Det är mörkt i Berlin

Jag vet inte om det beror på att Berlin är en främmande och ny stad för mig, eller på om det faktiskt är så, men jag tycker att det är mycket mörkare här i Berlin om kvällarna än i Helsingfors. Det känns helt enkelt som att gatubelysningen inte är lika effektiv. Kvarteren känns säkert ännu mörkare för att de är nya och obekanta, men jag är nästan säker på att det nog är sämre belysning här. I och för sig gör det kanske inte så mycket. Nu börjar ju kvällarna så småningom ljusna och våren kommer. De senaste dagarna har det faktiskt varit fantastiskt fint väder här.

berlintågbana

Utsikten västerut vid tågbanan.

En sak som ändå är bra med den sämre gatubelysningen - man ser stjärnorna, fastän man är "mitt i stan". Jag tycker det är väldigt sällan man ser stjärnor i Helsingfors. Och det kan väl inte vara så att jag bara nu inbillar mig och har glömt allt?