Posts in samhälle
Så jävla duktig

För några veckor sedan lunchade jag med en kompis som berättade om hur mycket hen jobbat på sistone. Hen är inte utbränd – inte ännu – men nu känner hen igen signalerna efter att ha varit utmattad två (!) gånger tidigare. Hen jobbar så klart inom kulturbranschen där lönerna är dåliga men där jobbet aldrig tar slut. Att hen dessutom är något av en perfektionist gör inte arbetsbördan mindre.

Jag fick mer och mer ont i magen där jag satt och lyssnade. Hen talade nästan lättvindigt om sin omöjliga arbetssituation. Det är nu bara sånt som händer. Men nej! Det ska inte vara så. Vi kan inte jobba ihjäl oss. Eller visst kan vi, men varför? Vad har vi kvar sedan?

Ångesten kramade om mitt hjärta på samma sätt när jag tittade på Yleserien Så jävla duktig. Jag såg programmet redan i juni och blev också bjuden till releasefesten i Vasa av Yle. I serien berättar fem unga finlandssvenska kvinnor om hur det är att leva med konstant press, stress och ångest. Som ung kvinna ska du vara kompetent (men inte för kompetent), snygg (men inte för snygg), rolig (men inte för rolig), ha bra självförtroende (men inte för bra självförtroende). Ja ni fattar.

Det är nästan omöjligt.

Foto: MiroJohansson & MarcusRosenlund / Yle.

Foto: MiroJohansson & MarcusRosenlund / Yle.

Det sorgligaste är hur många unga, framförallt kvinnor, som mår dåligt och hur många som får kämpa för att någon ska ta deras illamående och ångest på allvar. I måndags publicerades Spotlightavsnittet Diagnos duktig där journalisten Michaela Rosenback gräver djupare i ämnet. De flesta hon pratar med är smarta, varma och kloka och belyser problematiken på ett bra sätt, men jag blir så provocerad av hur Jan Löfstedt, ansvarig sakkunnigläkare på FPA svarar på Michaelas frågor. Jag kanske misstolkar, men det känns som att han skjuter över ansvaret på individen och bortförklarar samhällets ansvar. Jag vet inte ens om jag kan förklara hur arg det gör mig!

Både Så jävla duktig och det granskande programmet Diagnos duktig är otroligt välgjorda och något alla borde se. Har du inte sett dem? Gör det nu, genast! Och om du redan sett är jag väldigt nyfiken på vad programmen väckte för tankar hos dig?

Missa inte heller Michaelas kolumn: Varför är kvinnor så jävla duktiga?

Själv har jag varit varken utmattad eller deprimerad och därför känns det extra viktigt för mig att se de här programmen. Det man inte själv upplevt måste man lära sig om för att kunna förstå andra som går igenom det. Jag önskar verkligen att vi skulle sluta jobba ihjäl oss, men just nu verkar det ju inte vara så.

Är du rädd för att bli utmattad på ditt jobb eller har du blivit det redan? Vad kan vi göra för att ändra på den här sjuka kulturen vi lever i? Så här kan det väl inte fortsätta?

I framtiden vill jag äga färre saker

Egentligen befinner vi oss redan i en sådan framtid. I stället för att äga en massa grejer, kan vi dela på dem med andra. Det mesta går att låna och jag förespråkar verkligen ett samhälle där vi konsumerar mindre produkter och i stället kan lägga pengar på tjänster, upplevelser och mat. Gårdagen var ett perfekt exempel på att det mesta går att låna.

Vi var bjudna på min kusins bröllop och jag passade naturligtvis på att låna en klänning från Vaaterekki. Jag hittade en härlig grön av Uhana Design när jag var förbi klädlånestället tidigare i veckan. Jag har haft samma tyg i både grönt och rosa tidigare, men i en annan modell. Den här med längre ärmar var verkligen fin. Blomman jag hade i håret har jag köpt 2011 tror jag och plockar fram den då och då. Gillar fortfarande mycket!

