Rutiner i arbetsvardagen – så här gör jag

Reklamsamarbete med Wonderland

Förra våren kände jag mig ofta rätt håglös gällande mitt arbete. Dels berodde det på att jag inte hade så mycket jobb just då men också för att jag saknade vettiga rutiner. Jag drällde mest runt hemma i smutsiga långkalsonger och hade svårt att sätta i gång och börja jobba. Speciellt om jag inte har så mycket jobb har jag svårt att komma i gång. Och i de stunder när jag har för mycket jobb känns allt överväldigande. Så både för mycket och för litet jobb kan vara svårt att strukturera.

Den största revolutionen för mig och mina arbetsrutiner har varit att jag nu jobbar här på Wonderland coworking. Jag stiger upp på morgonen och går till jobbet som “normala” människor. Jag klär mig i nåt annat än slitna leggings och träffar andra människor. Fastän jag inte jobbar ihop med någon annan vet jag att det alltid finns någon jag kan fråga råd om eller helt enkelt tömma hjärnan med. Eller ha en gemensam kaffepaus. Före jag började här trodde jag nog inte att en arbetsgemenskap kunde ge så här mycket, nu vet jag inte hur jag skulle klara mig utan den?

När jag sitter på kontoret är det mycket lättare för mig att fokusera för att jag sitter mitt bland andra människor som också jobbar. Varje morgon lägger jag upp ett tydligt mål för dagen – vad är viktigast i dag? När jag är klar går jag hem och behöver inte längre tänka på dagens jobb (fast okej, ibland snurrar ju vissa grejer på oberoende). Men jag kan åtminstone med gott samvete vara ledig resten av dagen och kvällen.

Foto: Nadia Heiniö/Wonderland.

Foto: Nadia Heiniö/Wonderland.

Som företagare och frilansare kommer det väldigt sällan stunder då en är “färdig” med allt. Det finns alltid nåt att göra och nåt som borde göras. Och så är det på väldigt många arbetsplatser också. För att inte bli helt tokig är det viktig att kunna (eller åtminstone försöka) lämna jobbet på arbetsplatsen och ta itu med det följande dag när hjärnan fått vila emellan.

Under det senaste året har jag hittat en hel del rutiner som hjälper mig att styra upp min vardag på bästa möjliga sätt och tänkte därför dela med mig av mina bästa tips för hur du kunde styra upp din vardag. Det här gäller kanske främst frilansare och företagare, men å andra sidan är många jobb väldigt splittrade och består av olika uppgifter som kan vara svåra att överblicka. I dagens värld är allt fler tvungna att vara sina egna chefer – också med fast månadslön.

Fem tips för att strukturera jobbet

1. Planera din vecka – i detalj

På fredag eftermiddagar brukar jag titta på kommande vecka, se på det som behöver göras och skriva en tydlig to do-list. Själv använder jag Todoist där jag skriver in allt. Såsom: skriv ut artikel med Annika, korra artikel, mejla Lisa, har Lisa svarat på mejlet? osv osv. Jag försöker spjälka upp allt i så små bitar som möjligt för att inte göra uppgifterna övermäktiga – jag läste nyss en text där det här kallas för mikroproduktivitet. Små små små steg framåt. Och det finns väl ingen skönare än känsla än att bocka av något från to do-listan?

2. Prioritera

Under perioder av mycket arbete är det otroligt viktigt att kunna prioritera. Vilka grejer måste du få undan genast, vad kan vänta till senare? Själv brukar jag gå enligt deadline – det med närmast deadline går alltid först. Du kan inte göra allt på en gång, så du gör dig själv en stor tjänst genom att välja vad du gör först och sedan fokusera på det.

Statistik från Todoist för 2018.

Statistik från Todoist för 2018.

