Fuckboys och Tinderdejter – vinn en bok!

Mitt första långa förhållande började på en numer nedlagd dejtingsajt. Det var redan tredje gången jag aktiverade mig på ifrågavarande sajt och hade nästan gett upp hoppet. Det här var 2011, tiden före Tinder och andra dejtingappar. Det gällde att sitta framför datorn och svara på meddelanden. Ibland kunde det gå flera dagar innan en fick något svar. Men då kunde svaret vara en hel sida, i stället för ett kort ”hej” som är mer regel än undantag i dag. 

Sedan jag började nätdejta nångång för typ tio (?!) år sedan har jag gått på otaliga dejter. Jag vet inte ens hur många. Men minst 50, kanske 100? I perioder har jag berättat galen historia efter galen historia för mina kompisar om jobbiga män, sjuka dejter och allt annat en stöter på. Otaliga chatdiskussioner med screenshots på Tinderprofiler och meddelanden har skickats mellan mig och mina kompisar. Och hela tre gånger har jag faktiskt blivit kär. Tänk, utan internet hade det kanske inte hänt?

P1040324.jpg

Så jag kunde väl titulera mig nån sorts erfarenhetsexpert på dejting. Därför är det kanske inte så konstigt att varken Fuckboy – Praktisk handbok i konsten att dejta eller Tinderdejten bjuder på speciellt mycket nytt. Men eftersom jag längtat efter historier om dejting slukade jag nyfiket bägge böcker som utkom i fjol.

Båda böckerna bjuder på underhållande historier och igenkänning för alla som dejtat. För en lite mer ovan dejtare kan böckerna bidra med pepp och goda råd – eller i värsta fall vara avskräckande, haha.

Tinderdejten bygger på inskickade berättelser och frågor av finlandssvenskar och gör inte någon djupdykning i dejtandets väsen, utan är en snabbläst bok som funkar perfekt när en vill underhålla sig en stund. Själva strukturen känns lite råddig för mig när det är frågor och berättelser blandat, i stället är det indelat enligt rubriker som Profiler, I chatten och Tinder for dummies. Styrkan ligger ändå i att det är riktiga historier (ifall inte nån lurats och hittat på), men jag tror att det nästan är omöjligt att hitta på de riktigt sjukaste historierna?

P1040764.jpg

I Fuckboy går Salamon igenom sin dejtinghistorik och sina erfarenheter. I slutet tackar hon faktiskt alla sina ex som läsaren fått “bekanta sig med”. Själva boken består av korta kapitel på ungefär en sida med rubriker som Så känner du igen en fuckboy, Är du för kräsen? och Bli dejtredo. Eftersom Salamon har mycket erfarenhet blev jag lite besviken på att mycket stannar på humornivå och inte går djupare in i ämnet, i det som verkligen gör ont. Men å andra sidan tror jag inte att det var hennes ambition heller, utan tanken var att göra rätt och slätt en underhållande dejtingbok.

Fuckboybokens absoluta styrka ligger i det snygga formatet och de otroligt härliga bilderna av Louise Winblad (mer känd som Hej hej vardag). Samma går det tyvärr inte att säga om Tinderdejten som illustreras med ClipArt-bilder. Jag tycker det är jättesynd med tanke på hur många otroligt begåvade illustratörer det finns i Svenskfinland! Unika illustrationer hade verkligen gett boken ett lyft.

P1040758.jpg

Men det som saknas i utseende kompenserar Tinderdejten med alla historier från Svenskfinland. Och nu har du en ypperlig chans att vinna ett exemplar! Jag fick ett recensionsexemplar av Schildts & Söderströms och tänkte att den här lilla tipsboken kanske skulle behövas mer av någon som fortfarande krigar där ute i dejtingdjungeln, själv är jag ju så där äckligt och lyckligt kär just nu och klarar mig utan det här stödet.

Delta i utlottningen genom att berätta om din sämsta (eller bästa!) historia från dejtingvärlden. Kommentera senast på söndag den 13 januari så lottar jag ut en vinnare på måndag. Kom ihåg att skriva in din e-postadress så jag kan kontakta dig om du vinner. Så nu vill jag höra: Hur var din sämsta (eller bästa då) dejt? Det här blev (lyckligtvis) aldrig någon dejt, men den här snubben kommer nog rätt högt upp på katastrofflistan.

Nu vill jag höra din historia!

