Dumma människor och fyra andra tips

Dags för tipstisdag! Jag har under den senaste veckan(orna) både sett, lyssnat och läst många bra grejer som jag tycker att du inte ska missa. Hoppas du får många mysiga höststunder med följande tips. Och som vanligt: kommentarsfältet är öppet, så fritt fram att slänga in egna tips!

Och förresten, på tal om att svara i telefon och att vad som helst kan hända i frilanslivet, i dag när jag skulle skynda iväg till ett möte ringde telefonen och jag fick ytterligare ett uppdrag för den här veckan. Tror definitivt att det här blir årets galnaste vecka, men medan jag jobbar på kan du passa på att underhålla dig med något att av följande:

dumma-manniskor.jpg

Podcasten Dumma människor

En ny podd av Lina Thomsgård (som bland annat startat rättviseförmedlingen i Sverige) och psykologen och författaren Björn Hedensjö. De beskriver podden själva så här: “En vetenskapstörstande podd om populärkultur, psykologi och mänskligt beteende. Om vi är så rationella, kunskapssökande och objektiva som vi tror - varför beter vi oss då så omänskligt korkat?” Helt otroligt bra, underhållande och lärorikt. Jag har lyssnat de tre första avsnitten och ser fram emot nya. Lyssna!

denåttondetärnan.jpg

Den åttonde tärnan av Eva Frantz

Förra helgens bästa program gick ut på att ligga i soffan och läsa om hur Anna Glad löser det nyaste mysteriet i småstaden – och lite om Glads kärleksliv. Fallet är kusligt och Frantz vana trogen finns det en parallell backstory som hänger ihop med nutiden. Lättläst och underhållande!

eleanoroliphant.jpg

Eleanor Oliphant is completely fine av Gail Honeyman

Lyssnade på denna som ljudbok inläst på engelska. Det tog en stund att vänja sig vid uppläsaren, men till slut gillade jag stilen. Det tog också en stund att komma in i själva berättelsen och jag kände att den var alltför seg i början. Ändå gillade jag boken jättemycket till slut. En rätt så annorlunda historia som väcker många tankar. Finns också översatt till svenska, men själv föredrar jag originalspråk när det är möjligt. Psst! Vill du också testa ljudböcker? Läs mer om mitt erbjudande!

Filmen BlacKkKlansman

Bra, viktig och sorgligt aktuell film alla borde se. Den baserar sig på verkliga händelser och kopplar också ihop dåtid med nutid. Fastän det är mycket allvar fick jag skratta flera gånger. Skådespelarna är också jättebra! Såg denna på Riviera, den mysiga kvartersbiografen bara några hundra meter ifrån mig. Kan rekommendera både film och biograf. Men den “förnyade” eller kanske snarare försämrade osttallriken på Riviera får ett stort minus. 11 euro för 2 (!) olika och rätt så tråkiga ostar + en miniliten skål med soltorkad tomat och ungefär tre smulor fetaost. Eeh?

var-tid-ar-nu-svt-980x515-c-980x515-c.jpg

Tv-serien Vår tid är nu

Andra säsongen av Vår tid är nu är äntligen här! Första avsnittet visas på finsk tv först på söndag, men finns redan nu på Arenan (är du svensk kollar du så klart på SVT Play). Storyn har hoppat några år framåt i tid och första avsnittet bjuder på en hel del drama, aah!

Med i podd!

En av de roligaste grejerna som hänt på sistone (utöver boken då) är att jag börjat föreläsa. Första föreläsningen vara i Vasa i november, andra nu i februari i Jakobstad och nästa vecka ska Jennifer och jag åka till Åland. I dag fick vi veta att det redan är 31 anmälda (!), men det lär finnas några platser kvar om du är nyfiken.

Dagen efter föreläsningen i Jakobstad intervjuade Malin (som har lanserat en ny sajt/blogg!) Jennifer och mig om samma tema som föreläsningen gått ut på och vi fick äran att vara med i Våga Satsas andra poddasvnitt. Lyssna!