3. Sätt i gång

Jag ska strax börja jobba, men först ska jag bara skicka i väg det här mejlet och snabbt kolla Facebook och oj nu fick jag en kommentar på Instagram som jag måste svara på … Låter det här bekant? Du gör allt annat än jobbar och plötsligt har en hel dag gått och du har inte fått något vettigt gjort? Hemligheten här är att helt enkelt sätta i gång, inte senare, inte om en timme, inte strax. Utan nu. Titta på din to do-list och börja med första uppgiften där. När du är klar med den kan du ta en paus på 5–15 minuter och sedan fortsätta med nästa uppgift. Ofta tar de flesta uppgifter kortare tid än du tror – eller så brukar det åtminstone vara för mig. Ibland kan startsträckan till att komma i gång ta längre tid än själva uppgiften.

4. Gör en sak åt gången

Multitasking – kanske arbetets största fiende. För grejen är att det helt enkelt inte går att göra många saker på en gång. Men om du fokuserar på en grej åt gången kommer du att uppnå mycket bättre resultat. Så när du börjar arbeta med något som kräver koncentration ska du se till att stänga Facebook, lägga mobilen på tyst, stänga av e-postplinget osv. Själv har jag mycket lättare att fokusera på en grej åt gången efter att jag börjat använda time tracking-verktyget Toggl i fjol (ska skriva mer om det i ett skilt inlägg). Men när jag trackar min tid, till exempel när jag skriver en artikel eller översätter en text, känns det som om jag fuskar om jag gör nåt annat så jag har mycket lättare att fokusera på det jag faktiskt håller på med. Allt för att lura hjärnan liksom.

5. Pausa och var ledig

Själv jobbar jag effektivt i en timme eller max två, men sedan behöver jag en paus. Då brukar jag gå fylla på min temugg eller vandra runt här på kontoret för att se om någon skulle ha tid för ett kort snack – det absolut bästa med coworking är ju alla mina “kollegor”! Nu med ett kontor har jag också mycket lättare att skilja mellan jobb och fritid och jobbar väldigt sällan, eller nästan aldrig mer på kvällarna! Människan är ingen robot som kan vara i gång från tidig morgon till sen kväll och jobba effektivt. Pauser och vila är viktiga för att vi ska orka jobba ännu nästa vecka, nästa månad och nästa år. Du är inte lat om du vilar. Du är smart.

Foto: Nadia Heiniö/Wonderland.

Foto: Nadia Heiniö/Wonderland.

Själv har jag frilansat i över sex år och jag är den första att erkänna att det tar tid att hitta arbetsrutiner och att bli en bra chef till sig själv. Det låter lätt och fint när jag skriver ner det, men ibland finns det perioder då det känns som om att inget lyckas, hur mycket jag än följer mina rutiner. Men sen ibland flyter det på hur bra som helst. Jag tror det viktigaste är att du själv reflekterar över din arbetsvardag och vad som fungerar för dig och vad som är viktigt för dig. Du är den enda som kan svara på hur din optimala arbetsdag och -vecka ser ut. Just för mig har de här fem grejerna hjälpt, men du kanske har något annat supertips som funkar just för dig.

Vad tycker du att är svårast med att vara sin egen chef och strukturera upp sin egen tid? Vad skulle du vilja bli bättre på? Vilka rutiner skulle du vilja få in i system? Om du hittar svaren på de frågorna tror jag att du redan är en god bit på vägen till att få en bättre arbetsvardag!

P.S. Om du blev sugen på Wonderland kan du komma och testa jobba här gratis en dag – och som bonus får du äta lunch med mig, hehe! Du kan höra av dig till hello@wonderlandwork.fi så löser det sig. Jag svarar också gärna på frågor om du funderar på nåt.

10 tecken på att det gått 10 år

Studentorganisationens ordförande 2008.

Studentorganisationens ordförande 2008.

Om du följt med Facebook eller Instagram de senaste dagarna kan du inte ha missat 10 year challenge. Alltså att folk postar bilder från tio år tillbaka eller sin första profilbild och sedan en ny bild. Redan innan jag såg den här grejen hade jag tänkt rätt mycket på att jag verkligen inte är 22 år gammal längre och hur mycket som har ändrats under de senaste tio åren. För att glädja er har jag nu samlat ihop 10 tecken på att 10 år gått. Varsågoda!