En ljudboksprenumeration i julklapp & 15 boktips

Reklamsamarbete med Nextory

15 boktips.png

Du som läser min blogg borde ha koll på två viktiga grejer om mig:

  1. Jag är inte ett speciellt stort fan av en konsumtionshetsig jul

  2. Jag älskar att läsa

Så nu kombinerar jag dessa två till en ekologisk, rolig och njutningsfull julkappsidé. Varför inte ge en ljudboksprenumeration till mommo, farbror eller grannen? Ännu bättre blir det om du ger en prenumeration och tips med en drös böcker som mottagaren kunde lyssna på. Så här kommer ett gäng bra böcker jag tycker du eller någon du gillar ska lyssna på!

3 x fantastiska sagor

4.jpg

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson. En medryckande och alldeles underbar berättelse om pärlfiskaren Miranda. Skriven för barn i mellanåldern men jag älskar denna!

Patrik och pensionärsmakten av Malin Klingenberg. Rolig, fylld med knasiga uppfinningar och en bok som definitivt får både ung och gammal att skratta. Inläst av författaren själv.

Mördarens apa av Jakob Wegelius. En alldeles fantastisk bok jag älskar och kan rekommendera för alla från ungefär 7–8 år uppåt. Den här boken slukade jag och var så ledsen när den var slut. Så episk och välskriven.

3 x böcker om sånt du inte visste att du vill veta

5.jpg

Expeditionen – Min kärlekshistoria av Bea Uusma. Det här kan vara en av de bästa böckerna jag nånsin läst. Uusma blir besatt av en polarexpedition från 1800-talet och utbildar sig till och med till läkare för att utreda vad som egentligen hände. Så så så bra! Lyssna eller läs denna!

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Om en svart fattig tobaksodlare vars cellprov fortfarande lever och har gett upphov till Nobelpris och stått som grund för poliovaccin. En berättelse om vetenskap men också en tragisk historia om medicin, etik och ras.

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg. Flickor som kläs ut till pojkar i Afghanistan för att kunna röra sig fritt. En fängslande, välskriven och sorglig reportagebok du inte ska missa.


3 x för den kärlekskranka

8.jpg

Bara ha roligt av Maria Maunsbach. En irriterande sanningsenlig beskrivning av förhållanden i dagens värld. Jag störde mig något så enormt på boken men kunde inte sluta läsa. Hög igenkännings- (och irrritations)faktor.

Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén. En rolig och hoppingivande berättelse om tonårskärlek. Roxy och Eva har just tagit studenten och sommarens plan är att Roxy ska hitta en pojkvän, men det blir inte riktigt som de tänkt dig. Utan bättre.

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Om hopplös kärlek, att bli avvisad och inte förstå att den andra faktiskt inte är intresserad. Jag vet att många irriterat sig på denna, men jag tycker att den beskriver en kärleksbesatt person så otroligt bra. Ångest och igenkänning för alla som väntat på att hen med stort h ska höra av sig och visa sin kärlek.


3 x serier för långlyssning

6.jpg

Sanning med modifikation av Sara Lövestam. Första boken om Kouplan som blir privatdetektiv för att tjäna lite pengar. Lövestam skriver utan krusiduller och håller hela tiden spänningen uppe. En väldigt annorlunda deckare. Finns tre böcker till om Kouplan du inte heller ska missa!

Norrsken av Frida Skybäck. Handlar om systrarna Stiernfors i 1800-talets Skåne. Om författardrömmar, kvinnlig frigörelse och kärlek. Finns två böcker till i serien.

Under vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson. Första boken om Emma som tappat riktningen i sitt liv och nu försöker hitta svar genom att resa bort. Hon åker till den kända caminon, pilgrimsleden i södra Europa, och träffar människor på vägen som formar henne och hennes tankar. Det finns tre böcker till om Emma. En nutidsskildring många känner igen sig i.


3 x moderna berättelser

7.jpg

Nej och åter nej av Nina Lykke. En välskriven roman som beskriver samtiden på ett skarpt och ofta roligt sätt. Den största frågan boken tacklar är: varför är vi aldrig nöjda med det vi har? Många av karaktärerna har otroligt irriterande drag men ändå vill jag veta mer om dem.

Världens vackraste man av Lena Ackebo. Handlar om två systrar i medelåldern som aldrig lärt sig att prata med varandra men nu åker iväg på en semester till Mallorca för att umgås. En väldigt detaljrik och fin beskrivning av hur svårt det är att nå fram till en annan människa. Finns uppföljare, men de är inte riktigt lika bra som denna tycker jag.

