästa mindfulness sker på handbollsplan och det är säkert största orsaken till att jag inte slutat spela. Så hurra att jag får spela i morgon!

Bloggförvirrad

Vad är det här egentligen för en blogg? Det har jag tänkt flera gånger på sistone. Min slogan är författardrömmar & andra drömmar och skrivandet är ju ett bärande tema, men det har inte blivit så många skrivinlägg eftersom jag inte jobbat med text de senaste månaderna. Däremot har det blivit desto mer allt möjligt annat. Jag har börjat med veckorapport på måndagar och så fyller jag på det jag råkar tänka just då.

Många inläggsidéer stannar kvar i huvudet för att jag inte riktigt vet hur jag ska tackla dem och jag grämer mig för att det blivit så få skrivinlägg. Men i och för sig kan jag inte heller pumpa ut skrivtips eller inspiration flera gånger i veckan. Jag har också en del Berlininlägg oskrivna och funderar överlag på vad jag egentligen sysslar med.

Så jag är bloggförvirrad och undrar (än en gång) vad du som tittar in här vill läsa om? Är det intressant att jag pladdrar på om mitt liv? Vill du bara läsa skrivtips eller skrivrelaterade inlägg? Vad ska jag skriva om?! Jag gjorde ju en bloggenkät för ett halvt år sedan men det känns som en evighet sedan? Däremot blir jag så så så glad när jag läser alla fina kommentarer nu igen. <3

Är det alltså bara jag som är förvirrad? Är det hösten? Är det något annat? Jag har kommit in i en väldigt bra bloggrutin med 4–6 inlägg per vecka, men jag har faktiskt ingen aning om innehållet alls motsvarar det just du vill läsa. Att göra en ny bloggenkät redan nu känns ju inte heller riktigt motiverat. Däremot kan du ju komma ihåg att alltid klicka på hjärtat om du tycker att ett visst inlägg (eller alla!) är extra bra eller intressanta.

 Känner mig ungefär lika förvirrad som vädret i morse. Dimma ute, dimma inne – eller åtminstone i mitt sinne.

Känner mig ungefär lika förvirrad som vädret i morse. Dimma ute, dimma inne – eller åtminstone i mitt sinne.

Nästa vecka är det dags för Blogathon med vårt lilla bloggäng och jag räknar med att få mycket inspiration och idéer. Lite tydligare riktning. Samtidigt som jag undrar om jag inte gör det här med att blogga till en alltför stor grej? Jag bloggar ju för att det är kul och skriver om det jag är sugen på just då. Att ha en extremt uttänkt bloggstrategi känns i alla fall just nu väldigt avlägset. Däremot tycker jag att det är kul att jag har haft mina första samarbeten här – om jag tjänar lite pengar på bloggen känns det också roligare att lägga ner tid på den.

Ja ja, kanske jag bara svamlar nu igen? Men så får jag väl göra, här på egen blogg. Köra lite metablogg liksom. Kan också passa på att erkänna att jag skippade kvällens BodyCombat. I stället lyssnade jag på kroppen som behövde vila och är helt hundra på att det var rätt beslut. Oftast är träning ett bra sätt att nolla huvudet, men så finns det vissa gånger då soffan faktiskt är bättre. Se nu: inte ens ett litet blogginlägg kan jag skriva utan yra iväg!

Vill du minska på min förvirring får du väldigt gärna kommentera här, kontakta mig, tycka till på Facebook eller Instagram. Eller så klickar du bara på hjärtat och visar att du läser och trivs här i min lilla hörna av internet – fastän jag svamlar på lite då och då. Tack!

Fem gånger jag klantat till det

Fredag, ljuva fredag! Jag tänker att vi firar den här bradagen genom att jag berättar om fem gånger när jag riktigt har klantat till det. Jag är i grunden väldigt organiserad och noggrann och kommer ihåg alla datum utantill osv. Men ändå är jag en sån enorm klantare då och då. Här kommer en topp fem var så goda!

1. Elvispat håret

Våren 2004 skulle jag baka min klassiska banankaka för våra tyska gäster. När jag höll på att vispa ägg och socker böjde jag huvudet ner, mitt långa hår fastnade i elvispen som var i gång och fastnade så klart direkt. Jag försökte stänga av elvispen, men lyckades inte och rev till slut ut sladden från kontakten.