LassiLinda010619-10.jpg

Bröllopsfesten var i Tölö och i stället för att ta taxi (eller kollektivt) testade vi Drinenow för första gången. Jag hade registrerat mig för att jag blev erbjuden 30 gratisminuter (ja väldigt bra sätt att få folk att nappa på erbjudanden). När vi skulle i väg kollade jag i Drivenow-appen var närmaste bil fanns – 300 meter bort, reserverade den och några minuter senare hoppade vi in i bilen och körde mot Tölö. Väl framme var det bara att parkera på en laglig plats. Så otroligt smidigt!

Kvällen avslutades med att vi skippade efterfesten i centrum (främst för att de beställda taxibilarna aldrig dög upp) och hoppade i stället på ett par stadscyklar som stod i en ställning knappt 100 meter från feststället. Tio minuter senare parkerade vi cyklarna nära mig och avslutade kvällen med några öl på en lokal bar. Perfekt dag på många sätt! <3

Det mesta går att låna, så varför behöver vi ens äga så mycket själv? Vad kunde du tänka dig att låna och vad vill du absolut äga?

En månad till EU-valet

En månad till val! “Va?”, tänker du kanske nu. Vi röstade ju just! Ja, det gjorde vi men nu är det dags för ett nytt val. Nämligen EU-valet där vi väljer ledamöter till Europaparlamentet för de följande fem åren. Det är alltså det gäng som vid sidan om Europeiska unionens råd är den ena lagstiftande institutionen inom EU. Med andra ord fattar europaledamöter beslut om lagar och förordningar som medlemsländerna följer.

Valdeltagandet i EU-valet är skamligt lågt i Finland och övriga Europa. I förra valet för fem år sedan röstade under 40 (!) procent av de röstberättigade. Det är alltså en minoritet som bestämmer om vem som ska styra och ställa i EU. Så vill vi väl inte ha det?

EU-valet är överlag ett val som de flesta, inklusive jag, inte har jättebra koll på. För fem år sedan intervjuade jag statsvetaren Teija Tiilikainen för Addeto. Då sa hon bland annat: “Politiken har upplevts avlägsen. Det att Finland ”bara” har 13 meppar (representanter) ger också en felaktig bild av påverkningsmöjligheterna.”

Eftersom jag är en sann vän av demokrati och val vill jag göra en liten fortsättning på min valskola som jag hade inför riksdagsvalet. Den här gången intervjuar jag en av mina vänner, Mia Haglund, som ställer upp i EU-valet. Mia har ställt upp i ett antal val och jag har följt med kampanjarbetet från nära håll. Det är tufft och tidskrävande, men Mia brinner verkligen för politik och vill jobba för ett bättre samhälle för alla. Därför valde jag att göra en intervju med Mia där hon bland annat förklarar varför vi ska bry oss om EU-valet.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

EN INTERVJU MED MIA HAGLUND

Varför ställer du upp i EU-valet?

Utmaningar som klimatförändringen och människors behov av rörlighet kan endast lösas med hjälp av internationellt politiskt samarbete. Jag ställer upp i valet eftersom jag är intresserad av internationell politik, vilket jag också arbetar med som generalsekreterare för Nordisk grön vänster, en organisation som samlar alla nordiska vänsterpartier. Det enda sättet att tackla klimatförändringen är att samarbeta över gränser.

En annan orsak är att jag anser att vi behöver en motkraft till högerpopulismen. Vi behöver politiker som kräver öppna gränser, bättre fördelningspolitik och har en human människosyn.

Hur ser kampanjarbetet ut?

I EU-valet är hela landet samma valkrets vilket innebär att kandidater måste göra kampanj överallt. Det är en stor utmaning, speciellt ekonomiskt. För min del kommer jag att resa främst i trakten Helsingfors-Åbo-Tammerfors-Jyväskylä, ordna evenemang, dela ut valmaterial och försöka få uppmärksamhet via sociala medier.

Finland är ett ganska litet EU-land – hur mycket kan vi påverka?