Björnstad av Fredrik Backman. En liten ort i Sverige där alla är hockeytokiga. Allt handlar om hockey och om killarna (!) som spelar i laget. Backman är en mästare på att skriva om olika sorters relationer människor emellan. Älskar denna. Finns också uppföljare som är ungefär lika bra. Varning för tårar!

Testa Nextory gratis i 30 dagar

Har du läst någon av dessa? Blev du extra sugen på någon? Med rabattkoden kugge (Finland) och kuggese (Sverige) får du eller någon kär person till dig testa Nextory gratis i 30 dagar. Obs! Du får en gratisperiod per e-postadress, så om du skapar ett konto för dig själv och för någon annan, måste du använda den andras e-post för att ni båda ska få varsin gratismånad.

Bara gör det, för böcker är ju ändå en av de bästa grejerna som finns, eller hur?! Och julen är en av de mest optimala tiderna på året att läsa. Det är mörkt, du kan tända ljus, kanske sitta vid en brasa och äta massvis med choklad. Ah! Tänker själv mest hänga i vågrätt läge och sköna kläder och läsa läsa läsa. Vad ska du läsa/lyssna på i jul?

Städar och somnar i sällskap av en bok

P1040261.jpg

Reklamsamarbete med Nextory

De senaste månaderna har mycket i mitt liv blivit roligare tack vare ljudboken. Plötsligt är det liksom roligt att städa, att föra ut soporna, gå till matbutiken, hänga tvätt. Tidigare har jag tyckt att det är extra tråkigt att diska och hänga kläder på tork men nu fattar jag inte ens att jag gör det eftersom jag har så bra sällskap av ljudböcker. What a life changer alltså!

Jag har också fått en ny insomningsrutin. Eftersom jag redan länge tänkt att jag vill läsa om Harry Potter-serien har jag börjat lyssna på dem som godnattsaga, inlästa av Stephen Fry. Det är så så så bra och det gör inte så mycket om jag missar nåt eftersom jag läst alla böcker typ tre eller fyra gånger (ja det är sant). Och jag tycker det är så härligt att få dyka in i Potter-världen igen.

Jag ställer alltid insomningstimern på ungefär 20 eller 30 minuter och spolar sen ibland tillbaka om jag somnat på nån minut. Det här är ju inte precis världens snabbaste sätt att plöja igenom serien, men det är så mysigt att somna till. Och inläsningen är verkligen fantastisk. Dessutom slipper jag få handledsskador av att hålla i de fysiska böckerna varav vissa är närmare tusen sidor.

Nextory lyssnat.jpg

Jag försöker också utnyttja korta resor och promenader till att lyssna på bok. Och ju bättre och snabbare jag kommer in i en bok, desto snabbare har jag också lyssnat ut den. Ibland tar det en stund att vänja sig vid inläsningen men sen i nåt skede blir inläsaren och själva berättelsen som en bra kompis som håller mig sällskap. Vissa böcker har jag lyssnat ut på bara någon dag. Så uppenbarligen har jag tid för böcker, bara boken är tillräckligt gripande.

I bilden ovan finns alla böcker jag lyssnat på hittills och kan faktiskt rekommendera alla. Khaled Hosseini är en av mina favoritförfattare och Bön till havet är en kort novell på bara fem minuter men som berörde mig jättemycket. Lyssna! Just nu lyssnar jag på en bok på finska, Sivuhenkilö av Saara Turunen som jag varit nyfiken på länge. Den handlar om en debuterande författare så det finns mycket jag känner igen.

Utöver ljudböcker finns det ju också en hel drös med e-böcker i utbudet som är värt att kolla in. Själv har jag nästan blivit beroende av att kolla vilka nyheter som kommit in och min önskelista innehåller väl ett trettiotal böcker nu. Frågan är när jag ska hinna lyssna på alla? Kommer väl att ha ett skinande rent hem i alla fall!

P1040288.jpg

Testa Nextory gratis i 30 dagar!

Om du inte testat ljudböcker rekommenderar jag det varmt! Med koden kugge får du testa Nextory gratis i 30 dagar, normalt är testperioden 14 dagar. Är du svensk kan du använda koden kuggese. Det bästa med Nextory är att du endast behöver internetuppkoppling när du laddar ner en bok, sen går det att läsa och lyssna också i offlineläge.