Med elvisp i håret ringde jag helt i panik till pappa som knappt förstod vad jag sa. Han lyckades lugna ner mig och jag lyckades dra loss apparaten, men visparna satt kvar. När mina föräldrar kom hem började pappa lossa dem och allt resulterade i att jag blev skallig på ett litet parti på ca 2 x 2 cm. Håret växte ut men jag hade nog aldrig gråtit lika mycket i mitt liv som då. Nu tycker jag det här är ganska festligt. Tyvärr (?!) finns det däremot inga bilder på min skalliga härlighet.

saltöken2.jpg

2. Kollade inte bussanslutning i Bolivia

Efter att ha varit drygt två månader i Sydamerika hade jag lärt mig att det alltid finns en buss. Vart du än ska och när du än ska. Nå, det visade ju sig att det här inte riktigt stämmer. Jag hade bokat en resa till saltöknen Salar de Uyuni och åkte först en buss för att sedan byta till en annan. Den första bussresans sista timme blev förresten en kamp i och med att jag trodde att det fanns en toalett på bussen, men det fanns det inte, så jag var mer eller mindre sprickfärdig när jag klev av bussen och rusade in på toan.

Nöjd och glad gick jag sedan till biljettluckan för att köpa en bussbiljett till nästa destination. Kvinnan i biljettluckan meddelade att kvällens sista buss ska åka strax och att det inte finns en enda ledig plats. Neeejj! Jag fick helt panik och bönade och bad om att få åka med, förklarade att jag redan betalat för en tour på saltöknen och att jag måste få åka. Efter en kort övertalningsprocess sålde hon en biljett åt mig i gången och jag kom i väg!

3. Michaela von Nyheter

Att jobba med direktsänd radio kan vara svårt ibland. En säger saker fel, uttalar en mystisk ort fel, hakar upp sig på ord och så vidare. Men sitt eget namn ska en väl kunna? Jag råkar ha ett relativt komplicerat namn, men ändå. Det är mitt namn.

Men för fyra år sedan döpte jag om mig i en av eftermiddagens radiosändningar. Jag skulle säga “Mitt namn är Michaela von Kügelgen, nyheter igen om en timme”, men det blev ju inte riktigt så. Lyssna själv:

4. Slängde plånbok i soporna på McDonalds

Jag hade nyligen fyllt 18 och älskade att köra bil. Jag var gärna nykter och körde vänner både till och från nattklubben/krogen. Så också den här gången. Vi hade laddat upp med mat på McDonalds och när vi skulle gå in på nattklubben och jag skulle visa mitt ID märkte jag att jag inte hade det!

Jag hade haft min plånbok på McDonalds-brickan och slängt den i soporna tillsammans med allt annat skräp. Helt i panik ringde jag till McDonalds och bad dem fiska ut min plånbok. Först sa de att de inte kan göra det på grund av någon regel, men jag sa att då gör jag det väl själv och till slut fiskade personalen upp den. Sen luktade min plånbok Big Mac och ketchup ett bra tag.

 Kan verkligen rekommendera Budapest, men kom ihåg passet!

Kan verkligen rekommendera Budapest, men kom ihåg passet!

5. Glömt pass eller plånbok när jag skulle resa

I våras när jag skulle resa till Budapest märkte jag på Helsingfors-Vanda flygplats att jag glömt passet hemma. Det fanns inte tid att åka hem efter det så jag fick chansa och åka iväg utan. Allt gick bra tills jag skulle boarda planet hem. De kollade passen och ville inte släppa mig ombord, men också det här klanteriet fick ett lyckligt slut. Läs hela historien här.

Och nu bara för nån vecka sedan när jag skulle på spasemester till Pärnu i Estland lyckades jag glömma plånboken hemma. Jag hade flyttat det från en väska till en annan på grund av handbollsträning kvällen innan och där i den väskan låg plånboken när jag seglade iväg med båten mot Tallinn. Lyckligtvis hade jag sällskap så det löste sig.

***

Så kort och gott kan vi väl säga så här: jag klantar till det med jämna mellanrum men allt löser sig alltid till slut. Och det är inte så farligt att klanta och klåpa, jag tror det snarare är oundvikligt på vissa plan. Dessutom blir det i alla fall roliga historier att berätta! Har du klantat till det nån gång? Berätta gärna!

Glad fredag på dig kära läsare, jag hoppas det här piggade upp din dag och att du har många roliga, avslappnande eller spännande planer för helgen.

