Dumma människor och fyra andra tips

Dags för tipstisdag! Jag har under den senaste veckan(orna) både sett, lyssnat och läst många bra grejer som jag tycker att du inte ska missa. Hoppas du får många mysiga höststunder med följande tips. Och som vanligt: kommentarsfältet är öppet, så fritt fram att slänga in egna tips!

Och förresten, på tal om att svara i telefon och att vad som helst kan hända i frilanslivet, i dag när jag skulle skynda iväg till ett möte ringde telefonen och jag fick ytterligare ett uppdrag för den här veckan. Tror definitivt att det här blir årets galnaste vecka, men medan jag jobbar på kan du passa på att underhålla dig med något att av följande:

dumma-manniskor.jpg

Podcasten Dumma människor

En ny podd av Lina Thomsgård (som bland annat startat rättviseförmedlingen i Sverige) och psykologen och författaren Björn Hedensjö. De beskriver podden själva så här: “En vetenskapstörstande podd om populärkultur, psykologi och mänskligt beteende. Om vi är så rationella, kunskapssökande och objektiva som vi tror - varför beter vi oss då så omänskligt korkat?” Helt otroligt bra, underhållande och lärorikt. Jag har lyssnat de tre första avsnitten och ser fram emot nya. Lyssna!

denåttondetärnan.jpg

Den åttonde tärnan av Eva Frantz

Förra helgens bästa program gick ut på att ligga i soffan och läsa om hur Anna Glad löser det nyaste mysteriet i småstaden – och lite om Glads kärleksliv. Fallet är kusligt och Frantz vana trogen finns det en parallell backstory som hänger ihop med nutiden. Lättläst och underhållande!

eleanoroliphant.jpg

Eleanor Oliphant is completely fine av Gail Honeyman

Lyssnade på denna som ljudbok inläst på engelska. Det tog en stund att vänja sig vid uppläsaren, men till slut gillade jag stilen. Det tog också en stund att komma in i själva berättelsen och jag kände att den var alltför seg i början. Ändå gillade jag boken jättemycket till slut. En rätt så annorlunda historia som väcker många tankar. Finns också översatt till svenska, men själv föredrar jag originalspråk när det är möjligt. Psst! Vill du också testa ljudböcker? Läs mer om mitt erbjudande!

Filmen BlacKkKlansman

Bra, viktig och sorgligt aktuell film alla borde se. Den baserar sig på verkliga händelser och kopplar också ihop dåtid med nutid. Fastän det är mycket allvar fick jag skratta flera gånger. Skådespelarna är också jättebra! Såg denna på Riviera, den mysiga kvartersbiografen bara några hundra meter ifrån mig. Kan rekommendera både film och biograf. Men den “förnyade” eller kanske snarare försämrade osttallriken på Riviera får ett stort minus. 11 euro för 2 (!) olika och rätt så tråkiga ostar + en miniliten skål med soltorkad tomat och ungefär tre smulor fetaost. Eeh?

var-tid-ar-nu-svt-980x515-c-980x515-c.jpg

Tv-serien Vår tid är nu

Andra säsongen av Vår tid är nu är äntligen här! Första avsnittet visas på finsk tv först på söndag, men finns redan nu på Arenan (är du svensk kollar du så klart på SVT Play). Storyn har hoppat några år framåt i tid och första avsnittet bjuder på en hel del drama, aah!

Med i podd!

En av de roligaste grejerna som hänt på sistone (utöver boken då) är att jag börjat föreläsa. Första föreläsningen vara i Vasa i november, andra nu i februari i Jakobstad och nästa vecka ska Jennifer och jag åka till Åland. I dag fick vi veta att det redan är 31 anmälda (!), men det lär finnas några platser kvar om du är nyfiken.

Dagen efter föreläsningen i Jakobstad intervjuade Malin (som har lanserat en ny sajt/blogg!) Jennifer och mig om samma tema som föreläsningen gått ut på och vi fick äran att vara med i Våga Satsas andra poddasvnitt. Lyssna!

Åh vad jag saknar poddandet alltså, och kanske också radiojobbet. Jobbade ändå mångamånga år på Yle med radio. Mest blev det nyheter men hel del annat också. Och ja, Malin och jag hade ju en podd, Projekt framgång, som numer bara finns i fyra avsnitt kvar på Soundcloud (eftersom vi inte längre betalar för det). Det var jätteroligt men också så otroligt tidskrävande med allt klipp och fix. Ändå saknar jag det!