1. Du föredrar att lyssna på Vega framom X3M, fastän Vega för 10 år sedan kändes otroligt mossigt. Men nu tycker du att de skriker så mycket på X3M. Och har dåligt språk. Du har nästan lust att skriva en insändare till Husis och beklaga dig över detta.

2. Du blir extremt ivrig och exalterad över att husbolaget äntligen ska få ett plastinsamlingskärl. Det är månadens höjdpunkt!

3. Du bor inte längre hemma hos dina föräldrar utan har i ganska exakt sju år bott i egen lägenhet och har mindre än 2/3 kvar av bostadslånet.

Första maj 2008.

Första maj 2008.

Ylonz 2010.

Ylonz 2010.

4. Du gör inte inhopparjobb på radion utan driver eget företag sedan fyra år tillbaka och är din egen chef.

5. Du har ett medlemskap i ett klädbibliotek i stället för att köpa nya partytoppar och klänningar inför varje sitz.

6. Ja, du går inte så mycket på sitz eller använder din halare. Fastän du aldrig trodde att du skulle sluta med det. (I stället har du skrivit en roman om det.)

En kugge i Maj 2014 i Berlin. Kolla så liten?! Ser så himla oskyldig ut, haha!

En kugge i Maj 2014 i Berlin. Kolla så liten?! Ser så himla oskyldig ut, haha!

7. Du tycker att det roligare att vakna tidigt en lördag utan att ha druckit något kvällen innan – också fastän du inte har match (och varit nykter på grund av det). Med andra ord du föredrar en kväll ensam hemma framom att hänga på Nylle till halv fem på morgonen.

8. Du har krukväxter du köpt själv. Som fortfarande lever.

9. Du betalar 30 euro för att få se herrarnas handbolls-VM i stället för att försöka hitta en massa gratisstreamar.

10. Du är lite säkrare på allt du vill, men fortfarande lika nyfiken och ivrig som för 10 år sedan.

Och med du menar jag givetvis jag. Någon som känner igen sig?

En Kugge i januari 2019.

En Kugge i januari 2019.

Full fart och ljusmålningar

Stor konst från gårdagens fotokurs.

Stor konst från gårdagens fotokurs.

Måndagen kom och gick och veckans planer blev obloggade så i dag får vi låtsas att det är måndag fastän det är tisdag. Just nu har jag många olika jobb och projekt på gång så arbetsdagarna på kontoret koncentrerar jag mig fullt på jobba undan allt så fort som möjligt. Alla som läst den här bloggen noggrant minns att jag brukar jobba enligt devisen “bäst att göra undan allt genast för du har ingen aning om vad som händer i morgon eller nästa vecka” – vilket har bevisats mer än en gång. Så här ser den här veckan ut:

Måndag:
Skrev klart två artiklar, korrade artiklar jag översatt och hade möte på Utbildningsstyrelsen (jobbar alltså med ett projekt för UBS i vår). Sedan var det dags för sista dagen av fotokursen och vi gjorde ljusmålningar, helt sjukt roligt! Och så ännu handboll och yogautmaning på kvällen. En full dag!

Tisdag:
Fix med en artikel, bokade intervjuer, jobb med UBS-projektet, skrev en bloggtext som ska publiceras senare, lunch med Lisen (som inte blev av förra veckan). Och i kväll är det dags för första sessionen av Friday Lab som jag lite hux flux anmälde mig till!

Onsdag:
Waffle Wednesday på kontoret, tema Instagram. Kom du också om du kan! All info står på finska, men det lär ska gå på engelska! Sedan ska jag göra en telefonintervju, skriva artikeln, luncha med en kompis jag inte sett på länge, jobba med UBS-projektet och nolla hjärnan med BodyCombat på kvällen.

Torsdag:
Har en intervju inbokad på morgonen. Ska göra den, förhoppningsvis skriva ett utkast till artikeln och sedan ska jag åka i väg på Mediespråkskryssning till Stockholm! Jag fick ett stipendium från Publicistförbundet så jag får åka gratis. Tack!