Alla politiker i EU-parlamentet har samma mängd röster – en. Mer än vilket land du är ifrån påverkar dina kunskaper att få till politiska allianser och samarbete hur mycket du påverkar i parlamentet. I parlamentet arbetar politikerna i politiska grupperingar, precis som i nationella parlament, och där är det också möjligt att vara inflytelserik på egna meriter oberoende vilket land man är ifrån. Finland har haft många uppskattade parlamentariker och kommer förhoppningsvis att ha det i fortsättningen också.

mia ulkona-4.jpg

Vilka är de viktigaste frågorna för EU de följande fem åren?

De viktigaste frågorna kretsar kring hejdandet av klimatförändringen och ökandet av jämlikhet både inom länderna och mellan länderna. Europa behöver en grön omställningsplan, i stil med Green New Deal som diskuteras i USA, som kombinerar klimatpolitik, ekonomisk politik och arbetsmarknadspolitik.

Fri rörlighet är en annan fråga som kommer att vara på agendan. Det är viktigt att fortsätta hålla fast vid fri rörlighet mellan EU-länderna, men också att lyfta fråga hur vi ska kunna få tryggare vägar till Europa från andra världsdelar. Att Medelhavet numera är en massgrav är en otrolig skam som kommande generationer kommer att ställa oss till svars för. Europas lösning kan inte vara att betala Turkiet och Libyen att ta hand om folk på flykt, däremot måste vi öka vår kapacitet att ta emot människor. I och med klimatförändringen kommer allt fler att behöva lämna sina hem, så detta är inget fenomen som kommer att gå om, tvärtom kan vi lösa många kommande konflikter på förhand om vi tar tag i vår gränspolitik nu.

Vi hade just riksdagsval, hur ska vi engagera folk att rösta nu igen?

Det var ett stort engagemang kring klimatfrågan under riksdagsvalet. EU-valet är ett ännu viktigare klimatval, vilket borde få alla att bli intresserade. Det är vår allas uppgift att engagera varandra, så tack för att du gör det Kugge genom att uppmärksamma valet på bloggen!

***

Jag hoppas Mias svar inspirerar dig till att rösta i EU-valet och läsa på om kandidater och framförallt partier som känns rätt för dig. Det mest spännande är att hela Finland är en och samma valkrets, vilket betyder att du kan rösta på en kandidat från grannbyn eller nån från helt andra ändan av landet!

Så vad säger du? Ska du rösta i EU-valet? Kommentera eller klicka på hjärtat i så fall!

Jag förstår verkligen inte

Jag bläddrar i mitt Facebookflöde och ser att Hufvudstadsbladet har delat en intervju med Maria Ohisalo, en av röstdrottningarna i riksdagsvalet. Ohisalo är forskare och har bland annat forskat om brödköer och fattigdom och verkar på många sätt som en otroligt smart, kunnig och påläst politiker. I artikeln säger hon bland annat: “Viktiga ämnen för den kommande valperioden är till exempel frågor kring mänskliga rättigheter och hur klimatet kommer att behandlas. Tas det på allvar? Också utbildningsfrågan är viktig med tanke på alla nedskärningar under föregående period.”

Men sen i slutet av artikeln står det “de gröna kvinnornas framgång ser Ohisalo som ett tecken på att tiden är inne för mer feministisk och grön politik” och reaktionerna låter inte vänta på sig. En massa människor beklagar sig och förfäras på Hbl:s Facebooksida. Det finns kommentarer som “Nej bevare oss väl från en dylik katastrof!” och “Snälla rara förstör inte Finland med dessa tokar!!”

P1010886.jpg

Jag vet inte ens varför jag blir upprörd men liksom jag förstår verkligen inte? Här har vi en påläst politiker som vill att de som har det allra sämst ställt i Finland ska få det bättre och samtidigt vill hon rädda klimatet. Uppenbarligen är det en katastrof. Som sagt: jag förstår verkligen inte. Måste väl sluta läsa kommentarsfält för medier, för när har det nånsin funnits ett vettigt kommentarsfält?!