Därför är en av mina drömmar att en dag få göra podd eller radio igen, men vi får se om den dagen kommer. Att få föreläsa (och gästa poddar) är minst lika roligt. Överlag hoppas jag på fler föreläsningsuppdrag – gjorde till och med en skild sida för det här på min nybyggda sajt.

föreläsningarworkshops.png

Jag skulle också gärna göra fler uppdrag som moderator. Första gången var i juni 2016 och nästa chans kommer i april (mer om det senare), men jag hoppas verkligen inte att det tar två år tills nästa gång. Så behöver du nån som ska hålla i trådarna under ett evenemang eller under en paneldiskussion vet du vem du ska vända dig till!

Ses vi förresten på Åland nästa vecka? Eller har du önskemål om var Jennifer och jag borde dyka upp och föreläsa? Hittills har vi blivit tillfrågade men kan så klart också höra av oss till aktörer runtom i landet om vi får tips eller önskemål!

Skam

Förra hösten hände något i mina sociala medier. Plötsligt talade alla om russebussar och drittsekkar. Den norska tv-serien Skam tog Finland, Norden och resten av världen med storm.

Så här börjar en kolumn jag skrivit under påsken och som jag ska skicka in strax. Överlag har påsken gått rätt mycket i arbetets tecken (hur kommer det sig att alla deadlines alltid hopar sig?). Nåja, mycket roliga uppdrag och lite extra klirr i min företagarkassa är alltid välkommet.

Men påsken har inte bara gått i jobbets tecken, utan jag har också hunnit kolla på Skam och framförallt har jag lyssnat på den nya Skam-podden! Jag är kanske litelite jävig med tanke på att två av tre som pratar i podden är mina goda vänner, men jag säger ändå: lyssna på podden!

Själv är jag otroligt fascinerad av Skam som fenomen och precis som många andra har jag försökt fundera på vad som gjorde serien till en sån succé, men jag tycker Frida beskriver det bra i sin kolumn. Dessutom är det ju nåt med norskan, finns det liksom ett gulligare språk?!

Har du tittat på Skam? Vad tycker du om serien?

För några veckor sen hade i Skam-kväll hos Poppe med tillhörande bingo!

För några veckor sen hade i Skam-kväll hos Poppe med tillhörande bingo!

Så mycket kärlek och en bokpodd

I går kväll vandrade jag i väg till restaurangen Tenho (som jag nästan bor granne till) för att fira den nya bokpodden Hietanen & Henrikson. Efter fem avsnitt kan jag säga att jag älskar den här podden.

Det kan hända att jag är lite jävig i och med att jag känner både Hietanen och Henrikson, men det är helt enkelt två otroligt smarta kvinnor som pratar böcker på ett inkluderande sätt.

Anne och Ida blir intervjuades av producent Kia Svaatichin. Det här är ett sant dream team.

Anne och Ida blir intervjuades av producent Kia Svaatichin. Det här är ett sant dream team.

Förutom att jag fick fira den fina podden träffade jag också en massa kompisar och bekanta och bara kände hur jag överöstes av kärlek. Det var så många som gratulerade mig för min bok och var allmänt så peppande och fina. Om det är så här redan nu – hur kommer det att bli när boken faktiskt finns? När det är releasefest? Alltså jag kommer ju att falla ihop i en pöl. En pöl av kärlek.

Så tack alla ni som säger fina saker live eller här på bloggen, det betyder så otroligt mycket för mig att det finns så många där ute som följt min resa och hejar på mig. "Jag ser så fram emot att läsa din bok", sa Kia just innan jag gick hem från Tenho i går. Inombords svallar en liten panik, men mest ganska mycket stolthet och glädje.

Men tillbaka till Hietanen & Henrikson – har du lyssnat på podden? Om inte, gör det omedelbumbs!

Mitt i intervjun kom Carita Mannerheim, Svenska Yles nya kulturjournalist, upp på scen och tog över intervjun.

Mitt i intervjun kom Carita Mannerheim, Svenska Yles nya kulturjournalist, upp på scen och tog över intervjun.