Är du inte själv nyfiken på ljudböcker kunde det kanske vara den perfekta farsdagsgåvan till pappan som redan har allt? Jag är inte själv ett jättestort fan av materiella gåvor under alla dessa festligheter som “tvingar” oss att konsumera, men en ljudboksprenumeration nu till årets mörkaste period skulle väl vara perfekt (speciellt som du får den första månaden gratis, hehe). Och om din pappa inte är så tekniskt lagd kan du hjälpa till med att ladda ned appen och dessutom tipsa om några favoriter!

Ja sama suomeksi! Jos et vielä ole kokeillut ääni- tai e-kirjoja suosittelen sinua ehdottomasti kokeilemaan Nextorya. Alekoodilla kugge saat testata Nextorya 30 päivän ajan (normaalisti 14 päivää). Kokeilu ei sido sinua mihinkään, joten voit vapaasti kuukauden verran kokeilla, miltä tuntuu kantaa suurta kirjastoa mukana kännykässä. Nextorysta löydät siis sekä äänikirjat että e-kirjat. Tämä voisi vaikka olla täydellinen isänpäivälahja isälle, jolta löytyy jo kaikkea muuta!

Vad ska du läsa/lyssna på till näst?

Dumma människor och fyra andra tips

Dags för tipstisdag! Jag har under den senaste veckan(orna) både sett, lyssnat och läst många bra grejer som jag tycker att du inte ska missa. Hoppas du får många mysiga höststunder med följande tips. Och som vanligt: kommentarsfältet är öppet, så fritt fram att slänga in egna tips!

Och förresten, på tal om att svara i telefon och att vad som helst kan hända i frilanslivet, i dag när jag skulle skynda iväg till ett möte ringde telefonen och jag fick ytterligare ett uppdrag för den här veckan. Tror definitivt att det här blir årets galnaste vecka, men medan jag jobbar på kan du passa på att underhålla dig med något att av följande:

dumma-manniskor.jpg

Podcasten Dumma människor

En ny podd av Lina Thomsgård (som bland annat startat rättviseförmedlingen i Sverige) och psykologen och författaren Björn Hedensjö. De beskriver podden själva så här: “En vetenskapstörstande podd om populärkultur, psykologi och mänskligt beteende. Om vi är så rationella, kunskapssökande och objektiva som vi tror - varför beter vi oss då så omänskligt korkat?” Helt otroligt bra, underhållande och lärorikt. Jag har lyssnat de tre första avsnitten och ser fram emot nya. Lyssna!

denåttondetärnan.jpg

Den åttonde tärnan av Eva Frantz

Förra helgens bästa program gick ut på att ligga i soffan och läsa om hur Anna Glad löser det nyaste mysteriet i småstaden – och lite om Glads kärleksliv. Fallet är kusligt och Frantz vana trogen finns det en parallell backstory som hänger ihop med nutiden. Lättläst och underhållande!

eleanoroliphant.jpg

Eleanor Oliphant is completely fine av Gail Honeyman

Lyssnade på denna som ljudbok inläst på engelska. Det tog en stund att vänja sig vid uppläsaren, men till slut gillade jag stilen. Det tog också en stund att komma in i själva berättelsen och jag kände att den var alltför seg i början. Ändå gillade jag boken jättemycket till slut. En rätt så annorlunda historia som väcker många tankar. Finns också översatt till svenska, men själv föredrar jag originalspråk när det är möjligt. Psst! Vill du också testa ljudböcker? Läs mer om mitt erbjudande!

Filmen BlacKkKlansman

Bra, viktig och sorgligt aktuell film alla borde se. Den baserar sig på verkliga händelser och kopplar också ihop dåtid med nutid. Fastän det är mycket allvar fick jag skratta flera gånger. Skådespelarna är också jättebra! Såg denna på Riviera, den mysiga kvartersbiografen bara några hundra meter ifrån mig. Kan rekommendera både film och biograf. Men den “förnyade” eller kanske snarare försämrade osttallriken på Riviera får ett stort minus. 11 euro för 2 (!) olika och rätt så tråkiga ostar + en miniliten skål med soltorkad tomat och ungefär tre smulor fetaost. Eeh?

var-tid-ar-nu-svt-980x515-c-980x515-c.jpg

Tv-serien Vår tid är nu

Andra säsongen av Vår tid är nu är äntligen här! Första avsnittet visas på finsk tv först på söndag, men finns redan nu på Arenan (är du svensk kollar du så klart på SVT Play). Storyn har hoppat några år framåt i tid och första avsnittet bjuder på en hel del drama, aah!