Åh vad jag saknar poddandet alltså, och kanske också radiojobbet. Jobbade ändå mångamånga år på Yle med radio. Mest blev det nyheter men hel del annat också. Och ja, Malin och jag hade ju en podd, Projekt framgång, som numer bara finns i fyra avsnitt kvar på Soundcloud (eftersom vi inte längre betalar för det). Det var jätteroligt men också så otroligt tidskrävande med allt klipp och fix. Ändå saknar jag det!

Därför är en av mina drömmar att en dag få göra podd eller radio igen, men vi får se om den dagen kommer. Att få föreläsa (och gästa poddar) är minst lika roligt. Överlag hoppas jag på fler föreläsningsuppdrag – gjorde till och med en skild sida för det här på min nybyggda sajt.

föreläsningarworkshops.png

Jag skulle också gärna göra fler uppdrag som moderator. Första gången var i juni 2016 och nästa chans kommer i april (mer om det senare), men jag hoppas verkligen inte att det tar två år tills nästa gång. Så behöver du nån som ska hålla i trådarna under ett evenemang eller under en paneldiskussion vet du vem du ska vända dig till!

Ses vi förresten på Åland nästa vecka? Eller har du önskemål om var Jennifer och jag borde dyka upp och föreläsa? Hittills har vi blivit tillfrågade men kan så klart också höra av oss till aktörer runtom i landet om vi får tips eller önskemål!

Skam

Förra hösten hände något i mina sociala medier. Plötsligt talade alla om russebussar och drittsekkar. Den norska tv-serien Skam tog Finland, Norden och resten av världen med storm.

Så här börjar en kolumn jag skrivit under påsken och som jag ska skicka in strax. Överlag har påsken gått rätt mycket i arbetets tecken (hur kommer det sig att alla deadlines alltid hopar sig?). Nåja, mycket roliga uppdrag och lite extra klirr i min företagarkassa är alltid välkommet.

Men påsken har inte bara gått i jobbets tecken, utan jag har också hunnit kolla på Skam och framförallt har jag lyssnat på den nya Skam-podden! Jag är kanske litelite jävig med tanke på att två av tre som pratar i podden är mina goda vänner, men jag säger ändå: lyssna på podden!

Själv är jag otroligt fascinerad av Skam som fenomen och precis som många andra har jag försökt fundera på vad som gjorde serien till en sån succé, men jag tycker Frida beskriver det bra i sin kolumn. Dessutom är det ju nåt med norskan, finns det liksom ett gulligare språk?!

Har du tittat på Skam? Vad tycker du om serien?

  För några veckor sen hade i Skam-kväll hos Poppe med tillhörande bingo!

För några veckor sen hade i Skam-kväll hos Poppe med tillhörande bingo!

Så mycket kärlek och en bokpodd

I går kväll vandrade jag i väg till restaurangen Tenho (som jag nästan bor granne till) för att fira den nya bokpodden Hietanen & Henrikson. Efter fem avsnitt kan jag säga att jag älskar den här podden.

Det kan hända att jag är lite jävig i och med att jag känner både Hietanen och Henrikson, men det är helt enkelt två otroligt smarta kvinnor som pratar böcker på ett inkluderande sätt.

  Anne och Ida blir intervjuades av producent Kia Svaatichin. Det här är ett sant dream team.

Anne och Ida blir intervjuades av producent Kia Svaatichin. Det här är ett sant dream team.

Förutom att jag fick fira den fina podden träffade jag också en massa kompisar och bekanta och bara kände hur jag överöstes av kärlek. Det var så många som gratulerade mig för min bok och var allmänt så peppande och fina. Om det är så här redan nu – hur kommer det att bli när boken faktiskt finns? När det är releasefest? Alltså jag kommer ju att falla ihop i en pöl. En pöl av kärlek.

