Ett år sedan livets roligaste fest

Sent i går kväll landade jag i Helsingfors och känner mig mentalt jetlaggad. I går vaknade jag i Berlin, i dag i Helsingfors. Hjärnan hinner inte med. Men i dag är det det den 16 augusti och för exakt ett år sedan var jag nervös som bara den. Jag skulle intervjuas för tv-programmet Efter nio (du kan se klippet via länken) och på kvällen var det äntligen dags för min efterlängtade releasefest!

 Min redaktör Amanda och jag på Scen, jag avslöjade rätt svar i frågesporten där INGEN hade rätt på alla frågor!

Min redaktör Amanda och jag på Scen, jag avslöjade rätt svar i frågesporten där INGEN hade rätt på alla frågor!

Dagen gick så fort, så fort och jag är så tacksam för allt det fina jag fick vara med om. Tänk ändå att "bara" vara 31 år och få uppfylla sin största dröm?! Och att dessutom få ordna en hejdundrande fest med så många som kom och firade = bäst. Förresten: en av de största orsakerna till att jag hoppas på att få gifta mig en dag är att samla alla nära och kära till fest – finns inget bättre än att fira med de personer en tycker om! Och själva kärleken till någon annan som är så stor att jag vill gifta mig, ja det vore väl inte helt dumt heller. Snarare ganska underbart.

Nu, den 16 augusti 2018, riktar jag blicken mot en helt annorlunda höst. Som jag skrivit cirka tusen gånger här i bloggen så är jag förväntansfull. Eller för att citera mig själv från en Facebook-status från nio år sedan: "Vill planera, organisera, pyssla, fixa, yra. I've been away too long." Ganska exakt så känns det just nu – some things never do change, hehe.

 Ser ni höstpeppen i ögonen, ser ni?! I går på S-bahnen på väg mot flygplatsen.

Ser ni höstpeppen i ögonen, ser ni?! I går på S-bahnen på väg mot flygplatsen.

Det är grejer på gång här i bloggen och överlag känner jag mig så så redo att "sätta i gång". Skriva texter, göra intervjuer, jobba på mina egna projekt, utveckla bloggen osv. Så om du har önskemål gällande inlägg eller teman du vill att jag ska ta mig an så är det bara att kommentera. Jag ska också gå igenom alla svaren från bloggenkäten och överlag ge den här platsen på internet mycket mer kärlek i fortsättningen. Nu ska jag iväg på höstens första jobbdejt med Jennifer och hoppas på att det blir många många fler. Älskar att ha kollegor!

P.S. Jag har nu lottat en vinnare i e-bokstävlingen och kontaktat personen. Tack till alla som deltog! <3

Nya glasögon!

Förra hösten besökte jag en lite annorlunda glasögonaffär i Berlin och blev redan då sugen på att köpa ett par glasögon där. Men då hade jag köpt två par (mina första) glasögon bara någon månad tidigare och att köpa ett par nya kändes inte speciellt motiverat. Däremot var jag rätt säker på att jag nog skulle åka till Berlin under sommaren och lovade mig själv att jag skulle köpa ett par glasögon då. Inte för att jag precis behöver ett tredje par, men för att jag tyckte det skulle vara kul med lite mer omväxling. Har ändå glasögon hela tidne.

Och nu har jag gjort det! I onsdags gick jag till affären tillsammans med mina kompisar Minna och Martin och deras kompis Tiina. Jag provade en massa olika modeller och de jag till slut valde provade jag nästan på skämt, men så gillade jag dem jättemycket och mitt smakråd höll med. Jag vill ändå avvakta en stund med köpet, men i dag har jag fått mina nya glasögon.

nyaglasögon.jpg

Vänta nu, tänker kanske nån. Jag kollade på glasögonen i förrgår, avvaktade och har dem redan nu. Va, hur hänger det ihop? Ja alltså det här är det häftigaste: den här affären gör dina glasögon färdiga på 20 minuter. Ja, du läste rätt. 20 minuter! (Okej, förlåt jag låter lite väl mycket som en säljare nu.)

I dag när jag gick till affären provade jag ännu bågarna jag valt ut och tyckte fortfarande om dem så jag gick fram till personalen och sa att de här ska jag ha. Jag var förberedd på en synkontroll (som ingår i priset) men försäljaren sa att hon kan scanna (!) mina nuvarande glasögon för att se vilken styrka linserna ska ha. Typ tre sekunder senare var det klart och hon kunde lägga in min beställning till glasögonroboten och sa att jag kan plocka upp glasögonen 20 minuter senare.

Jag åt lunch på underbara Chén Chè precis intill medan jag väntade, och en knapp timme senare fick jag mina glasögon. Försäljaren kollade att de satt bra på huvudet och var tvungen att klippa av lite av bågarna för att de var för långa och satt för löst. Det tog bara några minuter och så kunde jag gå ut ur butiken iklädd mina nya superfina glasögon!

 Glasögonroboten!

Glasögonroboten!

Redan förra hösten fastnade jag dels för konceptet att du får glasögonen snabbt, men också för att de inte hade för många bågar i affären. Jag klarar helt enkelt inte av för många valmöjligheter utan tycker det är skönast om utbudet går att hantera på nåt sätt. Hela affären är ljus och fräsch och personalen är väldigt trevlig. Jag valde att fixa allt på engelska, fastän det antagligen hade gått hur bra som helst på tyska, men jag var osäker på hur bra jag pratar glasögon på tyska. Alla bågar kostar antingen 99 euro eller 149 euro och det tillkommer inga extra kostnader.