Jag lugnar nerverna med att tänka på min kommande interrail som jag ska göra i juni! Det ska bli så roligt, bokade just färja över från Vasa till Umeå och hotell i Stockholm. Dessutom lyckades jag redan boka in dejt med några författarkollegor som bor i huvudstaden. Och så ska jag så klart till Lund för att hälsa på världens bästa Charlotte. Bilden här i inlägget är från Lund i maj i fjol. <3

Två dagar efter val och final

Söndag kväll var minst sagt spännande. Samtidigt som resultatet från förhandsröstningen publicerades släpptes pucken i VM-hockeyfinalen ner på isen. Kändes som att Finland krigade på två arenor om väldigt olika saker och jag följde med från två olika skärmar. I hockeyn blev det först en guldmedalj, men efter att målet inte godkändes och Finland till slut förlorade på straffar fick de otroliga spelarna nöja sig med en silvermedalj.

Lite så kändes det faktiskt med riksdagsvalet. De rödgröna partierna fick fler röster och mandat än i förra valet, ledamöterna är yngre än tidigare (om än medelåldern bara sjunkit med ett år) och 92 av 200 ledamöter är kvinnor – alltså historiskt många! Men på samma sätt som i hockeyn gled guldet ur fingrarna på Finland. Sannfinländarna blir näst största parti och de ligger tillsammans med Socialdemokraterna och Samlingspartiet inom samma procentenhet. Alltså finns det inte någon riktigt tydlig valvinnare.

Men jag väljer att fokusera på det som är bra – alltså fler kvinnor och framgång för både Vänsterförbundet och De gröna – i stället för att oja mig och voja mig över Sannfinländarna. Tyvärr ser trenden i Europa (och världen) ut så att högerpopulismen är på frammarsch. Jag kollade faktiskt att Sannfinländarna nu fick nästan exakt lika många röster (i procent) som Sverigedemokraterna i det svenska riksdagsvalet i höstas. Det är uppenbart att det är många som av en orsak eller annan vill rösta på den politik de för och jag hoppas att vi i stället för ökad polarisering kunde se ett samhälle där alla anser att mänskliga rättigheter och jämställdhet är viktiga. Det är en lång väg att gå, men inte omöjlig. Utbildning har en stor roll och det är viktigt att samhället tar hand om de allra svagaste och de marginaliserade.

upload.jpg

Det ska i alla fall bli spännande att följa med regeringsbildningen. Hur kommer vår regering att se ut? I Svenska Yles valvaka slängde professor Göran Djupsund fram en tanke om att De grönas Pekka Haavisto eventuellt kunde bli statsminister, men vi får se vad som händer. Tråkigt lär det i alla fall inte bli, åtminstone om en råkar vara en politik- och samhällsnörd som jag.

Och ni som är oroliga över vad som hänt med alla skrivrelaterade inlägg så lovar jag att det är på väg! Hela april har varit rätt kaotiskt hittills och jag ser verkligen fram emot lite påsklov. Har bokat in en staycation åt Markus och mig och ser fram emot fluffiga hotellakan, god frukost och tid att bara vara och förhoppningsvis läsa en roman. Men före det ska vi en sväng till lande för traditionell påsklunch. Jag har lovat ta ansvar för efterrätt, grönsaker, djävulsägg och en skagenröra. Picklade just rödlök för första gången i mitt liv och tänkte att det passar väl bra med skagen? Sjukt lätt ju, så nu undrar jag mest varför jag aldrig gjort det tidigare?

Vad har du för påskplaner? Och vad tror du, en hurdan regering kommer Finland att få? Jag hade hoppats på Sdp, Gröna, Vänstern och Sfp men tyvärr räcker det inte till majoritet. Och i ärlighetens namn kan det ju bli helt hur som helst. Kommer att knarka nyheter de följande veckorna!