Bokrecension: Bara lite till

Boken är ett recensionsexemplar av Förlaget

Bara lite till är Heidi Hakalas debutroman och handlar om Sandra som jobbar på en fiktiv finlandssvensk radiokanal i Helsingfors. Sandra är urtypen till vad som kan kallas en duktig flicka. En som aldrig säger nej, en som alltid presterar och en som inte mår bra. Tyvärr är det här en alldeles för vanlig och sann historia. Boken är väldigt realistisk och ibland känns den nästan för realistisk. Fastän jag (lyckligtvis) inte känner igen mig i Sandra till 100 procent känner jag igen miljöerna och berättelserna.

Och jag blir så ledsen. Det här är en så vanlig historia. Bokens story i sig är inte det minsta originell men det är just det som är kroken. Att så många unga kvinnor i dag mår så här. Själva relationsbiten med pojkvännen och den manliga kompisen är rätt så förutsägbar men jag tolkar det mer som ett komplement till den riktiga berättelsen, den om ångest och prestationskrav. Om att aldrig räcka till.

Jag gillar hur Hakala reflekterar kring fenomenet duktiga flickor. Att vara duktig är egentligen ingen egenskap att sträva efter, det är inte samma som att vara rolig, smart eller kvicktänkt. Duktiga flickor är bara såna som jobbar lite hårdare. Bara lite till. Via Sandras manliga kollega Tin lyfter Hakala också fram hur ofta det är tjejer och kvinnor som får slita medan männen inte behöver ta lika mycket ansvar. Sandra är frustrerad och försöker ta upp det här med chefen men allt viftas mest undan.

Omslaget är förresten designat av Linn Henrichson (som också gjorde omslaget till min debut). Jättefint tycker jag!!

Omslaget är förresten designat av Linn Henrichson (som också gjorde omslaget till min debut). Jättefint tycker jag!!

Romanen är snabbläst fastän temat är tungt, men just därför är den viktig att läsa. Hakala ger en väldigt sann och rå beskrivning av att jobba mitt i ett prestationssamhälle och att som kvinna försöka ta sin plats bland högljudda män som är vana att ta och plats. Jag gillar vänskapen till den kvinnliga kollegan och önskar att jag hade fått se och höra mer om den, men å andra sidan kommer det en förklaring på slutet. 

Heidi Hakala är journalist och det märks på språket. Det är mödolöst och flyter på. Det finns ett bra tempo och driv i boken och jag känner att jag har svårt att lägga den ifrån mig. Ibland känns dialogerna och replikerna onödigt långa, men å andra sidan är det ett genomgående grepp i boken så det funkar i helheten. Jag tror den här skulle funka jättebra som ljudbok!

Det viktigaste jag tog med mig från boken är att vi aldrig ska anta hur folk i vår omgivning mår. Någon som ser ut att må bra ut på utsidan och har "allt" kan må så himla dåligt på insidan. Bara för att någon har ett fint jobb, en snygg partner och vackert hem betyder det inte att personen mår bra.

Har du läst den här boken eller blev du nyfiken?

Ljudböcker på under fem timmar + en rabattkod till Nextory

Reklamsamarbete med Nextory

Jag måste börja med att erkänna en grej: i början hade jag otroligt svårt för ljudböcker. Mitt största problem var nog att jag tyckte att böcker på tio till femton timmar är helt för långa. Det är omöjligt att hänga med i en så lång ljudbok utan att tappa tråden – trodde jag. Men jag hade fel, det går!

Det som totaländrat mitt lyssnande är mina nya bluetooth-hörlurar, nu kan jag verkligen lyssna på böcker när som helst. Jag har lyssnat när jag städat hemma, diskat, fixat med tvätt, åkt spårvagn in till centrum osv osv. Tidigare har jag bråkat med en massa sladdar och det har gjort mig galen, men kanske ni andra är vana vid sladdar och då är kanske inte just själva hörlurarna ett problem, utan kanske snarare längden på böckerna.