Det här är ingen betald reklam (haha I wish) men däremot en väldigt stark rekommendation. Är du ute efter nya bågar rekommenderar jag Yun varmt. Är så otroligt nöjd med mina nya glasögon och hela helheten. De lär dessutom ha rätt många kunder från Finland och det förvånar mig inte det minsta. Otroligt prisvärt tycker jag!

P.S. Tack alla fina för alla gillningar och kommentarer på mitt inlägg om mitt debutantår. Jag blev helt överväldigad av uppmärksamheten i går! Enligt Facebooks egen statistik har över 200 personer klickat på länken via fb och det är helt otroligt! Alla känslor känns mindre svåra när jag delar med mig. <3

En helg i sommaridyllen

P1030007.jpg

Den här helgen har jag inte gjort nåt annat än ätit gott, sovit, slappat, läst, slumrat till björkarnas sus, kollat på fotboll, simmat, badat bastu – ja en perfekt sommarhelg med andra ord. Eftersom mitt eget lande är beläget uppe på en backe och vi endast har sjöutsikt på lååång sikt är det otroligt lyxigt att få åka ut till en stuga strax vid vattnet. Helgen i sig var inte så händelserik så jag tänkte köra ett bildinlägg. Klicka gärna på hjärtat om du vill se mer bildrika inlägg (med mindre text) i fortsättningen, så vet jag om det är nåt ni vill läsa eller ej! Hoppas du haft en lika underbar helg!

 Magiskt vackert kväll. &lt;3

Magiskt vackert kväll. <3

 En kompis och jag har två år i rad slagit vad om Eurovision song contest. I fjol förlorade jag, i år vann jag. Här är min vinst.

En kompis och jag har två år i rad slagit vad om Eurovision song contest. I fjol förlorade jag, i år vann jag. Här är min vinst.

 Finns det nåt charmigare än såna här spröjsade fönster?!

Finns det nåt charmigare än såna här spröjsade fönster?!

 När solhatten matchar t-shirten är den helt enkelt ett måste.

När solhatten matchar t-shirten är den helt enkelt ett måste.

 Värdlens godaste och enklaste jordgubbstårta: rulltårtsbotten som delas, fyllningen kan till exempel vara vispgrädde och vaniljkvarg. Hojta till om du vill ha mer exakt recept så skriver jag ett inlägg.

Värdlens godaste och enklaste jordgubbstårta: rulltårtsbotten som delas, fyllningen kan till exempel vara vispgrädde och vaniljkvarg. Hojta till om du vill ha mer exakt recept så skriver jag ett inlägg.

 Perfekt sommarmiddag eller hur?! älskar också vaxduken – så rätt på ett sådant här ställe.

Perfekt sommarmiddag eller hur?! älskar också vaxduken – så rätt på ett sådant här ställe.

 Min nya bikini hänger på tork efter ett dopp.

Min nya bikini hänger på tork efter ett dopp.

Mina bästa skönhetstips

Jag är ingen som sminkar sig länge eller håller på med ansiktsmasker. Ja, men det vet du ju redan eftersom du läst det här inlägget. Men jag avundas dem som verkligen är bra på smink och som lyckas ta tid i vardagen att ta hand om sig själva och kroppen. Det verkar så himla mysigt att lägga ansiktsmask, men jag kommer mig aldrig för? I dag fingrade jag på en ansiktsmask i butiken men den fick stanna där, den skulle antagligen ändå bli oanvänd.

Mina icke-talanger på det här området behöver däremot inte betyda att jag inte skulle kunna dela med mig av skönhetstips. Jag har nämligen ett antal som jag gärna bjuder på. Allt för att vi ska bli lite lyckligare (och snyggare då, men det är faktiskt inte så viktigt).

1. Tvätta håret sällan, så är du jättesnygg när du väl gör det.

2. Skippa sminket i några dagar och ta sen fram mascaran – wow, vilka fransar alltså!

3. Glöm bort att du äger ett (eller flera) plagg, rota fram det och plötsligt har du en svinsnygg outfit! 

4. Ta selfies (ofta!). Ju fler bilder du tar, desto mer vänjer du vid ditt utseende och börjar tycka du är snygg. Åtminstone jag har blivit cirka 500 procent snyggare sen selfien kom och blev en vanlig grej. Testa!

5. Använd läppstift. För två år sen inledde jag min läppstiftsrevolution och kommer aldrig sluta. Snabbt, snyggt och enkelt (bara en lär sig applicera det, tog lääänge för mig).

Ett bonustips: skratta ofta och så mycket du kan. Umgås med folk som gör dig glada, inte såna som gör dig arga. Och ett klädtips: ha på dig sånt som gör dig glad. Det spelar ingen roll om det är en färggrann kreation eller en svart tröja så länge du mår bra i det. H: skönhets- & modeguru von Kügelgen som önskar dig en glad fredag

 En av de första bilderna jag tog på mig själv med kamerans fjärrstyrning.

En av de första bilderna jag tog på mig själv med kamerans fjärrstyrning.

5 saker du (kanske) inte visste om mig

Något har hänt de senaste månaderna. Jag har börjat se mig själv mer och mer som en bloggare. Det här efter att ha bloggat från och till sedan 2009, så kanske det äntligen är dags. Min ovilja att kalla mig bloggare har absolut inte handlat om att jag inte skulle tycka att en kan kalla sig det eller att jag på nåt sätt nedvärderat bloggare, men jag har helt enkelt inte identifierat mig som en bloggare. Kanske för att jag mest bloggat för "skojs skull".