Ny font, nytt hår, ny iver

Det händer saker – på flera olika nivåer. Jag hade redan en längre tid stört mig på min font här på bloggen, en rätt så klumpig sans serif (alltså en “rak” font utan krumelurer) och tänkte att det kanske skulle vara dags att testa en serif för omväxlings skull. Ingen har reagerat ännu (varken negativt eller positivt) så kan ju hända att ingen annan märkt något, men själv är jag nöjd med den nya fonten. Hojta till om du tycker att den känns för liten, är oläslig etc.

Det är inte bara bloggfonten som är ny, utan också mitt hår! I våras färgade jag håret för första gången på flera år och gick då till riktigt blond. Den senaste tiden har jag sett på min spegelbild med en allt surare min och känt att något måste hända och i dag hände det! Jag hade skickat några inspirationsbilder till min frissa och efter 2,5 timme i frissastolen gick jag ut ur salongen med betydligt mörkare hår. Det kändes så rätt från första början och känns som bra omväxling.

upload.jpg

Överlag känns det som om att den borttappade energin äntligen återvänder. Nästa vecka börjar ett nytt jobbprojekt som faktiskt ska hålla på i ungefär 5–6 månader och innebär en trygg inkomst under den tiden – väldigt välkommet! I dag har jag också skaffat kontaktlinser och övat med en extremt tålmodig försäljare/optiker. Jag har rätt så små ögon och det tog länge att få in linsen, men till slut lyckades det (bara ena ögat än så länge). Nu har jag fått som läxa att öva så mycket som möjligt, hehe.

I kväll har jag också extra roliga kvällsplaner. Det blir finmiddag på Kolmon3n här i Berghäll i gott sällskap. Jag ska fira mitt nya hår, det nya frilansjobbet och att det senaste halvåret bjudit på så mycket bra och fint. Nya vänner, nya upplevelser, nya möjligheter. Efter några dagars dipp och depp är jag redo att kramas med livet igen.

Och TACK alla som hörde av sig med intresse för en skrivarkurs. Jag ska fundera lite och säkert lägga upp en blankett där du preliminärt kan anmäla intresse så ser jag om det är värt att jobba vidare på. Har ju liksom hundra olika idéer om kurser jag gärna skulle hålla.

Kaosveckan

 I buss på väg mot Tavastehus. Att vakna 6.30 är inte speciellt kul, men uppenbarligen går det också!

I buss på väg mot Tavastehus. Att vakna 6.30 är inte speciellt kul, men uppenbarligen går det också!

Kaosveckan håller på att kulminera. I dag när jag kom hem från Tavastehus åt jag lunch på en restaurang i centrum, skrev klart en artikel och gjorde de intervjuades ändringsförslag till en annan artikel och skyndade iväg på dagens andra intervju. Väl framme på Svenska litteratursällskapet insåg jag att jag hade glömt mina häften/anteckningsblock på restaurangen! Så jag fick börja intervjun med att be om nåt att anteckna på. Kände mig som ett fullblodsproffs, ehe.

I morgon ska jag “bara” skriva två artiklar och göra en telefonintervju + att jag så klart har en hel del grejer på hög jag kunde göra, men det får antagligen vänta till nästa vecka. Så galet att så gott som allt händer just en och samma vecka. Men jag räknade just att jag för den här veckans arbete kan fakturera närmare 3000 euro, vilket är helt sjukt. Det är liksom mer än vad jag fakturerat flera månader i år (ja, livet som frilans innebär verkligen inga särskilt stabila inkomster). Nästan 3000 på en vecka är nog nåts sorts personligt rekord. Visserligen har jag också intervjuat över 20 (!) personer när veckan är slut, så kanske helt okej.

Det intressanta är att jag trots allt jobb inte jobbat mer än sex timmar i medeltal per dag hittills. Eftersom jag trackar min arbetstid med hjälp av Toggl har jag koll på hur mycket jag jobbat (så intressant arbetsverktyg, ska definitivt blogga om det här asap). Så om vi bara ser på faktiska arbetstimmar den här veckan är det ju inte så mycket, eller mindre än “vanlig” arbetstid, men jag är ändå helt slut. Själv förespråkar jag sex timmars arbetsdagar (med full lön), jag tror det skulle göra mycket gott, men nu är jag för trött för att börja argumentera för det. Så det får väl också bli ett inlägg nån gång senare när hjärnan fungerar.

 Screenshot på veckorapport från Toggl.

Screenshot på veckorapport från Toggl.