Fredag:
Seminarier under Mediespråk. Tänker också smita ut till Stockholm för att gå på Fotografiska.

Lördag & söndag:
Färjan anländer till Helsingfors på lördag morgon och sen är planen att mest kramas med Markus (ifall han inte ska på jobbresa, lite oklart) och göra absolut ingenting resten av helgen. På söndag kväll ska jag till Allas Sea Pool med Lina. Fick en gratis gång som julklapp av Wonderland, tack! <3

De här ljusmålningarna var så sjukt roliga att göra. Vi hade en slutartid på 15 sekunder och så lekte vi med ficklampor för att skapa olika ljusfenomen i bilderna. Minns inte när jag senast varit lika ivrig, haha.

De här ljusmålningarna var så sjukt roliga att göra. Vi hade en slutartid på 15 sekunder och så lekte vi med ficklampor för att skapa olika ljusfenomen i bilderna. Minns inte när jag senast varit lika ivrig, haha.

Så ytterligare en fullspäckad vecka med mycket roligt. För övrigt har jag sån enorm identitetskris med den här bloggen (igen!). Vad vill jag? Vad borde jag? Eller nej, strunta i vad jag borde, Elin skrev ett bra inlägg om det. Att en faktiskt kan och ska strunta i vad som är rätt eller smart att göra. Allt det där som finns på “borde göras”-listan. Jag borde väl ha ett snyggare Instakonto med en bättre strategi och uppdatera oftare. Jag borde bli bättre på SEO om jag vill att fler ska hitta till bloggen (eller eh, jag borde börja med SEO). Jag borde säkert göra en massa olika grejer men det känns inte som att jag skulle göra en enda av de där grejerna för att jag vill, utan för att jag borde.

Orsaken till att jag gick med i Friday Lab handlar om det jag skrev om när jag skrev om mina målsättningar för 2019. Jag känner att nåt saknas, att jag står inför nåt stort men vet inte riktigt vad. Jag älskar ju den här bloggen men ibland “glömmer” jag varför jag ens bloggar. Skriver jag för att jag tycker att det är kul eller för att jag “borde” skriva om just en viss sak? Antagligen är det en blandning av bägge och jag har säkert bara en svacka just nu, men ändå. Jag blir tokig!

Men äh, nu ska jag sluta med att låta dig kära läsare vara min slaskhink för lösa tankar jag inte lyckats bli klok på. Men om du vill göra mig glad så får du väldigt väldigt väldigt gärna berätta vad du allra helst vill läsa om här. Så kanske det hjälper mig lite på vägen. Eller bara svara på frågan: varför läser du min blogg?

Fotokurs

P1050419.jpg

Den här helgen har jag deltagit i en fotokurs. Jag tänker att det äntligen är dags för mig att lära mig det här med bländare, slutartid, skärpedjup och resten. Visst har jag försökt lära mig det ett antal gånger tidigare men jag känner mig väldigt osäker med kameran och jag vill ju lära mig.

Flera gånger under helgen har jag tänkt på den klassiska frågan: “Oj vad fina bilder, vad har du för kamera?” Som om det hänger på kameran. Visst har en bra kamera också en betydelse, men det mesta hänger nog på personen bakom kameran. För att kunna fånga fina ögonblick gäller det att veta hur själva kameran fungerar och inte bara “point and shoot” med hjälp av automatiken. Det kan vara jättebra med automatik också, men åtminstone jag vill kunna känna mig bekväm med kameran och funktionerna. Speciellt i om jag vill fånga en situation eller händelse vill jag veta vad jag kan göra med kameran och inte fumla runt och vara osäker.

Kursläraren har de tre senaste dagarna gått igenom allt väsentligt kring tekniken på ett otroligt pedagogiskt sätt. Hon berättar först teorin och så får vi en praktisk övning. I dag lekte vi till exempel med längre slutartider och fick som uppgift att skaka kameran medan bilden knäpptes. Det var kul att se hur bilderna kan bli. Vissa blir ju mer som konstverk än någon sorts sanningsenlig fotodokumentation. Jag tycker bilden överst ser ut som ett konstverk, som en vacker tavla. Jag har inga planer på att bli just fotokonstnär, men jag tycker det är roligt att få leka med kameran och inställningarna och sen ännu pyssla med lite redigering för att se hur bilden kan bli. Det känns just som det – en lek.