Det gör jag fortfarande – och jag tror det är viktigt för alla som bloggar – men jag har enkelt blivit biten av bloggflugan. Kanske för att jag hänger med så bloggiga personer såsom Jennifer, Malin och Corinne för att nämna några, och kanske för att det helt enkelt har varit så roligt att blogga på sistone?! Men nu ska jag då skriva ett riktigt klassiskt blogginlägg: 5 saker du (kanske) inte visste om mig:

P1010410.jpg

1. Jag flyttade hemifrån när jag var 23

Jag bodde hemhemma tills jag var 23 år gammal. Mina föräldrar var oftast på lande under helgerna så jag kände inget behov av att flytta hemifrån. Eller jo, visst, men tack vare att jag bodde hemma så länge kunde jag 2009 åka på min fem månader långa resa till Latinamerika. Annars hade jag nog aldrig haft råd. Sen bodde jag "bara" två år på hyra tills jag köpte min egen lägenhet hösten 2011.

2. Jag har motorcykelkörkort

Året jag skulle fylla 17 skaffade jag lättmotorcykelkörkort. Jag hade kört skoter sen jag var 15 (och moped på lande redan före det). Jag älskade verkligen att köra iväg ensam, men tyvärr höll inte min motorcykel så länge och nu har jag inte kört mc på över tio år. Jäkligt sugen men också mycket räddare än då.

 Jag hittade ingen bild på min motorcykel, men här är en bild på min första bil. Den kostade hela 350 euro, haha!

Jag hittade ingen bild på min motorcykel, men här är en bild på min första bil. Den kostade hela 350 euro, haha!

3. Jag har ingen "hudvårdsrutin"

Jag använder nästan aldrig ansiktsmasker (som verkar vara väldigt pop just nu) – jag tvättar knappt mitt ansikte med nåt annat än vatten. Jag använder helt vanlig fuktighetskräm från apoteket och det räcker bra. Jag sminkar mig också väldigt lite, efter max 5 minuter vet jag inte ens vad mer jag kunde göra? Jag kör på mascara, ögonbrynspenna, puder, solpuder och oftast läppstift. Klappat och klart. Nu är jag ju lyckligt lottad med bra hy och så, men ibland känner jag mig så utanför som tjej när jag inte pysslar med dessa grejer. Ibland lackar jag iofs naglarna.

4. Jag har spelat i ett rockband

Okej, det här är kanske lite av en överdrift. Men mina studiekompisar och jag hade ett band som hette Chicks with dicks (ja vi tyckte vi var sjukt fyndiga). Vi hade fler photo shoots än spelningar och lärde oss väl tre covers sammanlagt. Jag spelade synt, eftersom jag har spelat piano i lågstadiet. Om vi säger som så här: åtminstone var jag mer snygg än talangfull.

 Bilden är från 2007.

Bilden är från 2007.

5. Jag var 25 när jag träffade min första "riktiga" pojkvän

Fram tills 25-årsålder hade jag inte haft ett enda riktigt förhållande. Visst hade jag haft nån kille då och då, men inget på riktigt. Jag trodde nog att jag aldrig skulle bli ihop med nån och kände mig rätt ofta utanför, men ajaj så fel jag hade. Så om du som läser är i samma sits: det händer en dag. Jag lovar. <3

Nu är jag nyfiken: Fanns det några överraskningar på listan? Och vad tyckte du om mitt "bloggiga" inlägg, najs eller bajs?

En sommarlördag värd att minnas

västmetron.JPG

I lördags träffades några kompisar och jag klockan fyra på eftermiddagen på restaurangen Funky Burger i Hagalund för att äta burgare och för att se Island spela mot Argentina (fotboll då, för dig som missat). Efter EM-sensationen för två år sen är jag ett jättestort Islandfan och var jättetaggad på matchen – och inte i onödan. Matchen slutade jämnt och var allmänt underhållande. Precis som hela VM hittills varit, så många bra matcher!

Men nu skulle inte det här inlägget handla om fotboll utan om lördagens äventyr. Mina kompisar hade nämligen fått den lysande idén att vi skulle testa ett gäng barer längs med västmetron och det var precis det vi gjorde. Från Hagalund åkte vi till Mattby, sedan vidare till Ängskulla, därifrån promenerade vi till Idrottsparkens station och tog metron till Aalto universitetet, därifrån till Drumsö och till slut åkte vi taxi till Holiday. Det roligaste var när vi steg ur taxin så spelades låten Holiday av Madonna = perfektion.

P1020695.jpg
P1020749.jpg

Sedan dansade vi, skrattade, kramades och hängde. Lite senare bestämde vi oss ännu för att gå till karaokebaren Wallis runt hörnet och kvällen slutade med en efterfest som såg till att jag ramlade ut ur taxin klockan sju på söndag morgon. Jag minns inte när jag senast varit i gång så här sent men så värt det trots att jag är segare än seg ännu i dag, men ibland är sommarnatten för härlig för att en ska vilja åka hem och sova.

Det bästa med varma dagar och nätter i Helsingfors är att det känns som om en är utomlands samtidigt som de ljusa nätterna tillför sin alldeles egna magi. Jag minns inte när Helsingfors senast varit så vackert som då lördagsnatten i sällskap av några av mina viktigaste och bästa vänner. <3 Men är också otroligt sugen på att få åka norrut under sommaren för att uppleva midnattssol. Kolla bara Jennifers bilder, helt otroligt vackert!

P1020807.jpg
P1020821.jpg
P1020839.jpg
P1020852.jpg

Nu ska jag försöka omfamna livet och den här måndagen och bli lite mer människa igen. Jag har ju ett romanmanus att ta tag i. Men också ett jobbmöte och en artikel som är nästan färdig att skickas in. Nog ska det bli en dag av det här också. Hoppas du haft en härlig helg vad du än haft för dig!