Läsvärda blogginlägg skrivna av andra

Tills jag klarar av att formulera nåt smartare slussar jag dig vidare till ett antal bloggkollegor som levererat tankar jag håller med om och skulle vilja fortsätta diskutera. Eller ta fasta på ur min synvinkel och argumentera och kommentera.

Så många bra och tänkvärda inlägg alltså! Tur att andra levererar smarta inlägg samtidigt som min hjärna blir mer mos för varje dag som går. Som tur är det fredag i morgon och jag har bokat in massage, slår på stort med 1,5 timme, aah! Min kropp kommer att tacka mig. Och efter det ska jag köra iväg till lande och får vara ledig på lördag, på söndag blir det veckans sista intervju. Men jag lär väl överleva den här veckan och är tacksam över att nästa vecka inte är alls lika galen. En vecka orkar jag i den här takten, men att hela tiden hålla på så här? Nej tack!

 Fun fact: har ett tvångsmässigt beteende. Varje gång jag går förbi Domkyrkan i Helsingfors måste jag ta en bild.

Fun fact: har ett tvångsmässigt beteende. Varje gång jag går förbi Domkyrkan i Helsingfors måste jag ta en bild.

Next up: kompishelg i Köpenhamn

För sexton år sedan lärde jag känna ett gäng fantastiska tjejer när jag började i gymnasiet. Sen dess har vi hängt ihop. Ibland mer, ibland mindre. Men i tio år har vi haft en tradition som går ut på att vi samlas 4–6 gånger per år för att laga sushi själva. Nu ska vi fira våra tio sushiår tillsammans genom att åka till Köpenhamn där en av oss sex bor.

Jag har knappt hunnit reflektera över att vi ska åka i dag och har just slängt ner lite grejer i ryggsäcken och hoppas att jag inte glömt nåt väsentligt. Förresten: varje gång jag packar så googlar “kom ihåg att packa” och kollar att jag har med allt. Nån annan som gör så? Jag har också packat med kameran som stått mer eller mindre orörd rätt länge. Jag hoppas därför det blir en hel drös bilder så att vi kan minnas tillbaka till den här helgen sen när vi är gamla och skruttiga. Jag känner också att jag behöver lite övning så jag hoppas jag har tålmodiga kompisar, hehe.

 Det här glada gänget ser jag fram emot att resa med!

Det här glada gänget ser jag fram emot att resa med!

Helgens planer är rätt avslappnade, mest blir det mat och häng och så klart hemlagad sushi! Vi har hyrt en villa via Airbnb och jag ser så mycket fram emot att bara pladdra bort en hel helg. Dessutom är det rätt sällan vi hinner hänga alla sex. Vissa har bott utomlands i perioder och så har några barn och ni vet. Livet är helt enkelt fullt av allt möjligt annat. Därför ska det här bli extra kul!

Har du varit på kompisresa? Hur har det funkat? Själv har jag inte rest med vänner på jättelänge. Så klart har jag åkt och hälsat på kompisar runtom i världen, men inte på det här sättet, så jag är otroligt taggad! Hoppas du får en riktigt rolig och avslappnande helg!

Jag älskar ju att baka – eller?

upload.jpg

Jag har alltid tyckt om att baka, men numer bakar jag rätt sällan. Det är inte så att jag bakar en tårta bara för mig själv, känns ju rätt pointless? Men när jag blev ombedd att baka en rainbow cake till konfirmationsfesten för min systers äldsta barn tackade jag så klart ja. Dels för att jag tycker att det är kul, men också för att jag så klart vill hjälpa till. Jag tycker nästan att det är oartigt att gå på fest utan att ha nåt med sig, haha. Eller beror så klart på festen, men så där överlag brukar jag nästan alltid fråga om jag kan bidra med nåt.

I går när jag inledde bakprojektet ångrade jag mig nog lite. Jag visste att det skulle ta hela dagen och att jag skulle hinna svära ett antal gånger. Jag tappade nerverna och var osäker på om det alls skulle bli bra, men till slut blev det ju det. Men visst är det stressigt – jag vill ju att det ska bli så fint och perfekt som möjligt. Jag stressar nästan mer över vad folk ska tycka än vad jag själv tycker. Speciellt när det är en "beställning". När jag var mitt i bakandet kom jag att tänka på det här stycket ur Nationen när Saga går på sin kompis babyshower.

upload.jpg
upload.jpg

“Hon står kvar vid bordet som dignar av mat så att det skulle räcka till en hel by. En av Johannas kompisar har bakat den mest invecklade tårtan hon någonsin sett. Lager på lager, klädd med sockermassa och en liten marsipanfamilj på toppen. Saga har aldrig förstått sig på människor som tycker att det är roligt att hålla på med bakprojekt som leder till att hela köket ser ut som en kokainhåla med mjöl och pudersocker överallt. Varje gång hon sett en kompis stå och baka har det sett ut som om att de kommer att få ett nervsammanbrott vilken sekund som helst. De påstår att det är kul men är mer stressade än Saga med sina skrumpnande äggstockar.” 

