Marshmallowfondant

Om man inte tycker om sugarpaste eller tycker det är onödigt dyrt kan man bra göra egen marshmallowfondant (mmf) och täcka tårtan med den. Det är ganska klåttigt och råddigt, men jag tycker det är lättare att jobba med mmf än sugarpaste och dessutom är det godare. Här i Tyskland finns inte heller marsipan/sugarpaste i butiken (eller jag har åtminstone inte hittat!). Det blir också rätt billigt att laga egen mmf. Receptet för mmf har jag tagit härifrån. För fotbollsplanskakan gjorde jag 1,5 sats. Det var lite för mycket, men hellre så än att man är rädd att det inte räcker till. För en sats (som räcker till att täcka en vanlig rund tårta) behövs:

  • 300 g marshmallows
  • 2 msk vatten
  • 1 msk matolja
  • ca 7 – 8 dl florsocker

Man börjar med att smälta marshmallowsen i mikron tillsammans med vatten och olja. Jag hade det sammanlagt ungefär två minuter i mikron, ungefär 1 + 1 minut. Det lönar sig att kolla läget alltid ibland så att man inte bränner geggan. Tanken är alltså att det ska bli en smält gegga. Om man vill färga hela mmf:en lönar det sig att göra i det här skedet. Själv använder jag pastafärg, vilket jag verkligen rekommenderar. Man behöver inte så mycket och det blir en jämn och fin färg.

Efter att man färgt mmf:en börjar man blanda i florsocker och det är nu som det blir kletigt och klåttigt. Själv satt jag de smälta marshmallowsen i min Kitchen Aid och blandade i florsockret med hjälp av maskinen. Trots det är det kletigt och man ska vara förberedd på att det klibbar fast överallt. Det lönar sig att olja in händerna med matolja så är det lite enklare.

tumblr_mub6d9r67u1sg75feo1_500

 

Kitchen Aiden orkade inte hela vägen så till slut knådade jag ännu degklimpen för hand. Konsistensen ska vara lite tuggummiaktig när man är färdig. Sedan ska man vira in klumpen i plastfolie, lägga i en lufttät burk och låta den vila över natten i rumstemperatur. Själv har jag alltid gjort mmf dagen innan jag behöver den, men den lär hålla 2-3 veckor!

Nästa dag när man tar fram den kan det behövas ännu mer florsocker. Om man har färgat degen behöver man inte vara rädd att den skulle bli vit av florsockret, det smälter in i degen och om det blir vita "fläckar" kan man putsa bort dom enkelt med handen. Mycket florsocker är receptet till framgång!

Det lönar sig att knåda degklumpen ganska länge och kavla några gånger och se till att det lossnar från underlaget så att fondanten inte går sönder när man lyfter den över kakan. Överlag tycker jag att det är mycket lättare att jobba med mmf än med sugarpaste. Den går att kavla relativt tunn och den sätter sig fint på kakan. Den överflödiga mmf:en skär man lätt bort med en vass kniv.

tumblr_mub6d9r67u1sg75feo5_1280