P1020860.jpg

Ett Helsingfors ovanifrån

P1020619.jpg

Fastän jag förälskat mig Berlin och Latinamerika har jag svårt att se att jag i längre perioder skulle bo någon annanstans än i Helsingfors. Här är jag född och uppvuxen. Här har jag gått i skola, blivit förälskad och fått mitt hjärta krossat, träffat en stor del av mina vänner, lärt mig spela handboll, studerat och ja – levt ett helt 31-årigt liv minus vissa perioder i Berlin och på längre resor.

Så Helsingfors är enligt mig en av världens bästa städer. Och det roliga är att Helsingfors bara blir roligare och roligare för varje år. Sen jag köpte min lägenhet hösten 2011 har det hänt otroligt mycket i mina hemknutar. Massa nya kaféer, restauranger, barer och liv. Jag älskar verkligen Berghäll (fastän jag tekniskt sett inte ens bor i Berghäll, men nästan!).

P1020601.jpg
P1020610.jpg
P1020633.jpg

I går var det Helsingforsdag och det ordnades en massa program runtom i stan. Själv hann jag bara med en grej – men vilken grej då! Berghälls höga kyrktorn är ett av Helsingfors landmärken och i går kunde vem som helst klättra upp till tornet. Det var otroligt lång kö, men efter ungefär en timmes köande fick också jag och mitt sällskap klättra upp för trappan.

Alla som ville upp i tornet skulle fylla i ett papper där det bland annat nämndes att det inte rekommenderas för personer med höjdskräck. Ehehehe tänkte jag och skrev under. Det var inte jättehemskt, men inte speciellt trevligt heller. Men jag kom hela vägen upp och det var värt det. Inga bilder kan någonsin visa hur fint det var, men jag försöker ändå. Uppenbarar sig den här chansen igen rekommenderar jag det varmt! Det är alltid något spännande att se på sin stad (eller vilken stad som helst) från ett fågelperspektiv.

P1020654.jpg

Shorts från herravdelningen

Ett par vanliga shorts. Bekväma, lämpligt långa och snygga. En omöjlighet att hitta för en kvinna (i min storlek) verkar det som. Jag har letat och letat och letat. Jag har gått i flera affärer, kollat på nätet men nej, inte ett enda jävla par shorts jag vill ha.

Så i går när jag var och kollade på lite kläder hade jag nästan gett upp. Jag var inne i tre olika affärer tills jag till slut gick in på H&M. Alla (!!) damshorts var modell mini. Inget fel på minishorts, men måste verkligen alla shorts för kvinnor var kortkorta? Jag behöver inte ha superlånga shorts, men ett par sköna, tillräckligt långa och bekväma. Ska det verkligen vara svårt?

P1020667.jpg

Efter att jag frustrerat gått omkring på H&M:s damavdelning gick jag till slut in på herravdelningen och vad hittar jag inte där om shorts efter short efter shorts som är fina, ser bekväma ut och är tillräckligt långa! Och så hände det sig att jag köpte ett par herrshorts. Tack för det killar, jag lär hänga runt på er avdelning också i fortsättningen.

 Love sick and fabulous – också i "herr"shorts.

Love sick and fabulous – också i "herr"shorts.

Hej från Biskops-Arnö!

 Jag är helt kär i min nya gröna jumpsuit från Monki. Har redan använt den tre gånger!

Jag är helt kär i min nya gröna jumpsuit från Monki. Har redan använt den tre gånger!

Ojoj vilken helg det var! Jag är fortfarande lite trött efter att ha spontanfestat i samband med Hanaholmens sommarfest i fredags. Efter några glas gratisvin och massa snack på själva festen var vi ett gäng som åkte till den relativt nya vegetariska restaurangen Yes Yes Yes på middag och sen dansade vi loss till nittiotalshits på Rymy-Eetu. Att vakna klockan sju imorse för att ta mig till Sverige och Biskops-Arnö var minst sagt tungt.

Fastän jag är en extrovert människa märker jag också att för varje år som går behöver jag mer egentid. Jag har träffat en massa folk under hela helgen och att nu hänga i nästan fem dagar med personer jag inte känner känns ganska extremt. Det är jätteroligt så klart, men jag blir trött på ett helt annat sätt än tidigare. Med tanke på att jag alltid älskat att hänga med folk är det här lite svårt att vänja sig vid. Nån annan extrovert som märker att det blir tyngre och tyngre för varje år?

P1020188.jpg

Men nu är jag här och tänker nog ta ut allt av veckan och vårt debutantseminarium.  Fram till fredag blir det en massa snack om skrivandet – och säkert en del snack om livet också. Vi är sjutton författare från olika håll i Norden: Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island, Färöarna och Sápmi. I dag har vi än så länge bara nosat lite på varandra men jag har på känn att det ska bli en riktigt intressant och givande vecka. Dagens diskussioner har i alla fall varit väldigt bra.

Varje kväll blir det också läsningar. I dag fick vi höra texter på nordsamiska, danska, norska och finlandssvenska. Den finlandssvenska biten stod jag för. Jag tänkte att det är lika bra att få läsningen undanstökad så kan jag chilla resten av veckan. Jag läste första kapitlet i Vad heter ångest på spanska? och en av mina kortnoveller i Människohundarna. Lite otaktiskt har jag också en del jobb jag borde få gjort under den här veckan, men nog ska det gå ihop tänker jag. Hoppas du får en fin vecka!

Sommarvärme, Eurovision och lande

 På lördag var det lätt att vara lycklig. Skumpa, solsken, de bästa av vänner och Eurovision.

På lördag var det lätt att vara lycklig. Skumpa, solsken, de bästa av vänner och Eurovision.

Ju mindre jag har att göra, desto mindre får jag gjort. Kanske någon som känner igen sig? De senaste dagarna har jag satsat på att njuta njuta njuta och jag har knappt öppnat datorn. Därför också några dagars tystnad här på bloggen. Men ajaj vad skönt att inte hela tiden sitta med näsan fastklistrad i datorn.