Så tack alla ni som säger fina saker live eller här på bloggen, det betyder så otroligt mycket för mig att det finns så många där ute som följt min resa och hejar på mig. "Jag ser så fram emot att läsa din bok", sa Kia just innan jag gick hem från Tenho i går. Inombords svallar en liten panik, men mest ganska mycket stolthet och glädje.

Men tillbaka till Hietanen & Henrikson – har du lyssnat på podden? Om inte, gör det omedelbumbs!

  Mitt i intervjun kom Carita Mannerheim, Svenska Yles nya kulturjournalist, upp på scen och tog över intervjun.

Mitt i intervjun kom Carita Mannerheim, Svenska Yles nya kulturjournalist, upp på scen och tog över intervjun.

Sommar x 3

Livet och bloggen är i sommartakt men jag tänkte att jag kunde passa på att tipsa om tre somriga och bra grejer som andra förhoppningsvis kan ha glädje av.

Ett: Raseborgs sommarteater. Förra veckan besökte jag teatern och såg Sound of Music. Så skrämmande hur aktuellt det temat är och vilken otroligt fin föreställning. Skådisarna sjunger jättebra, pjäsen är roligt och absolut sevärd. Det är väl inte så många föreställningar kvar så gäller att boka om du vill se den!

wp-1469104037246.jpgUtöver en bra pjäs får en njuta av vacker miljö. Men kom ihåg varma kläder, det blir kallt under kvällen!

Två: Robert Helenius sommarprat. Jag lyssnade på det i går och tycker det är bäst hittills. Så gripande och fint berättat. Lyssna! Överlag har jag tyckt om de flesta jag hört. Bra jobbat Radio Vega!

Tre: Världens bästa sommardryck. Mamma såg receptet förra veckan i Hufvudstadsbladet och vi testade under helgen när Malin och Jonas var på besök och efter det har jag bjudit både Pupi och Hanna på det. Så himla gott och enkelt. Blanda vattenmelon, jordgubbar, citronsaft och mynta i en blender/med en stavmixer och så är det klart!

wp-1469104005587.jpg

Har du några somriga tips? Berätta gärna!

Våravslutning!

I fredags hade jag lust att börja sjunga den blomstertid nu kommer när Malin och jag bandade in vårens sista poddavsnitt. Tur att jag glömde bort idén under själva poddandet, eftersom min sångröst inte är så fantastisk, hehe. Men i går släppte vi avsnitt nummer 20 (!) av Projekt framgång och nu går vi in för sommartakt (utan sång).

Det betyder att podden kan dyka upp när du minst anar det, så jag rekommenderar naturligtvis att du ska gilla vår Facebook-sida, prenumerera på iTunes, SoundCloud eller i din poddapp så missar du garanterat inget avsnitt!

I sista avsnittet sluter vi på ett sätt cirkeln och snackar om framgång igen. Vad är framgång egentligen och vem är det som ska definiera ens framgång? Vi har också storslagna planer för hösten, mer om det i podden.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/266569355" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

På tal om framgång, eller kanske icke-framgång, så blev det inget Naisten kymppi i söndags. Hade så otroligt ont i fötterna efter Sjundeå cup att jag helt enkelt inte ville riskera hela sommarsäsongen genom att springa sönder fötterna på tian. Åkte i stället till lande och kollade på sjukt bra handboll hela helgen. Får springa en tia en annan gång i stället!

wp-1464699533602.jpgBäst under helgen var helt klart att Anu som jag spelat handboll med i flera år, men som på sistone satsat på FM-serienivå, spelade med oss!

Sånt jag inte visste

Grejen med det här livet är att en oftast inte kan veta hur något är förrän en själv har upplevt det. Det gäller att skriva böcker och det gäller att driva företag. När jag började skriva dammsög jag internet på information och tips kring skrivande och läste precis allt jag hittade om ämnet.