Många ljuböcker är långa. Därför tänkte jag tipsa om ett antal bra ljudböcker som inte är så långa, faktiskt är alla böcker under fem timmar! Se det som en mjuklandning i ljudboksvärlden. Ingen springer ju ett maraton på första försöket så att börja med en femton timmars bok är kanske inte rätt väg att gå när det finns en massa bra böcker på under fem timmar. Alltså: vad ska du lyssna på? Jo, varför inte börja med någon av följande. Längre ner i inlägget hittar du en rabattkod till Nextory så du kan börja lyssna direkt.

1.jpg

3 x kärlek och uppbrott

Det är något som inte stämmer av Martina Haag – 4 h 26 min. En roman om att plötsligt bli dumpad medan exet fortsätter livet med en annan. Älskar den här boken! Inläst av Martina Haag själv.

Allt som blir kvar av Sandra Beijer – 4 h 27 min. Ytterligare en roman om att bli dumpad. Älskar framförallt Sandra Beijers språk. Var också rätt så heart broken när jag läste boken så den funkade perfekt just då. Också Beijer läser in romanen själv.

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen – 1 h 44 min. Fantastiska dikter inlästa av Tikkanen själv. Det är rakt och ärligt, ingen “svår” poesi.

2.jpg

3 x feminism och singelskap

Män visar kuken för mig av Caroline Hainer – 5 h 23 min. En sorts essä om dickpics. Jag gillade verkligen den och rekommenderar för alla som nån gång fått en dickpic – eller som aldrig fått en.

Nuckan av Malin Lindroth – 2 h 28 min. En otroligt ärlig skildring av att leva ensam, inläst av Lindroth själv, vilket ytterligare förstärker hennes ord. Jag tycker Lindroth beskriver skammen och utanförskapet så bra. Tänk att en ensam kvinna fortfarande är så "märklig" eller utanför 2018?

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie – 41 min. En miniessä om feminism som jag av nån anledning inte läst än?! Men nu ska jag äntligen lyssna på den här!

Untitled design.jpg

3 x fängslande berättelser

Muminböckerna av Tove Jansson – ca 3–5 h/bok. Muminböckerna finns inlästa av Tove Jansson och Mark Levengood, så du kan själv välja vilken uppläsning du föredrar och så klart välja vilken du börjar med. Men varför inte börja med till exempel Sent i november? Nya uppläsningar är förresten på kommande, det är Alma Pöysti som ska läsa in böckerna. Jag tror det blir jättebra!

Vänd om min längtan av Ann-Luise Bertell – 4 h 48 min. Det tog en stund att komma in i berättelsen men sen så! Bertell har ett otroligt vackert språk och berättelsen är berörande. Bertell läser själv in romanen.

Maresi av Maria Turtschaninoff – 4 h 55 min. Första delen i serien om röda klostret. En lågmäld och vacker roman som Turtschaninoff vann Finlandia junior-priset 2014. Också hon läser in boken själv.

***

Blev du sugen på någon av de här böckerna? Eller kanske finns det någon annan bok du längtat efter att läsa men inte kommit dig för att köpa eller låna än? På Nextory finns också massvis med nyutkomna böcker, antingen som e-böcker eller ljudböcker. Är du osäker på om just den bok du är sugen på finns? Kika då in på Nextorys webbsida och gör en sökning.

Med koden kugge kan du testa Nextory gratis i 30 dagar (normalt 14 dagar) och läsa och lyssna på så många böcker du hinner med under den perioden!

Efter det avgör du själv om du vill fortsätta lyssna på böcker eller ej. Obs! Registrerar du dig med ett finskt betalkort får du det finska utbudet med i princip hela det svenskspråkiga utbudet plus böcker på engelska, men om du registrerar dig med ett svenskt betalkort får du det svenska utbudet – alltså ett bibliotek utan böcker på finska. Annars är utbudet mer eller mindre det samma oberoende av om du registrerar dig med finskt eller svenskt kort.

Här finns en direktlänk där du kan registrera dig på Nextory.

Happy reading! Hoppas du blev nyfiken på åtminstone några av de här böckerna. Jag märkte nu att sju av nio böcker är inlästa av författarna. Jag tycker alltid att det ger en extra dimension till historien. Älskar speciellt Tove Janssons inläsningar, de känns som en varm och skön filt och som om att hon verkligen sitter bredvid mignär hon läser.