Livet har bjudit på bra sällskap, fantastiskt väder och så klart Eurovision. Jag älskar Israels sång som vann men inser att det inte är en helt enkel fråga det här med Israel. Eurovision ska inte handla om politik men det går väl inte att undvika. Ska bli intressant att se vad ESC för med sig, men jag är ändå inte så naiv att jag tror att en sångtävling kan fixa fred i denna evighetskonflikt. Däremot kan det se till att det föds en aktivare diskussion. Jag hoppas i alla fall att Israels vinst för något gott med sig.

Men livet handlar ju inte bara om Eurovision. I går på morsdag hoppade jag på en buss till lande. Eftersom jag har rätt så lätt lite jobb nu som sagt tänkte jag att jag lika bra kan åka dit för en natt. Så härligt att kunna sitta utomhus och läsa och ta det lugnt. Det var närmare 30 grader varmt och bara så skönt att lyssna till fågelsång och titta ut i skogen. Plus att på lande får jag alltid god mat. I dag fick jag skjuts hem med mamma som ändå skulle till stan.

mammagrillar.jpg

Jag hoppas sommarvärmen håller i sig, den har nämligen perfekt timing med tanke på att mejlboxen gapar tom på jobb. Men på onsdag borde jag få ett översättningsjobb och på torsdag ska jag faktiskt åka på en liten resa. I normalfall skulle jag antagligen vara sjukt stressad för att jag har så lite jobb just nu, men är det nåt jag lärt mig så är det att allt alltid löser sig. Det kommer nya jobb, nya män, nya möjligheter.

Och på tal om lifvet, möjligheter och jobb rekommenderar jag Peppes nya podd som hon gör tillsammans med sin coach Marianne. Bara namnet på podden säger allt: Det kommer att bli bra. Nu ska jag ut och njuta av sommarvärmen och så hoppas jag återkomma till bloggen i morgon. Har ju tusen saker jag vill skriva om efter enkäten. Hoppas du också njutit av värmen!

En sån som folk frågar

Mina föräldrar berättade tidigare i vår att deras kompisar och bekanta brukar ringa dem i de mest märkliga ärenden. De tror helt enkelt att mamma och pappa kan ha ett svar på frågan – vad det än råkar handla om. Nu är det ju faktiskt så att mina föräldrar är både kloka och hjälpsamma, så jag tänker mig att de oftast kan hjälpa, men ändå lite lustigt.

Jag har börjat märka att samma händer mig. Jag får kanske inte så märkliga frågor, men jag får frågor. Senast i dag har jag fått två frågor. En som handlade om att dejta (eftersom jag tydligen är expert, haha) och en annan fråga om ett arvode för ett moderatorsuppdrag. Tidigare har jag fått frågor om både det ena och det andra och hjälper så klart gärna bara jag kan. 

Det känns otroligt hedrande att någon vill fråga mig för jag ser det som att personen anser att jag kan hjälpa. Det här betyder så klart inte att jag sysslar med gratis karriärrådgivning eller kärlekscoaching (haha), men jag tycker att det är så kul att kunna hjälpa folk på traven.

 Glad över att vara en som folk vågar fråga.

Glad över att vara en som folk vågar fråga.

Här på bloggen försöker jag också svara så gott det går och jag veeeeet att jag ibland är långsammast på jorden på att svara, men nu tror jag faktiskt att jag svarat på alla frågor jag fått – förutom om en som handlade om hur länge en ska vänta på svar från förlag. Eftersom Rebecka Edgren Aldén skrivit ett fantastiskt inlägg om just det slussar jag er vidare till hennes blogg. Men annars så tror jag att jag svarat på alla? Ställ gärna frågan på nytt om jag nu yrar.

Det roligaste med bloggenkäten är faktiskt alla frågor och hälsningar jag fått. Jag trodde nog aldrig att en enkel liten enkät skulle göra mig så glad. Som lovat ska jag dra en vinnare av boken i kväll. Senare i veckan ska jag sammanfatta svaren och sen så småningom börja beta av önskeinläggen. En orsak att blogga är ju faktiskt att det handlar om tvåvägskommunikation – och om jag kan hjälpa eller inspirera någon annan med den här lillbloggen gör jag nåt rätt!

Brukar du vara den som folk vänder sig till för att få ett svar på en fråga eller är du oftare den som frågar andra? Och jag frågar så klart en massa folk hela tiden om allt möjligt jag inte kan. Mer erfarna författarkollegor om bokbranschen, frilanskollegor om företagarvardag och bloggkompisar om allt möjligt jag inte har koll på. Vi blir alla lite klokare när vi delar med oss av det vi kan och brinner för.

Balkongen redo för sommar

I dag hade hela Helsingfors fått sommarfnatt. Det var långa köer till glasskioskerna och alla var glada över solen som äntligen lyste från klarblå himmel. Lite kalla vindar ännu i dag men nu är den väl nog på väg, den där sommaren! Lika trösterikt varje år, eller hur? Jag fick ju en liten preview i Budapest men inget slår ändå Sommarhelsingfors. Älskar när staden och människorna vaknar till liv. Under sommaren blir en påmind om att det faktiskt finns andra människor här i stan.

P1010482.jpg

I går fick jag ett ryck och piffade till min balkong. Jag förde bort tomflaskor, samlade ihop och slängde skräp som skräpat runt där under vintern och bar mindre viktiga grejer ner till mitt källarförråd. Jag har nya kuddar och växter från Ikea och tänk så mycket bara det kan göra. Jag vet typ ingenting om växter men vi ska se om jag lyckas hålla de här vid liv. Kuddarna torde klara sig också i mitt sällskap.

