It's complicated - eller hur man anmäler sig till en tyskakurs

I somras bestämde jag att jag måste hitta på mer grejer här i Berlin för att hållas underhållen. En av grejerna var att jag absolut vill gå en tyskakurs. Jag hade ursprungligen tänkt mig en grammatikkurs för att slipa på dativen och ackusativen, men jag hittade ingen lämplig kurs. I stället hittade jag kursen "Berlin in der Literatur" – en konversationskurs om berlinlitteratur.

För att få anmäla mig till kursen (som går i Neukölln) var jag tvungen att gå på personlig "rådgivning" till Volkhochschulen. Jag kollade när den närmaste Volkhochschulen har tyskaberatung och tog mig dit en tisdag eftermiddag. Det var fullt kaos där och jag fick en nummerlapp. Jag satt mig snällt ner för att mitt nummer skulle ropas, men när inget verkade hända steg jag upp och kollade läget.

Det visade sig att nummerlappen inte hade någon betydelse. Folk stod ändå och köade och gick in i rummet lite hur som helst. I rummet skulle man få skriva ett prov för att kolla nivån. En annan tjej frågade en i personalen om en grammatikkurs och fick gå in på kvinnas arbetsrum för att boka kursen. Jag nappade tag i kvinnan när hon var färdig med bokandet av grammatikkursen och förklarade att jag inte behöver gå någon nybörjarkurs, utan vill anmäla mig till en specifik kurs jag kollat upp.

Vi går in på hennes rum och hon frågar vilken kurs det handlar om. "Berlin in der Literatur" säger jag och berättar att kursen går i Neukölln. "I Neukölln? Men inte kan jag anmäla dig till en kurs i Neukölln från Friedrichshain", säger kvinnan.

Jaha, nähä. Vid det skedet hade det gått ungefär en halv timme och jag var fortfarande inte anmäld till kursen. Nästa dag ringde jag kursansvariga (på RÄTT folkhögskola), men han var inte på plats, så jag ringde på torsdag morgon igen. Jag hade redan missat första lektionen och följande lektion skulle vara samma eftermiddag - jag ville inte missa en lektion till. Det var igen en sekreterare som svarade och frågade mig vad jag har för ärende. Jag berättade vilken kurs jag vill gå och frågade om det är möjligt att göra en Beratung per telefon.

Nejnej, det går absolut inte. Jag måste själv komma på plats. Jag suckade uppgivet och sa att jag vill ju gå på kursen i eftermiddag. Då prasslade hon i några papper och kunde sedan berätta att dagens lektion är inställd och att jag då kan komma på Beratung på eftermiddagen. Så jag åkte till Neukölln, min Beratung tog fem minuter (behövde definitivt inte skriva nåt prov), jag betalade och allt var färdigt. Inte alls svårt eller hur?

Men nåja, nu är jag anmäld, har redan haft några lektioner och slutet gott allting gott. Men nog är dom här tyskarna duktiga på att krångla till allt.

2013-09-05 16.14.48

P.S. I dag ska jag på min första spanskalektion här i Berlin. Till den kursen fick jag anmäla mig på webben. Kela så fantastiskt!