Men grejen är ju att en ändå måste begå sina egna misstag. Jag har läst otroligt mycket om att skriva (och om mycket annat också) men oftast slutar det med att jag gör precis som jag skulle ha gjort utan alla tips. Kanske jag har fått nån insikt på vägen, men misstag uppstår likväl. Ändå vet jag att jag också i fortsättningen kommer att läsa böcker om skrivande och läsa bloggar med tips och idéer.

Med mitt företagande har jag också försökt leta reda på information om det ena och det tredje men klart att det finns grejer jag inte visste innan jag startade eget. Eller jag kanske visste det på något plan men var ändå tvungen att uppleva allt själv.

I vårt senaste poddavsnitt bjuder Malin och jag på grejer vi inte visste innan vi startade företag och hoppas att de som planerar att starta eget kan lära sig ens något av våra lärdomar. Egentligen ska vi ju inte prata om misstag utan omvägar. Och vissa omvägar kan ju vara riktigt bra.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/265460962" params="color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false" width="100%" height="166" iframe="true" /]

 

Vilka grejer har du själv lärt dig med tiden i ditt skrivande/ditt jobb? Nyfiken på att höra om andras erfarenheter!

Publikens stöd, andras lön

Den här veckan har jag stött två intressanta crowdfunding-projekt. I måndags slängde jag iväg 100 kronor för den planerade podden Bladen brinner som ska handla om barn- och ungdomslitteratur. Och i dag har jag valt att stöda projektet Amos Arv. Jag hade tänkt slänga in "normal" stödsumma men sedan så jag att det (bland flera alternativ) fanns en chans att köpa en helsidesreklam för 100 euro i tidskriften som ska ges ut i höst.

Jag brukar inte lägga pengar på reklam men en hundring för att få stöda ett projekt jag tycker är intressant tyckte jag bara vara kul. Nu funderar jag mest på vad som ska finnas i min reklam. Funderar på att slänga in en jättestor bild på mig. Nånej. Blir ju antagligen bilder på örhängen och länk till webbsidan. Fast möjligheterna kittlar något oerhört.

wp-1461842802578.jpgNykomlingen i sortimentet! Än så länge unik, men i kväll ska det bli verkstad!

Blev faktiskt lite sugen på att crowdfunda något själv, speciellt efter att jag sett hur himla mycket Bladen brinner lyckats samla in (vilket bara bevisar att det finns ett stort behov av snack om barn- och ungdomslitteratur!). Det fina är att det går att stöda med en så liten summa som 100 kronor eller att satsa större. En väljer själv.

Har du stött på crowdfunding-projekt tidigare? Själv försöker jag alltid slänga i väg nån tia om det är ett projekt jag tycker är intressant och vill stöda. Vore ju till exempel kul att få in några slantar på Malins och min podd. Den är jättekul att göra men visst slukar den också en del tid. Skulle du stöda vår podd om vi skulle sparka i gång en crowdfunding? Eller vilken typ av projekt vill du gärna stöda?

Förresten så måste jag passa på att tipsa om en artikel jag publicerade i veckan som handlar om nästan samma sak – nämligen medborgarforskning. Jag visste typ noll om ämnet innan och tycker det är himla intressant. Går alltså ut på att allmänheten kan hjälpa forskare, ungefär som att allmänheten kan finansiera roliga projekt. Power to the people!

Tröttnar ni på mig?

Ibland känns det som att jag bara pumpar ut en massa. Jag vill att folk ska köpa mina örhängen, läsa min blogg, lyssna på podden, gilla tusentals olika Facebooksidor som jag ansvarar för, gilla mina Instagrambilder. Ja, listan är oändlig och jag är inte den enda.

I veckans poddavsnitt har Malin nästan terapisession för mig – jag frågar nämligen om det är okej att hålla på så här. Ladda upp internet fullt av grejer på mig, av mig, med mig. Enligt Malin är det mer än okej.