Min balkong är inte jätteliten, men inte jättestor heller men jag älskar den. Förra sommaren åt jag frukost nästan varje dag där och inledde dagen med att kliva ut på balkongen och titta ut över mina "ägor". Äger ju absolut inget av det jag ser, men en kan ju liksom låtsas.

 Nya kuddar, växter och dessutom en filt för de lite kyligare kvällarna.

Nya kuddar, växter och dessutom en filt för de lite kyligare kvällarna.

Balkongen är österut så jag har morgonsol. Ibland kan jag sakna kvällssol men med tanke på att jag har en etta på knappt trettio kvadrat är det skönt att solen inte värmer hela dagen och jag är jättenöjd med min morgonsol. I dag åt jag årets första frukost utomhus och tänker mig att det blir många fler och ett eller annat vinglas. Jag blev bar så lycklig när allt blev klart i går.

Har du balkong och brukar du hänga på den? När jag köpte min lägenhet var balkong ett viktigt kriterium och speciellt på sommaren är jag så glad över min lillbalkong. Det är ju som ett extra rum på sommaren!

P.S. Sista chans att svara på bloggenkäten i dag. Jag lottar ut ett exemplar av "Vad heter ångest på spanska?" bland alla som lämnar sin e-postadress och just nu har du rätt goda vinstchanser! Och svaren gör mig så glada. Jag drar en vinnare i morgon (måndag) kväll.

Skumpa och ballonger – vappen är här!

Jag är inte ett speciellt stort fan av högtider som "måste" firas, men vappen är nog en av de absolut roligaste festerna. Skumpa, vänner, ballonger och allmänt bra fiilis. Det kan ju inte bli fel då?!

I kväll ska jag på middag med studiekompisarna och i morgon blir det traditionsenligt firande hos mamma och pappa. Jag har klätt mig i paljettklänningen som jag införskaffade för två vappar sen och är redo att skåla fram maj.

Glada vappen, hoppas du får blåsa många serpentiner!

 Fuskade och testade studentmössan fastän klockan inte är 18, nu får den snällt vänta i väskan tills Havis amanda fått sin mössa.

Fuskade och testade studentmössan fastän klockan inte är 18, nu får den snällt vänta i väskan tills Havis amanda fått sin mössa.

Årets bästa måndag

Alla som känner mig och har följt med på bloggen vet att att måndagar och jag inte är en så där speciellt lyckad kombination, men gårdagen överträffar nog väldigt många dagar i år. Jag kan lätt säga att gårdagen var årets bästa måndag och det beror på tre saker. 

För det första hängde jag med min kompis Ida och hennes son. Vi talade liv, kärlek, förhållanden, hur vi allra helst vill bo och mycket till. Och så hände något stort: jag köpte mitt livs första krukväxt! Jag har verkligen inga gröna fingrar men kanske det är åldern som gör att jag känner att det är dags att gräva händerna i myllan?  

För det andra så var jag moderator på ett seminarium om kvinnors pensioner. En nästan fullsatt sal, tre experter och en paneldiskussion skulle jag hålla i. Jag var så otroligt nervös inför och rädd att jag skulle säga något helt galet eller ställa en dum fråga. Men i stället fick jag jättemycket beröm efteråt och det kändes så bra. Jag vill så gärna göra mer av den här typen jobb!

 Experterna och jag. Foto: Elin Andersson/Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.

Experterna och jag. Foto: Elin Andersson/Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs.

Och för det tredje (och det allra allra bästa): jag fick ett biblioteksstipendium från Centret för konstfrämjande (eller Taike som det förkortas på finska! Mejlet kom efter klockan tio i går kväll och sidan krånglade när jag loggade in för att läsa beskedet, men efter att ha klickat mig än hit än dit hittade jag en pdf där det står att jag får 4000 euro! Jag är fortfarande ganska chockad, men mest glad så klart. Nu behöver jag verkligen inte stressa över ekonomin och kan ge Nationen all min kärlek. Tack tack tack Taike, det här betyder så otroligt mycket för mig! 

Jag måste ändå erkänna att jag ganska direkt kände skuld. Behöver jag verkligen så här mycket pengar? länge tar det väl inte att skriva en bok? Klassiskt bluffsyndrom som jag ska skaka av mig. Jag förtjänar de här pengarna och kommer att använda dem för att helhjärtat kunna redigera min andra roman. De här pengarna möjliggör att jag inte behöver stressa och hetsa fram boken, utan verkligen kan ge mitt allt utan att samtidigt bolla hundra andra jobb.  

Fastän framförallt februari och mars var ganska jobbiga månader för mig kan jag inte säga annat än att jag lever min dröm. Mitt liv är så gott som perfekt och jag känner mig så otroligt glad och privilegierad för allt jag har och allt jag får göra. Tänk att jag får jobba med det jag allra helst vill göra? 

Årets första vecka

Årets första vecka är nästan förbi och jag måste säga att det faktiskt blev en riktigt bra vecka, trots lite tvivel och ångest kring redigeringen av Nationen. Men i fredags stod jag och diskade och plötsligt visste jag äntligen vem Astrid är och vad som ska hända i romanen. En kunde ju tro att denna insikt hade kommit lite tidigare – skrev råmanus november 2014 och har grubblat i cirka två år över Astrid – meeen bättre sent än aldrig?

Jag har alltså deadline om två veckor och eftersom jag känner att det är mer eller mindre omöjligt för mig att koncentrera mig hemma just nu spontanbokade jag en kryssning till Stockholm på onsdag för 27 (!!) euro. Planerar att skriva, skriva, skriva. Och eftersom jag åker med Viking Line funderar jag på att gå på inspirationslunch på Fotografiska. Nog ska det bli roman av det här manuset också.