P1050437.jpg

Jag har alltid gillat fotografering men aldrig “satsat” på det, ändå har jag hela tiden tänkt att det skulle vara kul att lära sig. Nå, det enda sättet att bli bra på nåt är att öva öva öva. Ingen skriver en roman utan att verkligen hänge sig det. Lika lite blir jag en bra fotograf om jag inte övar övar övar. Jag känner mig rätt säker när det gäller bildkomposition, men tekniken har varit ett stort mysterium för mig fastän jag också tidigare försökt lära mig den biten.

Fastän helgen varit rätt tung och hjärnan knappt hunnit vila är jag så glad över att jag anmälde mig till kursen. Jag känner mig långt ifrån säker med alla funktioner på kameran, men jag har åtminstone lite bättre koll och förståelse. Och jag tänker att det är där det börjar. Åtminstone på resan till Sydamerika vill jag fota jättemycket! Känner också att det är det perfekta stället att öva sig.

Gillar du att fotografera? Eller fotokonst? Jag ska nästa vecka åka på en kryssning till Stockholm så tänker passa på att besöka Fotografiska, ett av mina favoritställen i den svenska huvudstaden!

P1050430.jpg

Böcker jag läste 2018 & 10 favoriter

Reklamsamarbete med Nextory

Två veckor in på det nya året tänkte jag att jag skulle gå igenom vad jag läste i fjol. Tack vare en del ljudböcker kom jag upp i 48 böcker under 2018, något jag är väldigt glad över! Jag skulle vilja läsa ungefär en bok i veckan, få se om jag lyckas med det i år? Jämfört med 2017 var 2018 ändå ett superbra läsår, jag läste 19 böcker mer än året innan, hurra! Men hur såg läsåret ut? Här kommer lite statistik som jag grävt i tack vare den fantastiska sammanfattningen som Goodreads bjuder på varje år.

Skärmavbild 2019-01-12 kl. 16.17.21.png
  • Totalt antal böcker: 48 (+ 2 Harry Potter-böcker jag lyssnade som ljudbok, men läst tidigare och därför inte skrev in på Goodreads). Så egentligen 50 böcker.

  • 13 ljudböcker, 5 böcker på Kindle (shit vad få!), 10 böcker lånade från biblioteket och 20 böcker ur egen bokhylla.

  • 6 böcker skrivna av män (varav 3 av Fredrik Backman), 1 antologi och en samling. Resten av böckerna är skrivna av kvinnor.

  • 5 böcker på engelska, 3 böcker på finska, 14 finlandssvenska böcker och 2 översatta böcker (en från norska till svenska och den andra från engelska till svenska av ingen mindre än Marcus på Bokhora som var snäll nog och skickade ett ex till mig!).

  • Det blev 1 biografi, 1 essäsamling och 11 böcker som kan klassas som fackböcker, eller åtminstone inte som romaner. Resten är romaner.

Som slutsats kan vi dra att jag läser främst böcker skrivna av kvinnor på svenska. Och det är väl ingen överraskning precis. Jag skulle gärna läsa mer på både finska och engelska. Jag tycker fördelningen av ljud-, e-, bibba- och egna böcker är rätt bra. Skulle gärna i och för sig läsa lite mer på Kindlen, men i och med att jag börjat lyssna mer på ljudböcker har Kindlen inte varit framme lika ofta.

P1040262.jpg

Årets bästa böcker?

Eftersom mitt medeltal för de böcker jag läst är 3,6 på Goodreads kan jag med glädje konstatera att jag läst många bra böcker. Men om jag skulle vara tvungen att välja en topp 10 skulle den se ut så här utan någon större inbördes ordning. Alla böcker med en * efter sig finns som ljudböcker på Nextory.