Ta nu till exempel bloggens fb-sida som exempel. Jag tvekade länge om jag skulle göra en skild sida, men det var många som hade önskat att jag skulle länka bloggen till fb när jag skrivit ett inlägg. Jag vill ändå inte göra det på min personliga sida (vill inte spamma alla random fb-bekanta), men ändå kändes det nästan lite pinsamt att göra fb-sidan.

Att tröttnar inte folk på alla inbjudningar jag skickar ut för att gilla än det ena, än det andra? Och vem är nu egentligen intresserad av vad jag håller på med? Och jo, jag vet att det finns många som vill läsa, men ändå tar det emot på nåt sätt.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/263174069" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

Vad tycker du? Går det att fläka ut sig för mycket på internet? Finns det någon gräns som en helst inte ska gå över? Och var går den gränsen i så fall?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barnsnack i podden

I dag publicerade Malin och jag ett avsnitt av podden jag inte trodde vi skulle ha gjort riktigt än. Vi pratade nämligen om hur det är att vara företagare och ha barn. Som alla kanske vet har varken Malin eller jag barn, men speciellt jag som i år fyller 30 känner att tankarna allt oftare snurrar kring det här med barn. Det är inte alls aktuellt ännu, men det är inte heller något jag totalt kan förbise.

Funkar det att ha företag och barn? Hur länge kan jag vara "borta" utan att mitt jobb och mina kundrelationer börjar lida? Det finns ju ett kryphål – en får jobba på söndagar utan att bli av med mamma/föräldrapenningen, men räcker det? Överlag finns det en massa frågor jag känner att jag måste få svar på innan jag kan tänka mig att börja fundera på barn så där helt på riktigt.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/261930546" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

Och sen finns det ju en annan grej – en kan ju aldrig veta hur det går. Lyckas jag bli gravid? Blir det missfall? Det är omöjligt att veta. Vi pratade faktiskt om det här förra veckan med en kompis. Mest om vilket tabu det fortfarande verkar vara att få missfall. Jag kan inte ens tänka mig hur hemskt det måste kännas att förlora ett ofött barn som en längtar efter, men inget blir väl bättre att vi inte pratar om det?

Eller som min kloka kompis sa: Vad är det med den här världen? Man kan inte prata om missfall, men det är okej att ordna babyshower.

Vad tycker du?

Ted, Kaj & träning

De senaste veckorna har jag haft en viktig rutin på tisdagar: jag lyssnar på Ted&Kaj-podden och tränar. Jag får inte lyssna på Ted&Kaj om jag inte tränar, så de här två hör ihop. Det är en helig tisdagstrio som jag ska ägna mig åt så fort jag klickat publicera på det är inlägget.

Peppe frågade i går vad folk stör sig på i poddar. Eget svar: dåligt ljud! Men jag tänkte att jag kunde väl lista några poddar jag lyssnar på. För det första måste jag säga att jag har varit rätt sen på poddtåget, det är först i år som jag verkligen börjat lyssna på poddar. Har försökt lyssna på några "pladderpoddar" men klarar inte riktigt av det, vill helst ha nåt sorts innehåll när jag lyssnar.

Däremot tror jag inte mitt lyssnande är speciellt originellt. Lyssnar bland annat på Mellan raderna, Magnus och Peppes podcast, De eurovisa, Nord & Francke, Polpodden, Hemohes och Sandström.

wp-1461659443460.png

Har också hittat flera skrivpoddar vilket gör mig glad. Lyssnar på Skrivarpodden och Boktorsk. Saknar Författarpodden och stör mig på (ofta) dålig ljudkvalitet i Fantastisk podd, vilket leder till att jag inte alltid orkar lyssna.

Vilka poddar lyssnar du på och när brukar du lyssna på dem? Har du också nån speciell träningspodd? Och glöm nu för all del inte Malins och min podd! Tack förresten Elin för dina supersnälla ord. Blev helt pirrig och glad när jag läste inlägget!