I övrigt har veckan var lämpligt lugn men ändå innehållit många positiva små överraskningar. Det började strålande på årets första dag med blinier och skumpa, jag har simmat, promenerat och sprungit och bestämde på dagens löprunda att jag ska försöka springa minst en gång i veckan i år, det blir väl bra? Jag har också läst årets första bok, Vi mot er av Fredrik Backman. Jag grät och skrattade och älskade boken. Kan varmt rekommendera.

blinier.jpg

Jag har också en del jobb på gång vilket är förvånande. Alltså inte att jag har jobb på gång, utan att det händer något i jobbväg nu i januari. Jag tror nämligen inte jag fick ett enda jobbrelaterat mejl under hela januari i fjol? Jag var lite stressad att jag skulle behöva tacka nej till jobb när jag var i Argentina, men liksom noll panik på den fronten. Så en positiv överraskning att det nu händer grejer!

Vi har också gjort upp vår plan för Mexiko och hittat boende för alla ställen och jestas så jag är pepp på den resan. Allt vi bokat verkar vara ljuvligare än ljuvligt och jag ser så mycket fram emot sol och värme (och kall öl så klart). Avfärd om två veckor. TVÅ VECKOR!

Jag är ju inte den som tycker att mitt liv annars heller är skit, men just nu har jag verkligen inget att klaga på. Allt känns perfekt just som det är. Skulle någon stipendiefond ännu vilja slänga lite pengar mot mitt håll (ja jag har ansökt och ska ansöka om mer pengar) skulle allt bli snäppet bättre.

Det värsta med att ha det så bra är att en automatiskt börjar tänka på att det inte kommer att hålla i sig. Men jag ska strunta i den tanken och njuta av att det är så bra som det är. Just nu, den här stunden.

Glasögon & wikipedia

I somras insåg jag att min syn inte är riktigt som den borde vara. Det andra såg tydligt var bara sudd för mig. Jag har faktiskt ingen aning när min syn försämrats, men efter ett besök hos ögonläkaren (kiitos Pekka!) kunde jag konstatera att glasögon skulle vara en helt bra grej.

Förra veckan beställde jag mina glasögon, valde två par på en gång, och fick dem i förrgår. Nu gäller det att vänja sig vid att ha nåt på näsan, men jag är faktiskt ganska ivrig på mina nya glasögon. Minus allt illamående nu i början när jag är ovan. Får ibland ta av mig glasögonen för att "normalisera" läget i hjärnan.

glasögon1.jpg

Jag tycker lika mycket om båda paren, och det är ju bra. Men blir riktigt förvånad varje gång jag ser mig själv i spegeln. En kompis frågade faktiskt om jag nu har riktiga glasögon, eller om det är en imagegrej, haha. 

I dag upptäckte jag också (efter att ha googlat mig själv, vilket jag gör rätt ofta nuförtiden) att jag finns på Wikipedia! Någon har tagit sig tiden att skriva en Wikipedia-artikel om mig. Känns ju rätt stort ändå. Enligt en kompis är jag nu officiellt en internetkändis, haha!

glasögon2.jpg

Nu borde den här internetkändisen sätta sig ner och arbeta med Nationen. Har segat som fan med att sätta i gång, men nu har jag lovat leverera att sammanhängande manus till min handledare om fem (!) veckor så det gäller att sätta i gång! Håller som bäst på att läsa igenom texten igen från början till slut. Jag har flera gånger förvånats över att det faktiskt är rätt okej, samtidigt som det finns grejer som inte alls funkar. Med andra ord: mycket arbete kvarstår.

Flera gånger önskar jag att jag kunde skriva på ett lite vettigare och effektivare sätt, men gäller väl bara att acceptera att jag måste redigera cirka tusen varv för att det ska bli nåt bra alls. För bra kommer den här Nationen att bli, bara jag ger den lite tid och kärlek.

Nytt hår, nytryck & bloggträff

Hösten har verkligen kommit i gång med full fart. Jobb trillar in och det händer både det ena och det andra. I onsdags besökte jag min nya frissa (var nu andra gången hos henne) och kapade av ett antal centimeter. Är verkligen konstigt att jag hade jättelångt hår för några år sedan och nu rätt så kort.

nytthår.jpg

En annan utseendemässig förändring är också på väg, i tisdags beställde jag nämligen äntligen glasögon. Jag var på synundersökning redan i början av augusti men det var sååå svårt att välja "rätt" bågar. Tur att jag kunde välja två par de här gången. Visar sen när jag fått glasögonen. Alla säger att jag passar i glasögon, så vi hoppas det stämmer!

Den här veckan har det också blivit två författarträffar. I tisdags var jag på Helsingfors Arbis och pratade för en publik på fyra personer, men det var jättemysigt ändå. Och i morse var det Ratatas bloggträff på Fleuriste med Jennifer, Jennifer, Corinne, Julia, Sandra och Jenna (och Lina som måste rusa iväg på frilansseminarium). Och så klart powerteamet från Förlaget med Amanda, Andrea och Josefin.

Det var jätteroligt att snacka skrivande och bloggande och jag hoppas att jag lyckades säga nåt smart och inte bara svamla. Är kanske inte helt som bäst klockan 9 på morgonen ... Jag är sällan nervös för att prata inför folk, men visst är jag trött efteråt ändå. Jag försöker verkligen ge så mycket jag bara kan och det är väl inte så konstigt att jag känner mig slut efter sån träff.