Känns ingen av böckerna rätt? Sök själv i Nextorys utbud och tipsa mig, okej? Du behöver ju inte heller lyssna på korta böcker. Som sagt, det går också att lyssna på längre. Förra veckan lyssnade jag på Eleanor Oliphant is completely fine av Gail Honeyman. Boken var 11 h 28 min och det gick hur bra som helst. Jag tror det mest handlar om att vänja sig vid att ha en sagofarbror (eller kvinna) i öronen så länge.

P.S. Muistathan, että Nextorysta löytyy vaikka kuinka paljon äänikirjoja myös suomeksi? Koodilla kugge saat kokeilla palvelua ilmaiseksi 30 päivän ajan! Lue lisää kaupallisesta yhteistyöstä Nextoryn kanssa. Mukavia kuuntelu- ja lukuhetkiä!

Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen

Vissa dagar känns bara fel från start. Jag har haft en liten irritation växande i mig i nån vecka nu. Det är inget stort (lyckligtvis) utan mindre grejer. Mest handlar det om att jag nu väntar på både det ena och det andra. Och att vänta måste vara det jobbigaste som finns. När mitt arbete hänger på andra och det inte finns så mycket jag kan göra åt det.

Förra veckan sneglade jag också lite på mitt hemliga skrivprojekt och tyckte texten var så otroligt dålig. Ugh! Men å andra sidan: vad förväntade jag mig? Jag har bara hamrat ur mig text utan desto större plan, så klart texten är dålig. För att nåt ska bli bra krävs ju faktiskt mycket tid och många varv. Men just nu känns det som att jag inte har tillräcklig koncentrationsförmåga för att ta itu med projektet – mest för att jag inte riktigt vet hur de närmaste veckorna kommer att se ut. Är så otroligt irriterande att sjunka in i ett projekt för att sen märka att det inte finns tid för det.

Men det händer grejer! I morgon ska jag skriva på ett kontrakt för ett lite större projektjobb i höst som ska hålla på i ungefär två månader. Det blir nåt helt nytt för mig så nya utmaningar är alltid välkomna.. Annat som händer är att jag har bestämt mig för att (än en gång, ehe) återuppliva mitt inspirationsbrev! Det blir mer som en sammanfattning av bloggen, men prenumererar du inte på det redan så får du gärna sign up! Det kanske låter knasigt, men varje gillning, kommentar, läsare och prenumerant är viktig för mig. Det är ju trots allt inte bara för mig själv jag bloggar. Samtidigt är det ju inte antalet följare eller gillningar som avgör – jag är glad om ens en människa känner att hen får ut nåt av min hörna på internet.

En överredigerad och överdramatisk bild på kvällshimlen beskriver dagen rätt bra.

En överredigerad och överdramatisk bild på kvällshimlen beskriver dagen rätt bra.

Veckans bästa hittills har varit säsongens första handbollsträningar i måndags, så otroligt roligt fastän flåset inte riktigt hängde med än. Är lite orolig för söndagens tia, men vad är väl ett litet lopp? (Nej jag är inte så kaxig på riktigt.) En annan höjdpunkt är att jag för kanske tredje eller fjärde gången kollat på Jonas Gardells fantastiska tv-serie Torka aldrig tårar utan handskar. Den finns igen på SVT Play och går också att se i Finland. Har du av nån anledning inte sett serien ska du definitivt göra det. Kan vara den bästa tv-serien nånsin? Gråter och skrattar så mycket när jag kollar.

Bloggrubriken är faktiskt ett citat ur serien och det finns så mycket fint, vackert och sorgligt i den serien. Vill du ha ännu mer rekommenderar jag bokserien som tv-serien baserar sig på. Alla tre böcker finns både som e-bok och ljudbok i Nextory som jag nu samarbetar med. Och med kampanjkoden kugge får du alltså en 30 dagars gratis testperiod!

Men ja ja, allt är bra. Vissa dagar bara känns extra störande av ingen orsak alls. Sånt är livet och så ska det väl vara. Dessutom har jag en massa roligt på kommande ännu i september. Som sagt nya utmaningar på jobbfronten, en kompisresa till Köpenhamn och en sparesa till Estland. Och i morgon ska jag få gå på teaterpremiär, mer om det sen!

Vad vill du gnälla om? Nu är det fritt fram i kommentarsfältet! Och åtminstone jag funkar så att så fort jag får gnälla högt för nån så känns allt liksom mycket lättare. Det mesta är ju inte så farligt, men vissa dagar kan ändå kändas skräp. Men, föra att citera Gardell: Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen. Och livet är både det bra och det mindre bra. H: livsfilosofen