Konceptet semester

Ibland när folk med vanligt jobb börjar planera sin sommarsemester vrider det sig lite i magen på mig och jag tänker "det loppet är kört – jag kommer aldrig mer att ha betald semester". Som företagare har jag ingen lagstadgad semester och vill jag vara ledig i en månad måste jag se till att tjäna in hela årets pengar under elva månaders tid.

Men. För det finns ju alltid ett men. Jag var ju på semester förra veckan. Fyra underbara och härliga dagar i Barcelona som verkligen fungerade som nollning för mig. Tänkte inte på jobbet, inte på mina skrivprojekt, utan bara njöt. Så uppenbarligen går det att ha semester också som företagare, även om det kanske ser lite annorlunda ut än för arbetstagare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASå här nöjd och glad såg jag ut i Barcelona.

I veckans avsnitt av Projekt framgång snackar Malin och jag mer om hur det fungerar med konceptet semester när en är företagare. Som sagt, ingen lagstadgad rätt till semester, men å andra sidan har jag möjligheten att ta små ledigheter så gott som när som helst.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/260758344" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

Och jag tycker faktiskt att det är hundra gånger bättre än betald semester, för just nu sysslar jag med de grejer jag allra helst vill göra och med egen tidtabell. Det är så mycket mer värt en fyra eller fem veckor betald semester. Har du betald semester i sommar?

Feedbackfesten

Det bjuder vi på i podden i dag. I nästan 47 minuter snackar Malin och jag om att ge och ta feedback. Om konstruktiv och inte så konstruktiv kritik. Om våra egna upplevelser kring feedback.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/258408702" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

För mig är feedback otroligt viktigt. När jag skriver blir jag snabbt blind för min text och ser inte det uppenbara som alla andra ser. Klichéer, upprepningar och andra onödigheter. Både testläsare och proffs har fått läsa mina texter och jag brukar oftast suga i mig alla kommentarer jag får. Jag håller nödvändigtvis inte med om allt, men jag lyssnar och funderar.

I dag ska jag sitta och skriva skriva skriva. Väldigt pepp faktiskt på mina karaktärer och allt som pågår i deras liv. Post-it-lapparna har fått komma fram igen, men mer om det senare. Hoppas du fått en fin start på veckan!

En puff i Husis

I morse när jag publicerat podden och länkat blogginlägget till Facebookgruppen Finlandssvenska bloggare kommenterade Anne att vi var med i en puff i Hufvudstadsbladet. Jag slängde mig över paddan och bläddrade (swipade) igenom hela tidningen. På tv-sidorna fanns den här puffen för Projekt framgång.

wp-1459770808709.jpg

Två meningar som gjorde Malin och mig väldigt glada. Vi skickade alltså ut ett pressmeddelande för några veckor sedan som hittills inte hade gett så stor utdelning (läs: ingen utdelning alls). Men så är det ofta, pressmeddelandena drunknar bland alla andra mejl som kommer in till redaktionerna. Men med tanke på förra veckans avsnitt var det roligt att få lite bekräftelse.

För övrigt så önskade sig Peppe att jag skulle blogga oftare. Vad tycker du? Skriv också gärna önskerubriker, roligare om det här blir mer av en tvåvägskommunikation än en monolog.

Företagarlyckan

Jag har svårt att förstå att det bara gått ett drygt år sedan jag startade eget företag. Nu i efterhand kan jag konstatera att jag borde ha gjort det för länge sedan, men som i det mesta är det lätt att vara efterklok.

I den här veckans avsnitt av podden talar Malin och jag om hur vi upplever våra liv som företagare jämfört med hur det var att vara anställd. Vi tar också upp en hel del företagarmyter. Jag vill absolut inte tvinga någon att bli företagare, men om du har ens ett litet intresse för det tycker jag att du ska fundera på saken. Men börja med att lyssna på avsnittet, hehe.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/257208136" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

En orsak till att jag trivs så bra med min situation just nu är att jag har ett 50-procentigt kontrakt med Addeto och att jag med jämna mellanrum får frilansuppdrag. Jag behöver alltså inte stressa otroligt mycket över ekonomin, men visst försöker jag hålla koll på utgifter och inkomster.

