Mina böcker och mitt skrivande

I augusti 2017 debuterade jag med den underhållande romanen Vad heter ångest på spanska? hos Förlaget M. Samtidigt utkom också antologin Människohundarna – 12 röster som jag skrivit tillsammans med mina elva kurskompisar på författarutbildningen Litterärt skapande VII under 2016–2017.

Klicka på bilderna för att läsa mer om både romanen och antologin. Nedan skriver jag mer om mitt skrivande.

 

Varför skriver jag?

 

Den frågan brukar ställas till de flesta människor som väljer att följa en dröm. Varför just text, musik, idrott eller visuell konst? För min egen del har skrivardrömmen funnits sedan jag var fem år gammal.

Som tonåring skrev jag kärlekskranka dikter och noveller, som nittonåring inledde jag mina studier i journalistik för att "jag tycker om att skriva". Men där nånstans bland alla studier och fester försvann lusten eller kanske snarare tiden för det kreativa skrivandet.

Det tog många år, en flytt till Berlin och massvis med fritid innan jag plockade upp pennan igen. Eller började knacka på tangentbordet då. Den 14 januari 2013 klockan 21:29 skapade jag ett nytt dokument på min dator som jag döpte till 1.docx. Ett år senare hade jag ett första utkast i min hand.

Efter det har jag blivit refuserad, raderat, redigerat, skrivit nytt, gråtit, skrattat och framförallt lärt mig massvis under många vändor med texten. Debuten Vad heter ångest på spanska? utkom äntligen i augusti 2017 och skrivarlusten sinar inte.

Releasefesten för  Vad heter ångest på spanska?

Releasefesten för Vad heter ångest på spanska?

 

Från refuseringar till antagning

Vägen till antagning har varit lång men definitivt värd mödan. Jag skickade debutmanuset till förlag för första gången i oktober 2014 och blev (så klart) refuserad några månader senare.

Efter refuseringarna tog jag bland annat hjälp av en lektör. Med hjälp av henne och många fantastiska testläsare skrev jag om texten och gjorde den så bra som möjligt. I januari 2016 skickade jag in manuset på omgång två till förlag och blev till slut antagen i december samma år.

Under 2017 gick en stor del av min tankeverksamhet åt till att fundera på debuten. Själva romanen, katalogtext, författarens tack, marknadsföring, omslag, debutantporträtt för Svensk Bokhandel, releasefest och mycket mer. Jag bloggade om processen på Debutantbloggen.

 

Det här jobbar jag med nu

Jag skrev råmanus för roman nummer två under NaNoWriMo i november 2014. Romanen går under namnet Nationen och handlar om Saga, Astrid och Mikael som alla knyts till den fiktiva studentnation Västra Nylands Nation i Helsingfors. Jag vill beskriva den galna studietiden, festerna, vänskapsbanden som knyts och alla hjärtesorger man har som 20-nånting. 

Nationen utkommer våren 2020 hos Förlaget M.

I november 2016 skrev jag mitt tredje manus under NaNoWriMo. Det är en finlandssvensk chicklit som än så länge heter Allt jag (inte) ångrar. Jag kommer att bearbeta manuset under hösten 2019 tack vare ett stipendium från Svenska Kulturfonden.