Hans Rosling: Factfulness *
Maria Turtschaninoff: Breven från Maresi *
Fredrik Backman: Vi mot er *
Johanna Holmström: Själarnas ö
Malin Lindroth: Nuckan *
Charlotte Cederlund: Midnattsljus *
Mia Franck: Bombträdgården
Sara Ehnholm Hielm: Och hjärtat, det var mitt
Ellen Strömberg: Jaga vatten
Alex Schulman: Glöm mig *

Jag har världens sämsta minne och kommer väldigt sällan ihåg intriger eller vad som hänt i en bok, så jag blir alltid lika förvånad över till exempel andra Harry Potter-fans som kommer ihåg en massa detaljer. Jag har läst flera av Potter-böckerna upp till fyra–fem gånger men minns ändå inga detaljer (älskar därför att lyssna på dem nu). Däremot minns jag ofta vilken känsla eller stämning jag hade under eller efter läsningen – speciellt om det är en bok jag tycker om. Och alla de här böckerna i min topp10-lista är sådana som hittat ett hem i mig på nåt sätt. Jag minns nog inte allt som hände, men jag minns hur böckerna påverkade mig. Förstår du alls vad jag menar?

Om du är sugen på att läsa mer böcker i år kan jag varmt rekommendera att prova på ljudböcker – ifall du inte redan gjort det. Med rabattkoden kugge (Finland) eller kuggese (Sverige) får du testa Nextory gratis i 30 dagar. Själv älskar jag hur ljudböckerna blivit ett komplement till de fysiska böckerna och att böcker nu (igen) spelar en så stor roll i mitt liv. Vem mår nu inte bättre av att få ta del av underhållande, hjärtskärande, skrämmande, roliga, varma och gripande historier?

Några av mina favoriter under 2018. Men haha, inser nu att jag plockade ut Naondel från hyllan och inte Breven från maresi. Nå, båda är lika bra!!

Några av mina favoriter under 2018. Men haha, inser nu att jag plockade ut Naondel från hyllan och inte Breven från maresi. Nå, båda är lika bra!!

Vad var dina favoritböcker i fjol? Och har du redan kommit i gång med läsningen i år? Själv parallellyssnar jag på 2 ljudböcker, har en fysisk bok på gång och har redan avslutat en ljudbok, men ser verkligen fram emot att läsa läsa läsa under resan i februari/mars. Har börjat ladda min Kindle med böcker för alla långa bussresor och lata dagar. Längtar!

För övrigt rekommenderar jag Goodreads å det varmaste! Jag har hört en del kritisera det för att läsningen blir en tävling till exempel om en lägger upp ett mål för sin reading challenge. Kanske det blir det, men jag tänker att allt som får mig att läsa mer är bra. Dessutom är Goodreads som en fantastisk kollektiv läsedagbok som funkar ypperligt för mig med världens sämsta minne. Jag brukar ju skriva korta recensioner där, men är ni sugna på att läsa längre recensioner här? Jag har publicerat några men undrar om nån egentligen bryr sig? Kommentera eller klicka på hjärtat så jag vet om det skulle vara intressant eller ej.

Happy reading!

Fuckboys och Tinderdejter – vinn en bok!

Mitt första långa förhållande började på en numer nedlagd dejtingsajt. Det var redan tredje gången jag aktiverade mig på ifrågavarande sajt och hade nästan gett upp hoppet. Det här var 2011, tiden före Tinder och andra dejtingappar. Det gällde att sitta framför datorn och svara på meddelanden. Ibland kunde det gå flera dagar innan en fick något svar. Men då kunde svaret vara en hel sida, i stället för ett kort ”hej” som är mer regel än undantag i dag. 

Sedan jag började nätdejta nångång för typ tio (?!) år sedan har jag gått på otaliga dejter. Jag vet inte ens hur många. Men minst 50, kanske 100? I perioder har jag berättat galen historia efter galen historia för mina kompisar om jobbiga män, sjuka dejter och allt annat en stöter på. Otaliga chatdiskussioner med screenshots på Tinderprofiler och meddelanden har skickats mellan mig och mina kompisar. Och hela tre gånger har jag faktiskt blivit kär. Tänk, utan internet hade det kanske inte hänt?