Sommar x 3

Livet och bloggen är i sommartakt men jag tänkte att jag kunde passa på att tipsa om tre somriga och bra grejer som andra förhoppningsvis kan ha glädje av.

Ett: Raseborgs sommarteater. Förra veckan besökte jag teatern och såg Sound of Music. Så skrämmande hur aktuellt det temat är och vilken otroligt fin föreställning. Skådisarna sjunger jättebra, pjäsen är roligt och absolut sevärd. Det är väl inte så många föreställningar kvar så gäller att boka om du vill se den!

wp-1469104037246.jpgUtöver en bra pjäs får en njuta av vacker miljö. Men kom ihåg varma kläder, det blir kallt under kvällen!

Två: Robert Helenius sommarprat. Jag lyssnade på det i går och tycker det är bäst hittills. Så gripande och fint berättat. Lyssna! Överlag har jag tyckt om de flesta jag hört. Bra jobbat Radio Vega!

Tre: Världens bästa sommardryck. Mamma såg receptet förra veckan i Hufvudstadsbladet och vi testade under helgen när Malin och Jonas var på besök och efter det har jag bjudit både Pupi och Hanna på det. Så himla gott och enkelt. Blanda vattenmelon, jordgubbar, citronsaft och mynta i en blender/med en stavmixer och så är det klart!

wp-1469104005587.jpg

Har du några somriga tips? Berätta gärna!

Våravslutning!

I fredags hade jag lust att börja sjunga den blomstertid nu kommer när Malin och jag bandade in vårens sista poddavsnitt. Tur att jag glömde bort idén under själva poddandet, eftersom min sångröst inte är så fantastisk, hehe. Men i går släppte vi avsnitt nummer 20 (!) av Projekt framgång och nu går vi in för sommartakt (utan sång).

Det betyder att podden kan dyka upp när du minst anar det, så jag rekommenderar naturligtvis att du ska gilla vår Facebook-sida, prenumerera på iTunes, SoundCloud eller i din poddapp så missar du garanterat inget avsnitt!

I sista avsnittet sluter vi på ett sätt cirkeln och snackar om framgång igen. Vad är framgång egentligen och vem är det som ska definiera ens framgång? Vi har också storslagna planer för hösten, mer om det i podden.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/266569355" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

På tal om framgång, eller kanske icke-framgång, så blev det inget Naisten kymppi i söndags. Hade så otroligt ont i fötterna efter Sjundeå cup att jag helt enkelt inte ville riskera hela sommarsäsongen genom att springa sönder fötterna på tian. Åkte i stället till lande och kollade på sjukt bra handboll hela helgen. Får springa en tia en annan gång i stället!

wp-1464699533602.jpgBäst under helgen var helt klart att Anu som jag spelat handboll med i flera år, men som på sistone satsat på FM-serienivå, spelade med oss!

Sånt jag inte visste

Grejen med det här livet är att en oftast inte kan veta hur något är förrän en själv har upplevt det. Det gäller att skriva böcker och det gäller att driva företag. När jag började skriva dammsög jag internet på information och tips kring skrivande och läste precis allt jag hittade om ämnet.

Men grejen är ju att en ändå måste begå sina egna misstag. Jag har läst otroligt mycket om att skriva (och om mycket annat också) men oftast slutar det med att jag gör precis som jag skulle ha gjort utan alla tips. Kanske jag har fått nån insikt på vägen, men misstag uppstår likväl. Ändå vet jag att jag också i fortsättningen kommer att läsa böcker om skrivande och läsa bloggar med tips och idéer.

Med mitt företagande har jag också försökt leta reda på information om det ena och det tredje men klart att det finns grejer jag inte visste innan jag startade eget. Eller jag kanske visste det på något plan men var ändå tvungen att uppleva allt själv.

I vårt senaste poddavsnitt bjuder Malin och jag på grejer vi inte visste innan vi startade företag och hoppas att de som planerar att starta eget kan lära sig ens något av våra lärdomar. Egentligen ska vi ju inte prata om misstag utan omvägar. Och vissa omvägar kan ju vara riktigt bra.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/265460962" params="color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false" width="100%" height="166" iframe="true" /]

 

Vilka grejer har du själv lärt dig med tiden i ditt skrivande/ditt jobb? Nyfiken på att höra om andras erfarenheter!