Kugges valskola del 4: Det här diskuteras inför valet

Med bara en vecka kvar till riksdagsvalet tycker jag att diskussionen inför varit rätt så lam. Kommer alla att slå in extra växel nu eller kommer det att fortsätta så här? Nå oberoende så tänkte jag att vi i den här veckans valskola kunde kolla på ett antal teman som lyfts fram i de olika partiernas valprogram. Det var faktiskt rätt så intressant att läsa igenom valprogrammen – vissa program är väldigt detaljrika medan många är fyllda av floskler och något jag läser som tomma ord. Men bland annat det här handlar valprogrammen om:

Kugges valskola (2).png

Klimatkrisen
De flesta partier är eniga kring att Finland måste ta en aktivare roll i att stävja klimatuppvärmningen. Det diskuteras bland annat högre skatter på kött, vägtullar, att sluta med fossila bränslen och mycket mer. I mångas valprogram står det att Finland ska vara koldioxidneutralt under 2030-talet.

Basinkomst
Några partier föreslå en basinkomst till alla som skulle ersätta till exempel studiestödet och andra bidrag. Ett basinkomstförsök som gjordes i Finland har visat att försöket inte ökade på sysselsättningsgraden hos långtidsarbetslösa, men däremot steg deras livskvalitet.

6 + 6 + 6
Familjeledighetsreformen har varit på tapeten redan en längre tid. Ett förslag är 6 + 6 + 6-modellen som innebär att varsin förälder ska vara 6 månader föräldraledig och det tredje halvåret får paret själv komma överens om hur det fördelas. De som förespråkar modellen anser att det här leder till jämställdhet mellan föräldrarna men också på arbetsmarknaden.

Translagen
Translagen i Finland släpar efter lagstiftningen i andra europeiska länder. Med en ny lag skulle man skilja mellan den medicinska och juridiska processen för att byta kön. I dag kräver ett juridiskt könsbyte en medicinsk utredning.

Invandring
En del partier anser att Finland absolut inte ska ta emot fler invandrare, andra pratar om att vi måste bli bättre på att integrera invandrarna när de väl anländer och bland annat se till att det blir lättare att få ett jobbtillstånd.

Utbildning
Den förra regeringen lovade att inte göra nedskärningar i utbildningen, men det gick ju inte riktigt så. Inför det här valet diskuteras utbildning ur flera olika synvinklar. Bland annat funderar man på att göra andra stadiet (alltså gymnasium eller yrkesskola) obligatoriskt. Det talas också om att studiestödet borde indexhöjas och att inkomstgränsen bli mindre strikt. Många partier lovar (efter förra regeringens nedskärningar) mer pengar till utbildningen. Det snackas också mycket om livslångt lärande i många valprogram.

Hälsovård
Efter att den stora social- och hälsovårdsreformen föll tidigare i vår fortsätter diskussionen om hur Finland på bästa möjliga sätt kan erbjuda hälsovård åt alla – ska vården privatiseras eller ej? I Österbotten är den stora snackisen om Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour eller ej. Det ska nästa riksdag ta ställning till. Också åldringsvården har varit mycket på tapeten i och med att det uppdagats många fall där vården varit undermålig och där de äldre inte tagits hand om.

***

Ja bland annat det här pratar partierna om i sina valprogram. Vilka frågor är viktigast för dig? Har jag glömt en viktig snackis? Om du fortfarande funderar på vilket parti du ska rösta på rekommenderar jag att du bekantar dig med de potentiella partiernas valprogram – vad säger de om de frågor som är viktiga för dig?

Med bara en vecka kvar till valet är jag också otroligt nyfiken: ska du rösta i valet och vet du redan vem din röst ska gå till? Jag velar fortfarande men tror nog att jag vet vartåt det lutar. Men jag ska läsa på mer om partierna och helt enkelt väga de frågor jag uppfattar som viktigast. Och så ska jag absolut kolla Svenska Yles valdebatt i morgon!