P1040324.jpg

Så jag kunde väl titulera mig nån sorts erfarenhetsexpert på dejting. Därför är det kanske inte så konstigt att varken Fuckboy – Praktisk handbok i konsten att dejta eller Tinderdejten bjuder på speciellt mycket nytt. Men eftersom jag längtat efter historier om dejting slukade jag nyfiket bägge böcker som utkom i fjol.

Båda böckerna bjuder på underhållande historier och igenkänning för alla som dejtat. För en lite mer ovan dejtare kan böckerna bidra med pepp och goda råd – eller i värsta fall vara avskräckande, haha.

Tinderdejten bygger på inskickade berättelser och frågor av finlandssvenskar och gör inte någon djupdykning i dejtandets väsen, utan är en snabbläst bok som funkar perfekt när en vill underhålla sig en stund. Själva strukturen känns lite råddig för mig när det är frågor och berättelser blandat, i stället är det indelat enligt rubriker som Profiler, I chatten och Tinder for dummies. Styrkan ligger ändå i att det är riktiga historier (ifall inte nån lurats och hittat på), men jag tror att det nästan är omöjligt att hitta på de riktigt sjukaste historierna?

P1040764.jpg

I Fuckboy går Salamon igenom sin dejtinghistorik och sina erfarenheter. I slutet tackar hon faktiskt alla sina ex som läsaren fått “bekanta sig med”. Själva boken består av korta kapitel på ungefär en sida med rubriker som Så känner du igen en fuckboy, Är du för kräsen? och Bli dejtredo. Eftersom Salamon har mycket erfarenhet blev jag lite besviken på att mycket stannar på humornivå och inte går djupare in i ämnet, i det som verkligen gör ont. Men å andra sidan tror jag inte att det var hennes ambition heller, utan tanken var att göra rätt och slätt en underhållande dejtingbok.

Fuckboybokens absoluta styrka ligger i det snygga formatet och de otroligt härliga bilderna av Louise Winblad (mer känd som Hej hej vardag). Samma går det tyvärr inte att säga om Tinderdejten som illustreras med ClipArt-bilder. Jag tycker det är jättesynd med tanke på hur många otroligt begåvade illustratörer det finns i Svenskfinland! Unika illustrationer hade verkligen gett boken ett lyft.

P1040758.jpg

Men det som saknas i utseende kompenserar Tinderdejten med alla historier från Svenskfinland. Och nu har du en ypperlig chans att vinna ett exemplar! Jag fick ett recensionsexemplar av Schildts & Söderströms och tänkte att den här lilla tipsboken kanske skulle behövas mer av någon som fortfarande krigar där ute i dejtingdjungeln, själv är jag ju så där äckligt och lyckligt kär just nu och klarar mig utan det här stödet.

Delta i utlottningen genom att berätta om din sämsta (eller bästa!) historia från dejtingvärlden. Kommentera senast på söndag den 13 januari så lottar jag ut en vinnare på måndag. Kom ihåg att skriva in din e-postadress så jag kan kontakta dig om du vinner. Så nu vill jag höra: Hur var din sämsta (eller bästa då) dejt? Det här blev (lyckligtvis) aldrig någon dejt, men den här snubben kommer nog rätt högt upp på katastrofflistan.

Nu vill jag höra din historia!

Jag shoppar ju så lite – eller?

Under helgen köpte jag ett par nya vinterskor. Inte för att jag hade jättemycket lust att göra det, utan för att jag helt enkelt behövde ett nytt par. Jag valde mellan två olika och valet föll på de lite dyrare skorna som var tillverkade i Portugal, i stället för de som var tillverkade i Kina. En klen tröst, men jag tänker att allt är hemåt. Dessutom vill jag inte vara tvungen att köpa ett par ny skor nästa vinter, utan hoppas kunna ha dessa i ett antal år framöver.

