Saksalainen posti ja osoitteet

Saksassa ei jostain syystä harrasteta asuntonumeroita. Toisin sanoen osoitteet päättyvät kadun numeroon (jotka eivät myöskään mene suomalaisittain parilliset ja parittomat eri puolilla katua). Eli jos asuu vaikka Frankfurter Alleella osoite voisi olla Frankfurter Allee 35. Piste. Ei mitään muuta. Ei ole rappuja, asunnot eivät ole numeroituja. Sen sijaan on kaiken maailman Seitenflügeleitä ja Hinterhauseja ja varmaan jotain muutakin enemmän tai vähemmän järkevää. Mitä vikaa olisi antaa rapuille nimeksi A, B, C ja niin edelleen? Ja sen jälkeen numeroida kaikki asunnot? No asiat ovat kuten ovat, ja sen takia postikaan ei löydä perille ellei postiluukussa lue oikeaa nimeä.

Jon lähetti pari viikkoa sitten Janille syntymäpäivälahjan postissa. Jan ja Elisa olivat juuri muuttamassa ja uuden asunnon postiluukussa ei vielä ollut heidän nimeään. Tämä johti nyt jostain kumman syystä siihen, että Jonin postittama kirje lähetettiin Marburgiin.

Miksi? No koska ilmeisesti kaikki postit, jotka eivät löydä perille lähetetään Marburgiin, jossa posti sitten yrittää selvitellä kenelle mikäkin kirje tai paketti kuuluu.

No, tällaisia tilanteita voi tietysti välttää kirjoittamalla oman (lähettäjän) osoitteensa kirjeeseen tai maksamaan vähän lisää kirjeen seurannasta. Ei mitään mahdottomuuksia, mutta kuitenkin mietin etteikö olisi vain helpompaa, jos kaikilla asunnoilla olisi oma numeronsa? Pupi (joka oli täällä yllätysvierailulla!) huomautti sunnuntaina, että saksalaiset osoitteet kuulostavat siltä kuin kaikki asuisivat omakotitalossa.

Toinen postin erikoispiirre on postipaketit ja niiden toimittaminen. Jos vastaanottaja ei ole kotona postiljooni/DHL-lähetti yrittää aina tyrkyttää paketteja kotona oleville naapureille. Pari viikkoa sitten meillä oli esimerkiksi kaksi pakettia eteisessä. Ne löysivät kuitenkin muutaman päivän sisällä perille omistajilleen. Postiljooni jättää aina lapun tästä vastaanottajan postilaatikkoon. Tuntuu vähän oudolta vastaanottaa jonkun toisen paketti, mutta toisaalta onhan se kivempaa, ettei joudu lähtemään postiin saadakseen paketin.

Siis kunhan osoite on oikea ja oma nimi löytyy postilaatikosta...