Kakan blev riktigt lyckad fastän jag freestylade fyllningen och var osäker på hur det hela skulle sluta. God var den också! Tyvärr blev bilderna inte så fina i och med att det var full rulle på festen i dag, men viktigast är väl att det var gott och alla nöjda! Omöjligt också att få en snygg bild när de olika färgerna blandas ihop och frostingen smetas ut. Men kanske det ändå går att se hur det blev. Hur är du, en som älskar att baka eller hellre köper en färdig tårta?  

upload.jpg

Höstlistan 2018

Jag älskar hösten men den här veckan har jag av nån anledning känt mig lite nere. Helt utan orsak – allt är bra. Men som sagt, ibland är humöret mer dipp och depp än pepp och topp. Eftersom det inte finns någon orsak för den här dippen, förväntar jag mig att vara mitt glada jag så småningom igen. För att höja humöret tänkte jag att Ratatas höstlista passar perfekt. Grävde bland gamla bilder för att hitta några riktigt stämningsfulla bilder från ett höstigt Helsingfors (jag vet att det heter höstligt, men jag tycker det låter så konstigt?!).

hösthelsingfors.jpg

Vad är dina mål i höst?
Att hitta en vettig rutin med jobb, träning och vila. Jag ser också fram emot att jobba med Nationen (om mitt förlag är intresserat av att jobba vidare med manuset). Jag skulle också gärna peta i några andra manus. Just nu saknar jag skrivandet så otroligt mycket. Jag funderar om det kan vara orsaken till att jag känner mig lite nere – jag har inte skrivit nåt på 1,5 månad och det brukar sällan göra gott för mig. Men ja, mål skulle det handla om, här har jag listat tio målsättningar för hösten!

Vad ser du mest fram emot?
Att skriva, faktiskt (jag hade ingen aning att jag skulle svara så när jag läste frågan). Jag ser också mycket fram emot Köpenhamnsresan med mitt sushigäng nästa helg (!) och sparesa till Estland bara nån dag efter det. Jag ser också fram emot att mysa ner mig i soffan med te, en bra bok eller fint sällskap. Och jag ser också mycket fram emot att lära känna andra på mitt kontor bättre och allmänt bara att ha ett kontor att gå till. Så så så nöjd med det beslutet. Dessutom har vi planerat in ett blogathon med Jennifer, Malin och Corinne till oktober, yay! Jag funderar också på en eventuell helgresa i december, är lite sugen på Dublin! Det ska också bli roligt med lite nya utmaningar på jobbfronten.

höstlöv2.jpg

Känner du dig klar med sommaren?
Ja det gör jag faktiskt. Den här sommaren kändes evighetslång, på ett bra sätt! Fastän sommaren var underbar hade jag också väldigt tyst på jobbfronten och en del av min irritation/mitt depp beror nog på att jag längtar efter att göra nåt. Skapa, jobba, slita lite (obs, lite!).

Hur såg din höst ut för ett år sedan?
Det måste ha varit den galnaste hösten i mitt liv. Jag debuterade, jobbade som en galning, blev störtkär och hade ett komplicerat och stormigt förhållande. Jag vet inte om det här är en efterhandskonstruktion men jag tror nog jag var rätt nära den berömda väggen för ett år sen. Jag minns bara att jag konstant kände att jag aldrig hann tänka en enda tanke till slut. Samtidigt var det en av de bästa höstarna nånsin. Så många stora känslor som jag kanske aldrig får känna igen (vilket nog är främst positivt) men jag är tacksam för att den här hösten kommer att vara avsevärt mycket lugnare.

Hur såg din höst ut för fem år sedan?
Jag bodde i Berlin med min dåvarande kille och efter ett drygt halvår i staden började jag äntligen känna mig hemma där. Jag gick på kurs i tyska och spanska, fick nya vänner och skrev slut första versionen av min debutroman. Det känns som ett helt annat liv än det jag lever i dag – och det var det ju.

tölövikenhöst2.jpg

Vad var bäst och sämst med sommaren?
Bäst var att jag fick vara tre veckor i mitt älskade Berlin och sämst var att jag hade “för lite” jobb och oroade mig en hel del för ekonomin.