Läs också!
Kugges valskola del 1: Vi har inte personval i Finland
Kugges valskola del 2: Läs, ta reda på och lär dig
Kugges valskola del 3: Så här röstar du

Kugges valskola del 3: Så här röstar du

Spänningen stiger, bara två veckor till riksdagsvalet! Och nästa vecka inleds förhandsröstningen. Därför ska dagens inlägg i valskolan handla om hur det går till i praktiken när en ska rösta. I Finland är det sist och slutligen otroligt lätt att rösta så att låta bli på grund av lathet är den sämsta orsaken av alla. Jag hoppas verkligen att valdeltagandet ska bli högre i det här valet, men det lär väl ligga runt klassiska 70 procent. Tänk att 30 procent låter bli att rösta? Jag förstår verkligen inte det. I praktiken betyder det att en röst egentligen är värd mer än en röst, eftersom så många inte röstar. Men nu till det praktiska!

Kugges valskola.png

Förhandsröstning
Förhandsröstning är möjlig 3–9.4 i Finland och 3–6.4 utomlands. I Finland kan du förhandsrösta på alla ställen där förhandsröstning ordnas. Det enda du behöver med dig är ditt ID (till exempel körkort eller pass). Om du inte har möjlighet att rösta under valdagen den 13 april eller tror att du inte hinner ska du förhandsröta för att kunna lägga din röst. Här finns en lista över alla förhandsröstningsställen i Finland. Befinner du dig utomlands brukar förhandsröstningen ske på finska ambassaden.

Brevröstning
Från och med riksdagsvalet 2019 är det möjligt att brevrösta vid finska val. Det betyder alltså att om du bor utomlands kan du välja att brevrösta i stället för att gå till en ambassad. Kanske du bor på en ort eller i ett land där det inte finns en ambassad i närheten? Då är brevröstning ett superbra alternativ. Läs mer här.

aanestyslippu-eduskuntavaalit-2019-400px.jpg
Skärmavbild 2019-03-31 kl. 14.50.05.png

Röstning under valdagen
Hurra, det är den 13 april och du får ta del av den demokratiska processen genom att rösta i val! Du behöver inte anmäla dig på något sätt och det enda du behöver ha med dig är ett ID. Under valdagen kan du endast rösta i din egen vallokal. Om du vill kan du ha med dig lappen om anmälan om rösträtt, men det är inte nödvändigt. På den lappen står också vilken vallokal du ska rösta i. Vallokalerna håller öppet klockan 9–20.

Vad skriver du på röstsedeln?
På röstsedeln bör du endast skriva numret på den kandidat din röst går till (men kom ihåg att din röst i slutändan alltid går till partiet!). Listan över alla kandidater i din valkrets finns inne i röstningsbåset så du behöver inte komma ihåg numret utantill. Skriv siffran tydligt och enligt de regler som finns för siffrorna. Om det finns något annat på valsedeln såsom en teckning eller ett “lycka till” kommer din röst att slopas – alltså skriv eller teckna inget utöver numret. Du kan få en ny valsedel om du av misstag skrivit fel eller är osäker på om siffran är läslig. Om du känner att ingen är värdig din röst kan du också rösta tomt, då skriver du helt enkelt inget på valsedeln.

 
lippu-uurnaan.jpg
 

Vad händer sen?
När du är färdig i röstningsbåset viker du ihop valsedeln så att siffran inte syns för någon annan och går ut till valförrättaren vid valurnan. Hen stämplar din röst och sedan lägger du din röst i valurnan. Grattis! Du har röstat i ett val, festligt eller hur?

Rösträkning & resultat
Resultatet från förhandsröstningen offentliggörs vid klockan 20 när vallokalerna stängt och sedan pågår rösträkningen hela kvällen. Själv brukar jag följa med Svenska Yles resultatkväll för att ta del av analyser och diskussioner och rekommenderar att du gör samma om du är det minsta nyfiken. Du kan också följa med läget på nätet och se om din egen kandidat blir invald. Jättespännande!

Nu återstår bara frågan: ska du rösta?

Läs också!
Kugges valskola del 1: Vi har inte personval i Finland
Kugges valskola del 2: Läs, ta reda på och lär dig