Den här veckan har det hänt en annan rolig grej – nämligen ska det tryckas upp fler exemplar av min bok! Jag är jätteglad över det och hoppas så klart att boken fortsätter sälja. Men som jag skrev på Debutantbloggen i onsdags så är det ju inga våldsamt stora summor en tjänar på att skriva böcker. Vill du hjälpa mig och boken finns här några tips:

FEM SÄTT ATT HJÄLPA EN FÖRFATTARE.png

Glad fredag gott folk! I kväll ska jag simma på simstadion i månsken och i morgon kväll gör jag ett besök i barnfamiljsbubblan i Grankulla. Och så ska jag försöka ta tag i redigeringen av Nationen. Väldigt taggad på det faktiskt! Skrev också om det på Debutantbloggen förra veckan! Ja, ja. Slut på livsrapport för den här gången!

På Sandra Beijers blogg

I går skrev inte mindre än tre (!!) människor till mig att min bok skymtat på Sandra Beijers blogg. När jag fick första meddelandet gick jag så klart direkt in på bloggen och där, i en hög med andra böcker, låg min bok.

upload.jpg

Kändes helt otroligt fint, samtidigt som det känns lite löjligt att bli så exalterad över att skymta på hennes blogg. Jag menar Sandra är ju bara en människa. Men en människa som råkar ha skitmånga bloggläsare. Förhoppningsvis är det många som nu bongat min bok och blivit nyfikna!

Nu är jag på sista etappen av min resa. Ska snart boarda planet i Amsterdam för att landa i Helsingfors efter midnatt. Sen ska jag försöka jobba ikapp det jag inte hunnit med under de senaste dagarna. Jag har ont i musklerna av allt dansande, så det om något är väl ett bevis på att det var roligt på gårdagens bröllop! Ska försöka skriva en utförlig rapport eller åtminstone ladda upp en bild eller två. 

Stockholm lost & found

 Viktigt meddelande som Lisen och jag hittade i tidningen Metro.

Viktigt meddelande som Lisen och jag hittade i tidningen Metro.

En lite trött och sliten resenär här hej! Min resa började mindre bra med att jag lyckades klanta till det och glömma min Kindle på flygplanet. Historien fick ändå ett lyckligt slut när jag (240 kronor fattigare) åter har förenats med e-boksläsaren. Jag lyckades också köpa fel mascara på flygplatsen – eller jag köpte ett fransförlängningsvax (?!) i stället för själva mascaran. Håhå alltså, hade verkligen inte hjärnan med mig på torsdag!

Men i övrigt har jag inget att gnälla över. Jag har fått äta en massa gott och hänga med Lisen och Clara. På fredagen visade Stockholm sig från sin bästa sida och jag lavjade Sandra Beijer fullt ut: picknick, kort kjol, cava och babybel-ost. Min bok blev spådd i tarotkort och jag fick en ny kompis. Sedan fortsatte vi ut i Stockholmsnatten.

 På Claras favoritställe: Lemon Bar där vi dansade oss svettiga. Jag lärde mig också att jag inte alls hatar GT som jag trodde. Helt bra att veta om en skulle råka bli bjuden på en GT i framtiden.

På Claras favoritställe: Lemon Bar där vi dansade oss svettiga. Jag lärde mig också att jag inte alls hatar GT som jag trodde. Helt bra att veta om en skulle råka bli bjuden på en GT i framtiden.

På lördag gick vi en shoppingrunda och jag hittade ett par nya skor, en kul dekorationsgrej till releasefesten och annat smått och gått. I dag köpte jag något jag länge drömt om: en gul regnrock. På lördagskvällen åt vi pizza och drack sedan öl utomhus och hade en så där bra sommarkväll en kan ha.

 Supergod pizza på Omnipollos hatt .

Supergod pizza på Omnipollos hatt.

Nu väntar jag på att planet mot Helsingfors ska lyfta. Ska bli riktigt skönt att sova i egen säng – behöver verkligen ladda upp för nästa vecka. Bara tre nätter tills releasefestdagen som har potential att bli årets roligaste dag full av kramkalas och glädjetårar. Nästa vecka borde också boken dyka upp i affärerna! Guldgusti är sannerligen värd sitt namn.

 Jättegod ramen på Ki Mama Ramen , men mina dumplings (som inte syns på bild) var ännu godare.

Jättegod ramen på Ki Mama Ramen, men mina dumplings (som inte syns på bild) var ännu godare.

Mot Stockholm!

Hallå hallå internet! Jag sitter som bäst på Helsingfors-Vanda flygplats och väntar på att boarda mitt plan mot Stockholm. Ska hälsa på min kompis Lisen och bara passa på att njuta av staden.

Kan inte minnas när jag senast besökt Stockholm endast för skojs skull, däremot har det blivit rätt många snabba jobbresor dit de senaste åren. Min plan är att vi ska göra så lite som möjligt. Eller mest hänga i fina parker, ha spontanpicknick och dricka kall öl och skumpa. Och en kanelbulle måste jag få. Det blir väl bra?

Förresten så går artikeln med mig nu att läsa på Hufvudstadsbladets webbsida. Jag gillar att journalisten tog med det jag sa om att min redaktör Amanda, illustratören Linn och jag är ett powerteam på tre unga kvinnor. Är själv stolt och glad för att ha fått jobba med så begåvade personer. Ett sant privilegium.

 Jag undrar hur många foton en kan ta på sin bok? Svar: antagligen jättemånga.

Jag undrar hur många foton en kan ta på sin bok? Svar: antagligen jättemånga.

Mindre än en vecka kvar till releasefesten förresten och i går skrev jag ett inlägg om just releasefester och hur det egentligen funkar på Debutanbloggen. Läs det om du inte redan läst!

Nu undrar jag om jag ännu lyckas klämma in nån random detalj i det här inlägget eller om jag kanske bara ska koncentrera mig på att dricka min skumpa och tagga för Stockholm. Vi hörs när vi hörs men glöm inte att det händer en massa spännande på mitt Instagramkonto. Eller bilder och sånt. Hej hej!