Vad för kultur har du tänkt konsumera i höst?
En massa massa böcker – as usual! Just nu läser jag Mia Francks Bombträdgården (gillar mycket!). Det blir också många ljudböcker i och med samarbetet med Nextory. Gillade Fly me to the moon på Lillan och hoppas på att hinna med nån annan teater i höst eller kanske nån spelning? Har ju inte Netflix eller HBO Nordic eller nåt sånt så det blir väl mest böcker. Skulle också gärna lyssna mer på musik, men “glömmer” liksom bort det – så skicka gärna fantastiska spellistor på Spotify, tack!

Vad blir ditt mest använda plagg i höst?
Jag älskar de ribbade polotröjorna jag köpte på Uniqlo i Berlin. Har en roströd och en blå och tror jag kommer att bo i dem. Så sköna! Överlag känner jag ett shoppingsug just nu vilket jag lite försöker stävja. Jag strävar efter att bara köpa kläder jag vet att jag kommer att använda länge. Många av de plagg jag använder flitigt är inhandlade för 3–6 år sedan.

tölövikenhöst.jpg

Har du fyllt i höstlistan? Eller har du tankar kring hösten? Just nu hoppas jag bara att jag ska känna mig lite gladare så småningom. Och så hoppas jag att jag ska överleva loppet i morgon. Känner mig extremt oförberedd, men har ändå sprungit en gång (haha) före så nog ska jag väl klara en tia?! Nej, jag känner mig nog inte alls självsäker. Målet är kort och gott att komma i mål. Det ska jag väl klara av?!

Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen

Vissa dagar känns bara fel från start. Jag har haft en liten irritation växande i mig i nån vecka nu. Det är inget stort (lyckligtvis) utan mindre grejer. Mest handlar det om att jag nu väntar på både det ena och det andra. Och att vänta måste vara det jobbigaste som finns. När mitt arbete hänger på andra och det inte finns så mycket jag kan göra åt det.

Förra veckan sneglade jag också lite på mitt hemliga skrivprojekt och tyckte texten var så otroligt dålig. Ugh! Men å andra sidan: vad förväntade jag mig? Jag har bara hamrat ur mig text utan desto större plan, så klart texten är dålig. För att nåt ska bli bra krävs ju faktiskt mycket tid och många varv. Men just nu känns det som att jag inte har tillräcklig koncentrationsförmåga för att ta itu med projektet – mest för att jag inte riktigt vet hur de närmaste veckorna kommer att se ut. Är så otroligt irriterande att sjunka in i ett projekt för att sen märka att det inte finns tid för det.

Men det händer grejer! I morgon ska jag skriva på ett kontrakt för ett lite större projektjobb i höst som ska hålla på i ungefär två månader. Det blir nåt helt nytt för mig så nya utmaningar är alltid välkomna.. Annat som händer är att jag har bestämt mig för att (än en gång, ehe) återuppliva mitt inspirationsbrev! Det blir mer som en sammanfattning av bloggen, men prenumererar du inte på det redan så får du gärna sign up! Det kanske låter knasigt, men varje gillning, kommentar, läsare och prenumerant är viktig för mig. Det är ju trots allt inte bara för mig själv jag bloggar. Samtidigt är det ju inte antalet följare eller gillningar som avgör – jag är glad om ens en människa känner att hen får ut nåt av min hörna på internet.

 En överredigerad och överdramatisk bild på kvällshimlen beskriver dagen rätt bra.

En överredigerad och överdramatisk bild på kvällshimlen beskriver dagen rätt bra.

Veckans bästa hittills har varit säsongens första handbollsträningar i måndags, så otroligt roligt fastän flåset inte riktigt hängde med än. Är lite orolig för söndagens tia, men vad är väl ett litet lopp? (Nej jag är inte så kaxig på riktigt.) En annan höjdpunkt är att jag för kanske tredje eller fjärde gången kollat på Jonas Gardells fantastiska tv-serie Torka aldrig tårar utan handskar. Den finns igen på SVT Play och går också att se i Finland. Har du av nån anledning inte sett serien ska du definitivt göra det. Kan vara den bästa tv-serien nånsin? Gråter och skrattar så mycket när jag kollar.