Egentligen gillar jag inte att shoppa. Det känns alltid så bökigt att prova kläder, skor, you name it. Speciellt under vintern med tusen lager kläder och urk. Men ibland behöver jag nya grejer och då “måste” jag shoppa. Partytopparnas och de oändliga cocktailklänningarnas tid är länge sedan förbi kan vi säga.

Så eftersom jag inte gillar att shoppa har jag en bild av mig själv som en människa som inte shoppar så mycket. Jag tror den bilden är ganska nära sanningen. Jag är rätt säker på att jag kan nämna allt jag shoppade i fjol men tänkte ändå att det skulle vara intressant att följa med hur mycket jag faktiskt shoppar under 2019. Så efter lördagens skouppköp skapade jag en anteckning i mobilen som jag ska fylla på varje gång jag köper nåt och sen se hur det ser ut i slutet av året. Hur mycket har jag egentligen shoppat? Ska givetvis rapportera här på bloggen.

Kanske rosa inte var så smart färgval på vinterskor i ett slaskigt Helsingfors, men älskar färgen!

Kanske rosa inte var så smart färgval på vinterskor i ett slaskigt Helsingfors, men älskar färgen!

Eftersom jag nu har ett medlemskap i Vaaterekki och alltså får låna kläder känner jag inte heller nåt speciellt stort behov att köpa så mycket själv. Jag brukar ha låneplaggen två eller tre veckor. Det känns alltid lika svårt att skiljas från dem, men sen hittar jag nåt som är minst lika fint, snyggt och bekvämt så jag sörjer inte plaggen jag lämnar in, utan gläds i stället för de nya plaggen jag får använda. Fattar ni hur mycket jag älskar det konceptet?!

Men konsumtion är nog nåt de flesta vuxit upp med. Vi slentrianshoppar grejer för att vi vill eller har lust. Eller kanske för att pigga upp oss själva. Jag skrev faktiskt en artikel om just det här för Martha där jag bland annat intervjuade stilcoachen Hanna från Voga Styling. Jag blev så otroligt glad när hon berättade om Vogas filosofi:

Stylisten Hanna Paajanen arbetar som stilcoach för ett företag som hjälper kunder att hitta sin egen stil. Företaget erbjuder tjänster som bland annat garderobsrensning, men också shopping med stylist.

– Många tror att de därmed måste köpa mycket nytt, men det är inte alls det som är meningen, förklarar Paajanen. Enligt henne hör storshopping inte ihop med företagets filosofi.

Läs hela artikeln!

Bor i denna supersköna ylleklänning just nu. Känns väldigt jag.

Bor i denna supersköna ylleklänning just nu. Känns väldigt jag.

Hur mycket shoppar du?

Har du nån ungefärlig koll på hur mycket grejer du shoppar? Själv blev jag helt chockad när en kompis berättade om hur mycket hon nätshoppade ett tag. Det kunde handla om hundratals euro varje månad. Själv blir jag helt matt av tanken, skulle aldrig orka beställa hem så mycket plagg och sen skicka tillbaka det jag inte gillat. Plus att om en ska shoppa (och inte behålla allt en shoppat) så är nätshopping extra dåligt med tanke på alla transporter etc. Men det här är absolut ingen tävling i vem som är bäst, jag blev bara genuint överraskad när jag hörde om detta. Hade liksom ingen aning att folk gör så, haha. Känner mig rätt naiv måste jag säga.

Det jag allra mest hoppas på är att vi alla skulle se över vår konsumtion. Behöver vi verkligen nåt nytt eller klarar vi oss med det vi har? Och en grej jag definitivt borde bli bättre på är att hitta kläder second hand, men jag är såååå dålig på det. Ska försöka bli bättre på det. Linnea skrev en alldeles utmärkt loppisguide för ett tag sen. Jag tror det viktigaste med second hand är att vara minst lika kritisk till plagget – om det inte är nåt en behöver är det knappast nödvändigt att köpa det.

Vad tänker du kring det här? Hur mycket shoppar du? Ska du ha köpstopp i år eller tänka mer på din konsumtion?