Men den största orsaken är utan tvekan skrivandet. Jag har en flexibel tidtabell och kan planera mitt jobb runt mitt skrivande. Jobbet går alltid först och jag tenderar att sköta undan det så fort som möjligt, men ändå blir det mycket tid över för att skriva. Kan inte tänka mig en mer lyxig tillvaro faktiskt!

redigering

Det här betyder ändå inte att ett liknande upplägg funkar för alla, var och en måste hitta rätt lösningar för sig själv. Men om du har en känsla i kroppen om att det skulle vara dags för förändring så tycker jag att du ska våga testa på något nytt. Det är lättare att ångra ogjorda saker än gjorda. Finns det något du drömmer om men vågar inte ta första steget?

Målsättningar

I dag råkade jag träffa en bekant utanför Ikea (av alla ställen!) och hen sa att hen tycker det är tufft att jag verkligen satsar på mitt skrivande. "Det är så många som säger att de ska skriva, men så gör de det ändå inte. Men du gör."

Jag skruvade lite på mig. Det här är inte första gången jag får höra att jag är typen som förverkligar grejer och inte bara säger att jag nån vacker dag ska göra sak x och y. Allt det här hänger mest ihop med att jag är en envis typ. Bestämmer jag mig för att göra något så gör jag det också.

manusbunt En sådan här pappershög blir inte till om en inte stretar på.

Tidigare i veckan bloggade Lina (min eminenta online-PT som jag inte kan berömma nog) om målsättningar inom träning. Jag nickade när jag läste igenom inlägget. Alla Linas råd går att applicera på att skriva eller vad som helst annat här i livet.

Lina frågar "varför tränar du?" och jag tänker direkt "varför skriver du?". Mitt svar på båda två är att jag helt enkelt inte kan låta bli. Jag mår bättre när jag tränar och när jag skriver. Oberoende av vad en vill uppnå så finns det många bra tips på Linas blogg. Att sedan fråga "varför" är en bra start.

Målsättningar har vi tidigare snackat om i podden med Malin. Malin skrev också ett intressant inlägg om hur det gått med hennes målsättningar. På måndag kommer så klart nästa avsnitt av podden och då talar vi om varför vi valt att satsa på företagandet och tar upp några myter om hur det är att vara företagare. Glad fredag!

Bekräftelseknarket

Den här våren har jag rätt ofta känt att jag är i behov av bekräftelse. Nån som säger att jag sysslar med rätt grejer, nån som påminner om att det här med att skriva böcker tar tid, nån som hejar på mig när jag känner mig värdelös. Samtidigt känns det så himla jobbigt att hela tiden fiska efter bekräftelse – är det äkta om jag ber någon bekräfta mig? Eller säger folk snälla saker bara för att få tyst på mig, hehe.

Just det här snackar vi om i senaste avsnittet av podden med Malin. Om behovet av bekräftelse och hur vi helst blir bekräftade. Hur ofta känner du ett behov av bekräftelse och vad skulle den ultimata bekräftelsen vara för dig?

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/255534849" params="color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false" width="100%" height="166" iframe="true" /]

Förlåt förresten för den ofrivilliga bloggpausen. Jag kände mig av nån anledning väldigt trött i slutet av veckan (folk påstår att det finns sånt som vårtrötthet) och påsklovet kunde inte ha kommit mer lägligt. Har mest satsat på äta och läsa. I dag har jag sprungit en runda i solskenet (bar asfalt och också sandvägarna har smultit fram!) och Jon och jag har inlett planeringen av vårt gemensamma projekt. Så roligt att jobba ihop tycker jag.

gladpåskSysterdotterns konstverk. Hoppas du haft en skön påsk! 