Bloggrubriken är faktiskt ett citat ur serien och det finns så mycket fint, vackert och sorgligt i den serien. Vill du ha ännu mer rekommenderar jag bokserien som tv-serien baserar sig på. Alla tre böcker finns både som e-bok och ljudbok i Nextory som jag nu samarbetar med. Och med kampanjkoden kugge får du alltså en 30 dagars gratis testperiod!

Men ja ja, allt är bra. Vissa dagar bara känns extra störande av ingen orsak alls. Sånt är livet och så ska det väl vara. Dessutom har jag en massa roligt på kommande ännu i september. Som sagt nya utmaningar på jobbfronten, en kompisresa till Köpenhamn och en sparesa till Estland. Och i morgon ska jag få gå på teaterpremiär, mer om det sen!

Vad vill du gnälla om? Nu är det fritt fram i kommentarsfältet! Och åtminstone jag funkar så att så fort jag får gnälla högt för nån så känns allt liksom mycket lättare. Det mesta är ju inte så farligt, men vissa dagar kan ändå kändas skräp. Men, föra att citera Gardell: Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen. Och livet är både det bra och det mindre bra. H: livsfilosofen

Fem finlandssvenska tips

Söndag, sköna söndag. Hoppas du haft en riktigt skön helg och njuter för fullt av din förhoppningsvis lediga dag. Själv ska jag fira en 13-åring och bara ta det lugnt. Och följa med det svenska valet, kommer att bli en sån rysare! Men för dig som vill få distraktion från valet eller annars bara lite söndagsunderhållning tänkte jag komma med fem fantastiska finlandssvenska tips för att förgylla din söndag.

 En gyllengul Helsingforsgata tidigare i veckan.

En gyllengul Helsingforsgata tidigare i veckan.

1. Förlagets podd

Mitt förlag har startat (nygammal) podd! Än så länge finns "bara" tre nya avsnitt (finns ett antal författarintervjuer från tidigare men de nya avsnitten har lite annan prägel). De nya avsnitten handlar om hur förläggare och redaktörer arbetar och ofta är tvungna att säga nej, om hur ett omslag blir till (här mitt inlägg om samma tema) och om ljudböcker. Jätteintressant, lyssna!

2. Klassfesten

Jag förstår inte riktigt hur Eva Frantz hinner med allt. I höst kommer det två böcker av henne och en bebis! Redan i somras kom radiomockumentären Klassfesten. Blev fast direkt! Det är ett jättebra manus och bra skådisar. Det här vill du inte missa.

3. E/S Design

Elin Sandholm har på några år lyckats förvandla sin dröm till en succé. Jag har inte hört en människa säga ett ont ord om hennes plagg hon skapar inom sitt eget klädmärke E/S Design och de är så himla sköna. Själv har jag en jumpsuit och en klänning. Dessutom älskar jag att läsa Elins blogg och få höra om processen bakom det hela. Plus att jag lär mig mycket om kläder och material!

 Iklädd E/S Design på min kompis bröllop i England för ett år sen.

Iklädd E/S Design på min kompis bröllop i England för ett år sen.

4. Det som kunde varit

Hanna Nordenswans kortdokumentär Det som kunde varit handlar om hjärtesorg i tre generationer. Så varmt och fint. Jag hade gärna hört och sett mycket mer om temat. Tyvärr går dokumentären att se endast i Finland, men jag har förstått att Hanna jobbar på att sprida den ut i världen. Och på tal om Hanna, hon och min kompis Lisen (som jobbar som journalist från Kenya) har startat en Afrikapodd!

5. Fotografen Frida Lönnroos

Är du på jakt efter en bra fotograf? Frida är så förbannat begåvad och dessutom otroligt trevlig. Alla som har blivit fotade av henne har varit så nöjda. Och alla Fridas bilder andas kärlek och magi. I höst flyttar hon till Stockholm men lär fortsätta jobba också i Finland, så passa på att boka henne asap!

***

Alla tips kommer (som vanligt) rakt från hjärtat. Men nu slänger jag över bollen till dig: vad vill du tipsa om? Vad som helst funkar – mat, podd, bok etc. Shoot!

Jobb & träning – den svåra rutinen

Jag tycker om rutiner. Smaka på de orden. Finns det nåt som låter tråkigare? Borde inte alla vilja eftersträva fart och flärd? Spänning? Vakna varje morgon med en kittlande känsla av att inte ha någon aning om vart livet är på väg? Nja, kanske. Men hur många klarar faktiskt av att leva så? Jag tror att det framförallt handlar om att hitta rätt sorts balans. Jag brukar faktiskt tjata om det rätt mycket, att inget är bra i längden om det blir för mycket. Gäller jobb, träning & mat (och allt annat för den delen).

