Bananpizza

Det låter kanske lite suspekt, men det var jättegott. Bananpizza alltså. I det här fallet en söt version (bör påpekas eftersom det lär finnas salt pizza med banan). Receptet är från Glorian Ruoka&Viini-tidning som jag fick av mamma. I stället för tomatsås är det en söt sås med creme fraiche och kanel och i stället för riven ost är det riven mörk choklad. Så gott, jag lovar! RECEPTET

Pizzabotten

 • 25 g jäst
 • 2 dl vatten
 • 0,75 tsk salt
 • 2 msk olja
 • ca 4,5 dl vetemjöl

Lös jästen i 37-gradigt vatten, lägg i salt, olja och 2 dl mjöl. Låt bunken stå i varmt vattenbad tills degen börjar bubbla (ca 10 minuter). Lägg sedan i resten av mjölet och knåda degen tills den känns bra (lossnar från bunkens kant och dina fingrar). Kavla ut degen riktigt tunt (eller outsourca jobbet till din pojkvän) och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Om du råkar ha ett eget favoritrecept på pizzabotten funkar det lika fint. Tycker också att den här degmängden räcker till mycket mer än till en pizza (det blir snarare två). Om man bara gör en pizza kan man frysa resten av degen och använda en annan gång.

bananpizza

Fyllning (för en pizza)

 • 150 g creme fraiche
 • 1 msk socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 0,5 tsk kanel
 • 4 övermogna bananer
 • 60 g riven eller hackad mörk choklad

Mixa ihop creme fraiche, socker, vaniljsocker och kanel. Man kan bra ha i mer/mindre kanel och socker – helt enligt egen smak! Bred sedan såsen på bottnen, skiva bananerna på längden och lägg dem på pizzan och strö till slut över chokladen.

Grädda 20 minuter i ugnen på 200 grader. Servera gärna med glass. Nästa dag kan pizzabitarna värmas en kort stund i mikron och de är nästan lika goda som direkt ur ugnen. Jag kan tänka mig att pizzan också skulle bli god med äpple eller andra frukter/bär. Det är bara att testa sig fram!

bananpizza2Dagen efter var pizzan minst lika god!