Jag älskar internet

Utan internet skulle jag vara utan många grejer. Sambo, en del vänner, mycket av det jobb jag gör. Jag skulle inte skriva någon blogg eller podda. Ja internet är sannerligen en guldgruva och det är just internet vi snackar om i vårt senaste avsnitt av Projekt framgång.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/253746892" params="color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false" width="100%" height="166" iframe="true" /]

Så in och lyssna om du inte redan gjort det. Och missa nu inte heller vår tävling! Malin ska lotta ut en av sina böcker och jag ett par örhängen. Nu hotar Malin dessutom att hon inte ska trycka upp nån ny upplaga av sin kokbok som det bara finns ca 100 exemplar kvar av.

Vad har du haft för glädje av internet och skulle du kunna tänka dig att leva utan det? Nora skrev om hur livet på ett B&B skulle vara utan internet, ganska krångligt låter det!

charlotteochmichaelaUtan internet skulle jag till exempel aldrig ha träffat Charlotte! Vill inte ens tänka den tanken!

Inspiration, schminspiration

Spegel spegel på väggen där, säg mig vem som mest inspirerad i landet är? Nja, inte jag i alla fall de senaste veckorna. Jag hade några lugna veckor i början av min redigering, sedan exploderade kalendern och mitt huvud med den. Samtidigt försvann en gnutta av inspirationen. Men så är det oftast, ingen klarar av att hålla upp inspirationen hela tiden. Oberoende av hur mycket en vill jobba med något.

Jag älskar ju verkligen att skriva och brukar till och med tycka om redigeringsprocessen, nu har jag insett att det var ett övermäktigt arbete att redigera ett NaNoWriMo-manus på en månad. Men något har det hänt åt texten och den har blivit bättre. Men inte riktigt så bra som jag hade hoppats på.

Men men, ni får höra mer om redigeringen i ett annat inlägg när jag är klar (siktar på onsdag!!). Fram tills det kan ni gå in och lyssna på vårt senaste avsnitt av Projekt framgång. I avsnitt elva talar vi just om inspiration och vad som inspirerar oss. Försöker också tvinga Malin att konkretisera sin inspiration.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/251774850" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

Och du har väl inte missat att vi har en tävling i podden för att fira att vi redan gjort tio (eller ja, nu elva) avsnitt! Vi lottar ut ett paket bestående av Malins kokbok och mina örhängen. Instruktioner finns både på Facebook-sidan och i podden. Happy lyssning!

Men inspirationen då. Vad blir du inspirerad av? Vill jättegärna höra!

Podden fyller 10 avsnitt!

Tiden, tiden. Den går så himla fort. Plötsligt har Malin och jag gjort TIO poddavsnitt av Projekt framgång. Hittills kan jag säga att det varit jätteroligt, jag har faktiskt förvånats över hur roligt det varit. Dessutom tycker jag att jag hela tiden lär mig något av Malin och samtidigt blir jag också tvungen att tänka till lite extra, vad tycker jag egentligen?

Enligt de kommentarer som nått oss gillar folk det vi sysslar med, vilket gör mig glad och ger energi att fortsätta med podden. Om du lyssnar får du jättegärna höra av dig – vad tycker du har varit bra, vad har varit mindre bra? Vi kommer faktiskt att ha en liten utlottning där vi lottar ut Malins kokbok och ett par örhängen av mig. I slutet av vårt tionde avsnitt finns instruktioner för hur du gör att delta i tävlingen.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/250616143" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

I veckans avsnitt snackar vi om mitt favoritämne: arbetstid. Själv har jag väldigt svårt för den klassiska 9 till 5-arbetstiden och tycker att vi i stället borde koncentrera oss på VAD vi gör på jobbet, inte hur länge vi är där. Vad tycker du är ideal arbetstid?