Men hur ska en lyckas hitta balans? Hur ska en lyckas bolla vardagen med allt som den innebär och fortfarande må bra? Just balans var nåt vi fokuserade mycket på under min coaching i våras. Balans mellan jobb och fritid, att tillåta sig själv vara ledig när en är det och inte konstant stressa. För det är kanske inte alltid så att jag faktiskt gör så mycket, utan snarare så att jag går omkring och väntar på att nåt ska hända och stressar över att det inte händer. I perioder har jag så klart jättemycket jobb, men det är inte alltid nåt jag kan styra över som frilansare. Och därför är det viktigt att jag faktiskt är ledig när jag är det.

Samtidigt ställs det allt mer krav på människor i dag. Vissa skyller på sociala medier, andra på något annat. Men faktum är att många är stressade och känner sig otillräckliga. Antagligen bidrar sociala medier till det. Vi tror att alla i vår omgivning lagar en fantastisk middag från scratch varje dag, springer minst ett maratonlopp i veckan och har all tid i världen att mysa med partner och familj. Så är det ju inte riktigt och vi fattar det på en rationell nivå, ändå är det svårt att greppa.

 Dagens look. Var på ett intressant möte som kanske blir ett jobb, vi får se!

Dagens look. Var på ett intressant möte som kanske blir ett jobb, vi får se!

Därför ställer vi orimliga krav på oss själva. Det är så lätt att falla i fällan och tro att en ska hinna med precis allt. Och faktum är att ingen hinner med allt. Eftersom jag själv har ansvar för all min tidsanvändning (ingen chef som säger när jag ska jobba, inga fasta arbetstider) känns det ibland överväldigande att bara skapa en rutinmässig vardag. För jag har inga rutiner, sällan några tider att passa. Jag har bara ett virrvarr av olika saker att ta hand om. Ibland mer, ibland mindre.

Men ändå: jag mår bra av rutiner. Av att veta vad som händer under veckan, vad jag ska få ihop på jobbfronten, hur jag vill träna osv. När jag skaffade gymkort för nån vecka sen var jag så ivrig på att börja träna. Jag såg fram emot handbollsträningarna på måndagar och jobb-yogan på tisdagar. Jag var så taggad och redo att ta hand om både kropp och själ (hehe urk) genom lite hederligt svett.

Och så blev jag sjuk. Precis som många gånger tidigare. Startar du för ivrigt med träningen kan det hända att immunförsvaret sjunker under en stund och du blir mer mottaglig för bakterier och virus. Just exakt det här skriver Lina om på sin blogg. Det gäller att starta lugnt! I och för sig tycker jag att jag gjorde det, men kanske inte tillräckligt lugnt. Nu börjar jag vara på bättringsvägen men det blir nog ingen träning åtminstone på några dagar till. Jag är sur och irriterad men taggad på att komma i gång igen. Den här förkylningen ska inte få knäcka min iver!

 Viktig rutin: Frukost!

Viktig rutin: Frukost!

Men det händer alltid nåt. Du blir sjuk eller så är det nåt annat oväntat och allt du planerat måste på nåt sätt stuvas om. Just därför tror jag att det är viktigt att ha en rutin, nån sorts bas, att återvända till när "undantagstillståndet" är över. För mig har till exempel flytten till ett kontor gjort så otroligt mycket. Här sitter jag bara när jag vill och måste jobba och är faktiskt ledig resten av tiden. Känns nästan magiskt? Kan det faktiskt vara så här?

Träningen hoppas jag också få koll på så fort snoret slutar rinna. Om tio dagar ska jag faktiskt springa ett lopp och känner mig så extremt oförberedd, men jag ska göra mitt bästa. Siktet ligger på att komma i mål. Tiden är den här gången bara en bisak. Och sist och slutligen: vad spelar det för roll om jag springer tio kilometer under en timme? Eller om det tar en kvart längre? Nej exakt, det spelar ingen roll. Viktigast är väl ändå att jag springer.

Ställer du orimliga krav på dig själv? Känner du att du saknar rutin? Eller har du några sjukt bra tips på hur en ska organisera sig själv och sitt liv? Själv är jag beroende av ett antal appar som hjälper mig planera mitt liv och mitt jobb. Jag ska skriva mer om dem i ett skilt blogginlägg och förhoppningsvis kan jag komma med några bra tips till dig också!